Last news in Fakti

20 Декември, 2020 18:12 23 312 95

Причината за безсилието на САЩ пред „Северен поток“

  • северен поток 2-
  • русия-
  • сащ-
  • дюлгерова

Щатите не могат да предложат алтернатива

САЩ не разполагат с инструменти за спиране строителството на „Северен поток -2“ от Русия в Европа. Това е мнението на българския политолог Нина Дюлгерова, пише руското издание Рамблер. Тя отбелязва ключовата важност на контрола над енергийния пазар необходим за разширяване на политическото и икономическо влияние, но подчертава, че САЩ по никакъв начин не могат да повлияят на завършването на газопровода „Северен поток – 2“ и „Балкански поток“. „Американците са безсилни, тъй като не могат да предложат алтернатива“, допълва Дюлгерова. И уточнява, че България се стреми към мирни и предсказуеми отношения с Русия, но САЩ се опитват да засилят напрежението между Москва и София.

„Северен поток – 2“ предполага строителството на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. САЩ са против проекта, като активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, Украйна и редица европейски държави. През декември 2019 г. САЩ въведоха санкции срещу проекта, изисквайки от компаниите, извършващи строителството, незабавно да прекратят изграждането. Швейцарската Allseas практически веднага заяви прекратяване полагането на тръбите.

В средата на октомври т.г. Вашингтон разшири обхвата на икономическите ограничения срещу „Северен поток – 2“, разширявайки действието на пакета PEESA „за защита на енергийната сигурност на Европа“. В момента под американските санкции попадат компании, предоставящи услуги, оборудване или финансиране за модернизацията или оборудването на кораби, които работят по проекта.

Също така по информация на медиите, Вашингтон възнамерява да въведе санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с руските кораби при завършване строителството на газопровода.

В случай, че Белият дом не реализира тези планове, германските власти са подготвили ответни мерки. В секретен документ на Министерство на икономиката на Германия се посочва, че новите санкции на САЩ могат да засегнат значителен брой европейски компании и банки, както и правителствени организации. Във връзка с това правителството на германския канцлер Ангела Меркел обсъжда план за координирани ответни действия на Европейския Съюз. В същото време Русия многократно е заявила, че при всички случаи газопроводът ще бъде завършен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 137 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирчо

    105 10 Отговор
    Самолета днес пак пръсна

    Коментиран от #5

  • 3 Софиянец

    32 70 Отговор
    Не е лесно днешно време да си полезен идиот, от три кладенеца вода трябва да носиш. Жалка картинка...

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мой

    100 14 Отговор

    До коментар #2 от "Кирчо":

    Ама чипове ли вирус ли пет житу кво пръсна? Аз по цял ден не излизам, запечатал съм всичко и с каска и шапка против пет житу седя, до април ще изкарам така и да ме хванат за ... не могат да ме чипират, нито да ми сварят мозъка. Готвя се и за евакуация по сигнал на бно Шипка. Да пребъде Русия!
  • 6 май има инстромент

    22 76 Отговор
    "САЩ не разполагат с инструменти за спиране строителството на „Северен поток -2“ от Русия в Европа. Това е мнението на българския политолог Нина Дюлгерова,......" а по мое мнение трябва да се избере между турски поток и орязани ф16-.

    Коментиран от #91

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Китайците

    154 14 Отговор
    Ние ще вземем тоя газ, пък за вас шистняка на тройни цени

    Коментиран от #13, #62

  • 10 Чичо Сам

    15 214 Отговор
    Нищо не може да направи Германия, освен да си наляга парцали те и да слуша.... ЕС, също няма да им помогне, защото Полша, Балтийските републики и др., са категорично против Северния поток...

    Коментиран от #31, #53, #75

  • 11 гост

    24 200 Отговор
    От много безсилие великия поток вече година го няма , нали русопитеците не са забравили как вожда се кълнеше , че на 1.01. 2020 по него ще тече газ ? А май като гледам и 2021 няма да тече , ако въобще някога !! Също и Балканския , щял да тръгне тоя месец , ама никой не споменава , че само до Сърбия !! Щото първо без компресорите толкова може да мине , колкото за Сърбия и второ в Унгария даже не е почнат и любимия на русопитеците Орбан каза черно на бяло , че до 2025 няма да почне , а ще строи конкурентната тръба през Румъния на ОМВ , който вече е мажоритарен собственик на румънските находища в Черно море !! Санкциите на САЩ и ЕС отделно !!

    Коментиран от #22

  • 12 гост

    14 142 Отговор

    До коментар #8 от "Що тъй":

    Ми много правилна снимка , каквото стана с южен , това ще стане и със северния , хаха !!

    Коментиран от #14, #78

  • 13 гост

    17 154 Отговор

    До коментар #9 от "Китайците":

    Ше вземат , ама в шестък !! В момента точно втечнения се внася десет пъти повече в Китай и така ще е и за напред !! Умрялата тръбичка на Газпром е за 38 млд кубика , а руснаците не могат да вкарат и 25 в нея и няма да могат още 10 години !! А Китай внася по 350-380 млд куб годишно , познай откъде !!

    Коментиран от #39

  • 14 Истината

    94 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А ние сме велики и правим ЧУШКОПЕК.....хахаха.

    Коментиран от #19, #83

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Криеш името си страхливец

    13 136 Отговор
    До автора на твърдението, че USA са безсилни. СССР няма бази в ГДР , USA и GB имат във ФРГ! Независимо от края на студената война, разпада на СССР, Варшавският договор и обединението на Германия НИКОЙ НЕ може да изгони победителките от ВСВ от техните военни бази на територията на победена Германия! Това е силата, която може да реши всички проблеми на USA е Европа!

    Коментиран от #20, #77

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    13 93 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Ами че ние не сме казвали , че сме "велики" , това любимото ти джудже го претендира !! Ама както се вижда само до претенциите му стигат силичките , горкото , хахаха !!

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тнт

    131 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Това ли е пазарната икономика?! Някой тук да вижда такава? Направо да бяха казали ,който най як той командва и да се приключва!

    Коментиран от #26, #69

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До В.Червенков

    41 2 Отговор
    Уж си Червенков,а суроватката ти колкото на Зеленски.Язък че беше зет на шурея си..
  • 26 гост

    12 97 Отговор

    До коментар #22 от "тнт":

    Оуу , сега се сетихте за "пазарна икономика" , хахаха !! А къде ви беше пазарната икономика като се отказахте от готова тръба през Украйна , която и в момента предлага три ПЪТИ по-евтин транзит ?? Северния ти поток до момента струва над 35 млд , по 4 млд на година с лихвите само за банките , оттам почваме с оперативните разходи и т.н за ПОЛОВИНАТА капацитет на украинската тръба !!! А Европа след 10 години спира да внася газ , прочети програмата на ЕС , ще се внася до 1/10 от сегашните количества за аварийни нужди !! След 15 изобщо ще е забранено да се ползва газ за отопление , а след 20 за НИКАКВИ нужди !! Какво ще пренесете за 10 години , бе пазарните икономисти , хахаха !! Кажете си , че беше прищевка на джуджето и не мни пробутвай шменти капели !!

    Коментиран от #34, #57, #60, #86, #87, #88, #89

  • 27 Левски

    89 10 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Велики са! Наритаха англосоксонските задници в Сирия, преди това и източна Украйна и Крим....АМИН!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Още от

    10 60 Отговор
    заглавието е ясно, че е проруска пропаганда, но и кратка справка показва на кой служи - магистърски курсове:
    "Евразия – акценти и алтернативи",
    "Руската и съветска дипломация – модели и приоритети",
    "Дипломация и енергийна сигурност"
    и т.н.... "Политолог"-пропагандатор пречупващ всичко през нечии интереси. Дреме ми за мнението на такива с тунелно мислене...
  • 30 гост

    8 52 Отговор

    До коментар #27 от "Левски":

    Велик е само недостига на сиво вещество в кухото ти междуушие , а тоя дето се пишеш с великото му име е най-големия противник на любимите ти ушанки , което явно също ти е неизвестно ! Ама кво да правиш , претенции бол , като на вожда , хахаха !!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо от село

    31 8 Отговор
    Може да не съм много на ясно с проблема,но все се чудя защо когато преди година САЩ наложиха санкции и принудиха швейцарския тръбоукладчик да се оттегли руснаците не го купиха с наемане на целия екипаж.До сега щяха да са забравили,че са строили потока. Щяха да са собственици на хубав кораб или да го препродадат. Дори и скъпо да бе купен щяха да си спестят маса неприятности и всичко щеше да бъде при свършени факти.Някой ако може да ми го обясни компетентно.

    Коментиран от #52, #58

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иван

    44 4 Отговор
    Боклук,пропусна да споменеш че и Косово е против тоэи гаэопровод
  • 36 Иван

    31 3 Отговор

    До коментар #28 от "Вълко Червенков":

    Чети Библията,Кончита Вурст от Тел Авив.
  • 37 Иван

    45 3 Отговор
    Энаеме че сатанинската коварна синагога е против тоэи гаэопровод.
  • 38 Нас не догонят..

    78 5 Отговор
    Нали и за Кримския Мост лаехте до Луната..Стана ли? Така ще стане и с Потока.Германия си гледа интереса,ако не черпи руска газ,а започне с американските шисти,ще фалира за 2-3 години.Икономиката е да правиш сметки като прагматичен кръчмар,иначе ще ти затворят бизнеса с усмивка..
  • 39 Туци

    40 5 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    От къде черпиш тази информация. Голям фантазьор си.

    Коментиран от #40, #41, #42, #44, #46, #47, #48

  • 40 падналия ангел

    73 8 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Не му обръщай внимание! Тази мантра я повтаря всеки път, когато има тема за Потока. Всъщност Китай взима газ от Катар, Австралия и Малайзия. След началото на икономическата война със САЩ китайците са намалили на 13% купуването на газ от американците. В същото време газта от Русия се е увеличила двойно. Нека си наваля, за това му плащат!

    Коментиран от #51

  • 41 гост

    10 50 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Заплашван ли е от крах историческият газов договор между Русия и Китай ? В четвъртък медиите съобщиха за заплахата от нарушаване на историческия газов договор за доставка на синьо гориво за Китай по “Силата на Сибир”. Твърди се, че капацитетът на полетата не е достатъчен за запълване на тръбата и има проблеми с пробиването на кладенци. Изданието Lenta.ru уверява, че “Силата на Сибир” е изпаднала в недостиг на ресурсна база, поради което многомилиардният договор на “Газпром” с Китай може да се провали. Загубите на “Газпром” в случая ще възлизат на 1,5 трилиона рубли (около 20 милиарда долара ) , пише изданието. Изпълнението на договора е важно не само от икономическа, но и от геополитическа гледна точка. Ресурсната база е новото голямо Чаяндинско поле. През 2022 г. към газопровода трябва да бъде свързано още едно ново и още по-голямо Ковитково полето. В публикацията, позовавайки се на инженери и висшето ръководство, компаниите твърдят, че запасите от газ в Чаяндинск и Ковикта са по-малко от очакваното, при това два или дори повече ПЪТИ (!!!) . По-специално, в Чаяндинското поле има много сухи кладенци, които се наричат “инвалидни”. Заключава се, че обемът на производството на газ в това едно от най-големите находища в Русия може да не е достатъчен, за да запълни тръбата до пълен капацитет.

    Коментиран от #79

  • 42 гост

    9 34 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Като причини за този обрат на събитията се сочат бързането и небрежността. Пробиването на полето започна без завършване на етапа на геоложките проучвания и анализ на скалата, тоест “Газпром” нямаше пълни данни. Освен това изданието се позовава на аудио запис, в който Андрей Филипов, заместник-началник на 307-и отдел „Газпром“, признава проблеми и в двете области. Друга причина за проблемите според инженера, чиито думи се цитират от "Lenta.ru", са грешки при пробиването, което е довело до намаляване на производството. Редица грешки. Това, например, е използвана нестандартна сондажна течност, разработена от фирма “Сервизен център СБМ”, който чрез дъщерното дружество на “Газпром” “Национално сондажно отделение” принадлежи на “Газпром Сондаж” на Игор Ротенберг. От вносна сондажна течност е трябвало да се откажат, очевидно, поради санкциите. Тестването на руска сондажна течност обаче преминава с нарушения. В резултат на това се появяват кладенци-инвалиди.

    Заместник-ръководителят на 307-и отдел казва, че всички са били подложени на натиск от ръководството, което е искало бързо да влязат на китайския пазар, в противен случай САЩ са щели да го заемат със своя ВПГ.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гост

    7 28 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Изданието смята също, че решението да се обмисли използването на ресурсите на Иркутска област, Красноярски край и Ямал за доставка на газ през “Силата на Сибир-2” до Китай през Монголия косвено потвърждава газовите проблеми в Чаяндинск. Освен това проектът на втория газопровод към Китай се промени драстично и се появи преход със „Силата на Сибир - 1“, каквото никога досега не се е случвало. Потвърждение, че “Газпром” има проблеми с изпълнението на договорни задължения с Китай поради Чаяндинск, може да бъде активирането на проекта „Силата на Сибир-2“. „Това изглежда потвърждава негативния сценарий. Логиката е проста. “Газпром” осъзна, че няма да може да произведе всички 38 милиарда кубически метра, които обеща да достави на Китай, следователно се опитва да изгради “Силата на Сибир-2”. Но за това са му необходими минимум още 8-10 години , ако се съди по строителството на Сила Сибири 1 !!
  • 45 СЛОНА

    7 0 Отговор
    ТРЕБВА ДА Е ФАКТ
  • 46 гост

    7 26 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Китай скоро ще надмине Япония като най-големият вносител на втечнен природен газ (LNG) в света, пише Джъд Клемънтс за Forbes.
    През 2018 г. най-силната азиатска икономика се превърна в най-големия вносител на природен газ в света, а пътят ѝ към лидерската позиция по отношение на търговията с LNG бележи скорост, която надминава и най-смелите прогнози. Подтикнато от продължителната урбанизация, която предоставя на хората повече пари и по-голям достъп до газ, търсенето на газ в Китай може почти да се удвои до 550 млрд. куб. м до 2030 г. от 360-380 млрд куб в момента . Повечето представители на Запада вероятно не осъзнават, че Китай все още е само на 60% урбанизиран, в сравнение с най-богатите страни в света, където този процес достига стойности от над 85%. През тази година вносът на LNG е нараснал с около 20%, а детронирането на Япония вече се вижда на хоризонта. Търговската война със САЩ няма да забави силния растеж на Китай по отношение на втечнения газ.

    Китай вече наложи 25-процентно мито върху американския LNG, като това дава зелена светлина за Катар, Австралия, Русия и евентуално за Канада, които могат да насочат допълнителни потоци от газ към китайската икономика. Австралия вече доставя над 50% от LNG в Китай през тази година.
  • 47 гост

    7 35 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    „Газпром“ разорява Русия. Една от функциите му е да прехвърля държавни пари в джобовете на частни изпълнители като братята Аркадий и Борис Ротенберг и Генадий Тимченко, които строят неговите тръбопроводи.

    Това заявява пред Радио „Свобода“ известният енергиен експерт Михаил Крутихин.

    Като доказателство за твърденията си той дава газопровода „Силата на Сибир“ от Русия за Китай. Той бе открит тържествено на 2 декември от президентите Си Цзинпин и Владимир Путин.
    От самото начало всички руски медии тръбели, че годишно ще бъдат изпращани по 38 милиарда кубика газ към Китай. Според официални документи на „Газпром“ обаче тази цифра ще бъде достигната едва след 10 години.

    За това трябва да бъдат разработени две находища - Чаяндинското, което сега е включено в „Силата на Сибир“, не може да подава повече от 25 милиарда кубика. А за да получава Китай 38 милиарда, трябва да бъдат добивани 42 милиарда, защото това не е чист метан, а има още никому ненужен азот, както и редица добри и лоши примеси. Което означава, че към Чаяндинското находище трябва да бъде прокарана тръба с дължина 800 или 900 километра, която да го свързва с Ковиктинското, намиращо се в Иркутска област.

    И едва когато заработят и двете находища, тогава може би цифрата може да бъде докарана до обещаната към 2028 г., изтъква Михаил Крутихин. А още не е избран изпълнител за тази тръба.

    Отделен въпрос е трябва ли му на Китай този газопровод. Оказва се, че не чак толкова !!!!
  • 48 гост

    8 27 Отговор

    До коментар #39 от "Туци":

    Същевременно обявените разходи от 55 милиарда долара не са реална цифра, продължава Крутихин. След изчисленията на всички разходи става ясно, че тя ще е малко под 100 милиарда. Отгоре на всичко няма да има възвръщаемост на инвестицията.

    Освен това подписаният между Москва и Пекин през 2014 г. документ за газопровода изобщо не е договор. Той просто е бил поредният меморандум за разбирателство. Руската делегация едва убедила китайците той да бъде наречен договор.

    После говорили Китай да съфинансира проекта с 25 милиарда долара. Оттам нищо не обещали и нищо не дали.

    След внимателна проверка и оценка става ясно, че „Силата на Сибир“ е абсолютно ненужен и губещ проект, заключава руският експерт.
    Много пари за нищо са били хвърлени и за „Южен поток“, за чийто провал Путин през 2014 г. обвини България, продължава Михаил Крутихин. След като вложили милиарди за газопровода от полуостров Ямал до Черно море и докарали тръбите за продължаване на проекта през България, се оказало, че руснаците не са питали европейските регулатори. Строежите пак били дело на Ротенберг и Тимченко.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Харесвам 🎃, само сготвени

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо от село":

    Личи ти, че си от село и малко си учил.
  • 53 Чичо Ханс

    43 5 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо Сам":

    Нищо не може да направи фащ освен да си наляга парцали те и да слуша.... ЕС, също няма да им помогне,на краварите, Прав си за това.
    Ха Ха Хаа защото тия пАляци,и укро-хохолий, и тия мижави блтийските републики и др., са категорично Никоииий, и въобще Няма кой даже да ги пита, а камо ли, пък да ги зачита.
    Ха Ха Ха.. и в момента Северен поток се строи, от 05.12.2020.
    Аре пътя за кравария

    Коментиран от #54

  • 54 Хо хо хо

    33 5 Отговор

    До коментар #53 от "Чичо Ханс":

    А бе теб нали те набутаха с 2млрд за самолети и американски военни бази тука.Ха сега са оправяй
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ебтер

    28 8 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Донякъде си прав...защото тогава няма да има САЩ и ...Европа!!! По предсказания на баба Ванга и Слава Севрюкова няма да съществуват такива образувания като държави, но Русия ще я има вечно!!!

    Коментиран от #61

  • 58 гост

    9 10 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо от село":

    Щото не става така , както си мислите русопитеците , "експерте" , хахах !! Щото тая компания има бизнес в цял свят и не един кораб и продажбата СЛЕД налагане на санкциите е същото като да продължи да работи , тоест ще си носи последствията в цял свят , което е много повече от умрялата тръбичка на ушанките !!!
  • 59 Валентин

    18 4 Отговор
    Краварите да си държат тройно по скъпия газ,,,,,,и да се лекуват от пандемията и модифицирания им вирус,който нарочно пуснаха не случайно в Китай .Да ама получиха писмо с обратен адрес....
  • 60 дончичо

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    А,че тя не украинска,а на синчето на Байдан,те ти пазарна икономика
  • 61 гост

    6 21 Отговор

    До коментар #57 от "Ебтер":

    То това ви остана , нали , да се кълнете във врачки и баячки и то без да знаете въобще какво са казали или "предсказали" , хахах !! Обаче грозната истина е , че вас няма да ви има и то много по-скоро и ще се свърши с русопитешката напаст в България , щото децата ви няма да искат и да чуят за кочината , да не говорим да и се подмазват като вас ! Те ВЕЧЕ и не искат да чуят !! Виж къде отиват , що не към Москва , хахаха !!!

    Коментиран от #80

  • 62 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #9 от "Китайците":

    Като сте му мераклии на руския газ защо спряхте Силата на Сибир?
    А шистака за Литва е 2,5пъти по-евтин от православния руски газ за нас.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Хамсал

    17 2 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Хайде без свободни съчинения! Според Евростат цената на газа за Литва и за България е една и съща-0.04 EUR за kWh!
  • 64 Хамсал

    12 2 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Най- скъпа е във Франция, Финландия и Дания. Най-евтина в Румъния-0.03 и Турция и ...Украйна-0.02 евро за киловат/час!

    Коментиран от #65, #66, #68

  • 65 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #64 от "Хамсал":

    Това са цени на дребно за населението , Хамсалчо !! С включени данъци и акцизи на държавите и печалби за съответните компании !! Човека ти говори за доставните цени , които нямат нищо общо с тия , дето изреждаш !!

    Коментиран от #67

  • 66 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #64 от "Хамсал":

    А Украйна нали губела , като не внася от Русия , ами от "реверс" ?? Хахахха !! Пък цената и то на дребно ПО-НИСКА от тия , дето прави реверса от тях , хахахах !! Пак умряха опорките , мъка , мъкааа !!
  • 67 Хамсал

    16 2 Отговор

    До коментар #65 от "гост":

    Ти да не си му адвокат? Хайде малко неща отпреди няколко години защото ми омръзна от "начетени" козяци! "Американския втечнен газ катастрофира и на френския пазар, след като Литва се отказа да купува скъпото гориво. Въглеводородните войни вървят и с пазарни средства.","Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага.","Американска шистова индустрия бе построена на база субсидии и данъчни облекчения. Фрекингът е значително по-скъп от традиционните методи за сондиране и беше субсидиран в Съединените щати от държавния бюджет. "

    Коментиран от #70

  • 68 гост

    4 17 Отговор

    До коментар #64 от "Хамсал":

    А за Румъния и Турция да ти обяснявам ли или и без това вече много те боли главата ?? Щото Румъния от две години вече не внася руски газ , остави , ами строи и тръба за Молдова от собствените си находища и скоро и тя ще спре да внася от Раша ! А Турция тази година е свила газпромовския боклук 14 (четиринадесет) ПЪТИ !!!!! И в момента внася горе долу колкото същата Молдова !!! Ама не щото не ползва пак толкова , просто го взима от друго място , познай от къде !!
  • 69 Тисъна

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "тнт":

    Че така е от памтивека!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хамсал

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "гост":

    Не смятам да слизам на нивото ти! А ако искаш да ти се обяснявам, моля за твоя снимка, да видя дали си заслужава!
  • 72 Балама

    5 9 Отговор
    Четох технически издържаните и аргументирани коментари показващи недостатъците и пропуските в проекта типични за руснаците и се вързах.Повярвах, че този проект няма бъдеще.После обаче прочетох коментарите с предсказанията на баба Ванга, баба Нешка, леля Слава Севрюкова, дядо Влайчо и т.н. и т.н. и разбрах, че техническата аргументация и фактите са напълно негодни за да им имам доверие.
    Все пак какво значат думите на специалисти в сондажите и газодобива след като баба Ванга е казала нещо друго?
  • 73 Аре бегай

    3 0 Отговор
    Ще умра от смях.Хахахахах
  • 74 Гост

    4 5 Отговор
    Милено, Милено! Кубичен метър не е мощност, а обем! И, ако говориш за тръбопровод, уместно е да пишеш като капацитет на година... учете ги тези неща бе! За вас ги пишем тез книги. Да ти пиша ли, че си тъпа, или си го знаеш?!
  • 75 Случайно прочел

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо Сам":

    Чичко Путин им го каза, ако неискате газ имаме дърва, но и те са в Сибир

    Коментиран от #81

  • 76 Стефан

    9 5 Отговор
    Брей, много големи експерти има тук! А и врачки има. Дето все предсказват края на руските газопроводи, че и края на Русия. А А като си имат газ, руснаците един ден могат да правят от него водород и по тръбопроводите до потече това ново гориво. И те мислят по въпроса. Така че не бързайте с апокалиптичните прогнози!

    Коментиран от #93

  • 77 Ко каза ко

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Криеш името си страхливец":

    Той може ида го крие ама ти се издаваш кой си!!! Соломоне нямаш умора да пишеш глупости!
  • 78 Знаещ

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Е,като не стана Южен поток България спечелили? Пак хапнахме на геврека дупката. Турция си получи потока,ние руска газ но не директно. Такива "гости" не зная какво трябва да правим
  • 79 Nnn

    6 7 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Няма смисъл от аргументи тук, защото аудиторията още е с идейната подготовка от "работническо дело", а иначе и лента.ру не можаха да открият фирмата съставила геоложкия идиотско-лъжлив доклад за яловите газови находища защото е държавна тайна!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Абе , дърва , дърва ,,,

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Случайно прочел":

    Ама и тех ги изнесоха китайците
  • 82 Гласът на юга

    1 2 Отговор
    Дъра бъра.
  • 83 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    ....сега и ТОВА НЕ ПРАВИМ!!!!!
  • 84 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ТЕ алтернатива никога не предлагат!!!!ТЕ просто се гаврят!и то със ВСИЧКИ>>>>Основата е онова прословуто...,,,НИЕ !СМЕ ГРАДЪТ НА ХЪЛМА,,!!!!!!!Това разбиране е много съществено и МНОГОЗНАЧИТЕЛНО!!!!!!!защото за другите остава -лагерът извън града/обслужващото звено за господаря....най общо казано.
  • 85 paul61

    3 1 Отговор
    Ясно е че щом Германия го иска ще стане .Тя една Турция не слуша САЩ а какво да говорим за Германия.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Урко

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    какво ще внася след двадесет години може би въглища и дърва.От злоба и омраза сте си загубили разсъдъка омбирани западни гъ-облисци.
  • 89 Урко

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    какво ще внася след двадесет години може би въглища и дърва.От злоба и омраза сте си загубили разсъдъка зомбирани западни гъ-облисци.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 да тъка е

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "май има инстромент":

    именно , ако т и к в а т а не спре турски поток самалйотчета ще видим нанайсе , а парите вече са платени предварително . само един м а л о у м н и к може да плати предварително за каквото и да е дори без да го е видял и то в пъти по скъпо
  • 92 Стефан

    3 1 Отговор
    До авторката, първо, според руско издание, второ , ВИЕ не можете ли да напишете СОБСТВЕНОТО си мнение по този въпрос , трето , цитираното име от българска страна е Нина Дюлгерова , тя е историк, а не политолог, така че - лошо Седларов, лошо.Нина Дюлгерова е родена на 6.06.1956 г. в гр. София. Кандидат на историческите науки в МДУ “М. В. Ломоносов”, Москва. Старши научен сътрудник в Института по история на Българската академия на науките. Доцент във Варненския свободен университет “Ч. Храбър”. Професор на ВСУ.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания