Last news in Fakti

19 Септември, 2020 22:02 1 708 19

Екатерина Захариева се срещна с българи в Украйна

  • екатерина захариева-
  • българи-
  • украйна

Министърът на външните работи на посещение в страната

Екатерина Захариева се срещна с българи в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна, съобщава пресцентърът на външно министерство.

В Одеса първият ни дипломат изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградски район, в който живее близо 74 000 души компактно българско население. Обсъдени са и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общност зад граница – над 200 000 души, припомня пресцентърът на Министерството на външните работи. През юли 2020 г. Болградският район беше запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени и Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност.

С постановление на Министерския съвет от 1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, всяка година в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, а обучението им се субсидира от държавата и се осъществява в държавни висши училища. Традиционно най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна. През учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    14 1 Отговор
    Горките хора само, ако знаеха каква мисирка са им пратили.
  • 2 габровец от варна

    8 1 Отговор
    Тая няма ли да се спре да ни излага и тя по широкия свят???? То зер малко тиквеника ами и тая очиларка.🐒
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оправи

    7 1 Отговор
    Българите в българия, тук всичко цветя рози.. и замина за украйна.. Украйна е богата държава, не се занимавай! Върши нещо полезно за държавата си
  • 5 Врачка

    4 0 Отговор
    Прочитам и препрочитам новината ,че Ангелкова си имала нов нос.Сега ми е чудно Пазаржишката Мадона дали си е обула чорапогащник на това официално посещение и също дали е с официални обувки а не сандали на бос крак както Обикновенно се появява в НС.
  • 6 Врачка

    4 1 Отговор
    Тази госпожа ме удивлява наистина.Снимала са е със същият розов панталон,с който беше преди две—три седмици в Браселс.Блузката може и да е същата,баш не се вижда на снимката но определено е върховен резил да нямаш други дрешки в гардероба.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гнусен Койчев

    3 0 Отговор
    Роска - много поздрави на съседката ми!
  • 9 Врачка

    3 1 Отговор
    Не се заяждам с плеймейтката от Външно но чичко Гугъл ми помогна.Със същата премяна се е снимала на събора с другите външни на страните членки в края на миналия месец.Ти да видиш, а къде се скри подгласничката в карнавала мадам Дариткова?Сигурно езикът и се е сцепил на две,като пепелянка в тази революционна обстановка.
  • 10 анонимен

    3 1 Отговор
    До кога министри от пропаднало правителство ще хайманосват да харчат парите на данъкоплатците.
  • 11 Един

    3 0 Отговор
    Нормален няма в пп гроб.
  • 12 АМАН

    3 4 Отговор
    АМАН ОТ ВСЕ ПО " НОВИ " БЪЛГАРИ ДЕТО БЪЛГАРСКИ НЕ ЗНАЯТ,ИМЕНАТА ИМ СА УКРАЙНСКИ,НОСЯТ ШАРОВАРИ И РИЗИ С ШЕВИЦИ„ НА КОГО СА НУЖНИ ТЕЗИ " БЪЛГАРИ". ХОРА 30% ОТ СОФИИСКИТЕ АПАРТАМЕНТИ СА ПРАЗНИ – ХОРАТА ИМГРИРЯХА. ОРИТАЙТЕ СЕ ДА НЕ ГОНИТЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ
  • 13 Екскурзийка

    0 0 Отговор
    И какво от това, че се е срещнала с българи в Украйна? Не поредната екскурзия ли отиде тази? Това, че има българи в Украйна, които се подкрепят за образование и още нещо (не е ясно какво) е супер. Но не се връзват събитията в България и екскурзиите, инспекциите, ходенето по селата (далеч от големите градове с протести) и т.н. И то на разни люде от управлението на държавата...

    Коментиран от #14

  • 14 Ааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Екскурзийка":

    Кви протести ,ма!?

    Коментиран от #15

  • 15 До оня

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ааааа":

    Ми има протести в България. Всички ГЕРБ държавни дейци се крият като мишки. В отпуск или на екскурзия от месеци насам.
  • 16 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    Катето не го сваля розовото панталонче! Много е стилна в него! И е много секси ! Предизвика плътски желания у силния пол !!!Ох...
  • 17 РИИШ ЛИ

    0 1 Отговор
    ТАЯ ПАК Е НА ЕСКУРЗИЙКА МИЛАТА , НО ТАМ КЪДЕТО НЕ Е НУЖЕН АНГЛИЙСКИ - ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ НА СЪЩИЯ !
  • 18 Джомолунгма

    1 0 Отговор
    Таз жена наричана ли е от ВОЖДА си - ТЪПА П.Утка ? Щото ако не е , много е загубила и явно трябва тази грешка да се поправи !
  • 19 Измислено е

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Обсъдени са и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България.

    Ето от къде ще капят пак пари за бати Бойко и сие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове