23 Октомври, 2020 12:52 2 306 46

Китайският президент: Без силна армия не може да има силна родина

  • си дзинпин-
  • китай-
  • армия-
  • сила-
  • въоръжени сили-
  • родина

Нека светът знае, че хората в Китай сега са организирани и не трябва да ги подценяват

Китайският президент: Без силна армия не може да има силна родина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви в петък, че Китай никога няма да позволи да се подкопаят интересите на суверенитета, сигурността и развитието и че към китайският народ не трябва да отнася с пренебрежение, съобщава "Ройтерс".

Всеки акт на едностранност, монополизъм и тормоз няма да работи и би довел само до задънена улица, каза Си в речта си в Голямата зала на народа. "Нека светът знае, че хората в Китай сега са организирани и не трябва да се подценяват", каза Си, цитирайки Мао Дзедун, бащата-основател на Китайската народна република, предаде News.bg.

Си говори по повод 70-годишнината от разполагането на китайски войски на Корейския полуостров, за да помогнат на Северна Корея срещу САЩ и силите на Обединените нации и Южна Корея по време на войната 1950-53 година. Си не се позова пряко на Съединени щати, чиито отношения с Китай с в най-ниското си ниво от десетилетия на фона на спорове с правителството на президента Доналд Тръмп. Двете най-големи икономики в света са се сблъскали по въпроси, вариращи от търговията, технологичното съперничество и съперничеството в областта на сигурността до правата на човека и коронавируса. Си призова да ускори модернизацията на отбраната и въоръжените сили на страната. "Без силна армия не може да има силна родина", каза той. "Трябва да ускорим модернизацията на националната отбрана и въоръжените сили и да трансформираме Китайската народна армия в напреднала военна сила от световна класа. За да поддържаме и развиваме социализма с китайски характеристики, в същото време трябва да насърчаваме развитието и сигурността на страната, просперитета и военната мощ на Китай", каза Си Дзинпин.

Северна Корея влезе във война през 1950 г. с Юга, която беше подкрепена от силите на ООН, включващи предимно американски войски. През октомври 1950 г. китайските войски преминават река Ялу на границата със Северна Корея, докато СССР осигуряват въздушно прикритие. Подчертавайки геополитическото значение на Северна Корея, Мао каза: "Ако устните изчезнат и зъбите ще изчезнат". Корейската война завършва с примирие през 1953 г., а не с мирен договор, оставяйки полуострова в техническо военно състояние. Бяха разположени над 2 милиона китайски войници. "След трудни битки китайски и корейски войски, победиха своите опоненти, разбивайки мита за непобедимостта на американската армия и принуждавайки нашествениците да подпишат споразумението за примирие на 27 юли 1953 г.", заяви Си Дзинпин.

По-рано тази седмица САЩ одобриха потенциалната продажба на оръжейни системи на Тайван на обща стойност 1,8 млрд. долара, което разгневи Китай. Пекин смята Тайван за своя провинция, която се е заклел да постави под контрол, при необходимост със сила. По закон Вашингтон е длъжен да предостави на острова средства за защита. През 1945 г., след поражението на Япония във ВСВ, в съответствие с Ялтенското споразумение, Корейският полуостров е разделен по 38-ия паралел. През 1950 г. дълъг период на взаимни заплахи доведе до въоръжен конфликт между КНДР и Република Корея. От страната на Южна Корея се биеха войници от САЩ и 20 държави под знамето на ООН. КНДР бе подкрепена в тази война от СССР и Китай.

"Китай винаги е поддържал отбранителния характер на своята национална отбранителна политика. Никога не сме търсили хегемония или експанзия. Ние сме категорично против хегемонията и политиката на сила", коментира Си Дзинпин. Няма да бъде позволено на нито една сила да "нарушава или отделя свещената територия на страната". Китайският народ е "уверен", докато очаква с нетърпение голямото национално "обновление".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сърп

    4 3 Отговор
    И комунизъм няма да има без силна армия

    Коментиран от #4, #6, #41

  • 2 БиБи Кинг

    10 0 Отговор
    Ама наще команези не мислат така! Тех и демократическите демонокради ше ги пази Ицтанбулцката конвекциа!
  • 3 Госあ

    6 4 Отговор
    Зорлем събудиха спящия тигър фермерите. Русия се превъоръжава, сега и Китай. Направо да разделят прерията и хората да започнат да живеят нормално.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 болш отпадък

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Чакай сега, хем искате да унищожите Запада, хем ви трябва да паразитирате като него. Иначе по-лошо от Северна Корея

    Коментиран от #8

  • 6 no name no face no number

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "сърп":

    Ако си мислиш пък че щеше да има Кспитализъм(благо наречен Демокрация) Без силна армия дълбоко се лъжел.Капитализмът е разпространяван само със сила и подлост по света и у нас. Да живее Китай дано победи империалузма!

    Коментиран от #10

  • 7 минчо

    8 2 Отговор
    КИТАЙ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА И ЦИЛИВИЗАЦИЯ.АААА НИЕ ЩЕ ИЗМРЕМ НЕ ОТ КОВИД 19 А ОТ ГЛУПОСТ.НАС НИ ПАЗЯТ САТРАПИТЕ НА СВЕТА
  • 8 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "болш отпадък":

    Е що ? Паразитите са онези с принадената стойност и лихвите. Китайският народ произвежда всичко за страната си, че даже го изнася. Оттам нататък търгашите от запад определят цените. И не ККП излезе от споразумението за климатичните промени. Те ще се справят, строят реактори, градят водородна икономика. Щом слагаш целия запад като капиталисти, което не е коректно защото във Франция, Австрия и Германия винаги е имало социалисти, то бъдещето е на изтока и севера.

    Коментиран от #9

  • 9 хайде стига

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Китай паразитира върху успехите на западата - технологии, реклами, консумация. Без Запада ще произвеждат орис.

    Коментиран от #11

  • 10 Да бе

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Спомням си как с армията си капиталистите събориха СССР. На сила ви държава в България да не бягахте, в западна Европа, а там никой нямаше да спре бежанец от социалистическа "държава". При капитализма всичко става с взаимно съгласие, я кажи, кой може да те накара да работиш Еди коя си работа сега? Никой, днес може да почнеш една работа и утре, ако не ти хареса напускаш. Ето ти капитализъм. Голямо зло няма що...

    Коментиран от #12

  • 11 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "хайде стига":

    На кой запад бе ? Ти знаеш ли колко Нобелови лауреати и значими открития има от изтока и севера. Прогреса в новата история тръгва от фашистите наясно ли си? Те щяха да ви оправят западняците между другото, ако не бяха руснаците. Най крадливи са потомците на проститутките и конекрадците. Понеже не могат да направят нещо дори с технически шпионаж, направо вземат хората.

    Коментиран от #16

  • 12 no name no face no number

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    Хахаха смешник, бягаха вярвайки на фалшивата ви пропаганда, познавам вече няколко такива бежанци единият избвгал от казармата и не са доволни от намереното на запад оцеля ли са но със страшни мъки и лишения по 14 часа единият секъл дърва без документи почти за мерси това ви е било посрещането на избягалите след рекламите такаеа ви е изедническа и демокрацията

    Коментиран от #17, #23

  • 13 Госあ

    8 4 Отговор
    Наглеци отвлякоха хората от половината свят след разрухата на ВСВ като лешояди, после Китай краде 😂 Наистина, само фашагите щяха да ви оправят вас "западняците"

    Коментиран от #14, #15

  • 14 селтак

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Само малка поправка,англо саксонците.

    Коментиран от #18

  • 15 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Няма страшно. Китай и Русия са готови 😉
  • 16 no name no face no number

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Фашизма и комунизма като изключим немската панацея за чиста раса това е било голяма грешка, но в Италия преди войната се е позиционирал доста добре е развил икономиката доста бързо, та в този ред на мисли имат доста общо с комунизма но при тях не е имало национализация и това го намирам също за недостатък природните ресурси военната промишленост енергетиката образованието и здравеопазеането като минимум трябва да са държавни за да бъдат качествени достъпни и правилно еплоатирани

    Коментиран от #20, #26

  • 17 Това е много хубаво

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    Я кажи, вие на децата си да бягат в Китай или на запад им казвате? А сега пък много българи знаят, какво е Ан запад и живеят там като легални граждани. Те не искат да чуят и за България. Не аз, а ти си смешен.

    Коментиран от #19, #21, #40

  • 18 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "селтак":

    Съгласен. Тея мижитурки приравняват целия западен свят с конекрадците и проститутките и овчарите на мъгливия остров.
  • 19 no name no face no number

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Това е много хубаво":

    Моите деца ще живеят в Азия вече подготвям нешата,а твоите си ги пращай на промивка и гмо хранилка където ти е кеф

    Коментиран от #25

  • 20 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "no name no face no number":

    Да така е. Имат много общо, като фашизмът се доближава и до империализма. Йерархия. За което съм абсолютно "за" С Япония се случва абсолютно същото. И между другото, продължава да е така. Затова островна държава без никакви ресурси като Япония продължава да бъде силна. Проблемът е, че този фашизъм е избил в нацизъм.

    Коментиран от #22

  • 21 no name no face no number

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Това е много хубаво":

    Да добавя не съм отписал България,ако се промени и стане нормслна независима държаеа може да живеят и тук.

    Коментиран от #28

  • 22 no name no face no number

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    При всяко едно положение капиталузма е най лошата възможна реалност за света

    Коментиран от #24

  • 23 Aми да

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    На запад кадърните успяват. Затова на комунетата ви е много трудно щото комунизма ви научи на мързел. И да карате наготово и да крадете. Нали се сещаш как масово се крадеше от предприятията през комунизма.

    Коментиран от #27

  • 24 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "no name no face no number":

    Със сигурност. Но хората гледат холивудски бози и не разграничават реалност от пропаганда.
  • 25 Аааа

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    За роботчета с дистанционно ще ги даваш значи.
  • 26 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "no name no face no number":

    Аз пък точно в това не виждам проблем. Става въпрос за огромни корпорации и никакви малки и средни търгаши, които са подчинени на строги държавни закони. Примера с оня мишок от Рено, който го изнесоха в калъф за виолончело от Япония е показателен. Изобщо не може да правиш каквото си искаш.

    Коментиран от #38

  • 27 no name no face no number

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Aми да":

    Какви лъжи говориш само и на запад е пълно с некадърници много от тях успели благодарение на връзки при соца нв е била такаеа шуробаджанащина като днес в ЕС примерно и Германия,а пък колата ми здраеа работеща я умориха в така рекламираната Швейцария в сервиза на пътната помощ защото са много кадърни ,а и ме излъгаха искаха ми 3200 евро за ремонта ,а те ми съсипали двигателя със стартов спрей, чак в Германия ми казаха истината, но и в Германия много трудно се намират добри механици лекари и зъболекари защото много са кадърни теа е истината пич, а здравната им система е Боклук също както и нашата те са на един и същи принцип.

    Коментиран от #29, #33

  • 28 Ако е...

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "no name no face no number":

    Япония те признавам и си оттеглям всичко дет съм казал. Тя е най-развитата азиатска държава на земята, Китай я догонва. Говоря за стандарт на живот и пари.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "no name no face no number":

    Ето даваш пример за малки и средни търгаши. Основната на капитализма и джунглата. Кадърните работят в Сименс,Ербъс, Бош, Дасо, Каяджин, Пастьор, Макс Планк това на запад. Щото и Германия и Франция са на запад. Тея наш'те измекяри станаха големи "западняци" щото от плод'зеленчука станаха "бизнесмени"

    Коментиран от #39

  • 30 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ако е...":

    Там е работата, че за повечето японци парите и лукса не са пътеводител. За разлика от "западняците" В повечето случаи изобщо не можеш да познаеш продавач в магазина от член на бордните директори на някоя корпорация на улицата. В повечето хотели се спи на земята, а кича се изразява единствено в светещите реклами срещу които хората все повече негодуват.
  • 31 плевен

    2 2 Отговор
    Това за победата над САЩ, са си азиатски дрънканици. И корейците го говореха и виетнамците и кабоджанците...
    Важното е друго: След краткият сблъсък с Виетнам ,Китай не е влизал в нито един военен конфликт.Насочиха всички ресурси в икономиката/по примера на Япония/, и станаха икономически тигър. Дзипин ще ги върне назад.

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като била

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "no name no face no number":

    здрава работеща колата ти ко прай в сервиза на пътна помощ бе пич:D? Толко е била здрава. Пък си улучил и някой сърби в сервиза сигурно. Нямаш си хал хабер от Швейцария и Германия пич. Личи си. Аз съм от 35 години в Германия и мога да ти кажа, че страната си има кусури, но да я сравняваш с България е знак на безхаберие. Кажи защо българите бият 3000 км да идват да живеят в Германия като здравната й система като в България?

    Коментиран от #34

  • 34 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Като била":

    Ще ти кажа за разликата в заплащането между двете държави и наличието на работни места и за НИЩО друго.Колата е имала само 2 изгоряли дадчика .Сервиза и монтьора бяха Швейцарци нямаше сърби или такивa от нашият край. И аз пизнаеам Германия иШвейцария и Италия много добре.

    Коментиран от #37

  • 35 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "плевен":

    Япония винаги е била тигър. Направи си справка срещу колко и кои воюва имперския флот във тихоокеанските битки. Провери и кой е първият самолетоносач пуснат на вода и т.н. А, сравни и Мицубиши зеро с американските кошници. Проблемът е бил, че много презрително са подходили към фермерите, които имат огромни ресурси и крадат технологии.
  • 36 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "плевен":

    А, че Виетнам ги биха бе ? Въпреки целия напалм и канцерогени целенасочено изсипани от краварите.
  • 37 Ааа виж ти

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "no name no face no number":

    Разликата в заплащането и наличие на работни места кво означава това за Германия и Швайц бе преАтел? Висок стандарт! Висок стандарт значи и добра здравна система. Сам си отговори. Щом е познаваш добре Германия, Швайц и са ти под нивото и всичко много лошо там, тогава сигур ходиш на автосервиз и на доктор в Азия. Аман от такива гол- голям. Маяка са бълхата и излязла на челото.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А бе те

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    всички западняци ли работят в тези изброени компаний? Престани да плещиш простотии,кадърни и некадърни. Западняците са мързели по-големи и от нас,но държавите им имат социална политика и бяха с ръководители точни и на място,защото сегашните са никаквици и тъпанари примери колкото щеш,не ти президент на Франция става,не ти канцлер на Германия става още да изброявам ли или ти стига. Имам колега работи в Германия,като лекар и сме си приказвали на тема техни и наши специалисти,единственото е в това,че работят с много модерна техника иначе като умствен багаж са дори по-надолу от нашите,но получават повече само защото са шваби. Кадърни били,те и в САЩ най-кадърните им са от Европа и сънародници има доста на ключови постове в големи корпорации.
  • 40 На запад не

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Това е много хубаво":

    защото там те вземат за метач,мияч,строителен работник,проститутки и боклуджий,в най-мръсните производства и най-ниско заплатените. Берачи на ягоди,красатвици,домати и каво ли още не. Който иска ценз и признание на образованието единствено и само на изток,ако го вземат,защото сме си зазидали пътищата с наложената ни политика на противодействие и отричане от всичко дори то да е добро и за благото на хората. Много тъп народ има не вярвах,че ще отговарям на такива тъпи клишета за изтока и запада. Запада и едно време и сега още в по-голяма сила и правилото отвън лъскаво отвътре ла.но и то миризливо. Бил съм и на изток и на запад изтока е доста по- хубав от запада и по приветлив.На запад са ледени умивка но фълшива е не благодаря,ама то заблудените овце първи ги бастисват.
  • 41 За да има

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сърп":

    въобще държава,като такава в целия смисъл на думата е в сила казаното от Си Дзин Пин. Нашата поне е показателна,че останахме само територия,но не и държава. Същността на думата държава значи много условия които трябва да се изпълнят,които бяха изпълнени от много велики българи от Аспарух до 1989г.,добри или лоши но съхраняваха държавата като такава винаги с армия. Изключае 5-те века робство.Сега няма армия няма и държава,занчи първото и основно правило за държава е да има армия,която да пази нейната териториална и политическа цялост. Прави си изводите. Що се отнася до социализъм и комунизъм е трябвало малко поне да прочетеш от трудовете на Маркс и Енгелс и тогава щеше да знаеш за градацията на строевете от първобитния до днешния анархизъм,защото в такъв строй живеем.
  • 42 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ВСЕКИ НАРОД ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПИТА : " С ЧЕВО НАЧИНАЕТСА РОДИНА " / С КАВО ЗАПОЧВА РОДИНАТА /! - ИЗКЛЮЧВАМ САЩ - ЧИЙТО "НАРОД" Е ИЗБИЛ 120 МИЛИОНА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ЗА ДА МУ ВЗЕМЕ ЗЕМЯТА ---И ДНЕС НЕ ПРЕСТАВА ДА УБИВА -ЗА ТЕРИТОРИИТЕ НА ДРУГИ НАРОДИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Нещото

    1 1 Отговор
    То и Америка има силна армия но това нищо незначи както каза Путин не армията и военния кочплекс са важни а вярата на народа в родината и своите управляващи но и с свобода на народа само съюз на всички европейски етноси които си имат държави по света могат да спрат белите китайци с дръпнати очи от завладяваяне на света
  • 44 no name no face no number

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ааа виж ти":

    Все още не ходя в Азия подготвям се уча езика на държавата, която съм си избрал и да социалистическа е и тоеа е един голям +.След около 2 години се махам от Европа, и нейната супер здравна система дето за НИЩО не става и майсторите в сервизите и въобще цялата им гейска култура и разбирания за нормалност и доброта пък ти си се кефи и забавлявай в ЕС успех
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания