Last news in Fakti

18 Септември, 2020 18:09 2 953 26

„Роскосмос“ ще разработва атомен космически буксир

  • роскосмос-
  • русия-
  • буксир-
  • космос-
  • юпитер-
  • нуклон

Апаратът трябва да се отправи на дълъг полет до един от спътниците на Юпитер

„Роскосмос“ ще разработва атомен космически буксир - 1
Снимка: Shutterstock

До края на тази година „Роскосмос“ ще подпише договор за разработване на комплекса „Нуклон“, включващ космически буксир с атомен реактор на борда. Десет години по- късно апаратът трябва да се отправи на дълъг полет до един от спътниците на Юпитер, заяви изпълнителният директор на корпорацията по перспективни програми Александър Блошенко.

През първия етап на мисията буксирът ще се скачи в Космоса с модул с полезен товар и ще се отправи към Луната, където ще направи проучвания и ще остави в орбитата ѝ научно-изследователски спътник. След това космическият буксир и модулът с полезен товар ще полетят към Венера, където е възможно да се направят тестове за презареждане на буксира с гориво – газ ксенон. През третия етап апаратът ще прелети до крайната си точка – спътник на планетата Юпитер, предаде ТАСС.

Александър Блошенко уточни, че като конструкция космическият буксир представлява транспортно-енергиен модул с отворена архитектура. Сред основните му характеристики са способността за автономно производство на електроенергия чрез атомен реактор в рамките на продължително време и възможността за превозване на различни полезни товари.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    29 4 Отговор
    Доста интересно
  • 2 КОСМЕС

    20 23 Отговор
    Знам че се повтарям особено Но.. ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ...😂

    Коментиран от #7

  • 3 Бай Ганьо

    29 12 Отговор
    А ние правим ЧУШКОПЕК.Модернизираният вариант пече по ЦЕЛИ ТРИ ЧУШКИ НАВЕДНЪЖ....хахахаха.
  • 4 Вова

    6 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=kxEGiCiYKiA&feature=emb_logo

  • 5 Съвет

    13 22 Отговор
    Луната е 52 щат на САЩ. Руснаците нямат работа там.

    Коментиран от #15

  • 6 другарят

    12 11 Отговор
    Браво на братушките! Отново първи! Крайно време е да бъдат заменени сегашните ракети на които, не може да се насмогне с гориво..

    Коментиран от #9

  • 7 Българина

    20 14 Отговор

    До коментар #2 от "КОСМЕС":

    Някои неща отдавна вече не са...ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ....Русия НАПЪЛНО КОНТРОЛИРА "северния път".Русия вече е най-големият доставчик на оръжие за цяла Африка, като ФАЩ и франсетата общо изнасят много по-малко.Русия вече е най-големият производител на пшеница, и един от най-големите производители на месо.Русия направи най-модерната система за ПРО-S-400.Русия вече е от най-големите производители на злато.Руснаците отдавна имат по-висок стандарт от нас-ганьовците....И още, и още, и още.А ние,както казва колегата ПРАВИМ ЧУШКОПЕК.

    Коментиран от #8, #10, #11, #13, #14

  • 8 КОСМЕС

    11 13 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Да и аз се гордея със това че Русия са най-големият доставчик на оръжие за цяла Африка това е прекрасно "нали"!? Русия вече е най-големият производител на пшеница-кято трансформира във ВОДКА.Най-модерната система за ПРО-S-400.. кой я Определи за най-добрата?Злато да ти трябва от Бг. Турция и САЩ.😂
  • 9 Joсо

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "другарят":

    Сегашните ракети са водород и кислород
  • 10 стоян

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    До 7 ком -Защо тогава са по бедни и от нас с минимални заплати от 260 лв

    Коментиран от #19, #26

  • 11 Nnn

    13 15 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Докато русийката били първи по продажба на оръжие в Африка ,САЩ са напърво място в света русоидче.Ръсия били първи по износ на пшеница хахахахаха.Леле какво постижение.Направо нямат стигане ?! С400 дори няма да го коментираме.Пълен провал и в несъстоятелност да се бори срещу американската техника.Колкото и да не му е приятно на национален предател като теб ,русопитеците живеят по-бедно и по-мизерно от нас.За един живот българина спестява повече пари от руснака.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ??????????

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Колко е средната работна заплата в Русия????
  • 14 😂😂😂😂😂😂

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Ти ги изкара икономическото чудо на планетата😂😂😂, и какво като произвеждат пшеница?? Това е продукт с ниска добавена стойност. Ти вярваш на всички руски глупости, които те си публикуват, не бъди наивен, Русия е колос на глинени крака..в икономиката.

    Коментиран от #16

  • 15 Така

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Съвет":

    ли ,че САЩ кога са били там?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Въпрос

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Nnn":

    Вие виждали ли сте руснак как харчи?!
  • 18 Вълко Червенков

    5 4 Отговор
    Поредната партенка от Роскосмос.Те не могат да вкарат в експлоатация "Ангара",наследена от СССР преди 30 години,щели "атомни буксири" към Юпитер да пращат.Пиянските фантазии на Рогозин,който газ пикае от яд,след всеки успех на Мъск.

    Коментиран от #20

  • 19 Даскал

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Стояне стой си на село при свинете и не говори глупости, руснаци не си виждал дори на снимка. Всеки божи ден съм сред руснаци, англичани, германци, гърци, израелци и още много други, но като русите втори няма, харчат с хиляди евро на ден. Така че недей писа вече глупости.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пак ще

    5 2 Отговор
    опитват да отидат по-далеч от околоземна орбита. Това което правеха американците още през 70-те години с "Пионерите" и "Вояджърите" тепърва ще се пробват руснаците. "Вояджър 1 и 2" стартират през 1977 и са двата единствени апарата на Човечеството извън Слънчевата система. До 80-те години изследват външните планети на Слънчевата система - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, а след това са насочени към далечния космос. "Вояджър 2" първи прелита край четирите планети гиганти, като открива 3 нови луни на Юпитер, 4 - на Сатурн, 11 - на Уран и 6 - на Нептун. До сега нито един апарат не е прелитал толкова близо до Уран и Нептун. "Вояджър 1" се движи по друга траектория - край Сатурн и оттам към междузвездното пространство. Предполага се, че плутониевите генератори ще позволят да поддържат връзка със Земята до 2027 г. Извън ниска земна орбита, скромен успех на Венера и частичен на Луната (не можаха да кацнат с хора), руснаците нямат почти никакъв принос към изследването на Космоса. От Слънцето, през външния кръг планети до дълбините на Вселената чрез Хъбъл почти всичко идва от НАСА.
  • 22 Китаец от Сибир

    5 2 Отговор
    Това са пълни глупости.Русия отдавна вече не е космическа държава.Русия няма възможност да прави каквито и да било мисии извън околоземната орбита.От 30 години насам руснаците нямат по-различна мисия от това да отидат до МКС.Нямят финансовите и технологичните възможности за друга мисия.Имаха за цел да пратят и те апарат до Марс ,но ще трябва да са под крилото на Европейската космическа агенция,защото руснаците сами няма как да се справят.
  • 23 де факто

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Даскал":

    Платените продажници като теб са страшно дъно.Това кой колко харчел около тебе не е никакъв критерии ! Руснаците взимат по-малки заплати от нас българите ,а стандарта им на живот е равен на тоя на Ливан.Това ,че от 140 милиона руснаци,има такива които могат да похарчат повече не е никакъв критерии.
  • 24 херодот

    0 0 Отговор
    Помнете.Основното предимство е паметта.Навремето имаше СССР,имаше ИЗТОЧЕН БЛОК,имаше СИВ,имаше ВАРШАВСКИ ДОГОВОР,имаше ИДЕОЛОГИЯ, имаше ЦЕНТРАЛИЗИРАНО УПРАВЛЕНИЕ, имаше ЕНЕРГИЯ И РЕСУРСА НА ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА. Причините сега тези неща да ги НЯМА ,ОЩЕ ГИ ИМА !!!
  • 25 дядоЯго

    0 0 Отговор
    Абе жабето най-много да скочи...
  • 26 Тоша

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Недей да вярваш на това, което ти втълпяват всеки ден, че са по-бедни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания