18 Септември, 2020 18:00 2 008 13

Украйна се ангажира с откриването на българско държавно средно училище в Одеса

  • украйна-
  • училище-
  • екатерина захариева

Екатерина Захариева на посещение в страната

Украйна се ангажира с откриването на българско държавно средно училище в Одеса - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина Захариева за бързо откриване на държавно българско средно училище в Одеса, като в замяна София ще предостави имот за откриване на украински културен център в българската столица, съобщи БНТ.

Българският първи дипломат Екатерина Захариева е на официално посещение в Украйна и освен с премиера, днес в Киев тя разговаря с Дмитро Разумков, председател на Върховната Рада на Украйна, украински депутати и двама вицепремиери от кабинета.

"В лицето на България вашата страна има един от най-искрените приятели в ЕС и НАТО", увери Захариева премиера Шмигал, като му предаде специални поздрави от българския министър-председател Бойко Борисов, както и покана да посети страната ни, която той веднага прие.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси, сред които състоянието на българската общност в Украйна и преподаването на български език, интеграционните процеси на страната в ЕС и НАТО, търговско-икономическите връзки и енергийната диверсификация.

Екатерина Захариева постави директно въпроса за откриване на държавно средно българско училище в Одеса, за което страната ни настоява от няколко години, но поради редица бюрократични пречки не може да се реализира. Премиерът Шмигал обеща лично да инструктира своя министър на образованието да забърза процедурата, за да може скоро това да стане факт. По искане на Захариева правителството ще предприеме и действия за защита на специалността "Българска филология" в украинските университети. Беше обсъдена и рехабилитацията на пътя Одеса - Болград - Рени.

Българският вицепремиер обсъди с ръководителя на изпълнителната власт в Украйна и мерките за борба с Ковид.

"Трябва да се направи ясна преценка имаме ли сили да преживеем второ затваряне на икономиката при втората вълна на пандемията. Нашето правителство реши да не се затварят отново цели отрасли от икономиката, тъй като скоро няма да успеем да възстановим икономиките си. Грижата за здравето е много важна, но това може да се случи и паралелно с работеща икономика", заяви Захариева. Премиерът Шмигал напълно се съгласи с това виждане и заяви, че и неговото правителство прилага същата политика.

"Когато имаше най-голяма нужда от защитни облекла, ние успяхме да изпратим 500 защитни костюми за многократна употреба за вашите лекари", каза Захариева. Тя получи благодарности за навременната помощ за Ковид както от страна на България, така и от ЕС. Извънредният пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на до 1.2 млрд. евро за преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията бе одобрен от ЕП и Съвета на 25 май 2020 г.

Захариева и Шмигал обсъдиха и отношенията между ЕС и Украйна в контекста на предстоящия Съвет за асоцииране следващия месец.

"Време е да направим план за бъдещето на Източното партньорство, тъй като мотото "повече за повече" не трябва да е само на думи, а държавите, които искат повече интеграция и в политически, и в икономически аспект, трябва да получат този шанс. България би подкрепила и промяна в споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС в тази посока", заяви българският първи дипломат.

Захариева и Шмигал бяха категорични, че догодина трябва най-сетне да се събере смесената междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, която не е заседавала от 10 години, както и да се организира бизнесфорум в София.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Дмитро Разумков, който заедно с група депутати прие вицепремиера Захариева, заяви: "Високо ценим подкрепата на вашата държава за териториалната ни цялост и дългогодишната ви подкрепа и в двустранен аспект, и на международната сцена. Коронавирусът много промени нашата работа, но се надявам скоро да се върнем към по-интензивно парламентарно сътрудничество. Между страните ни съществуват много добри отношения."

"Между България и Украйна съществува вековно приятелство и това не е преувеличено, връзките ни са още от първата българска държава. Най-голямата българска историческа общност зад граница - в Украйна, мисля, че допринася за това. Благодаря на Върховната Рада за приетото постановление за административната реформа, с което Болградският район не само че беше запазен, но и разширен", отговори Захариева.

На 17 юли т.г. беше прието постановление на Върховната рада за създаването на нови райони в Украйна. Болградският район остава самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност. В новия обединен Болградски район живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна е обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    11 1 Отговор
    Дайте Българско гражданство на всички Бесарабски Българи безплатно и в кратки срокове.Може и да има желаещи да се заселят в колонията.Що не вземете да накарата макетата и сърбите да направят БГ училища в Западните покрайнини.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Върни се

    9 0 Отговор
    Да работиш.
    Стига екскурзии.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 така така

    9 0 Отговор
    Вие от ГРОБ ще направите ли нещо за истинските българи (в България)?!?!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАН АСПАРУХ

    9 1 Отговор
    А ПАМЕТНИКА НА ХАН АСПАРУХ КАЖЕТА КАК УКРАИНСКИТЕ БЕЗРОДНИЦИ ГО ПРЕМАХНАХА ОТ ДНЕПЪР!ЗАЩО МЪЛЧИ БЪЛГАРСКАТА АНТИНАРОДНА ВЛАСТ!
  • 8 Шопо

    7 0 Отговор
    Дали пак е с розовото панталонче ???
  • 9 Каренин от Санкт Петербург

    7 0 Отговор
    Винаги се възбуждам от перверзната физиономия на мадамата !!!
  • 10 PlimP

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Булгур":

    Турция не е далеч, яхваш колата и дим да те няма или по-добре жив при Тиквата отколкото мъртъв при Ердоган, ходи там нали е супер яко
  • 11 Врели, некипели!

    5 0 Отговор
    Нищо от това няма да се случи. Поредната пунта мара на Боко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дургаря

    1 0 Отговор
    Дрън дрън - ЯРИНА ! Осрахте България, сега смърди и на вън от пустата ПРОСТАЩИНА !
Новини по държави: