Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 23:02 1 759 2

Турция май готви АЕЦ до Резово

  • резово-
  • турция-
  • аец

Проект за турска атомна централа на 12 километра от българската граница. Турция е обявила официално, че ще строи ТЕЦ от другата страна на Резово. Но местните хора се опасяват, че плановете са други и че туризмът в региона ще бъде съсипан. 3000 души започват протести от утре, съобщи bTV.

„Засега имаме информация, че ще строят топлоелектрическа централа, но сме сигурни, че проектът ще прерасне в ядрена централа. Те ще убият цялата природа. Всичко ще умре и тук и при вас, защото Резово е само на няколко стотин метра от мястото, където вече се строи инфраструктурата", казва Тахир Ъшък от турския курортен град Инеада.

От няколко година властите в Анкара убеждават, че всъщност ще се строи пристанище. Хората се опасяват, че това е съпътстваща инфраструктура за бъдещата атомна централа.

Държавната турска агенция в Анкара, която отговаря за развитието на атомната енергетика, пред bTV нито потвърди, нито отрече плановете за строеж на ядрена мощност на 12 километра от Резово. Такава информация нямат и в българското екоминистерство и ядрения регулатор в София.

Турция обаче не е част от конвенцията, която изисква при строеж на централи в гранични зони да се прави международна оценка за въздействие върху околната среда.

Според сеизмолозите от БАН пограничната зона около Инеада се приема за една от най-сеизмично спокойните в цяла Турция и Югоизточна България. Но площадка за АЕЦ се проучва с години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 0 Отговор
    аахааххаах забавно заглавие!)))
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Една АЕЦ се строи около 10 години, - дотогава няма да има турция. Изглежда невероятно, но ще го видиме защото е скоро.
Новини по държави: