Last news in Fakti

11 Септември, 2020 21:30 13 970 70

"Трупове по улиците": избягала севернокорейка разказва

  • северна корея-
  • ким чен ун

26-годишната Йонми Парк вижда в детството си ужасяващи неща - страданията на севернокорейците от жестокия режим, от масовия глад, от повсеместната бедност и атмосферата на постоянен страх

"Трупове по улиците": избягала севернокорейка разказва - 1
Снимка: DW

Йонми Парк е на 13, когато успява да избяга от Северна Корея. Разказът за детството ѝ в тази изолирана от света страна потриса. "За нас беше нормално да виждаме по улиците трупове на умрели от глад хора."

26-годишната Йонми Парк вижда в детството си ужасяващи неща - страданията на севернокорейците от жестокия режим, от масовия глад, от повсеместната бедност и атмосферата на постоянен страх. По сметищата на родния ѝ град редовно се виждали трупове на хора, включително бебета, измръзнали от студ. Чичото и бабата на Йонми починали от глад. В борбата си за оцеляване хората били принудени да се хранят дори с насекоми, разказва младата жена.

"Не ни беше позволено дори да мислим"

На 13 години Йонми Парк успява да избяга заедно с майка си в съседен Китай. Оттогава насам тя разказва пред света за чудовищните условия на живот в комунистическа Северна Корея. На 9-годишна възраст момичето било принудено да присъства на публичната екзекуция на майката на свой познат. Прегрешението на жената се състояло в това, че тайно гледала холивудски филм. „Не ни беше позволено да носим каквото искаме, не ни беше позволено да пеем, не ни беше позволено дори да мислим", разказва Йонми Парк пред медии. Като дете вярвала, че държавният ръководител има божествен произход и дори може да чете мислите ѝ.

Обожествяването на диктатора - първо Ким Чен Ир, а от 2011 насам Ким Чен Ун - е нещо напълно нормално за подрастващите в Северна Корея. „Когато бях малка, нямах представа, че сме изолирани от света, нито пък знаех, че отправям молитвите си към един диктатор", казва години по-късно Йонми Парк.

Северна Корея е единствената страна в света, в която хората биват екзекутирани, защото са водили неразрешени от властите международни телефонни разговори, обяснява Йонми и твърди, че всяка книга, всеки филм, всяка информация в тази страна са подчинени на една-единствена цел: промиване на мозъците и възхваляване на „божествения" вожд.

"В Северна Корея човек няма приятели, има само другари"

Пред „Ню Йорк Пост" 26-годишната Йонми Парк разказва, че детството ѝ в Северна Корея било белязано от самота и хлад в междучовешките отношения. „В Северна Корея човек няма приятели, има само другари. Приятелство там не съществува."

"За нас беше нормално да виждаме по улиците трупове на умрели от глад хора", споделя още севернокорейката. Днес тя живее в САЩ, където следва и се ангажира в защита на човешките права. Младата жена обвинява режима в Пхенян, че осъжда народа си на глад, докато в същото време дава милиарди долари за разработването на атомни оръжия. Йонми Парк призовава световната общественост да не си прави илюзии за севернокорейския диктатор: младата жена го нарича "убиец, който систематично поробва своя народ".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    28 10 Отговор
    КНДР снимаме от 1950г в няколко северни села на Южна Корея да плашим гаргите и точим данъци от краварите. Скоро обаче ще закриваме филма, че главния герой Ким Чен не можем го израним и бюджетът се накъсява.
  • 2 Ивайло

    97 38 Отговор
    Пълни глупости, мой познат ходи там преди две години. Съвсем нормален живот се живее, като каза, че и най-малкото градче има болница и училще.

    Коментиран от #9, #25, #36, #41, #51

  • 3 123

    105 23 Отговор
    Тая пропаганда вече отдавна се изтърка и никой не се връзва. Корейка живееща в сащ какво друго да говори.
  • 4 Да бе

    68 22 Отговор
    не е възможно, аз съм чувал, че Сев.Корея е една от най-хубавите комунистически страни, тая май лъже, да не е соросоидна
  • 5 Грейс

    80 6 Отговор
    Я спрете малко с преекспонирането. Никой не ни натрапва техния живот, ама гледам разни "демократични" страни искат да натрапят своя. Виждам колко са доволни хората от Либия, Ирак, Сирия от разни "революции"

    Коментиран от #11

  • 6 Ерекция Кочева

    65 8 Отговор
    Уаууууу,а тука труповете от коронавирусъ ги събираме в чували!
    😎💀😎💀😎💀😎
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 лъжльо

    30 54 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Да знаеш как ти повярвахме, че твой познат е ходил в КНДР, колкото и от Ковид е бил болен.

    Коментиран от #24, #38

  • 10 Здрасти

    47 14 Отговор
    Така ли ти казаха да говориш предателко !
  • 11 Има разлика

    10 24 Отговор

    До коментар #5 от "Грейс":

    Не са баш за сравнение, тия дето ги изброяваш имат петрол, а у Кореята кво има, планини и чукари, нема нищо.....
  • 12 гост

    21 39 Отговор
    На всички фенове(трoлoвe) на Севрена Корея, пожелавам ви тук да стане като там и да видим тогава, как ще путъвате в чужбина, как ще си придавате важности, че ще емигрирате, кaк щe хoдитe в Гъeция зa дa бoйкoтирaтe "лaйнoмoриeтo", кaктo гo нaричaтe, кaк щe прaщaтe дeцaтa cи дa учaт в Aнглия, Гeрмaния, Aвcтрия и други ЗAПAДНИ държaви, кaк щe изпoлзвaтe интeрнeт зa дa трoлитe и как ще протестирате. Всеки опит за бягство от държавата, протетс или изкaзвaнe прoтив прaвитeлcтвoтo, да се наказва със смърт и репресии срещу цялото семейство на дръзналият да го направи. Пожелавам ви го, та дано ви дойде акъла в главите aмa тoгaвa щe e къcнo.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Йорго

    36 10 Отговор
    промиване на мозъци. много вероятно не е така. но ни го втълпяват, че е гадно. аз не вярвам.

    Коментиран от #20

  • 14 froid

    39 6 Отговор
    Абе , защо президента Тръмп стана Приятел на Диктатора !?

    Коментиран от #16, #66

  • 15 сценарист

    23 7 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Това по Нашънъл Джиографик ли го гледа?
  • 16 Бай Дончо

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "froid":

    Казах ти бре, да слее двете Кореи, тоест тя си е една и да си обере крушите от Азия окончателно.

    Коментиран от #22

  • 17 Напомням ти

    19 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    бе не се излагай бе, кво им се връзваш, чети хубаво какво пишат, то направо избива на черен хумор, напразно си тровиш нервите
  • 18 реалиста

    17 28 Отговор
    туй да си русофил е заболяване

    Коментиран от #65

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И защо не,

    29 4 Отговор

    До коментар #13 от "Йорго":

    направо вярвай,диктатора хвърля противниците
    си живи на лъвовете,други ги връзва на дулото
    на гаубица и ги гърми,всяка седмица му
    включват в менюто по едно кърмаче,и най-вече
    по улиците лежат разлагащи се трупове, хората
    ядат корени на треви с пръста за да ги засища..
    и какви ли не още извращения.......
  • 21 Некой си

    29 5 Отговор
    Най-тъпото е ,че давал млрд.долари за атомни бомби !?! На кой ги дава ? От къде ги взима ? Мистерия !

    Коментиран от #30

  • 22 00000014

    16 7 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Дончо":

    Япония ще плаче -- защото корейците много ги "обичат". Икономиката на южната плюс военната мощ на севера и японците ще предпочетат сами да си потопят островите.

    Коментиран от #46, #68

  • 23 Кир Чо

    34 9 Отговор
    Нека споменем за реалността там,която в нашия “демократичен” свят липсва ,а именно :
    Битова престъпност НЯМА
    Кражби НЯМА
    Наркомани НЯМА
    Проституция НЯМА
    Безработни НЯМА
    ...

    Коментиран от #33, #48

  • 24 Ако искаш вярвай, твоя си работа.

    45 6 Отговор

    До коментар #9 от "лъжльо":

    На 13 години и ИЗБЯГАЛА от КНДР, за да се спре в САЩ. Голямо бягане ще да е било. Впрочем - и аз имам познат/ а/, която, специализирани кореистика, е преминала границата и е живяла около седмица в КНДРот Южна Корея. По разказа й личеше, че там е спокойно, с респект към реда , в магазините - еднотипни и ограничени облекла, но хранителните - заредени със стоки от първа необходимост. Трупове не е видяла. Много лозунги в прослава на вожда. Дали е добре това, не мога да преценя. Но пък в Щатите има квартали и в най- бляскавите и големи градове, където бял не може да стъпи. Но за това не се говори.
  • 25 Да не бъркаш с Южна Корея?

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Нямаше ли един "скандал" от Олимпийските игри през 2018 г. със спортисти от Северна Корея, опитали се да потърсят убежище? Пишеше, че са придружавани от пазачи дори до тоалетната, за да не се опитат да избягат. Но иначе: Това с "промиването на мозъците" въобще не ме учудва. От малки деца стават и си лягат с песни за възхвала на "бащата на нацията". Има документации по въпроса. Всъщност, гледах една, не знам дали има повече. В тази, която гледах, бяха заснели 1 седмица/месец от живота на едно семейство - работен ден на майката в шивашки цех, учебен ден на детето. За снимките е трябвало да помолят за разрешение властите. Говорим за обикновено видео от ежедневието на обикновени хора, а не за някакви специални обекти, за които се иска разрешение и в други страни.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Диктаторът от Банкя

    25 3 Отговор
    И тук така ". информация в тази страна са подчинени на една-единствена цел: промиване на мозъците и възхваляване на „божествения" вожд."
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дойче зеле

    15 2 Отговор
    DW- нататък няма нужда!
  • 30 Имат

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Некой си":

    имат сериозна хакерска организация, много доходоносна, даже за американците била по-голяма заплаха и от ядрена ракетка.. гледах документален филм ма му изпуснах името, разтърси се, може да го намериш
  • 31 Не го пожелавай никому,

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    защото няма да засегне само тези, които не го вярват, а всички.

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Не го пожелавай никому,":

    Очевидно има хора, които го искат и ако това е волята на народа, нека бъде така.

    Коментиран от #34

  • 33 Явно си голям оптимист,

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "Кир Чо":

    щом успя да видиш само хубавите страни на една диктатура.
  • 34 Аа, Тея, които го искат, да отидат там.

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Ама да внимават да не кажат нещо срещу бащицата, че не само ще ги (у)бият, ами и на проститутки могат да ги направят. За наркотиците не знам... Иначе неслучайно се казва, че там приятели няма, щото всеки, който се "събуди" от промиването на мозък, ще бъде изпортен на властите и наказан. Или как мислите, че се опазва една диктатура? Както се казва: "Ако искаш да свалиш краля, трябва да го убиеш. Иначе той ще убие теб."
  • 35 Кико

    24 4 Отговор
    Да не забравихте, че немотията или липсата на стоки се дължи на санкциите наложени от великите демократи? Смятате ли че щяха да се обличат еднотипно и да имат допотопни технологии ако хамита не ги ограничаваха? Ама на Китай и южната им братска държава им трябва евтина работна ръка, леки жени и хора готови на всичко за подаяния.... Също като българите по време на великите творци на перестройката седесарите Костов, Паси, Кунева и сие предатели

    Коментиран от #42, #49

  • 36 Магелан

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    А бе пич ти нормален ли си?Защо не отидеш да живееш при канибала Ким,и да видиш какво ще ти се случи?Ще те рачленят жив и ще те изядът за десерт.😀😀😀😀😀😀😀
  • 37 ХАХАХАХА ЗАПАДНИ ПАТКАНИ

    18 1 Отговор
    В ТОЗ ХУБАВИЯ ЗАПАДЕН СВЯД ДЕМОКРАТИЧЕН ЗАЩО БИЕТЕ ХОРАТА БЕ ЗАЩО ГИ УБИВАТЕ ПО УЛИВИТЕ И ПОСЛЕ ГИ ОЧЕРТАВАТЕ?В ТОЗ ХУБАВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ БАЯ НАРОД ИЗТРЕПАХТЕ А СЕГА ОТНЕХТЕ ПРАВАТА ЗА ДА ЛЪЖЕТЕ С КОРОНИ И ДА МАМИТЕ ЧЕ ПАК ЩЕ ВРЪЩАТЕ ПРАВАТА!
  • 38 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "лъжльо":

    Изкарват я затворена страна, но всъщност приемат малки групи туристи. Така, че е напълно възможно познатият на човека да е ходил там. И като казвам група туристи имам предвид макс 10 човека, които нямат право да се отделят от гида, иначе ще ги арестуват

    Коментиран от #39, #50

  • 39 Възможно е...

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Ако под това се разбира: "Съвсем нормален живот се живее."....
  • 40 Коко

    8 0 Отговор
    Тази гнусна и поръчкова медия
  • 41 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Ивайло, твоят познат да не е комунист поклонник на Ким Чен Ун, защото много те е лъгал? Там не можеш като чужденец да пътуваш свободно в страната, а е абсурдно да посещава малки населени места ппък и болници и училища. Всеки чужденец декларира мястото на посещение, цел, продължителност на престоя и режима е полувоенен и за туристите! Абсолютно всички се подслушват и могат да ти лепнат каквото искат престъпление! Страната е по-опасна от Сирия, която воюва!!! Само в Камбоджа и в Китай на МАО е било подобно!!!
  • 42 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Кико":

    Бил съм и в двете Кореи по различно време но разликата е десет пъти по-фрапираща от разликата между двете Германия преди 1989г.
    Има хиляди разделени семейства в двете държави и хората страдат ужасно! Имам приятел в Южна Корея, който не е виждал сестра си в КНДР, а е на 64г.Знае само, че е жива и не може да говори по телефон с нея, защото работи във високотехнологичната част на военната индустрия!!!

    Коментиран от #43

  • 43 Сиганин

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Бил си в долната и горната махала на вашето село , важно е лаф да става .
  • 44 Парк Йон-ми

    3 0 Отговор
    Името на жената е Парк Йон-ми, а не Йонми Парк 😉
  • 45 Найденов

    9 2 Отговор
    Тя била на 13,когато избягала,сега е на 26!
    Демек 13г.разказва спомените си? А стига, бе!!! Я някой да помисли колко спомени има от първите си 13г?!? Е това е майсторка на късия разказ!

    Коментиран от #47

  • 46 Роко

    0 7 Отговор

    До коментар #22 от "00000014":

    Военната мощ на Севера ти шегуваш ли се? Армията на юга е в пъти по мощна от северната. Ким има късмет че севера е китайска колония та хапва черен хайвер с френски кончета.
  • 47 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Найденов":

    Що ти нямаш ли спомени от детството си?
  • 48 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Кир Чо":

    Приятелю щом по границите на една държава се стреля на месо по всеки искаш да я напусне и хората продължават да бягат от там не ми я хвали. Само за справка избягалите от юг на север откакто Корея е разделена се броят на пръстите на едната ръка докато от север на юг ежегодно са стотици.
  • 49 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Кико":

    Пич по време на соца и ние се обличахме еднакво пък нямахме санкции. Просто при соца е така НЯМА. А за Китай си прав китайския работник работи за купичка ориз на ден по 12 часа докато корейския взима същата купичка за седмица и работи по 20 часа което доведе до бурно развитие на промишлеността в граничещите с Корея провинции.
  • 50 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    А защо не можеш да се отделяш от гида? Както се твърди там е спокойно няма престъпност значи туриста нищо не го заплашва

    Коментиран от #55, #62

  • 51 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Мой познат русофил иска да се премести там щото било много яко там, а друг русофил казва, че Навални щом не е умрял не е отровен с новичок, ако иска да пие един чай да докаже обратното.
  • 52 Рико

    1 2 Отговор
    В определен смисъл няма значение дали е вярно това което казва(като конкретика).Защо такива неща не се пишат за Дания,например, или за която страна се сетите. Ами хората ще се изсмеят, за С.Корея обаче не се смеят-вярват.Държавите са като хората - сами си пишат биографиите.Щом изобщо може да се допуснат такива ужасии там, значи това е ужасна държава.
  • 53 Рико

    2 4 Отговор
    Северокореици, НИКОГА не забравяите,че този режим там ви го инсталира Москва. Москва ви го набута, а сега се прави на неразбрала.Злото за вас не се нарича Сеул, Токио или Вашингтон - те храни ви изпращат, първичното зло се нарича Москва.

    Коментиран от #63

  • 54 Антимилиционер

    5 2 Отговор
    Още еврейски фантазии от Сороз Веле. Хахах
  • 55 Антимилиционер

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Роко":

    Защото западният джендър ще сложи я камерка, я взрив, я пропагандна книжка, я някоя друга благинка за демократизиране на Свободна от евреи Корея. Така правят навсякъде
  • 56 СОФИЯНЕЦ

    2 3 Отговор
    ТАКА е в ТОТАЛИТАРНИТЕ ДЪРЖАВИ !!! в НРБ хората противници на режима бяха арестувани...вкарвани в КОМ. КОНЦЛАГЕРИ....убивани със СОПИ ...и давани на ПРАСЕТАТА ! ...В подземията на ДС хора бяха УБИВАНИ ...като слагаха торба с ПЯСЪК на гърдите на пребит ...и СКАЧАХА В-У ЧУВАЛА...докато човека умре !
  • 57 Мислете малко

    3 4 Отговор
    Тези които се изказват в подкрепа на диктатора Ким, нямат никакъв проблем да хванат самолета и да останат да живеят там. Бързо забравихте празните магазини, да чакаш 15г. за една кола, а за един апартамент, цял живот, за всяко нещо да търсиш връзки, лагерите в Белене Скравена, безплатната експлоатация на детския ученическия и студентски труд. Сега сме 200 пъти по-добре.

    Коментиран от #59, #61, #67

  • 58 Сама срещу целия свят

    2 0 Отговор
    Как няма да е "чудовищен"живота там.Дойче ,тези глупости да ги вели на хамериканците.
  • 59 Ти от Белене

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мислете малко":

    Ли изкопи,как успя!?Бързо да си купиш тоблерон,че сигурно ти е паднала захарта.
  • 60 Случайно прочел

    3 1 Отговор
    То Ким умира,беше в кома,съживи се пак беше в кома.Уби чичо си ,сестра си също, после тя се появи ,уби жена си,сега пак е в кома???по улиците вмирисани трупове?! От къде американците знаят като Корея е затворена страна
  • 61 Случайно прочел

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мислете малко":

    В магазините малко разнообразие но истински стоки ,кола Москвич но нова, и още е в движение,като гледам в автоморгите пълно с хубави западни коли!
  • 62 Случайно прочел

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Роко":

    Щото има ред,като отидеш някъде на госи щъкаш ли навсякъде да зяпаш!?
  • 63 Случайно прочел

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Рико":

    То и на нас ни набутаха демокрация,ама от тази феодалната!!!
  • 64 Случайно прочел

    5 1 Отговор
    Между другото,като живеете във свободна правова и демократична европейска страна,защо толкова се спрягате за това как живеят Корейци,Руснаци,Китайци и тн!? Що се пенявите за чужди проблеми!? Кой ще изчисти пред блока, кой ще измете входа? Тънем в мизерия,а чакаме друг да се напъне! От тук трябва да се започне,щото сме мизерници!
  • 65 Антон

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "реалиста":

    Какво общо има русофилството със Северна Корея?
    Нерде Ямбол, нерде Стамбул!
  • 66 Бай По

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "froid":

    Защото преди година и половина не образованите корейци дето не могат да направят качествен двигател за ракетите си им пратиха макет на брега на океана и всички медии бяха цензурирана а после Ким ходи при Путин който му опъна ушите!
  • 67 Byg

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мислете малко":

    Какво да са забравили , те не са го видели , 90% от защитниците на дивия комунизъм не знаят за какво иде реч , бой .глад стригане , какви магазини какви коли , то цветен телевизор не можеш да си купиш , пускаха по два на месец за град , ами защитниците на животните помнят ли как минаваха партийните другари с ловни билети и трепеха наред , домашни и безстопанствени кучета и на ремаркето , ами как нямаш право да се водиш в дадено населено място ако нямаш имот , а не можеш да си купиш имот ако ни си гражданин на населеното място. Тръгнали сукалчетата да ми защитават северна корея , и дивия селянин от правец , живота сега е песен , неграмотници. Защитниците с тезата 2,60 салама и сиренето да си взимат салама , аз си искам свободата санчо.
  • 68 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "00000014":

    130 милионна високо технологична Япония срещу любителите на кучешко!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: