Last news in Fakti

17 Септември, 2020 14:33 3 214 16

Турция предлага на Египет споразумение за морските пространства

  • абдел фатах ас сиси-
  • египет-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу

Отношенията между Анкара и Кайро се влошиха след свалянето от власт на президента Мохамед Морси след година на поста и поемането на властта от Абдел Фатах ас Сиси

Турция предлага на Египет споразумение за морските пространства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция е предложила на Египет споразумение за разграничаване на морските пространства, съобщи "Дейли сабах".

"Казахме на египетския шарже д'афер, че можем да постигнем споразумение с тях, така както направихме с Либия", заяви министърът в телевизионно интервю.

Чавушоглу отбеляза, че Египет не нарушава турския континентален шелф със споразуменията си с Гърция и Кипър, предава БТА.

По думите му между двете страни е имало срещи на ниво разузнаване.

Отношенията между Турция и Египет се влошиха след свалянето от власт на президента Мохамед Морси след година на поста и поемането на властта от Абдел Фатах ас Сиси.

Анадолската агенция откроява междувременно думите на външния министър по телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че Гърция би могла да превърне във възможност настоящия период. Според министъра от страна на Атина през последните два-три дни са започнали да идват по-умерени послания по въпроса за Източното Средиземноморие, но тя все още не се е отказала от "максималистките си политики".

"Вместо да очаква повече от нас, Гърция може да превърне този период във възможност, като направи позитивни стъпки", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казуар

    4 2 Отговор
    Турците знаят, че без преговори няма да мине,и за това правят сеизмично сондиране, за да разберат кои райони са перслективни за газ.

    Коментиран от #4

  • 2 Мечо

    8 13 Отговор
    Е НАЛИ СА НАЙ СИЛНИТЕ ЗАЩО ПРАВЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ?😁😁😁ААА ХАСАНЕ?АЛО РЕДАКЦИЯТА

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 3 Лека поправка-след преврат

    4 2 Отговор
    Отношенията между Турция и Египет се влошиха след свалянето от власт на президента Мохамед Морси след година на поста и поемането на властта от Абдел Фатах ас Сиси.
  • 4 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    Знаят дръжки !! А и ти явно не знаеш , че египетските находища са на италианците от ЕНИ , а завода за втечняване е на Шел !! Дреме им на египетския д...ик за мераците на султана , те отдавна са си опекли работата !!

    Коментиран от #8

  • 5 Ганчо

    17 11 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Нормално е да прави предложение, защото Ердоган е политик от Най- висока класа в света
  • 6 Хасан

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Турците не са "най силни" а просто си гонят интереса ..значи Западните корпорации искат да вадят газ от твоите и да ти го продават ..турчина иска сам да си дупчи и сам да си вади

    Коментиран от #10

  • 7 Осман

    7 8 Отговор
    Поредният фейк нюз. Нашият велик лидер заяви, че никога няма да има диалог с египетския диктатор, който има кръв в ръцете си от убийствата на нашите братя мюсюлмани.
  • 8 Казуар

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Египетските находища не могат да бъдат оспорени от турците, но те искат да препятстват строежа на газопровода към Кипър и Гърция. Турците и не влизат в египетската икономическа зона.
  • 9 Психиатър

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Защото са умни бе мечо а не прости като тебе !!!
  • 10 Само че

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Турчинът не разполага с огромния капитал и ноу-хау за тези дълбини. Той е длъжен да ги предаде за експлоатация на други, които ги имат. Това ще стане чрез приватизацията и придобиването на държавни петролни и преносни компании от чужденци. Това вече започна. Също, неотдавнашното гръцко-египетско споразумение за ИИЗ между двете страни, с което е отменено невалидното турско-либийско споразумение, предвижда, че споразумението между една от тях и трета държава по въпроса за ИИЗ трябва да бъде одобрено от другата. Например споразумение между Гърция и Турция се нуждае от одобрение от Египет. Или споразумение между Турция и Египет се нуждае от одобрение от Гърция.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Невалидно споразумение

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Само че":

    Като гръцко египетското не поражда правни следствия. Затова и не е регистрирано в ООН като турсколибийското.

    Коментиран от #12

  • 12 Само че

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Невалидно споразумение":

    Не сте прав, турските медии не ви казват истината, турско-либийското споразумение все още не е публикувано от ООН, въпреки че минаха много месеци, почти година. Има проблем, тъй като според ООН това не се основава на международното морско право и игнорира правата на гръцките острови в морските зони.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Объркал си се нещо

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само че":

    Точно според ООН островите нямат собствен шелф.
  • 14 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Само че":

    Когато нямаш Ноу хоу си купуваш или наемаш фирма и инженери ..по същата логика някой те убеди че в България няма геолози и минни специалисти и вземаха Адатепе ..това е новия колониализъм...значи ИИЗ се счита споразумение от континентален бряг до такъв на друга държава ...Либия и Турция имат ...докато Гърция и Египет нямат и гърците за отправна точка използват островите
  • 15 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само че":

    А островите имат териториални води 6 мили ..прави разлика между ИИЗ и териториални води

    Коментиран от #16

  • 16 корсика

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    xaxaxa островите имат териториални води 6 мили в съответствие с турското международно право!!
Новини по държави: