Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 10:34 2 345 18

Папа Франциск отказа аудиенция на Майк Помпео

  • папа франциск-
  • майк помпео-
  • ватикана-
  • отказ за аудиенция

Напрежение заради отношенията на Ватикана с Китай

Папа Франциск отказа аудиенция на Майк Помпео - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава Би Би Си, цитирана от news.bg.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпео, тъй като избягва да се среща с политици по време на предизборен период.

Този ход на Ватикана добавя към дипломатически скандал след коментари на Помпео за Китай и католическата църква.

Ватиканът обвини Помпео, че се опитва да използва този въпрос, за да привлече избиратели на президентските избори в САЩ през ноември.

В статия по-рано този месец Помпео подчерта, че католическата църква рискувала своя "морален авторитет", като подновява споразумение с Китай относно назначаването на епископи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получава подкрепа от консервативни религиозни движения, включително консервативни избиратели католици, някои от които смятат, че папа Франциск е твърде либерален.

Правозащитни организации казват, че много католици в Китай са преследвани и изтласкани в нелегалност заради обещание за вярност към папата, вместо към официална китайска католическа асоциация.

Въпреки това през 2018 г. Ватикана сключи споразумение с Китай, за да има някакво влияние по отношение на назначаването на китайски епископи.

По това време папа Франциск заяви, че се надява споразумението "да позволи раните от миналото да бъдат преодолени" и да доведе до пълно католическо единство в Китай.

Очакваше се споразумението да бъде подновено през следващия месец в контекста на противопоставянето на някои католици, включително в САЩ.

В реч вчера в Рим Помпео призова Ватикана да защитава религиозната свобода в Китай, изтъквайки, че "никъде религиозната свобода не е атакувана повече, отколкото в Китай".

"Папата вече беше казал ясно, че политически фигури не се приемат в предизборни периоди. Това е причината", каза кардинал Паролин.

Двамата политици на Ватикана също така определиха публичната критика на Помпео към папата като изненада, а архиепископ Галахър коментира, че въпросите за обсъждане трябва да се договарят "поверително".

Кардинал Паролин подчерта също, че е възможно коментарите на Помпео да са имали за цел да насърчат католиците да подкрепят Тръмп на изборите.

"Някои го интерпретираха по този начин - че коментарите са били преди всичко за вътрешнополитическа употреба. Нямам доказателства за това, но със сигурност това е един от начините да се гледа на това", отбеляза той.

Кардиналът добави, че споразумението на Ватикана с Китай нямало нищо общо със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАДЖИ ГЕНЧО

    30 3 Отговор
    ПРАВИЛНО, ТОКУ ВИЖ ПОМПЕО КАЖЕ- ТЕЗИ БОГАТСТВА НА ВАТИКАНА НЕ СА ВАШИ , А СА НАШИ НА САЩ.
  • 2 Дельо Хайдутин

    19 2 Отговор
    Браво!
  • 3 Що бе

    16 2 Отговор
    ... нали сте от един отбор- този на експлоататорите!
  • 4 Мамас енд Папас

    17 2 Отговор
    Антихриста няма място във Ватикана.
  • 5 Дааааа

    12 3 Отговор
    Папата е умен човек и не се хваща на въдиците на Помпео.Те си мислят ,че целият свят е в краката им.Това да не Герб и патриотите да сключват сделки на хартия с неясно бъдеще.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Харесвам 🎃, само сготвени

    6 0 Отговор
    😀 Майки май по трудния начин ще научи, "колко дивизии има Папата"...
  • 10 Шопо

    7 0 Отговор
    Негово Светейшество е повече мъж от нашето М€кот€ло !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    3 3 Отговор
    " Този ход на Ватикана добавя към дипломатически скандал след коментари на Помпео за Китай и католическата църква." КАКВО ДОБАВЯ КЪМ ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ СКАНДАЛ? Правилно е постъпил папа Франциск,но нещо,горното изречение не е ясно изразено.
  • 13 зара

    5 1 Отговор
    уау, сатаниста не иска републиканец в огнището на педофилията
  • 14 в кратце

    1 0 Отговор
    Прeзидeнтът нa CAЩ Дoнaлд Тръмп пoлучaвa пoдкрeпa oт кoнceрвaтивни рeлигиoзни движeния, включитeлнo кoнceрвaтивни избирaтeли - кaтoлици, някoи oт кoитo cмятaт, чe пaпa Фрaнциcк e твърдe либeрaлeн. ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПРОТЕСТАНТИ,А НЕ КАТОЛИЦИ.
  • 15 БЕЛИЯ БОГ

    1 0 Отговор
    Негово либерално светейшество с цветовете на дъгата се обяви за повече мъж от българското мекотело Б.М.Б . На запад мразят републиканците и хетерото, и за това предпочитат Бялата Раса да изчезне а тя е разделена като Римската империя на Западния Бял Свят на англосаксонците и латиносите и на Източния Бял Свят на Източна Европа Славяните и Русия
  • 16 ГОСТ 1

    3 2 Отговор
    За съжаление плямпалото Помпео ще провали и без това яловата предизборна кампания на Тръмп.
  • 17 Иван

    0 0 Отговор
    Свинята е ционистка свиня.
  • 18 панимаете

    0 0 Отговор
    тия са лявата и дясната ръка