Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 12:26 22 882 51

Турция: Упадък и девалвация

  • турция-
  • пари-
  • икономика-
  • турска лира-
  • девалвация-
  • упадък-
  • реджеп ердоган

Едно време турската лира беше стабилна валута. А сега един долар струва 8 турски лири - за първи път, откакто Ердоган е на власт, доларът е толкова скъп. На какво се дължи това?

Турция: Упадък и девалвация - 1
Снимка: Shutterstock

С цели 60% е паднала стойността на турската лира за последните четири години, сочи проучване на германската банка DZ. В момента един долар струва вече 8 турски лири – за пръв път, откакто президентът Ердоган е на власт, доларът е толкова скъп. Според изследването, главна причина за тази тенденция са политическите условия в страната.

„В центъра на всичко е турският президент Ердоган, който най-късно от 2016 година насам започна да превръща Турция в авторитарна държава,“ обяснява авторът на изследването Зьорен Хетлер. Според него, след неуспешния опит за преврат през 2016 година турският президент е поел курс към еднолично управление.

Проблематична външна политика

Положението на лирата се влошава допълнително поради външнополитическия курс на страната. Анкара през последните години се намеси в какви ли не конфликти. Само като пример: Турция току-що се набърка в новоизбухналата война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах.

Такава външна политика сериозно подкопава доверието към националната валута, смятат авторите на изследването. „Ердоган целенасочено търси конфронтацията. Все едно дали ще е в газовия спор с ЕС или пък в сегашния конфликт за Нагорни Карабах. Така той се опитва да отклони вниманието от трудностите вътре в страната и да укрепи властта си,“ обяснява Хетлер.

Изследването на банката стига до извода, че все по-авторитарният курс на Ердоган и честите му намеси във външнополитически конфликти създават и несигурност у потенциалните инвеститори. Освен това инвеститорите винаги разчитат на добри лихви по своите инвестиции, а при падащия на курс на лирата това не е възможно.

На този фон Ердоган все по-често говори за някакви „валутни терористи“ и „лихвени лобисти“, които преднамерено подкопавали курса на лирата и били виновни за влошаващото се икономическо положение на страната. Всъщност за икономическия упадък и девалвацията на лирата е виновен главно президентът Ердоган, твърдят авторите на изследването.

Разправията около основната лихва

Зьорен Хетлер разбира предпазливостта на инвеститорите. Те са особено стреснати и от факта, че авторитарният курс на Ердоган не зачита дори независимостта на Централната банка. Президентът настоява емисионната банка да поддържа ниска лихва, надявайки се, че евтините кредити ще съживят икономиката. Бившият шеф на банката Мурат Четинкая, който рязко повиши лихвите, през 2019 година набързо беше отстранен.

Но тази мярка не даде очаквания ефект, напротив. Сегашното изследване на германската банка сочи, че турската Централна банка е трябвало да действа много предпазливо чрез повишаване на лихвата и, колкото и да е политически нежелано, да се противопостави срещу повишаването на цените и девалвацията на лирата. Все пак турското ръководство като че ли вече е решило да следва този съвет: банката вдигна водещата лихва от 8,25 на цели 10,25%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прабългарин

    154 39 Отговор
    Ердоган трябва да разбере че никой наглас неразказва плановете си да прави империя и да се зъби на всички велики сили в 21век. След като Путин го спаси през 2016г от преврат и му прости за свалените самолети той хвърчи на високо, забрави наследството на Ататюрк, забрави светския режим обърна гръб на демокрация и обърна гръб на европа и на народа си. Няколко без зъби намеси в Либия Кипър Сирия Нагорни Карабах и другъде ще му струват скъпо. Вече го ненавиждат в Съвета на Европа от Европейски Съюз от НАТО от ООН дори от мюсюлманския и турски свят. Издигна ислямизма фанатизма диктатурата авторитаризма милитаризма колониализва и империализма в култ . Не само икономиката и лирата се влошава народа протестира дори емигрира на Запад скоро от хвалебствията на неговите сподвижници тук които го коментират и възхаляват то Турция нищо добро не ги очаква с сегашния си лидер

    Коментиран от #13

  • 2 Благой

    76 46 Отговор
    Чак пък упадък ,ей че епитети от дойче зелето .

    Коментиран от #18

  • 3 100

    99 21 Отговор
    Ако продължава така, доларът може да стане и 16 лири.

    Коментиран от #20

  • 4 Едмон Дантес

    98 41 Отговор
    Това ,че японската йена е много слаба спрямо долара и Япония по вашата логика ще да е в упадък.

    Коментиран от #12, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Де Факто

    116 25 Отговор
    Абе нашия лев е адски стабилен,ама като гледам държавата хич не е стабилна и не я бива.

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    67 127 Отговор
    Нoрмaлнo e дoлaрa и eврoтo дa ca cкъпи. Турция e рaзвивaщa държaвa a дюшмaнитe oт Eврoпa и CAЩ нe иcкaт cилнa Турция. Тaкa или инaчe Турция щe ce рaзвиe aкo щe eврoтo и дoлaрa дa ca 100 лири. Ердоган има военна технология която ще размаже Европа. Европейците мислят че Турция е сласба но никак не е така.

    Коментиран от #29, #35

  • 9 Бесен

    52 10 Отговор
    Тази статия ми е дежа вю на една друга "А турската лира пада ли, пада", която беше публикувана пак там преди десет дни. Явно няма за какво друго да пишат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дончо Горския

    88 33 Отговор
    Щото е много зле в Турция затова ли нашия политически и бизнес елит отива там да се лекува и почива ?

    Коментиран от #43

  • 12 нане

    60 13 Отговор

    До коментар #4 от "Едмон Дантес":

    бате Едмон, много време си бил в замъка Иф...

    Тук не става въпрос за КОЛКО се разменя валутата, а защо толкова БЪРЗО се обезценява ;)
  • 13 koпа

    81 38 Отговор

    До коментар #1 от "Прабългарин":

    През 90 те години енфлацията беше 100% в Турция на година и то последователно 10 години и пак не фалира ,какво стана през тези години в Турция,турците си укрепиха производството и продължи да се развива военната промишленост и индустрията ,направиха скок и сега става същото ,а ние в България без икономика и индустрия чакаме някой да ни помогне пенсий по 200 лева ,заплати масово реални между 400-600 лева ,полувин България в чужбина да търси работа,масова безработица ,здравната и образователната системе дори не е за обсъждане ,ама иначе сме много добре всички комший и дори цял свят ни завижда.

    Коментиран от #17, #26

  • 14 хаха ха

    34 39 Отговор
    Една рубла е 2 БГ-стотинки...
    Хаха ха ...Русия извън Москва и Петербург, е като Нигерия, покрита със сняг.
    А България е закопана от Борисов и ГЕРБ на дъното на ЕС по всички показатели!!!
    Защо в България, вече в ЕС,
    изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски???
    В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!!

    По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прав си

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от "хаха ха":

    Курс турска лира-лев, също е 0,21 лева.
  • 17 Прабългарин

    29 15 Отговор

    До коментар #13 от "koпа":

    От както Америка съществува като държава Турция е в топ 20 на икономиката въпросът е че винаги е била подкрепена от Запада но всеки който е ходил там знае че Западна Турция е като Европа но Източна Турция си остава като Сибир на Русия недоразработена икономика пълна с етническо напрежение и кочина. А за България която винаги са ни окупирали световните сили и винаги под влияние затова е така без чуждо влияние при Симеон Велики Цяла Европа се учеше от нас тоест войната е разрушение нищо друго

    Коментиран от #23

  • 18 Който

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Благой":

    вярва на DW , далеч ще стигне-)))
  • 19 Прабългарин

    16 9 Отговор

    До коментар #14 от "хаха ха":

    Прав си даже природните богатства на Кавказ пак населението на Русия там е бедно, извън Москва Петербург и по големите градове всичко е като едно селце в България. Даже заплатите в Сибир и Изтока са по големи от Москва но отиват при олигарсите които взимат приходите от петрола и за населението нищо
  • 20 Че той

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "100":

    и милиони струваше преди години и какво от това? Страна не е спирала да развива реалната си икономика базирана на производство и износ.
  • 21 Журналистика

    15 4 Отговор
    Пак замириса на вкиснало.
  • 22 И това

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Де Факто":

    няма да е за дълго.
  • 23 koпа

    45 14 Отговор

    До коментар #17 от "Прабългарин":

    Предлагам ти да идиш в селата на град Лом,Видин има и много други райони но ти отиди въж в тези райони да видиш реалната България в кой век се намира.

    Коментиран от #24

  • 24 Прабългарин

    28 2 Отговор

    До коментар #23 от "koпа":

    Така е прав си за нашите села
  • 25 Samurai

    36 1 Отговор

    До коментар #4 от "Едмон Дантес":

    Япония е в рецесия и криза от 30 години, но поради външно политически фактори (САЩ). Въпреки това имат огромни резерви, има какво да се научи от тях. Поздрави!
  • 26 Даскала

    60 2 Отговор

    До коментар #13 от "koпа":

    Човек който пише "енфлацията" , "полувин", "пенсий" и други подобни и буквално скверни Българският език, тръгнал да ми нищи световната политика и икономика...... Боже, колко мъка има по този свят ;)

    Коментиран от #30

  • 27 Спокойно

    37 9 Отговор
    За да възстанови Турция, Аятолах Ердогани ще се погрижи да се върнат шариатът, арабското писане и размяната на продукти с други продукти. Мда.
  • 28 СССРБарета

    35 16 Отговор
    А нещо за огромния растеж на населението ще кажете ли? Ще кажете ли че населението за разлика от 90% от европейските държави не е застаряващо подмладяващо! Турция разработва собствени енергийни находища има собствена военна промишленост която Виждаме че произвежда доста качествени дронове така че четири години и осем лири за долар не е най-големия проблем! Всички знаем че обезценяването на лирата се дължи на краварите които по този начин атакуват всяка Демократична държава която не се съобразява с американския тоталитаризъм!

  • 29 ислям терор

    41 11 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    "Ердоган има военна технология която ще размаже Европа."

    Помечтай си поне мечтите ти са безплатни. Отдавна не се бях смял така. При теб желаното и действителността са тотално размити. Я ми обясни как тази "силна" страна ще "размаже слабата" Европа?
    Май вие радикалните ислямисти доста на сериозно сте се взели. В днешно време с вашите "военни технологии" сте толкова смешни, че не е истина. Ако се наложи сигурно европейците с прашки биха се били срещу вас. В главата ти явно вместо мозък има боза, за да правиш такива умозаключения. Само да те светна, че в Европа има държави разполагащи с ядрено оръжие и развити ядрени технологии и в този ред на мисли къде е вашето та да я "размажете" тази "лоша" Европа, към която така неистово се стремите да се докопате и настаните? Като е толкова "лоша Европа", защо все там отивате, живейте си във вашия Рай, който сами сте си изградили.

    Коментиран от #47

  • 30 koпа

    7 18 Отговор

    До коментар #26 от "Даскала":

    С граматика на български език ли ще управиш България бе даскале,къде беше до сега, родината България ни зове за помощ недей да спиш не остана много време ,коръба потъва.

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Такива работи

    7 4 Отговор
    Хасан се скри, но "Следите остават". #ГДБОП, #МВР и #ДАНС ще го намерят.

    Коментиран от #34

  • 34 Софийски митрополит

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Такива работи":

    Хасан вече се покръсти!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ГрУЮ

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "koпа":

    От граматиката се започва. Лошото е че 30г ни закопават образованието, че не им са нужни умни хора на кръстопът. И който е умен, бяга оттук. Доказателство са ни управляващите, другите не се виждат. Не могат една свястна дума да обелят, да не говорим за чужд език.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Само Локо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Иди виж и пак ще приказваме!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Apol

    3 6 Отговор
    Нормално е завиждане . Р.Т.ЕРДОГАН, Велик и умен човек.
  • 41 МАФИЯЯЯЯЯ

    9 1 Отговор
    ТУРЦИЯ ЗАГИВА , ама друг път ВИЖТЕ ПЪРВО БЪЛГАРИЯ И ПРЕДАТЕЛИТЕ - КРАДЦИ , ДЕТО Я УПРАВЛЯВАТ

    Коментиран от #51

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Факт

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дончо Горския":

    Средната продължителност на живота в Турция е колкото в България. Хем там не пият и не пушат колкото нашите хайвани.
  • 44 Друг факт

    13 0 Отговор
    БВП на глава от населението в България е малко по нисък от турския, ама турците са 12 пъти повече. Отделно в Германия работят повече турци, отколкото са всички работници у нас
  • 45 Дедо1

    5 5 Отговор
    Туркия прави от игла до самолет
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "ислям терор":

    Прост ли си или се правиш на такъв ?Виж колко ислямисти има в Европата.
  • 48 Na pazar

    0 0 Отговор
    Може ли магаре с кон да се сравни?
  • 49 Таня Христова

    0 2 Отговор
    А какво летище направиха, огромно. Това, което не ми харесва пренаселено, претъпкани трамваи, както при соца у нас, висяхме

    Коментиран от #50

  • 50 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Таня Христова":

    Напротив на мен пак ми харесва да видя как по улиците на Истанбул и Одрин да се движат тълпи от хора,..имаш усещането че животът там ври и кипи в който и магазин или ресторант да влезеш те посрещат учтиво и те обслужват най деликатно без да те нагрубят...но...??? За съжаление като се разхождам по Софииските улици ме хваща тъга че улиците са обезлюдени...в магазините влизат тук таме хора който само се заглеждат и излизат без да купуват нищо...хората който са посетители Турция, може да направят също тази съпоставка как пропаднала Турция гъмжи от хора България се обезлюдява.
  • 51 Леля

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "МАФИЯЯЯЯЯ":

    Е така е. Нали ЕРДОГАН се прави на играч. А пък и в края на краищата нали самите турци си го избраха. Ето ти и резултата.
Новини по държави: