23 Ноември, 2020 10:22 2 834 10

Коронавирус: има ли смисъл от масовото тестване?

  • масово тестване-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тестове-
  • имунитет-
  • здраве

Люксембург и Словакия вече го направиха, а скоро ще бъде приложено и в Австрия

Коронавирус: има ли смисъл от масовото тестване? - 1
Снимка: Shutterstock

Не би ли било хубаво прекараме Коледа нормално и безгрижно с любимите хора? За да се приближи до тази цел, австрийският канцлер Курц възнамерява да тества всичките си сънародници за коронавирус.

Люксембург и Словакия, които вече тестваха цялото си население, служат за пример на Австрия. Правенето на максимално количество тестове увеличава шанса за установяване на заразата и у хората, които нямат симптоми, за да могат своевременно да бъдат поставени под карантина. Дали тази идея би подхождала и за по-големи държави като Франция, Италия, Испания или Германия?

Има ли смисъл?

По принцип масовото тестване има смисъл, казва д-р Матиас Орт, специалист по лабораторна медицина в болницата "Дева Мария" в Щутгарт: "Знаем, че около една трета от заразените не се разболяват, но разпространяват вируса".

Всеки пациент, който бива приет за лечение в болницата "Дева Мария" в Щутгарт, естествено най-напред се тества за COVID-19. "Току-що получихме резултатите на един млад мъж, който трябва да бъде опериран. При него установихме толкова голяма степен на зараза, каквото не сме откривали откакто правим тестовете, а той изобщо няма симптоми", разказва Орт. Именно такива хора би трябвало да могат да бъдат идентифицирани чрез масовите тестове.

Но наред с въпроса за смисъла стои и въпросът за реализацията. Защото ако жителите на Люксембург са около 630 000, а на Словакия – 5,5 милиона, германците са 83 милиона и прилагането на примера на по-малките държави не би било лесно.

Разполагат ли големите държави с необходимия капацитет?

"Осигуряването на необходимите за тестовете консумативи за малка държава като Люксембург е възможно, но в Германия няма как да стане", казва Орт. За да могат масовите тестове да дадат надеждна картина за разпространението на заразата сред населението, те би трябвало по възможност да се направят едновременно в цялата страна.

Това обаче надхвърля възможностите. "Взимането на пробата трае около пет минути на човек. Можете сами да пресметнете колко време би отнело да бъдат тествани над 80 милиона души“, казва Орт. Впрочем – сметката е направена: при наличните тестови капацитети процедурата ще продължи 53 седмици, или повече от година.

За момента германските лаборатории обработват към 1,5 милиона PCR-теста на седмица. "600-те хиляди люксембургци могат да бъдат тествани в Германия за седмица“, пресмята Орт. Но цялото германско население да се тества за седмица с наличните лабораторни капацитети е невъзможно - това би надхвърлило възможностите над 50 пъти.

"И сега работим по две, а понякога и по три смени дневно седем дни в седмицата“, споделя Орт. "Можем да увеличим капацитета си с 10-20 процента, но не повече."

Още един проблем, който сериозно затруднява правенето на масови тестове, е хроничната липса на необходимите за целта материали. "Производството на необходимите реагенти и сега е изключително интензивно“, казва Орт. Въпреки това германските лаборатории имат проблеми с осигуряването на материали за тестване.

Кой трябва да се тества с приоритет?

Всички тези фактори правят масовите тестове практически неприложими в държави като Германия. Същевременно ограничените ресурси са определящи за прилагането на една добре обмислена стратегия. От гледна точка на лабораторните медици, избраната за момента в Германия посока за тестване с предимство на хората със симптоми не е особено целесъобразна.

"Ако става дума за семейство, в което бащата е болен от COVID-19, а и майката има симптоми, няма нужда да тестваме и майката", смята Орт. В крайна сметка позитивният тест вече е факт, останалото е хабене на ценни ресурси.

"Решаващо е идентифицирането на хората без симптоми, но с високо вирусно натоварване. Вместо да се тестват хората със симптоми, би трябвало фокусът да е върху тези, които видимо не са болни", препоръчва Орт. Т.е. смислено би било тестовите капацитети да се използват най-вече за хората, които са били в непосредствен контакт със заразения, макар те самите да са асимптоматични.

Ако тези тестове се окажат положителни, трябва да се разшири кръгът на контактните лица. И в зависимост от разширяването на този кръг, може да се стигне и до масови тестове - но регионални, не национални.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    10 15 Отговор
    Яко вече се мре и ще се мре!Я като ви приказвах,вий ма плюхте!Дерзайте!

    Коментиран от #6

  • 2 MERS

    3 6 Отговор
    Още една ваксина срещу COVID-19 е готова - този път това е разработката на Оксфордския университет. Към момента тя успява да предпази 70% от ваксинираните с нея.
    Макар и британската разработка да изглежда по-малко ефективна от другите ваксини - на Пфайзер и на Модерна, които са с 95% ефективност, оксфордската ваксина е чувствително по-евтина и по-лесна за съхранение.
    Ваксината е изпробвана върху 200 000 доброволци във Великобритания и Бразилия. 30 души, които са получили две имунизации, са се заразили с вируса.
    Британското правителство е направило предварителна поръчка за 100 млн. ваксини. От Даунинг стрийт 10 заявиха, че планират ваксинациите да започнат през декември, но не се уточнява с чия разработка.

    Коментиран от #7

  • 3 др Гей Билтс

    7 1 Отговор
    Няма смисъл, винаги излиза негативно, а ако дори излезе позитивно трябва после с ПЦР да се потвърди, а той потвърждава само за избраните ранга на Баце, Корни и другите слуги на Лукавия.
  • 4 Българка

    6 8 Отговор
    В България няма да се приложи. Управляващите правят всичко възможно да се препятства тестване в училищата. Правят всичко възможно да намаляват реално заразените и забраняват бързите ,по-евтини антигенни тестове да влизат в базата данни на статистиката за ковид заразени. И като капак три седмици се чакат направления за безплатно тестване с ПСР от лични лекари, за което поредно излъгаха престъпниците от властта.
  • 5 КОТарАК

    16 0 Отговор
    заради ковид-истерията умират хора , защото медиците са ангажирани с пациенти диагностицирани с меко казано ненадежден тест!
  • 6 БАЙ Х@Й

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мутафчийски":

    Ти кажи как извади 400'000 , че и аз да пратя децата в Англия !
  • 7 Добрите хора

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Цена на ваксината 50 паунда. Без ддс. Нека производството на ваксина започне сега.
  • 8 00000014

    6 1 Отговор
    Всички заразени под карантина ... в концлагера ... който успее да се върне ще пише мемоари за ковидгеноцида.
  • 9 Бойко Чекмеджиев

    3 0 Отговор
    Има и друг, много по- бърз начин. Пращаме по пощата фекалии за изследване и така 83 млн ще бъдат тествани за има няма 10 дни.
  • 10 Садията

    2 1 Отговор
    Ние българите сме варвари не ни трябва ваксина ние сме си животни и такива ще си мрем
Новини по държави: