Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 20:53 6 418 71

Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен!

  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Азербайджанският президент предупреди, че армията му ще продължи да напредва в Нагорни Карабах, докато арменската страна не спазва режима на прекратяване на огъня

Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджанският президент Илхам Алиев изрази днес увереност, че конфликтът в Нагорни Карабах ще бъде решен след близо 30 години преговори, но предупреди, че неговата армия ще вземе под контрол всички райони около анклава, ако Армения продължава да действа негативно, предаде Ройтерс, като се позовава на интервю на Алиев за турския телевизионен канал НТВ, съобщи БТА.

Алиев каза, че неговите сили контролират вече два от петте големи района в Нагорни Карабах и че те ще превземат всички, ако Армения не се съгласи да се изтегли от областта съгласно точно определен срок.

Алиев добави, че международните структури като Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ ще действат за решаване на въпроса след 28 години безуспешни преговори.

На въпрос по повод руско предложение за разполагане на военни наблюдатели в Нагрони Карабах, Алиев е посочил, че подобна стъпка ще се обсъжда към края на конфликта и тя ще изисква одобрение от Азербайджан.

Алиев е заявил в интервюто, че Азербайджан досега е взел под контрол до 40 населени пунка - градове и села, в Нагорни Карабах от началото на боевете, съобщава ТАСС.

Азербайджан е готов да разгледа предложения за международни усилия за осигуряване на мир в Нагорни Карабах след приключване на военното противопоставяне, е изтъкнал Алиев.

Абсолютно ясно е, че след приключване на военното противопоставяне трябва да има определени международни усилия за осигуряване на мира. Какви ще бъдат те - политически или предложения във военната сфера - ние сме готови да разгледаме това. Естествено, този въпрос трябва да се обсъжда в международен план. Но кога ще стане това, не мога да кажа, е посочил азербайджанският президент.

Ние сега се намираме в процес на военно разрешаване на проблема. Ние искаме този процес да завърши възможно най-скоро и след това да започне дипломатически процес, е заявил Алиев, като е добавил, че конфликтът не може да бъде решен само по военен път. След активните стълкновения страните трябва да помислят за мирно споразумение и това ще стане по политически път. Ето защо военно-политическият път е най-приемлив, е изтъкнал Алиев.

Той е предупредил, че Азербайджан ще продължи да напредва в Нагорни Карабах, докато арменската страна не спазва режима на прекратяване на огъня. Ние ще вървим напред. Те трябва да спазват прекратяването на огъня, защото те го нарушиха. Смятам, че ръководството на Армения трябва да излезе с ново изявление за това, че е ангажирано с прекратяване на огъня и го спазва. Тогава ние ще се спрем, е посочил Алиев.

Той е заявил в интервюто, че Баку и Анкара не са обсъждали въпрос за създаване в Азербайджан на турска военна база.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    40 67 Отговор
    Днес тази изкуствено създадена ,,държава" Армения е на територията на Азербайджан. През 1918г. според Парижкият договор там съществува само Азербайджан няма такава държава армения. Това е изкуствено създадена държава руски комунисти.

    Коментиран от #2, #3, #7, #9

  • 2 Глупости

    62 26 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    ... Армения е там още от робовладелския строй, мнооого преди османци и азъри да придобият национално самосъзнание. Армения-първата християнска държава. Днес на брега на езерото Ван е пълно с останки на арменски църкви. Престанете да ни критикувате, а четете. П.п. а за арменското клане. И то ли не е съществувало.

    Коментиран от #4, #67

  • 3 Ели Оригинал

    35 19 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Карта Армения, търсим Азербайджан, няма?
    Къде е Велика Азерия?

  • 4 Историк

    34 71 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости":

    Турцитe ca тaм oт 2500 гoдини. Църквитe ca зaпaзeни блaгoдaрeниe нa Турцитe. A aрмeнцитe блaгoдaрихa нa Турцитe кaтo ги изгoнихa oт тaм и ги зaкoлихa c пoмoщтa нa Руcнaцитe. Ти ни oбвинявaш чe ниe турцитe нямaмe нaциoнaлнo caмocъзнaниe хaхa caмo ти ce cмeя. Нaшeтo нaциoнaлнo caмocъзнaниe e oт 5000 гoдини. Арменското национално самозъзнание започва ерата си през Комунистическа россия до тогава сте били племе и тези църкви са построени от Византийците не от вас.

    Коментиран от #6, #10, #11, #13, #41, #64

  • 5 peace

    25 3 Отговор
    Азербайджан срещу победителите от Втората световна война САЩ, Русия, Франция, Англия.
    Истински фанатици.
  • 6 Ти си

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    ... шовинист. Няма какво да споря.
  • 7 Ели Оригинал

    20 11 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    А Херодот е "диригент", понеже описал Велика Армения.
    Птомелей, Страбон, Ал Истафри -основоположник на арабска историография,Плиний Старши са балерини.

    Коментиран от #48

  • 8 Fenasi Kerim

    38 6 Отговор
    Абе войната си е лошо нещо. Дано се разберат. Армения се подлъга от други по големи държави ама така става. Сега си патят. Жалко за обикновените хора и особено за децата. Да вярваш на Франция, да се надяваш на Русия или САЩ или друга страна е глупост. Големите си гледат своите интереси.
  • 9 Стас

    27 16 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Незнам къде отиде коментара ми от преди малко в който нямаше нищо обидно или против правилата на сайта, затова ще повторя дословно, ти ако си историк аз съм „трамвай” и ако си историк ще знаеш, че Арменците са там от над 2000 години а хазарите са там от има няма 200 години
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стас

    45 14 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Абе момче какви турци преди 2500 години, ти освен, че нямаш нищо общо с историята явно нямаш и нищо общо с реалността а факта, че пишеш тези неща на Български е много тъжен😕

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ели Оригинал

    34 11 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Знаем за църквите, превръщате ги в джамии и заличавате стенописите?

    Що разрушихте Свети Христос Спасител?

  • 14 Fenasi Kerim

    18 16 Отговор
    Турци е ново наименование. Тюрки е доста старо. Великата Китайска Стена е построена заради тюркските набези. Хазарите са Тюрки. Кумани, Прабългари и още много исторически племена и народи (варвари) са Тюрки. Хазари - евреи, Тюрки.. Всичко е миш маш..прясна снимка от Израел:

    Коментиран от #16, #17, #19, #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Историк

    14 16 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    Абе тия тука не разбират история. За тях Турците представляват само Османсакта империя и това е.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уточнение

    26 5 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    Не бъркайте тюрки с номадски племена, едно е държава, друго е племе, и език - Китайска стена.
    Една от древните е Армения. Турция като държава е най-късната в региона.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Fenasi Kerim

    8 12 Отговор

    До коментар #19 от "Уточнение":

    Армения е древна страна. И днес Армения е много хомогенна. Почти нямат малцинства. Те не са успели да асимилират други племена и народи. Покажете ми руси арменци със сини или зелени очи. Трудно. Покажете ми руси турци или азери или българи. Много са. Също има много мургави турци, азери, българи и т.нт. Затова арменците са 3 милиона. Имат ли право да се гордеят? Разбира се. Но трябва да се примирят с действителността. По тяхната логика днес САЩ не трябва да съществува защото хиляди години други племена са живели на този континент. Те казват "ами ние имахме държава преди две хиляди години еди къде си и днес имаме право над тези земи". Това е грешно.

    Коментиран от #24, #25, #39

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 TRoskOt

    11 7 Отговор

    До коментар #19 от "Уточнение":

    E тая Армения за тези 2 500 години общо колко годинки е била самостоятелна държава?
    Като пример България повече от 1 300 години но е била самостоятелна само когато е управлявана от прабългари(знаино е че те са тюрки) Значи първите 220 години а след това упада и е под Византийско Владичество докато доидат Асеновци(пак тюрки кумани )за да я въстановят и само след 120 г. пак упадък нали и турско присъствие ли беше за третото изобщо да не говорим все под Руско, Германско, Съветски и пск Гермснско владичество.
    Общо около 350 велики години когато България е управлявана от тюрки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината

    16 11 Отговор

    До коментар #20 от "Fenasi Kerim":

    Русите турци идват от подобряването на гена, чрез харемите.
    Насилствени отвличания на момичетата, "даваш ли даваш Балканджи хубава Яна на турска вяра", колко момичета скачат от скалите - поробени народи.
    Класическият турчин Баязид, Мурад, Сюлейман, Мехмед - грозни, та грозни.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 TRoskOt

    10 7 Отговор

    До коментар #20 от "Fenasi Kerim":

    Хомогенноста на Армения и еднотипния им вид се дължи предимно на това че са избили или прогонили всички които не са от тях нещо като скрит "геноцид" кото все още продължава упорито срещу АЗЕРИТЕ а голяма част от България им са поддържници.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Историк

    7 8 Отговор

    До коментар #23 от "Fenasi Kerim":

    Ако си Тюрк ходи в Средна Азия в някоя Тюрска държави и можеш да говориш с тях на турски без проблем. Културата им е същата като нас турците в България и Турция. Това доказва че тези хора са наши братя. A тoвa чe някoи ca c дръпнaти oчи тoвa e зaщoтo нaврeмeтo e имaлo cмecвaнe мeжду нaрoдитe. Днec някoи нe ca c дръпнaти зaщoтo нocят Eврoпeйcки гeнeтични кoрeни но са Тюрки зaрaди cмecвaнeтo. Ако питаш мен аз никога не бих искал да сме комшии с Арабите защото тези хора унищожиха тюрските ценности с религията си.

    Коментиран от #30

  • 28 Fenasi Kerim

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Fenasi Kerim":

    Куманския като произношение е като азерския.
  • 29 TRoskOt

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Не съм слушал за материала от "ХАРЕМА" да е пускан по Балканите и наоколо и ти сигорно си беличък и красив да не си тскъв?
  • 30 Fenasi Kerim

    4 11 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Аз съм Тюрк. Не съм мюсюлманин. Арабите са ромите на евреите. Както има български роми примерно, турски роми и други. Арабите са еврейски роми. Най низсшите семити. Много интелектуален дебат се получи тук. Благодаря на Факти.Бг за свободата на изразяване. Лека вечер на всички! Утре съм на работа.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Е друго си е класическият българин

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Като чъргубиля Мостич...красиФ та дрънка
  • 32 Много красиФф

    2 4 Отговор
    :)))
  • 33 историк

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Fenasi Kerim":

    Аре лека вечер. Фена С.керим
  • 34 Персия

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Fenasi Kerim":

    Персия фарси-прекрасен език-великолепна поезия, Вавилон, Шумер, - древни цивилизации.Благодарение на тях, спасили знанията на Константинопол настъпва Възраждането и арабските цифри, монети сечене, водни канали, медицина, астрономия.
    Класическите перси - красиви, високи, бели хора.
  • 35 123

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    Нито Хазарите нито това на което казате Пра Българи са Тюркски племена.Това са твърдения без да има реални факти. Ако това вярно в България трабва да има най малко 13 % средноазиатска/монголска ДНК, а такава в България има само 1.9% включително и Българските турци. 13 % е ДНК по мъжка линия дошло в България от Източна Европа.
  • 36 TRoskOt

    8 7 Отговор
    Хомогенноста на Армения и еднотипния им вид се дължи предимно на това че са избили или прогонили всички които не са от тях нещо като скрит "геноцид" кото все още продължава упорито срещу АЗЕРИТЕ а голяма част от България им са поддържници.
  • 37 123

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Fenasi Kerim":

    Нито Хазарите нито това на което казате Пра Българи са Тюркски племена.Това са твърдения без да има реални факти. Ако това вярно в България трабва да има най малко 13 % средноазиатска/монголска ДНК, а такава в България има само 1.9% включително и Българските турци. 13 % е ДНК по мъжка линия дошло в България от Източна Европа. А Унгария е била под турско робство от 1541 г до 1699г, за това има турски думи там, а ги попитай Тюрките
    Унгари колко много обичат турците и дали търсят Турция като слънцето и водата за да се присъединят към тях.
  • 38 TRoskOt

    7 8 Отговор
    Във Финландия по точно Лапландия също произхода им е тюркски но поради климатичните условия съответно са по свтли. Климатичните условия било то сняг(бляскъв)или прах са причините за дръпнатите очи на юг яркото слънце ги потъмнява и много различни условия при които живеят тюрките и хилядолетното им присъствие в историята са причина за техните физически различия.
    Както бе казал един германски историк турците са мразени защото ако се опиташ да ги истриеш от историята то от нея не би останало нищо.
    Все от няйаде пръква някой ТЮРК.

    Коментиран от #40

  • 39 123

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Fenasi Kerim":

    Русите турци идват от 3 милиона роби от Полша,Украйна , Русия и Беларус продадени от кримските татари в мала азия. Другата част от русите хора е от от завладените балкански територии на Българи, Сърби, Румънци, Унгарци, Австрийци,Хървати, Босненци отвлечени и продадени от самите турци в мала азия. За това 45% от турското ДНК е Европейско. другата част е арменска, гръцка, грузинска,арабска, кюрдска, персийска, и около 9% турска от тази на османците.успеха на турците идва първоначално от по доброто им отношение кък поробените народи отколкото техите упраници са ги третирали.И тези същите арменци,азери и други народи,както и Българитедо 1650г преди да ги третират като безправна рая са участвали най активно в походите и грабежите на османците на запад.
  • 40 123

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "TRoskOt":

    Вър финландия населението са фино угри, не турки.

    Коментиран от #42

  • 41 Нико

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Публикувано във факти.бг: Нaшeтo нaциoнaлнo caмocъзнaниe e oт 5000 гoдини. Е ,вие от китайците се изкарахте по големи ! лекичко да не ти се завие свят !
  • 42 TRoskOt

    7 6 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Именно финландците от север са с тюркски корени а думата УГРИ в старотурския означава човек възпрепядстващ пътя(крадец). Лапландия или някои я споменават като Лапония
    А що се отнася за различието в ДНАто на турците(дето споменавате по горе) показва че всъщност турците или тюрките всъщност показва че не са избивали хората така жестоко както западна Европа където ДНА фактора е почти едбакъв.
  • 43 ваня

    5 3 Отговор
    да, гледаме как лъжи алиев! Само дето Иран иска да спаси Армения!!!!! на всички е ясно сценария на босна, с украина , български Донбас и сега Карабах?????всички знаем от къде идва маймунския сценарий!!!
  • 44 дядо ви от бг

    2 2 Отговор
    този, който пише за угрите, това са племена от сев. кавказ и създали унгария ! само дето никой не знае кога тези ИМИТАЦИИ са се случили!!!!
  • 45 vasik atanasova

    6 6 Отговор
    алиев слуша ердоган но ще бъде нашамарен !
  • 46 дядо ви от бг

    3 2 Отговор
    ном 41 " нико" , да не би да са ти отнели кит. паспорт? на всички китайци, които са останали навън им взеха кит. паспорти!!! защото не са се прибрали до декември! значи всичко е било координирано!!!!!! какъв китай, беееее! ние, траките сме от 8 000 год. в България! Генът, това е истината! Спейср!!!!
  • 47 дядо ви от бг

    4 4 Отговор
    този троскот, чувал ли е как звучи финския език??? във финландия говорят старошведски , руски и фински! само 10 думи приличат на угри. това е и тук да не пишат простотии селски, неучили никакви езици!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Монгола

    7 4 Отговор
    Не са напреднали и с 1 метър азерите от 30 години ако продължават да дрзнят кериза ще ядът бой също като го ядиха на 20 Януари 1990 от СССР този път ще го ядът от Руската Федерация!
  • 50 Хахаха

    10 6 Отговор
    Фенасии, докато турците продължават да бъдат комплексирани и агресивни диваци нито един народ няма да ги приема. Достатъчно ви търпяхме издевателствата и варварщината на балканите. За съжаление особенно болни мозъци си избирате за държавници, да не говорим за налагането на вяра и начин на живот. По добре си скриите варварските муцуни и престанете да се държите като надменни султанчета, никой не ви е длъжен !!!

    Коментиран от #53

  • 51 Монгола

    8 5 Отговор
    Щом напредват за какво се оплакват от 2 седмици явно нещо не е така както го представят и им се ще. Азерски мелези ще съжаляват горчиво за провокацията!!!
  • 52 Хахаха

    11 5 Отговор
    Абе цялата земя е турска бе, даже и луната. Тези са с по промити мозъци и от македонците ... нямам думи !!!
    Взимали роби от европа и балканите и после викат ма вие сте с нашето ДНК ... турски тъпаци тръгнали да коментират история. Яко ви бие съчмата в главата и егото ви е голямо, малко ви бие Ердоганчо !!!
  • 53 Хисторик

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "Хахаха":

    Северно африкански племена са били турците след като са стъпили в Азия са се установили в Либия в пределите на ислямския халифат. Били са на косъм да се върнат в Либия 30години на миналия век когато генералисомус Йосиф Сталин е предложил на слугата Борис Куборга СССР да дойде и да изгони турците на юг обаче слугата Борис е отказал, нали Турция и Германия са стари другари!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 123

    1 3 Отговор
    Подбуждайки война с фиктивна дипломатическа обида, Сюлейман Великолепни (1520–1566) атакува Кралство Унгария и превзема Белград през 1521 г. чиято по-малка, лошо водена армия (приблизително 26 000 унгарски войници в сравнение с 45 000 османски войници) е победен на 29 август 1526 г. в битката при Мохач.Gоляма част от 17 000 и 19 000 османски войници, служещи в османските крепости на територията на днешна Унгария, са били православни и ислямизирани балкански(Българи) славяни, южните славяни също са действали като акинци и други леки войски, предназначени за грабеж в територията на днешна Унгария.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Osman

    3 6 Отговор
    Арменците са произлезли от свинете

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Не е вярно

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Osman":

    Обратното е.

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 fakti

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    По тъп коментар не бях чел. Не си никакъв историк, а просто жалко човече с промит мозък!
  • 65 Човека Коза

    1 2 Отговор
    Видя ли полумесец почва да ми се гади

    Коментиран от #66

  • 66 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Човека Коза":

    Полумесеца , тоест звездата и Полумесеца луната олицетворява могъщесвото на Всевишния Творец...и на самата държава...за твое сведение кръстът"..е измислен от по късните християни,..понеже ранните християни след като са се отделили от юдйците нито се кръстели , и нито са вярвали на тройцата.
  • 67 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости":

    Ако тези земи са на арменците, защо тогава Путин не се намесва за ваше сведение този арменски кукловод пишман пшенян след като се обадил на Путин да му помогне Путин му затворил телефона по предлог че в момента е бил зает....и знаеш ли защо Путин не иска да вземе отношение спрямо арменците,..защото е казал че тези земи не са арменски територии и няма право да се намеси..точка по въпроса.
  • 68 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Аерманците отново БЕЗЦЕЛНО бомбардираха населено място в Азербайджан с намерение за нанасяне на максимални щети и УБИВАНЕ на цивилни ХОРА.
  • 69 TRoskOt

    0 0 Отговор
    В отговор на това нападение Азербайджан унищожават множество вражески воений обекти и освободили десетина населени места.
  • 70 TRoskOt

    0 0 Отговор
    Защо Факти не публикува такива ФАКТИ?
  • 71 Азер

    0 0 Отговор
    Хубаво поеха Байрактара арменските сили. Мн разчитат Русия да ги оправи, но се оказало че пишманян искал да суче от две крави. Бантустанци, нарамвайте калашниците и газ да спасявате армения. Пускайте жените си войници те ще се оправят. Хахаха смешниците са взели на сериозно какъв смях с300 му свалиха кюнците