Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 09:27 883 0

България най-често нарушава човешките права в съда

  • българия-
  • съд-
  • човешки права

 

България, Румъния, Гърция и Полша са на опашката на Европейския съюз (ЕС), що се отнася до раздаването на правосъдие посредством криминални дела, сочи независимо изследване на съдилищата в съюза.

Държавите от източната периферия на съюза са основните нарушители на правото на справедлив съдебен процес на подсъдимите, гласи сравнително проучване на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Забавянията при завеждане на делата пред съда са най-честата причина за критичните оценки. В част от членките на Евросъюза досъдебното задържане може да продължи до четири години, докато в останалите няма законови граници. Данните покриват петгодишен период – от 2007 до лятото на 2012 г. Те са събрани в доклад от организацията Феър Трайълс Интернешънъл със седалище в Лондон.

Проблемите, изглежда, се влошават. През 2007 в ЕС е имало 37 нарушения на правото на справедлив съдебен процес, докато през 2011 – цели 75, което е увеличение с над 100%. Най-висок брой нарушения били отчетени в Гърция – 108. Повечето от тях били свързани с хроничните забавяния при завеждане на делата пред съда. Държавата не осигурява преводачи за всяко дело и са налице съмнения за корупция в гръцката съдебна система, предупреждава изследването "Право на защита в ЕС".

На второ място се класира България с общо 92 нарушения. Мнозинството от тях също се дължат на хаотични закъснения. Задържаните често не се ползват и с достъп до адвокати и членове на семейството си, заключава документът. По-надолу се нареждат Полша и Румъния със съответно 67 и 49 нарушения, регистрирани от съда в Страсбург.

"Европейският съюз играе ключова роля при повишаването на съдебните стандарти в Европа. Но ако днес той не вземе мерки, вярата на гражданите в европейските закони ще бъде подкопана", изтъкна Джаго Ръсел – изпълнителен директор на Феър Трайълс. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: