Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 18:26 1 878 19

След Тръмп идва Байдън: какво се знае за новия кабинет

  • джо байдън-
  • демократическа партия-
  • доналд тръмп

Всички министри трябва да бъдат одобрени от Сената

След Тръмп идва Байдън: какво се знае за новия кабинет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ е смятан за най-могъщия човек в западния свят. Затова и предаването на властта е толкова важно. Най-после Тръмп даде зелена светлина и Байдън може да се захване с първите си задачи.

Новоизбраният американски президент Джо Байдън най-после може да започне подготовката по встъпването си в длъжност и сформирането на своето правителство. Президентските избори в САЩ се проведоха на 3 ноември, но едва сега президентът Доналд Тръмп даде зелена светлина на екипа си за сътрудничество с Байдън.

"Процедурата по предаване на властта стартира", потвърди и директорката на отговорната за това институция GSA Емили Мърфи. В "Туитър" Доналд Тръмп написа, че макар борбата да продължава, той е препоръчал на Мърфи и екипа ѝ "да направят необходимото", за да се задвижи процедурата. Доналд Тръмп и правният му екип не признават резултатите от изборите в редица щати и затова заведоха поредица от дела. Акцията им обаче засега не се увенчава с успех.

Пътят към Белия дом

В САЩ предаването на властта от стария на новия президент е регламентирано със специален закон. Смята се, че президентът на САЩ е най-могъщият човек в западния свят и затова преходът е изключително важен. Новият президент трябва да е дееспособен още от първия ден след встъпването си в длъжност. Като главнокомандващ американската армия президентът носи отговорност за 1,3 милиона войници. Той разполага и с т.нар. ядрените кодове, с които в извънредни ситуации може да разреши използването на ядрени оръжия. Администрацията на американския президент отговаря за бюджет в размер на близо 5 трилиона долара.

Новоизбраните президенти използват времето между вота и инаугурацията, за да сформират своя екип. Държавният глава трябва да запълни хиляди места в Белия дом, министерствата и други федерални институции.

Кой влиза в екипа на Байдън?

78-годишният Байдън вече обяви имената на някои от членовете на кабинета си. 43-годишният Джейк Съливан става съветник по националната сигурност. Тони Блинкен пък ще бъде новият държавен секретар.

В интервю за "Вашингтон пост" бившият президент Барак Обама обяви, че и двамата са добър избор, особено що се отнася до възстановяването на международните отношения. "Нашите съюзници ще се успокоят, когато видят хора като Тони в правителството. Все още властва схващане за разделената Америка, за което допринасят всички изборни трикове. Светът се пита колко надеждна и стабилна е Америка."

Тони Блинкен е бивш заместник-държавен секретар по времето на Обама. Още през май той обеща повече "международно лидерство, международно сътрудничество и координация" за преборване на пандемията от коронавирус. Блинкен е опитен политик, а в свободното си време - фронтмен на групата "Аблинкен".

Най-известният член на кабинета на Джо Байдън обаче безсъмнено е бившият кандидат-президент на демократите Джон Кери. Той ще отговаря за борбата с климатичните промени - тема, по която от години Кери заема твърда позиция. "Науката ни крещи, предупреждава ни и ни принуждава да действаме. Изменението на климата ще засегне всяка държава на земята и всеки клон на глобалната икономика - и в много случаи вече го прави", предупреждава в речите си Кери.

За първи път жена ще заема поста на директор на националното разузнаване. Това е бившата заместник-шефка на ЦРУ Аврил Хейнс. Начело на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ пък ще застане Алехандро Майоркас, първият латиноамериканец на подобна позиция.

Всички министри трябва да бъдат одобрени от Сената. Към момента републиканците държат мнозинството в него. Но това може да се промени след балотажа на изборите в Джорджия, който ще се проведе на 5 януари.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    5 13 Отговор
    Президент Бай Дън ще направи България независима от Руският газ страна.За целта Хънтър Байдън трябва да започне незабавни сондажи за шистов газ в Добруджа.Няма повече да сме роби на Русия .

    Коментиран от #6, #11, #14

  • 2 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Е как най-могъщ в Западният Свят пък подлога на Комунистически Китай.Нали Рейгън квипеше че бутнал комунизма пък станаха васали?
  • 3 Бай Ганьо

    3 3 Отговор
    За Байдан се знае, че е пенсионер, като чичо Дони.Един дол дренки са.
  • 4 Каишков

    7 0 Отговор
    Като погледнеш Обама , перчема и сега тоя с некролога колко са важни , направо да ти спре дъха.
    Последният истински президент беше Кенеди .

    Коментиран от #15

  • 5 СеСеСере

    1 0 Отговор
    НИЕ знаем, че на дъртите комуняги ще им е трудно! Наздраве, за напредъка!
  • 6 барчо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Точно така. И затова трябва да получи пълно ноухау, като ни продава добивания газ на поне ....... четворна цена, а остатъка да го изнася, като естествено износа ще бъде освободен от всякакви данъци. Така ще станем абсолютно независими от Русия. Що се отнася до Златна Добруджа ..... ами какво толкова. Американците ще ни продават и жито на добра за тях цена. Добруджа може да я дадът на американски фирми за добив на злато и след тях ще заприлича на лунен пейзаж, където и трън няма да поникне. То така или иначе златните залежи американците ги държат, както и урановите мини. Въобще от американците винаги имаме само полза.

    Коментиран от #12

  • 7 1234

    10 1 Отговор
    С назначаването на БайДън, човек , който почти си помни името-няколко пъти се нарече Обайдън, човек, който едва събираше по 30-тина души на митингите си, дълбоката държава показа мощта и безочието си.
  • 8 барчо

    10 1 Отговор
    Политиката на Байдън няма да се различава с нищо от тази на Обама. Сладки приказки и ограбване на другите народи.

    Коментиран от #17

  • 9 Нямам срам

    3 1 Отговор
    Незнам какво ще става с Фащ но президент педо хич не е на добре работа
  • 10 Българин

    5 1 Отговор
    А след Байдън идва демокрацията която предадоха на арабския свят, които се самоизбиват и живеят на ръба на оцеляването.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СеСеСере

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "барчо":

    Карай москвич и пий самогон !
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Дали ще изкара мандата си..............?

    Коментиран от #16

  • 14 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    много оригинална шега
  • 15 отегчен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Каишков":

    Да,но Кенеди отказа да води войни и затова цру го прати на едно по-добро място...Пък Байдънчето ...той не знае ден ли е или нощ завалията...Ще го манипулират както си пожелаят !!!
  • 16 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    нека първо го започне ако го започне -пък тогава ще видим какво ще правим -има конституция и зако-не мойе да се самообявяваш за президент
  • 17 отегчен

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "барчо":

    Не бъди оптимист...Може да стане и много по зле...Разни пед-ли като сорос и бил геитс манипулираха изборите за да може с байдънчето да наложат новия световен ред...
  • 18 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Дeмoкрaтитe в CAЩ ca cъщитe дoлнoпрoбни кoмуниcти , кaтo тук, и cвeтa oт тoя cклeрoтик нищo хубaвo нямa дa види , a Aмeрикa щe ce ръкoвoди oт eдин жeнcки мeлeз кaтo вицeпрeзидeнт ......
  • 19 Дядо Николай

    0 0 Отговор
    Пременил се Илия, погледнал се пак в тия.
    Един голям идиот и неговия откачен щаб, ще бъде за менен от още по голям перко с още по идиотски щаб. Абе защо за шефка на ЦРУ ще назначавате някоя си Аврил Хейнс като си имате леля Меркел, отдавашен агент на ЦРУ. Оправна, знае всички тайни на Грмания и ЕС. Няма да харчите пари да ги откривате пак. БАЙденчо оправи си стратегията, иначе няма да има Хаил САЩ,