22 Октомври, 2020 13:35 1 959 13

Опозицията в Беларус получи награда за свобода на мисълта

  • беларус-
  • сахаров-
  • награда-
  • опозиция-
  • протести-
  • александър лукашенко-
  • минск-
  • еп-
  • ес

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров

Опозицията в Беларус получи награда за свобода на мисълта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Демократичната опозиция в Беларус получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел на обяд в четвъртък след предходно решение на Председателския съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи).

„Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи — и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“, заяви председателят Сасоли след решението.

„Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, г-н Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група Гуапинол, която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас. Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

Протест срещу брутален режим

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество. Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите брутални репресии срещу демонстрантите от страна на режима. Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември. В сряда Парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Паричната награда е на стойност от 50 000 евро. Миналата година наградата беше връчена на Илхам Тохти, уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vukadin

    24 5 Отговор
    Това нещо като да станеш директор на водопад….
  • 2 мислител

    3 12 Отговор
    А Отровното Трио получи екскурзия до Дубай на собствени разноски.
  • 3 локо

    24 1 Отговор
    От Сорос ли?
  • 4 Сандо

    26 2 Отговор
    Тъй като свободната мисъл на демократичната опозиция в Беларус /неизвестно точно коя е тя и какво представлява/ им е внушена от евроатлантиците от ЕС,то награждаващия би трябвало да я връчи на себе си.
  • 5 no name no face no number

    23 2 Отговор
    Налагат гадната демокрация по целият свят по всеки един възможен начин дано различните оцелеят на натиска.
  • 6 Bahti

    11 0 Отговор
    Какво е награда за свобода на мисълта"? Ти що нямаш такава а? МУХАХАХАХ
  • 7 Диоген

    19 1 Отговор
    Протестиращите във Франция,България и Задокеана получиха петдесет процента от нищо.Те не бяха забелязани,защото всички погледи са вперени в Беларус.
  • 8 Бай Манчо

    15 3 Отговор
    Това въобще не е намеса във вътрешните работи в независима държава , всъщност коя е опозицията - освен онова недоклатено лелче домакиня , която призовава народа да не работи да стачкува защото парите отивали в Лукашенко , да се противопоставя на полицията но от чужбина друг май няма . Някой да е чул нещо повече от това ? Не ви ли звучи познато ? Видяхме какво стана в украйна . Някой да е чул нещо като програма , план или за тези неща по-късно като разорят страната .
  • 9 Пак аз

    6 0 Отговор
    А в Европейска България Перник дори забраниха да се мисли или как Държавата изтезава невинни хора чрез СРС-та!
  • 10 Всъщност

    7 0 Отговор
    Свободата на мисълта е присъща за всеки човек и около 8 милиарда на Земята трябва да получат тази награда .
  • 11 ОТДАВНА не е странно

    13 0 Отговор
    Награди от този тип се присъждат на тези, които реагират по точно определен начин, начинът желан от награждаващите. Иначе казано, наградените са едни промити мозъци! За каква свобода на мисълта иде реч?!
  • 12 ела

    6 0 Отговор
    Ако си предател и работиш за "Цивилизования Запад" имаш право на всичко и ще получаваш всякъкв фалшиви награди от типа на "Нобеловата ". Имаш право и разполагаш с огромната " подкрепа" на Запада.Къкъв цинизъм, простащина,идиотщина и свинщина. Същите свине ни учат как да бъдем по-цивилизовани и за пример "Парад гордости" ни показват за тях е свещенен парад на цивилизованост на човешките и Европейските ценности. Тая глутница в Брюксел в началото попадат в истерия после лаят като бесни псета ако не е достатъчно започват да вият като глутница вълци подканвайки другите страни и в хор подържат темпото.
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ако знаят каква демокрация ги чака........, ...и ...че ще се хапят, дето не се стигат !?
    Хората сме като стадо овце......
    Мислещ !? И какво мисли..? Да убие себеподобния и съблазни комшийката ..!
Новини по държави: