Last news in Fakti

7 Декември, 2012 14:54 917 2

Турция пак отрича за електроцентрала край Резово

  • електроцентрала-
  • резово-
  • нона караджова

Заместник-министъра на околната среда и градоустройството на Република Турция Мохамет Балта увери българския министър на околната среда и водите Нона Караджова на среща в Доха, че към момента в Министерството на околната среда и градоустройството на Турция не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България. В рамките на участието си в международната конференция в Доха, организирана от ООН и посветена на изменението на климата, по искане на министъра на околната среда и водите на Република България Нона Караджова бе проведена срещата със заместник-министъра на околната среда и градоустройството на Република Турция Мохамет Балта, ръководител на турската делегация.

Основен акцент в разговора бе поставен върху информацията, идваща от турската страна за потенциалната възможност да бъде построена електроцентрала в непосредствена близост до българската граница в района на Резово. 

Заместник-министър Мохамет Балта е изразил готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда. Г-н Балта споделя позицията на българския министър, че е необходимо да бъде дадена цялостна и изчерпателна информация, свързана с възможния проект, за да бъде адекватно информирано населението на България и Турция по тази чувствителна тема. Декларирано бе, че ако се пристъпи към процедура по ОВОС, то тя ще се проведе в условията на пълна прозрачност. Беше подчертано желанието на българската страна да получи в най-кратък допустим срок информация относно инвестиционното намерение, в отговор на изпратено писмо от МОСВ до турските компетентни власти в средата на ноември. 

В рамките на конференцията министър Нона Караджова проведе допълнителна среща и с министъра на околната среда на Държавата Катар Абдулла ал Муадади. Бе направен кратък обзор на двустранните отношения, като бе подчертано задоволството на двете страни от нивото на взаимно сътрудничество и диалог. От българска страна бе отправена покана, експертна група на Министерството на околната среда на Катар да посети България, за да се запознае на място с добрите практики, прилагани у нас в сферата на опазването на околната среда и прилагането на екологичното законодателство. Катарската страна получи уверението на министър Нона Караджова, че МОСВ ще съдейства изцяло при извършването на екологичните оценки за осъществяване на обсъжданите двустранни инвестиционни проекти. В контекста на икономическото сътрудничество бе обърнато внимание на отличния потенциал на балнео - и СПА туризма и на широките възможности за инвестиции в областта. Интерес от катарска страна предизвиква и потенциалът за инвестиции в бутилирането и износа на минерални води.

Работната програма на министър Караджова продължава и в момента в рамките на конференцията на ООН по изменение на климата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wulkan

    1 0 Отговор
    Всъщност могат да говорят каквото си искат. Може и да не строят, но пък ако започнат кое ще ги спре? Дано съпротивата на хората от региона свърши някаква работа, но това далеч не е сигурно. Ще бъде жалко, ако осъществят този проект точно на това място.
  • 2 вяра

    1 0 Отговор
    на турчин вяра нямай прастара българска истина