Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 12:38 1 028 0

Израел обмисля сваляне на Абас

  • абу мазен-
  • махмуд абас
Израел обмисля сваляне на Абас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелското външно министерство предлага в политически документ свалянето на палестинския президент Махмуд Абас, ако кандидатурата на Палестинската автономия за статут на държава наблюдател в ООН бъде одобрена по-късно този месец, предаде АФП.

"Свалянето на режима на Абу Мазен (Абас) би била единствената възможност в този случай", се казва в документа. "Всяка друга възможност...би означавала вдигане на бяло знаме и признаване на провала на израелското ръководство за справяне с предизвикателството".

Документът е чернова на друг документ, който се очаква да бъде одобрен от външния министър Авигдор Либерман, който след това ще го представи на израелските ръководители, отговарящи за изработването на израелския отговор на палестинската кандидатура.

Либерман вече изразил мнение, че Палестинската автономия на Абас трябва да бъде свалена, ако кандидатурата за наблюдател в ООН успее. Очаква се палестинците да представят кандидатурата си за държава наблюдател в Общото събрание на ООН на 29 ноември, въпреки противопоставянето на САЩ и Израел.

Това ще стане малко повече от година, след като палестинците поискаха пълноправно членство в Съвета за сигурност на ООН. Кандидатурата беше блокирана заради противопоставянето от САЩ, постоянен член на Съвета за сигурност, притежаващ право на вето.

Но стремежът за членство чрез Общото събрание, което ще издигне Палестинската автономия в държава нечленка, се очаква лесно да успее, което ще доведе до остър отговор от страна на Израел. В документа на външното министерство се предупреждава, че Израел "трябва да извлече висока цена от Абу Мазен" и че получаването на статут на държава в ООН "ще се счете за пресичане на червена линия".

Политически анализатори на процесите в Близкия изток отбелязват, че подобни неофициални становища на дипломацията на Тел Авив не трябва да бъдат подминавани с лека ръка. Те излизат в ключови моменти за региона. Преди години още преди смъртта на Ясер Арафат Израел излезе с неофициален анализ за наследниците му и предизвикателствата пред мирния процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА