Last news in Fakti

13 Август, 2020 10:14 4 634 46

АРД: Българите са разочаровани от оглушителното мълчание на Европа

  • протести-
  • протест-
  • ард-
  • германия-
  • бойко борисов-
  • оставка-
  • ангела меркел-
  • ес-
  • корупция

Събитията в България привличат все по-голямо международно внимание

АРД: Българите са разочаровани от оглушителното мълчание на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Клеменс Ференкоте, кореспондент на мрежата обществено-правни медии в Германия ARD, е подготвил обширен репортаж за протестите в България. Преди репортажа водещата на радио "Дойчландфунк" направи следното обобщение:

„Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност. Нашият кореспондент Клеменс Ференкоте разказва за една страна, където корупцията се е инфилтрирала в цялата правова държава.“

Разкрития за корупция

Смачкани бирени кенчета пред „Осемте джуджета“ – с тази картина и скандиранията на демонстрантите срещу мафията започва дългият репортаж на кореспондента на ARD от София. „Осемте джуджета“, обяснява той, е неофициалният офис на един много влиятелен бивш следовател и настоящ адвокат.

Според разследването на журналиста Николай Стайков от НПО „Антикорупционен фонд“, в този офис се плаща, когато някой иска да стартира или да прекрати наказателни преследвания, пояснява авторът. Той разговаря и с журналиста Николай Стайков, с чиято помощ преразказва на слушателите съдържанието на журналистическото разследване за превземане на бизнеси с „главен герой“ Петьо Петров, известен още като „Петьо Еврото".

В една от вечерите на протеста в София германският журналист разказва как хиляди отново са се събрали в центъра на София, за да скандират „Борисов – позор! Оставка и затвор!“ Ето какво научаваме по-нататък от репортажа му:

Бойко Борисов, който с малки прекъсвания управлява като премиер от 2009 година насам, представлява за много хора в най-бедната и корумпирана страна в ЕС олицетворение на непробиваемата сякаш симбиоза между власт, олигархия и подкупност. В редовете на ЕС и в НАТО смятат 61-годишния Борисов за надежден партньор, за гарант на сигурността по външната граница на ЕС с Турция, за посредник между Евросъюза както с Русия, така и с Турция и балканските държави, за близък политически приятел на Ангела Меркел, добре омрежен в партийното семейство на ЕНП.

Сред демонстрантите цари голямо разочарование от ЕС, към който България принадлежи от 2007 година. Разочарование поради това, че мълчанието от Брюксел и от Берлин е толкова „оглушително“.

В Европа трябва да си отворят очите

В репортажа от София става дума и за плаката на 36-годишния Тодор Цвятков, на който е изписано на немски език: „Скъпа Ангела, скъпа Урсула, дали сте слепи или също сте корумпирани?“ Самият Цвятков казва: „Те трябва да си отворят очите. Без помощ от Германия и от европейските държави не можем да спечелим битката срещу корупцията. Иначе ще излезе, че играят в един отбор.“

По-нататък в репортажа на Клеменс Ференкоте става дума за ежегодните доклади на ЕС за България и последното място в ЕС, което страната заема в корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“. Авторът дава думата и на политолога Антоний Тодоров, който казва:

„ЕС не казва абсолютно нищо. Изглежда, че Борисов е нужен – да речем заради българо-турската граница и заради бежанците. Той може би е нужен и заради много сложните отношения между ЕС, Русия, Турция, Балканите и т.н.“

Германският журналист разказва накратко историята на ГЕРБ и поредицата от изборни победи на партията, прекъсната единствено от изборите за президент през 2016 година, които спечели подкрепеният от социалистите генерал от ВВС Румен Радев. В репортажа политологът Антоний Тодоров обяснява, че днес хората протестират срещу институционалното всесилие на Борисов:

„ГЕРБ успяха да овладеят цялата структура на държавата. Навсякъде. Този монопол, естествено, създава куп проблеми и според мен тъкмо той е главната причина за протестите.“

ЕС го е страх да се намеси

Към края на репортажа германският журналист констатира, че вътрешно-политическото състояние на България предизвиква все по-голямо международно внимание:

„Най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията. Цитирана е 20-годишната Александра, която казва: „В момента съм принудена да следвам в чужбина, защото в България няма достатъчно възможности за добро образование, за добра работа и за добър живот. Искам да се върна в България и тук да създам семейство. Не искам и моите деца да заминават на хиляди километри, за да получат качествено образование. По мое мнение ЕС се бои да се намеси в българската политика. ЕС чака везните да се наклонят в едната или в другата посока, за да може да подкрепи правилната страна.“

Автор: Клеменс Ференкоте


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бат Феско от партия Воня

    33 3 Отговор
    Ко ги грее че тука си крадем на Воля
  • 3 с Русия е нашето бъдеще

    62 11 Отговор
    Европа 5 пари не дава за задния двор БГ, само когато руснаците нахлуят, вдигат врява до небесата бургерите лицемерни. Види му се краят на сатанинския съюз и ако не искаме да бъдем засмукани в канала на историята е време да се обърнем към единствения ни изконен близък народ - руския.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    54 6 Отговор
    В Брюксел са учителите по кражби на Бойко.Да не мислите че има акъл да измисли толкова сложни схеми.

    Коментиран от #39

  • 6 Меркел

    32 4 Отговор
    Що чакате хващайте пушките и ги избийте 240 депутата
  • 7 Хак да ни е

    39 5 Отговор
    Не сме разочаровани, направо сме потресени ..
  • 8 Син на Бареков

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ВИС-2":

    Га яде киВДеда нИ ривА, а ? Са ривеш ..
  • 9 Онзи

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "с Русия е нашето бъдеще":

    Ти си по-болен и от Волен ...

    Коментиран от #15

  • 10 Псевдоним

    30 4 Отговор
    Със сигурност има и много хора, които не са никак изненадани от пасивността на Европа. Поне онези, които са наясно със значението на поговорката "Бог високо, цар - далеко".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 bahahahah

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "ВИС-2":

    И Мая Илиева ония ден това плачеше - отрепките и коврите без него си загубихте препитанието.

    Мафиот, че е бил е ясно, ама явно и добър бизнесмен е бил, че така да ви липсват кинтите му!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ще обяснимммм

    4 13 Отговор
    Ква европа ви гони?Меркел е служител на ЩАЗИ,Щази е филиал на КГБ-ГРУ .Оставката на Боеко се иска от главния началник -Путин.
  • 15 с Русия е нашето бъдеще

    17 8 Отговор

    До коментар #9 от "Онзи":

    Не става на въпрос за мен, а за реалностите. БГ е определена за буфер територия ан войни и конфликти само и единствено, да представлява пречка а руснаците за пълното асимилиране на Европа. Заради това вкарват и тарамбуките, защото белият човек отдавна е направил своя избор - с Русия.

    Коментиран от #17

  • 16 СССР

    21 10 Отговор
    И да триете, и да не триете - пак си искаме СССР!

    Вън от крадливия ЕС!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Niki

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "ВИС-2":

    Кой беше този???
    Наркобарон и рекетьор?
    На мен ми откраднаха микробус Форд Транзит и платих откуп точно на хората на "Васко" за да ми го върнат.
    Дано гние в АДА.

    Коментиран от #23, #28

  • 19 123

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВИС-2":

    Защо изобщо ги споменаваш тия изроди бе
  • 20 А БЕ

    9 21 Отговор
    Мушмуроци продажни , цял свят виждат, че стачкуват нехранимайковци в защита на престъпността, никой няма да обърне внимание на хора излезнали на протест за някоя копейка ! И за президента им е ясно , че е руски шпионин, замислете се, ако падне правителството в България всичко замира , на всички им е ясно кой е Борисов , но тези които ще дойдат след него са откровени мафиоти и ЕС не ги иска проумейте това , всеки избира по малкото зло, а за сега това е ГЕРБ В ЛИЦЕТО НА БОРИСОВ! УТОЧНЯВАМ , ЧЕ НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ КЪМ НЯКОЯ ПАРТИЯ НАЙ МАЛКО ЗА ГЕРБ, РЕАЛИСТ СЪМ !
  • 21 джаич

    15 5 Отговор
    Бугария е уникална страна с деструктивна сила , с която империя е станала съюзник не е прокопсала ! Византия , Османска империя , Руска империя , Кайзерова Германия , Третия Райх , СССР , идва ред на ЕС , НАТО и САЩ , а България остава като плевел паразит неунищожим винаги готов да се прикачи на друг гостоприемник !
  • 22 Гост

    26 1 Отговор
    Еми то си е логично - те имат интерес да сме бедни и да ходим да работим за техните икономики ! За себе си са прави . Виновни за това унизително положение са всички , които вече 30 г. ни управляват и "запазват" беднотията в бг!
  • 23 ВИС-2

    1 12 Отговор

    До коментар #18 от "Niki":

    Гледай да не ти се наложи да отговаряш за тези думи. Помисли ли добре, преди да напишеш тази гадост за Васко? Гледай да не се извиниш. Ще се напикаеш в гащите!

    Коментиран от #26

  • 24 леле

    9 3 Отговор
    Поредната ПЛАТЕНА статия на Дойче Веле --- тия вече съвсем изпаднаха :)))
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 коко

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "ВИС-2":

    Ало , чиче защо не си пиеш гинкобилобата и не си мажеш колената с диклак , а ни занимаваш със селските чичаци от твойта младост добили славата на псевдобандити и квазибизнесмени назначени от ДС да тормозят хората ?

    Коментиран от #27

  • 27 ВИС-2

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "коко":

    Не заплашвам никого. Напротив, ако това се случи, бих искал да се извиня на чичо ми, на когото е отнет Форд Транзит.
  • 28 ВИС-2

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Niki":

    Бих искал да ви помоля за прошка.
  • 29 Пробуждане

    15 3 Отговор
    Не можете да очаквате друго от Европа освен мълчание. МЕРКЕЛ е една марионетка на световната ционистката финансова мафия и тя дърпа от своя страна конците на другата марионетка под нея БОРИСОВ. Борисов е национален предател. Глупавите и ниско интелигентни държавни лица като него са лесни за манипулиране и ръководени за чуждите интереси и против интересите на народа. А народа е този, който стои над всички партии. Нито една управляваща партия не бива да е сигурна в 4 годишното си управление. Във всеки един момент може и трябва да бъде контролирана и свалена от власт от народа. Защото това е бъдещето на следващите поколения трябва народа да е единствения пряк конструктор на съдбата си. Цялата политическа система в България подлежи на реконструкция чрез една нова конституция, която отговаря на съвременното развитие на човечеството. Пак повтарям, че НАРОДА стои над всяка партия или личност. Успеха и благоденствието на народа се крие в НЕЗАВИСИМОСТТА на БЪЛГАРИЯ. България не е заден двор на Европа. СЪБУЖДАЙТЕ СЕ !!! Време е.

    Коментиран от #42

  • 30 развеселен

    8 1 Отговор
    Не трябва да забравяме, че ние сме единствената държава в света, чийто върховен управляващ орган / Министерски Съвет/ е позициониран в задния двор на магазин / ЦУМ /.

    Коментиран от #33

  • 31 Европо, Европооо

    11 1 Отговор
    Как да говорят от ЕС, като устите им са напълнени и запушени с пачки! Познайте от един път от КОЙ? Същите муруци са само, където говорят английски и знаят "етикета"!
  • 32 Лъжовно Заглавие

    3 1 Отговор
    Точно обратното е. Не им искаме мненията.
  • 33 Смешко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "развеселен":

    Сградите са отделни.Част са от един архитектурен/сталински/ансамбъл.Но са две отделни сгради.Както Шератон и Президента.
  • 34 Щат на САЩ

    9 3 Отговор
    Протестиращите да издигнат големи плакати с за излизане на България от ЕС и присъединяване към САЩ като нейн щат и ще видите как скоростно ще пристигнат от Брюксел всички Бокови началници
  • 35 Умен по цялата глава

    6 0 Отговор
    Ами грешки на растежа на Младите Демокрации...Обаче се оказа,че нашата още не се е родила.Даже не е Зачената.Сега я Оплождаме и яко секс пада,Бате...Голям секс ...Няма как...Требе си...
  • 36 Снимката говори ясно!

    6 1 Отговор
    Нашия джунчо как се е поставил пред Меркел и Брюксел, вижте жеста и пизата му, наведен слуга, без достойнство и чест, без интелект и образувание, без езици, смешен и жалък!!!! Козирува само, чудя се, тези които го пробутаха за премиер, не знаеха ли, че е без никакви качества и никакво достойнство! Защо България трябва да се осъществява с този примитив, който си е внушил, че държавата е негова и парите й същи?
  • 37 Хахаха

    2 6 Отговор
    Кой Българи? По именно. Толкова са малко, че може да им се запомнят имената. АРД са смешници.
  • 38 ох милите

    1 0 Отговор
    Нямала възможности за добро образование. Айде стига толкова глупости, който иска винаги ще се образова. Да, някои искат да станат каймак на обществото, щото мама и татко така искат, ами заминавайте в чужбина. да не мислите, че е толкова лесно да се оправя тук бардака с такъв калпав народ, дето елементарни правила за дистанция не може да спазва? Гледам ви културния митинг с маски и плакатчета и си викам, много бързо забравихте урината и доматите в България и задръстеното движение от сподвижниците Много сте зелени и неопитни, мутрите ще ви изгризкат крехкото месце...
  • 39 Крадец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Си ти открадна колелото полицията ще те намери скоро
  • 40 Ха-ха

    5 0 Отговор
    Германия и ЕС ясно обявиха, че проблемът се решава в държавата.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 протестиращ песимист

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пробуждане":

    Би ли ми посочил една държава в света, където "народа е над всички партии" със "конституция, която отговаря на съвременното развитие на човечеството"(цитатите са от твоя коментар), която не експлоатира други държави. Бих искал да проуча информацията за такова място за да предположа какво може да се заимства от там за да приложим при нас. Аз не намирам такова нещо, което ме навежда на един много мрачен извод:
    1)нашият проблем е брънка от един глобален проблем с прояви във всяко местенце на земята
    2)държавата ни е прекалено малка и слаба, едновременно с това не е достатъчно безинтересна за хищния корпоративен капитал на света
    3)значи едва ли е възможно да имаме самостоятелна политика за каквото и да е
    4) едва ли можем да се скатаем и да запазим неутралитет надявайки се да сме невидими за големите хищници
    5)следователно вътрешната ни политика не може да се планира без да е направен категоричен легитимен избор за външната
    6)следователно една от първите задачи на новите управници е чрез референдум да определят каква външна политика иска електората.
    Кой би посмял да направи такъв референдум?
  • 43 Идвам

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ха-ха":

    Ами тогава всеки да грабва брадва, мотика, лопата и да се почва с решаването на проблема!
  • 44 незнайко

    2 0 Отговор
    ТАЗИ СНИМКА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ !!! Кои стои начело на нашето съществуване !!!
  • 45 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 46 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Европа позорно ще мълчи, защото е под чепика на чичо Сам !! А той има достатъчно проблеми в момента и в никакъв случай не му е до някаква "въшка" на Балканите . Тя си му е в ръчичките във всяко едно отношение ! Нейно Превъзходителство посланик Х.Мустафа рече: "Спазвайте закона !" и ........толкова. Това положение на световната сцена , дава криле на Б.Б. да приказва врели-некипели, да сучи и усуква .....чак до пролетта ! Когато си пердесюс - то е от рождение до гроб !!!
Новини по държави: