Last news in Fakti

27 Ноември, 2012 08:34 1 292 6

"Нов ден за гърците" с 43,3 млрд евро помощ

  • гърция-
  • помощ-
  • транш

След 14-часови тежки преговори финансовите министри на страните от Еврозоната постигнаха политическо съгласие на Гърция да бъде отпуснат дългоочакваният нов транш от финансовата помощ в размер на 43,7 милиарда eвро, с ъобщи БНР от Брюксел.

Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер съобщи, че след приключване на техническите процедури, се предвижда Гърция да получи по-голямата част от парите на 13-и декември.

Оставащите приблизително 10 милиарда от сумата ще бъдат отпускани на три части през първото тримесечие на 2013-а при условие, че гръцкото правителство стриктно спазва ангажиментите за икономии – предимно в данъчната сфера.

Бяха договорени и серия бъдещи мерки, чиято цел е до 2022-а година гръцкият дълг да спадне под 110 процента от брутния вътрешен продукт. Те включват значително намаляване на лихвите по дълга, удължаване с 15 години на част от сроковете за погасяване, както и помощ за обратно изкупуване на дългови книжа.

Гръцкият премиер Андонис Самарас приветства постигнатото споразумение.

Всички гърци, всички ние се борихме за това решение и за нас, гърците, започва един нов ден, заяви Самарас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 D-ra

    1 0 Отговор
    Ясо палигари !!!
  • 2 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Тея кинти ще ги връщат ли после кво ли...
  • 3 Петър

    1 0 Отговор
    Започва нов ден и свършва когато дойде време за разплата, защото всички тези пари са отпуснати с лихва, която много трудно ще върнете.
    Гърците ще си изгубят и гащите!
  • 4 натурален българин

    0 1 Отговор
    надявай се
    в момента в който гърците трябва да дадат и 1 евро ще напуснат евросъюза и отново ще се молим за виза за да им бършем по.раните задници за няколко драхми повече
  • 5 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    А ние ще духаме супата между Гърция и Румъния скоро и Сърбия.
  • 6 маня

    0 0 Отговор
    браво, пак сиртаки и суфлаки
Новини по държави: