ФАКТИ.БГ

Катастрофа за турската икономика. Ердоган е бесен

Чуждите инвеститори обръщат гръб на Турция, която за две години беше ударена от две тежки кризи

Публикувана: 23 Септември, 2020 15:34
107 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 39324
Катастрофа за турската икономика. Ердоган е бесен
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 70 гласа.

Турските държавни облигации вече се оценяват от рейтинговата агенция Мудис на B2 – рекордно ниско за южната съседка на България. Така Турция се подрежда до държави като Шри Ланка и Тунис, и след Руанда, Бахрейн и Албания.

При това Мудис не само понижава рейтинга на Турция, но и не вижда добри перспективи за страната, т.е. по-скоро допуска и още по-голямо влошаване на кредитния рейтинг на страната, отколкото подобряване на сегашния и възвръщане на предишните позиции. Предпоследната промяна в оценката на агенцията бе през 2019-а, а с последната корекция Турция е само на две степени от нивото Caa1, при което облигациите се смятат за изключително спекулативни и рискови – както е например в Ирак и в Украйна.

Три са основните причини за негативния тренд, посочва германското списание Фокус.

Турция продава твърде много чуждестранна валута

Валутните резерви на Турция в евро и в долари спадат от години – поради стратегията на Турската централна банка, която цели чрез продажбите да укрепи турската лира. Което дотук изглежда неоправдано: за една година стойността на лирата спрямо еврото е спаднала с 28%, а през последните пет години турската валута се е сринала с цели 61 процента.

Стратегията е опасна, тъй като Турция се нуждае от чуждестранна валута, за да обслужва дълговете си. От Мудис твърдят, че ако се извадят актуалните задължения на страната спрямо чужди заемодатели, нетните валутни резерви ще се окажат клонящи към нулата. Това прави страната изключително уязвима спрямо външни сътресения и ограничава нейната способност да взима заеми, които безпроблемно да изплаща.

Слабата валута все пак има и предимства. Едно от тях е, че така се насърчава туризмът. Това доведе до рекорден брой туристи през 2019-а, но няма как да се повтори в белязаната от коронавируса 2020-а, поради което от Мудис смятат, че преобладават рисковете. Светлинка надежда дават откритите находища на природен газ в Черно море, и ако Турция започне да го добива и изнася, към страната отново ще потече валута.

Политическа намеса в паричната политика

В това отношение Мудис определено не пести критики спрямо Турската централна банка и правителството. „Политическият натиск, ограничената независимост на Централната банка, бавната реакция на отговорните лица и липсата на прогнозируемост на техните реакции увеличават рисковете, например от резки колебания на валутния курс", посочват от рейтинговата агенция.

Нейните експерти критикуват яростно турската лихвена политика. Реално лихвите в Турция отдавна са негативни, вкл. заради натиска от правителството над Централната банка, докато инфлацията достигна 11,7 на сто. Това отблъсква чуждите инвестиции, което на свой ред би могло да доведе до по-нататъшно обезценяване на лирата.

Мудис посочва и конкретни грешки на турското правителство. Например това, че образователната система не е в състояние да произвежда реално кадри, които да са адекватно подготвени за по-високо платена работа. А необходимите реформи в този смисъл биха отнели години и в краткосрочен план биха струвала много скъпо.

Проблеми с бюджета, спадащ БВП

Това, че споменатите дотук проблеми не са дали тежко негативно отражение върху турската икономика през последните години, се дължи най-вече на добре управлявания държавен бюджет, смятат от Мудис. През 2018-а година, например, задълженията са съставлявали едва 29% от БВП на страната. Това е отличен показател в световен мащаб. Но нещата бързо се променят, след като през последните две години Турция преживя две икономически кризи – валутната от 2018-а и сегашната, предизвикана от пандемията. Последната със сигурност ще доведе и до увеличаване на задълженията, тъй като макар Турция да не е приемала пакет за насърчаване на конюнктурата като големите индустриални държави, ще трябва да налива пари в подкрепа на националната икономика. Освен това спада БВП – прогнозата на МВФ е за спад с пет процента за цялата година. А това, според Мудис, ще направи така, че към края на 2020 задълженията ще съставляват вече 42,9 на сто от БВП на страната.

Ердоган е възмутен

Президентът Реджеп Ердоган реагира остро на оценката на Мудис: „Тези рейтинги нямат стойност“, отсече той. По неговите думи, икономиката на Турция била достигнала своя апогей, а реалните факти говорели друго.

При това положение не могат да се очакват някакви съществени промени в турската парична политика, което увеличава риска от ново понижаване на кредитния рейтинг на страната. Другите рейтингови агенции също не дават висока оценка на Турция: Фич определя за страната ниво ВВ с негативна перспектива, а от Стандарт енд Пуърс оценяват засега Турция най-високо – на В+.

В същото време турската валута продължава да се обезценява. В края на миналата седмица тя отбеляза рекорден спад спрямо щатския долар – 7,59 лири за един долар. Общо за последните три месеца турската лира е загубила десет процента от стойността си спрямо долара. За същия период лирата се е обезценила с повече от 16 процента спрямо еврото.

Турция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 70 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Абе
1 Отговор
помагаме на икономиката с шопинг туризъм до Одрин хихи

Оценка:
-9 +179

Киряк Бойко турския везир
2 Отговор
Аз ще направя заводи и магистрали на моя Султан Ердоган.

Коментиран от #31


Оценка:
-35 +131

мдаааа
3 Отговор
Абе не го знам дали е бесен,ама да не вземе накрая да бъде обесен!

Оценка:
-33 +204

Време е
4 Отговор
Турците да се събудят и да си изберат достоен лидер.

Коментиран от #23, #50, #101


Оценка:
-34 +222

Анонимен
5 Отговор
Падежите по кредитите чyкат на вратата а пари няма. Централната банка бълва лири с които да плаща заплати и пенсии но това пък води до понижаване на стойността на турската валута.

Коментиран от #32


Оценка:
-12 +139

Eee
6 Отговор
Преди малко писахте че цените на имотите в Турция преживявали бум.😂

Коментиран от #22, #26


Оценка:
-4 +67

Имам въпрос
7 Отговор
И какво излиза? - Турция произвежда и е зле, ние вземаме заеми и сме добре?

Коментиран от #10


Оценка:
-14 +205

Алфа Чакал
8 Отговор
Доганя само вика и кряка и какво направи срина си лирата,това направи.

Оценка:
-19 +89

Как тъй
9 Отговор
е нали направиха летящ дрон, що така с лирата ?

Оценка:
-10 +95

Алфа Чакал
10 Отговор

До коментар #7 от "Имам въпрос":


Ами те като знаят ,че от заеми живеем как ще ни дадат нисък рейтинг,това няма да е хуманно.

Оценка:
-12 +73

Fenasi Kerim
11 Отговор
84 милионна Турция е с 500 млрд. крадити а 7 милионна България с 30 млрд. И ние не сме в цветущо положение. Добре е че сме във валутен борд и Боцко не може да печата неконтролируемо левове но пък взима заеми. Сега като изтегли още 5 млрд. ще си осигури комфорт до изборите.

Коментиран от #28, #53, #93


Оценка:
-23 +163

Е, и...
12 Отговор
А, как сме реално ние с гайдите?

Оценка:
-12 +72

Ventura
13 Отговор
МУДИС, да изнесе данни и за северния комшията наТурция, Бойкостан! Ум да ти зайде, празна хазна и заем след заем,за да се плащат месечните възнаграждения на пенсионери и държавни клатиматраци. Но докога?

Оценка:
-23 +126

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Киряк Бойко турския везир
15 Отговор
Ще пратя на моя Султан Ердоган още три синджира роби гюленисти да му работят безплатно.

Оценка:
-11 +60

Грую
16 Отговор
Така е! Ако продължава в тази посока след 50 години турската икономика ще заприлича на българската и затова се ядосва човекът. Прав е!

Оценка:
-12 +80

ние с гайдите
17 Отговор
ко да кажим кат сме се бетонирали с 3С,наравно със централноафриканците!

Коментиран от #18


Оценка:
-16 +39

мдаааа
18 Отговор

До коментар #17 от "ние с гайдите":


Туй си е успех на михобойко,щот не сме станали джънк,или сме ама ще е срам за ЕС да има джънк в състава си!

Оценка:
-8 +18

Хохохи
19 Отговор
Ако слушахме тези рейтингови агенции Турция отдавна да е фалирала, а то....фалира Гърция....хохохи

Коментиран от #38


Оценка:
-25 +69

ke da
20 Отговор
Рухване на икономиката чака всеки тираничен и недемократичен режим и държава в света! Който не зачита индивидуалните човешки права и не осигурява спокойна правова среда за бизнеса е обречен, от него бягат хора и инвестиции!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-16 +77

****
21 Отговор
Е коя оценка е реална на тези от мудис и другите,и тези оценки ако не са спекула, здраве му кажи?

Коментиран от #56


Оценка:
-9 +31

Така е
22 Отговор

До коментар #6 от "Eee":


Нормално е, след като банките не са сигурни, повечето хора предпочитат да си влагата парите в имоти.

Оценка:
-2 +33

123456
23 Отговор

До коментар #4 от "Време е":


Първо ние да си изберем нашия лидер!

Оценка:
-5 +38

България на три морета
24 Отговор
Не се заблуждавайте! След малко Хасан ще ни обясни колко велик лидер е Ердоган. Той строи мостове, летища, канали, космически кораби, планети и галактики. Турция е номер едно и всички трябва им завиждаме. :)

Коментиран от #90


Оценка:
-23 +55

един българин
25 Отговор
Който не слуша мозъчния тръст на света - рано или късно пада на колене и търси прошка! Примери , страните от цял варшавски договор, Куба, Венесуела, Виетнам и т.н.

Коментиран от #29


Оценка:
-24 +41

26
Този коментар е премахнат от модератор.
ОСМАН
27 Отговор
Бойко да построи магистрала директно за Едирне

Коментиран от #35


Оценка:
-6 +30

КАСАПИНА
28 Отговор

До коментар #11 от "Fenasi Kerim":


От тия 84 мил. повече от половината са Кюрди ,90%от които не са виждали работа прeз живота си ,не пиши глупости!

Коментиран от #40


Оценка:
-40 +26

така е и
29 Отговор

До коментар #25 от "един българин":


Точно така е, защото изброените от теб страни, всички сега спазват икономическите правила на този мозъчен тръст, искат или не искат това!

Оценка:
-1 +19

Левски
30 Отговор
Соросоиднaта агенция Мудис ли трябва да вземем за еталон? Ако трябваше да ги слушаме тях Русия трябваше да e фалирала преди 10 години? коя държава няма да претърпи крах последната една година заради блокирането на производство туризъм и всичко останало А иначе лирата отдавна е обект на атака от страна на американската тоталитарна мафия заради това че Ердоган си позволява да води независима политика а не васална! Българската икономика е светлинни години след турската И въпреки всичко въпросната агенция ни слага като че сме добре с висок кредитен рейтинг Хахааааа! на соросоиден либераст и неговите агенции никой за нищо на света не трябва да вярва!

Коментиран от #52, #62, #98


Оценка:
-15 +72

гост
31 Отговор

До коментар #2 от "Киряк Бойко турския везир":


И какво стана сега казаха му на султана - Фолксваген - ЙОК ! Който се е сближил с руснаците - бял ден не е видял ...

Оценка:
-11 +36

32
Този коментар е премахнат от модератор.
минчо
33 Отговор
Е НА КАКВО СЕ Е НАДЯВАЛ ЕРДОГАН ЧЕ ЩЕ СЕ ДЪРВИ НА ЗАПАДА БЕЗ САНКЦИЯ

Оценка:
-3 +40

Рап
34 Отговор
Така е когато те управлява идиот! Тиранията,безумието и безочието на един фанатик са факт! Хайде сега пак ще плаши ЕС с бежаци това е единствения му коз,но май се прецака....
,

Оценка:
-5 +41

Гост
35 Отговор

До коментар #27 от "ОСМАН":


Ами то има бе, Османчо. Къде си спал последните 6 години. Марица се нарича.

Оценка:
-0 +19

Мудис не си интересен
36 Отговор
Мудис щом сме в рейтинга в челната редица защо никой не инвестира в България или в Гърция ?

Коментиран от #68


Оценка:
-8 +36

Той5687
37 Отговор
А България е на първо място! Ние сме най щастливият народ, високи заплати и пенсии, евтини горива, чудесни здравеопазване и образование, модерни самолети и Шкембе войвода! Каскети, тикви, калинки и супер суджуци! Цял свят ни завижда!

Коментиран от #57


Оценка:
-10 +55

DARKNET
38 Отговор

До коментар #19 от "Хохохи":


По тоя рейнтинг се ориентират чуждите инвеститори например VW
а не от ФАКТИ БГ

Коментиран от #67


Оценка:
-1 +21

ДЖЕАНС
39 Отговор
Ердоган скоро ще го свалят от власт и ще го обесят за предателство. 1 Евро = 9 лири. 1 лев = 4.61 лири

Оценка:
-6 +25

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
41 Отговор
Порош Саа3.

Коментиран от #61


Оценка:
-1 +3

Иван
42 Отговор
Турците трябва и теретории да връщат.

Оценка:
-7 +23

43
Този коментар е премахнат от модератор.
44
Този коментар е премахнат от модератор.
Баш Бойко
45 Отговор
Идвайте бе хора в Турция нали лирата е ефтина спрямо лева.Елате бре ние произвеждаме а вие купувайте.Какъв е проблема.само стока да искате.Какъв пазар е България.нямате капацитет да поемете стоката на фирмите от само един индустриален квартал на Истанбул например Шишли

Оценка:
-11 +22

Галатасарай
46 Отговор
Истанбул е 7 пъти по-голям от Лондон, 3 пъти по-голям от Москва, 8 пъти по-голям от Мадрид и 11 пъти по-голям от Берлин. Само на рибния пазар в "Бешикташ" за ден се завърта повече парична маса, отколкото във "великата" Шопов.

Коментиран от #51, #55, #75


Оценка:
-27 +23

47
Този коментар е премахнат от модератор.
Галатасарай
48 Отговор
Шопия

Оценка:
-7 +2

49
Този коментар е премахнат от модератор.
50
Този коментар е премахнат от модератор.
ГОСТ 23
51 Отговор

До коментар #46 от "Галатасарай":


И Римската империя е била много голяма а къде е сега......

Оценка:
-4 +19

Истината
52 Отговор

До коментар #30 от "Левски":


Много точен коментар!

Оценка:
-4 +2

Истината
53 Отговор

До коментар #11 от "Fenasi Kerim":


Ние нямаме икономика като турската! Турската икономика е в Г - 20!

Коментиран от #65


Оценка:
-9 +14

54
Този коментар е премахнат от модератор.
ЕМИЛ
55 Отговор

До коментар #46 от "Галатасарай":


Преди да пишеш това ,което ти се иска , направи една малка справка и виж реалните числа.

Оценка:
-2 +12

тц тц
56 Отговор

До коментар #21 от "****":


Преди две седмици change бюрото отсреща купуваше 1 лира за 0,326 лева . Днес следобяд 1 лира за 0,215 лева. Незнам дали са спекуланти , но май не върви на добре тая лира. Май са в финансова спирала надолу както бяхме ние през 90-те.

Оценка:
-1 +16

ББ тиквун
57 Отговор

До коментар #37 от "Той5687":


И чекмеджета и гардероби пълни с евра и злато ...

Оценка:
-7 +3

фидел
58 Отговор
Който се заиграва с болшевиките-пада в канала.Примери много.

Оценка:
-5 +15

Бай герги
59 Отговор
Лошо се пише на ердоганя скоро неговите хора ще го хванат за гушата а там няма да ги има руснаците да го измъкнат

Оценка:
-0 +19

ИнвеститорО
60 Отговор
Айде да ви светна малко консуматори и елементарни потребители четете малко и мислете с онова дето го мислите за кратуна.

Moody’s , чието седалище се намира в САЩ, а компанията държи 40 % пазарен дял. Най-голям акционер в Moody’s е фирмата на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc;
Standard & Poor’s, със седалище в САЩ дели първото място с Moody’s по пазарен дял. Освен с финансовото оценяване, компанията също така се занимава с медийна и издателска дейност. Всъщност S&P e първата осмелила се да понижи кредитния рейтинг на САЩ, заради което президентът й, индиецът Девен Шарма, трябваше да се прости с поста си.
Fitch Ratings е единствената със седалище в САЩ и в Обединеното кралство, но с пазарен дял далеч зад конкурентите си – 15 %.

Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch Ratings – всички от Голямата тройка поддържаха рейтинг поне А (МНОГО НИСЪК РИСК) за инвестиционната банка Lehman brothers и AIG до средата на септември 2008.
Lehman brothers обявиха банкрут, а AIG бе погълната от мултинационалната компания Barclays. Нито един от служителите, работили по рейтинговането на двете финансови институции НЕ понесе санкции.

Стоиноста на рейтингите на тези агенции е равна на достоверността на мургавата гадателка пред Шератон.

Коментиран от #64, #81, #97, #105


Оценка:
-4 +25

Един човек
61 Отговор

До коментар #41 от "Иван":


Такива ги слушаме и четем от години! Хората говорят за космически програми, иновации, напредък в технологиите и науката като цяло. Лирата се била сринала... Спрямо кое? Защо не се казва , че през 2019г. са измежду страните, които са изкупили най-много злато? Пък и не съм чул изселниците с бг гражданство да искат да живеят в бг.

Коментиран от #87


Оценка:
-9 +14

ЧУК ЧИ ИИИИ
62 Отговор

До коментар #30 от "Левски":


Любимата на антисоросоидите ви Русия, също едвам се държи на връх вода икономически и то само благодарение на своите залежи от полезни изкопаеми ! В противен случай нямаше да е империя на 50 и кусор народа и щяха да са бедни повече от нас! Ама ти си продължавай с антисоросоидната АТАКА - ЛУД И ПРОСТ УМОРА НЕМАААА!!!

Оценка:
-7 +11

Йо Несбьо
63 Отговор
Какви са тези глупости?! 43% от БВП задължения е едно нищо! Повечето западни държави са поне със 100% отгоре, а турската лира все пада, все сътресения на турската икономика и все курсът на лирата е под 8 лири за долар. Разбирам да плашат някого, ако курсът отиде към свободно падане - 20, 30, 100 лири за долар, но такива изгледи няма. Напротив, турската икономика е в разцвет - хотели и туризъм, строителство, болници и медицина на космическо ниво, турски електромобили, собствен самолет, небивали строежи и инвестиции в инфраструктура... Какво повече искате?! Нека видим нас си, че сме кръгла нула!

Оценка:
-5 +19

ke da
64 Отговор

До коментар #60 от "ИнвеститорО":


Понеже си много информиран и освен, че го искаш от нас предполагам, че и ти се опитваш да мислиш - да те питам! Защо трите въпросни агенции държат дял от над 60% в света, приблизително? Защо на първите места с подобен процент от пазара, не бяха подобни агенции от например Русия или Китай или Иран или т.н. ?! Като си отговориш на този въпрос, и на още много подобни - ще си отговориш защо САЩ и Израел се опитват и до голяма степен успяват да ръководят света! А сега помисли кои хора мразят горните две държави и ЗАЩО, и КАКВО ТЕ МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ КАТО АЛТЕРНАТИВА, И КОГА ТАЗИ АЛТЕРНАТИВА ЩЕ УСПЕЕ ДА ГИ ЗАМЕСТИ?!

Оценка:
-1 +14

един българин
65 Отговор

До коментар #53 от "Истината":


ТЯ МОЖЕ ДА Е В Г-20, НО ТУК ГОВОРИМ, ЧЕ "УСКОРЕНИЕТО" И В МОМЕНТА Е С ОТРИЦАТЕЛНО ЧИСЛО, Т.Е. АКО НЕ СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ ЕРДОГАН ИКОНОМИКАТА МУ УВЕРЕНО ЗАТЪВА! НО ЗА НЯКОИ РУСКИ ТРОЛОВЕ ТОВА СА СОРОСОИДНИ ЛЪЖИ !

Оценка:
-4 +11

66
Този коментар е премахнат от модератор.
ей така
67 Отговор

До коментар #38 от "DARKNET":


ако съм производител точно там бих строил щото е евтино и бачкат, те обаче говорят за инвеститори - имат предвид купуване на държавни облигации и разни други схеми които са все едно даване и вземане на заем. а фв явно са на държавна издръжка и взимат политически решения а не икономически

Коментиран от #106, #107


Оценка:
-4 +5

един българин
68 Отговор

До коментар #36 от "Мудис не си интересен":


НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ , ЧЕ СМЕ В ЧЕЛОТО - НАПРОТИВ НЕ СМЕ И НЯМАМЕ ГАРАНЦИЯ НА ИНВЕСТИТОРА, ЧЕ БИЗНЕСА МУ НЕ ЩЕ БЪДЕ ОТКРАДНАТ ОТ МУТРИТЕ!

Оценка:
-0 +2

SHADOW
69 Отговор
Къде е хасан?

Оценка:
-2 +8

SHADOW
70 Отговор
Да не е болен?

Оценка:
-2 +5

71
Този коментар е премахнат от модератор.
72
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
73 Отговор
Аз предлагам бойко да се кандидатира за преьидент на Турция. Българските турци ще го изберат, а и диган ще му помогне. Налиса двамата бизбизе аркадаши. Може и вечдичката комуниста. В истанбул ша го лекуват. Пробвай бойко имаш шанс след края на март 2021

Оценка:
-2 +5

факт
74 Отговор
първото нещо, което всеки турчин прави сутрин, преди дори да отиде до тоалетната, е да види обменния курс на лирата

Оценка:
-4 +11

75
Този коментар е премахнат от модератор.
пророк Исай
76 Отговор
Целта на КОВИД19 , е постигната , спад на стойността на акциите в световен мащаб . Тези , които продават КОВИД19 , сега купуват тези акции , под номинал , и без да инвестират НИЩО , стават мажоритарни собственници на печеливши отрасли от Световната икономика .

Коментиран от #77


Оценка:
-1 +16

пророк Исай
77 Отговор

До коментар #76 от "пророк Исай":


Тези , които сложат „минус“ на този коментар , са умственни инвалиди , останалите разбират от пазар на акции .

Коментиран от #103


Оценка:
-4 +4

Аууу!
78 Отговор
Мноого тъпо!.. Задайте си въпроса защо тези рейтингови агенции са частни и на кого служат...После говорете за Иран, Русия , Китай и т.н. И най_вече правете разлика м/у индустриален и финансов капитал. Сигурното днес е, че финансовия капитал поглъща индустриалния и т.н.
ХУБАВО Е ЧЕ МИСЛИТЕ ВСЕ ПАК И Т.Н....

Оценка:
-3 +2

Катастрофа
79 Отговор
24 септември 2016 г. .... $ 3 ----- € 3,3

24 септември 2020 г. .... $ 7,70 - € 9


.................

Оценка:
-1 +4

Владимир
80 Отговор
Който не слуша , чичо си Сам ?

Оценка:
-1 +2

Така е
81 Отговор

До коментар #60 от "ИнвеститорО":


Но има един проблем. Заради тия измислени рейтинги на Турция ще и се дават все по-скъпи кредити. И все по-трудно. А инфраструктурната грандоманщина иска кредити. Добави и несигурността пред инвеститорите - Турция дефакто е президентска република - Ердоган има право да променя законовата рамка чрез еднолични декрети.

Коментиран от #82, #96


Оценка:
-3 +8

Баш бащицата
82 Отговор

До коментар #81 от "Така е":


Точно така. Проблемът не е дали са 30% или 80% заемите. Пак е проблем, но лихвата, която плащаш зависи от тези оценки на агенциите. И лихвата на 80% дълг от БВП при лихва 2-3% ако нямаш дефицит в бюджета е по-малка от лихвата на 30% дълг при лихва 13%, ако имаш дефицит 2,5% в бюджета. Т.е. заемите му стават все по-скъпи. Всички заеми, не само нововзетите. Лихвата по държ заеми се определя всяко тримесечие. А валутата да ги плаща намалява поради ред причини - инфлация, бягство на инвеститори, липса на туристи, Ковид световна криза, наливане на пари в лирата вместо да вдигне осн.лихвен процент. Облаците се сгъстяват там.

Оценка:
-2 +7

Галатасарай
83 Отговор
Точно така е, Истанбул е вторият най-голям град в света. Само Токио е по-голям.

Оценка:
-4 +3

Кво да правим дрогарю
84 Отговор

До коментар #40 от "Булгур":


Тия от които става нещо емигрираха. Лошото е че е ниско платена работа в бе-гето вече е трудно да си намериш. Лесно е само ако си честен бизнесмен интелигентен предприемчив. Но такива тук не съм виждал.

Оценка:
-0 +1

Чок Гюзел
85 Отговор
Зелето лъже Турция е Велика а Ердоганя е сила.

Оценка:
-0 +4

спец
86 Отговор
АЕЦ в Турция преживява БУМ.

Оценка:
-0 +1

тгн
87 Отговор

До коментар #61 от "Един човек":


кжи изселници,?
Тези от 86та ги имат вси още за цигани..

Оценка:
-3 +0

88
Този коментар е премахнат от модератор.
Идеалист
89 Отговор
България е една от страните с най-голям принос в политичестака подкрепа за Падишаха в ЕС, а икономически отдавна турците заливат пазара ни с техните глупости. Време е да се затвори границата, а Христо Иванов като оправи Боеко може да отиде в Истанбул да бута властта на Падишаха...

Оценка:
-1 +1

12udar
90 Отговор

До коментар #24 от "България на три морета":


100+

Оценка:
-2 +0

91
Този коментар е премахнат от модератор.
Не знам
92 Отговор
Абе лирата се обесценява,но хората вместо една стока си продават по най малко хиляда броя от същата стока на ден.Което значи,че стават по богати.Р.Турция е велика страна.Другите да му мислят.

Оценка:
-1 +2

Петрунко
93 Отговор

До коментар #11 от "Fenasi Kerim":


На Бойко конфорта му гарантиран така или иначе, а ако не вземе заем на теб кой ще ти гарантира храната и ракийката невежа такъв, цял свят първо тегли заеми и после ги връща защото мисли че първо трябва да се яде за да може да работи.

Оценка:
-2 +1

ПРОДАДЕ ВСИЧКО
94 Отговор
ДЕ ДА БЯХМЕ И НИЕ ТАКА КАТАСТРОФИРАЛИ КАТО ТУРЦИЯ С ЕРДОГАН А НЕ КАТО С ТОЯ ПРЕДАТЕЛ И ГЪЗОЛИЗ ТИКВАТА

Оценка:
-1 +3

Хасан
95 Отговор
Политоикономика ..Турция просто си гони националния интерес и понякога се сблъсква със Западния интерес и тогава Запада чрез Ройтерс,Дойче веле,Мудис,СтсндарсандПурс почват в един глас да повтарят едно и също " Турция ще фалира " да ама вече 5 г не фалира ..очакват да имат вътрешни размирици , демонстрации да но няма ..и това ги озлобява ..как им се иска Турция да отиде в МВФ за кредит а те да поставят политически условия ..

Оценка:
-2 +2

Хасан
96 Отговор

До коментар #81 от "Така е":


По скъпи кредити ще се дават от ..Лондон ,Ню Йорк ..но има и Хонконг и Пекин ..Китай притежава най големия валутен резерв в света ..не може да прави инвестиции в Сащ и Европа и им трябва една динамична икономика ..Турция ако си трансформира дълга от Запад на Изток ще има по малко натиск

Коментиран от #102


Оценка:
-1 +2

Хасан
97 Отговор

До коментар #60 от "ИнвеститорО":


Смешното е че образователната система не е можело да подготвя кадри!? ..хаха ..хората правят дронове, Ел коли.АЕЦ,газодобивна индустрия ,ел.влакове,слънчеви панели,сателити и други

Оценка:
-2 +3

ккк
98 Отговор

До коментар #30 от "Левски":


100% вярно!!!

Оценка:
-0 +0

Потънали сме до ушите...
99 Отговор
А се правим на цъфнали и вързали...Още малко управление от хунтата и вече няма да ни има и на картата.А за икономиката вече сме под дъното на Марианската падина.Най посещава става историческата сграда САРАЙТЕ НА ДОГАН,ХОТЕЛ БЕРЛИН и Зайчарника в Банкя..

Оценка:
-0 +1

100
Този коментар е премахнат от модератор.
нажи
101 Отговор

До коментар #4 от "Време е":


прав си и смятам че,нашия президент може да го замести достойно,и лирата и икономиката и дружбата с братския съветски народ ще им заздрави

Оценка:
-0 +0

Хаха
102 Отговор

До коментар #96 от "Хасан":


Китай не дава заеми, Китай изкупува и инвестира ако не си забелязал. Справка инфраструктурните проекти в Африка с китайски пари

Коментиран от #104


Оценка:
-0 +2

пророк Исай
103 Отговор

До коментар #77 от "пророк Исай":


Само 4 инвалида - значи в България има знаещи ...........

Оценка:
-0 +0

Хасан
104 Отговор

До коментар #102 от "Хаха":


Къде как !? ..Германия прави същото ...фалира ти Фантастико и ти прави инвестиции Кауфланд и Билла с немски стоки

Оценка:
-0 +0

Напомпения Майк
105 Отговор

До коментар #60 от "ИнвеститорО":


Чудесен анализ....глупотевините на Мъдис струват колкото ланшния сняг!!

Оценка:
-2 +2

DARKNET
106 Отговор

До коментар #67 от "ей така":


Те ако мислеха като тебе, основателите на тия огромнини компаний щяха да си останат обокновенни бачкатори като тебе

Оценка:
-0 +0

DARKNET
107 Отговор

До коментар #67 от "ей така":


Те ако мислеха като тебе, основателите на тия огромнини компаний щяха да си останат обокновенни бачкатори като тебе

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ивайло Московски
Транспортният министър Ивайло Московски с коментар за мерките срещу джигитите
Длъжни сме да спрем войната по пътищата. Битката е комплексна и изисква сериозен ангажимент от няколко държавни институции"

Още бисери