Last news in Fakti

20 Септември, 2020 20:10 4 189 30

Северна Македония иска автокефалия от Вселенския патриарх

  • стево пендаровски-
  • автокефалия-
  • патриарх вартоломей

Вселенският патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии

Северна Македония иска автокефалия от Вселенския патриарх  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски поиска от Вселенският патриарх Вартоломей да издаде Томос за признаване автокефалност на Църквата на Северна Македония. Това съобщава doxologiainfonews.com, цитиран от news.bg.

Пендаровски поиска Вартоломей да упражни правото си на апелация и да издаде Томос (постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос, засягащ църковното устройство и организация - бел. ред.).

"Историята ни показва, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската Патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства. Като президент на моята държава бих искал лично да ви информирам, че като държава през последните три години решихме да използваме времето в наша полза и да оставим след себе си историческите разногласия", пише Пендаровски.

Писмото си той пише от името на своите съграждани, които се идентифицират като православни християни и "чието единствено желание и нужда е да се помирят със своите съседи" и да вървят към общо бъдеще, в съжителство и истинска свобода.

Пожелавам Ви здраве в средата на голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят, завършва Пендаровски.

Вселенският Патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии. Според сайта, томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония вече бил готов. Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем.

Припомняме, автокефалия се дава на църковна общност, която живее в рамките на дадена държава, т.е. държавните граници очертават съществуването на една църква. Към това условие каноните предявяват една поредица от други условия - да има достатъчно епископи, сама да избира своя синод, да прави това на събор, да има независим църковен съд, тя да е независима от държавата и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-добре да я поиска от Ердоган

    21 10 Отговор
    Защото вселенският патриарх му е подчинен и каквото каже султана това става.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 2 В предишен

    51 7 Отговор
    Пост писах, че са и нагли и те го доказват. Сега се умилкват около българия заради членството в Ес, след като ги приемат ще видите що е наглост и неуважение към нас, че и акъл започват да дават и да плюят... Пости хорица х10, най добре е да смачкаш в зародиш, както правят сърбите
  • 3 3,14К

    33 3 Отговор
    И ще го получат по украинския сценарий, но какво ще ги правим нашите родоотстъпници, подписали срамния договор, подкрепен и от Гоце по неговите думи.
  • 4 Ще получат

    34 4 Отговор
    Един шут у г*зо
  • 5 Жоро

    38 0 Отговор
    А не трябва ли те да раздават автокефалии? Все пак света е започнал според тях от македония:)))Смешници.

    Коментиран от #6

  • 6 Wiki

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Разсмя ме :) то и Ма(к) дона и МаКдоналдс са тръгнали от мацкедония:)

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 джаич

    7 30 Отговор
    Следващата стъпка логично е вселенският патриарх в Константинопол Вартоломеос да издаде томос за автокефалия на македонската православна църква . Северна Македония като член на EU ще осъществи крайната цел интегрална Македония и край на проблемите между братските балкански ортодоксални народи . Македония - Швейцария на Балканите !

    Коментиран от #22

  • 10 ФАКТ

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "По-добре да я поиска от Ердоган":

    Този не е никакъв Вселенски патриарх ! Поп на гърците в Цариград .Дефакто и деюре този е никой в православието.Четете бе хора,четете ! Високата Порта му е работодател !

    Коментиран от #17

  • 11 Така е

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "По-добре да я поиска от Ердоган":

    И ние искахме преди 200 години от патриарха ама нищо не получихме. Добре, че султанът ни даде независима екзархия от патриаршията.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Перо

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "По-добре да я поиска от Ердоган":

    На практика и задкулисно, Вселенския Патриарх е подчинен на Йезуитския орден,нищо че е “православен”. Ако направи нещо за С.Македония ще бъде против БПЦ.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 джаич

    9 24 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТ":

    Защо манипулираш и лъжеш безсрамно ! Диоцезът на Вселенската Патриаршия на Константинопол обхваща многобройните епархии в Р. Гърция , а именно Егейска Македония ,Тракия части от Епир ,Тесалия , ,Света гора и о. Крит които са по-голямата част от Гърция . Не се нуждаем от мнението на български неграмотни , злонамерени и некръстени квазипатроти !
  • 18 ха ха ха

    20 1 Отговор
    за тез северно някакви си, отдавна не ми пука!... отрязах ги още като стъпиха на Юпитер :D
  • 19 Жоро

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Wiki":

    И хероина който се прави от Мак е техен. Това са най-големите смешници в мак-вселената.
  • 20 ****

    9 8 Отговор
    Православните тъпанари доказват,че са кукли на конци,и правят всичко възможно да го разбият под диктовката на ционистите и католиците,но ще дойде време да погледнат с надежда към дядо Иван за помощ,дано не съм прав,но всичко сочи към това,ЕС се напълни с друговерци.
  • 21 Българин

    23 4 Отговор
    Дали вече някой ги взема на сериозно тези албано-българи?Даже Сърбия ги пусна без война от Югославия за разлика от Словения,Хърватска,Босна и Косово...защо ли?Защото не заслужават нито внимание,нито уважение нито кръв тези измислени северни албо-българи.

    Коментиран от #23

  • 22 маке

    6 15 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Напълно си прав , не е нормално македонските митрополити да са подчинени на сръбския патриарх , а северномакедонските епархии да са в диоцеза на Сръбската Православна Патриаршия , братя гърци и българи помогнете !Русия подкрепя Сърбия , а БПЦ е филиал на РПЦ управляма от Гундяев генерал от КГБ .

    Коментиран от #26

  • 23 Здравейте

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Грешен подход, коварен и подмолен народ са, трябва да сме бдителни спрямо тях.. Може да ни наравят зя резил, сърбите са корави, ние добри и патим... , дълги години съм бил сред тях

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 коко

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Личи ти , да си криминалец ! Манталитетът и светогледа , пък и ценностната ти система са перфектни за политичар!
  • 26 Другия с коня

    4 16 Отговор

    До коментар #22 от "маке":

    Незнам как ще стане.Дори нашия президент и генерал Радев целува ръка на генерала от КГБ Гундяев преоблечен като Патриарх....Ние много се гордеем с нашия надупен на КГБ Генерал...

    Коментиран от #27

  • 27 Погледни се

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Другия с коня":

    Отстрани
  • 28 Шопо

    4 0 Отговор
    Па Вартоломей не е ли македонец,бре Макета ?!
  • 29 Извънредно

    7 0 Отговор
    Северна Македония кога ше се казва България ?
    Езика и азбуката на Македония, истинските ли са си ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.