Last news in Fakti

22 Декември, 2020 14:33 2 753 17

Зоран Заев: Нямаме алтернатива за членство в ЕС!

  • северна македония-
  • зоран заев

ВМРО-ДПМНЕ никога няма да преговаря за идентичността

Зоран Заев: Нямаме алтернатива за членство в ЕС! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония, отговаряйки на въпрос на журналист, още веднъж потвърди, че страната ще продължи реформите и ще продължи по европейския път, пише вестник "Слободен печат".

"Вярвам, че през първата половина на идната година ще може да се намери решение на ветото от България и ще се проведе първата междуправителствена конференция, с което ще се отвори път за начало на присъединителни преговори с ЕС. Нямаме алтернатива на членството в ЕС. Не ни трябват байпас решения или алтернативни решения за нашето членство в ЕС. Република Северна Македония заслужава членство в ЕС", заявил Заев, цитира думите му БТА.

ВМРО-ДПМНЕ никога няма да преговаря за идентичността. Ако България продължи със своите искания, трябва да напуснем този договор на Зоран Заев и ще искаме нов договор, заявил в интервю за МТВ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, пише "Независен весник".

Мицкоски посочил, че след една година ще има конгрес на партията и ако след конгреса ситуацията излезе същата, ще се поиска ясна декларация. "Ще изляза и ще поискам ясна декларация, че никога няма да преговаряме за уникалността на македонския език, идентичност, история. А ако съседна България продължи да настоява на същото, за нас договорът с България ще бъде мъртъв. Един такъв договор трябва да предлага бъдеще, а не минало. Този договор с България не предлага бъдеще, заявил Мицкоски, цитиран от "Независен весник".

Нито един народ не би приел да преговаря за това, за което иска България, заявил председателят на парламента на Републка Северна Македония Талат Джафери пред ТВ21, добавяйки, че спорните точки със София са около идентичността и историята, пише "Слободен печат".

България и Северна Македония подписаха договор за добросъседство. С този договор и двете страни поеха конкретни задължения. Веднага след това от България бяха поставени нови условия, изтъкна Джафери. Джафери все пак вярва, че решение може да се намери и страната да продължи пътя към ЕС. Решение може да има, ако се превъзмогнат спорните точки в историята. Трябва да гледаме напред и заедно да изпълним и реализираме задачите, които от нас иска ЕС, каза Джафери, цитиран от "Слободен печат".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    31 0 Отговор
    20-25 години ке почекате

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро питоня

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Така като гледам...май ще са баят повече..ъхъ!!!
  • 4 Българина

    18 0 Отговор
    Думата никога с членство в ЕС имат смисъл сама като никога няма да влезем в ЕС докато не признаем, че сме българи....
  • 5 Решение

    14 2 Отговор
    Отворете Архивите и ще се види какви са ги вършели болшевиките и пияния продажник Георги Димитров
  • 6 Така скачахте и срещу гърците!

    19 0 Отговор
    Отрекохте се от античната история която и крадяхтя, ще махнете сега и паметника на Александър Велики, и ви пуснаха за Европа! Клекнахте и на албанците, признахте им езика за официален, и т.н.! Рипайте сега и срежи нас, и накрая и на нас ще клекнете! Ако намерим и една формула, само Албания да влезе, още по-добре ще стане! Всички ще сте европейци, без да сте в Европа!
  • 7 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    15 0 Отговор
    Тези надраскани плочи на Заев и Пръцковски не искаме да ги слушаме. Ако си излекуват биполярното растройство ще чуем какво им е родила главата.
  • 8 Българин

    6 0 Отговор
    Е значи нямате никаква алтернатива драги ни съседи,почвайте да учите стъпките на граовско хоро с прикляквания по еуропски.
  • 9 Уникалността на "идентитетот"

    7 0 Отговор
    Е ясна, сърбинът Новакович е взаимствал идеята, на регионален/териториален-географски/ принцип да се създаде нова идентичност на население, откъсвайки го един етнос, за да се присъедини към друг етнос/така немците от судетската област са ги правили поляци/, български етнос го правят македонци/преходен етнос на регион Македония, като географска област/ и после ги пришиват към сърбия, това ви е идентитетот, знае се, това се случва със сръбски репресии и геноцид
  • 10 Не изграждате никакви

    6 0 Отговор
    Европейски ценности, не допускат български медии и университети, също не усвояване 130 млн европейски средства за инфраструктура, и това 21 век вече, пътищата са ви от времето когато България е администрирала Македония през ВСВ, тогава българската държава е влижила много средства, и пътищата са ви от тогава/времето, за което ни наричате фашисти/, глупаци ли сте или само се правите
  • 11 Да седнуват

    5 0 Отговор
    А късмет за нас да денонсират договора та да почекуват до следващия век. Като Заюбаев казва,че нямят алтернатива,да вземе да набие канчето на запинявените куци власи - най-яростните антички македонци и да вземат да си седнуват на газот.
  • 12 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Въшкари!
  • 13 Чекай

    7 0 Отговор
    Абе що не си чекате Сърбия,нали тя Ви е "майка-хранилница".След има-няма 100 години,ще влезете заедно,нали това е целта на сегашните управници!Като гледам Вучевич как се гушка с Путин може да е и след 120 години!.Пък иначе питайте вашите "ИСТЕРИЧАРИ" за историята,оти они не са никакви учени,а просто едни ИСТЕРИЦИ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аве Майн Кампф

    5 0 Отговор
    Вето до дупка на просръбскитe убитaци в Скопие , и е крайно време тази измислена държавица дa изчeзнe oт картата, и земите да бъдат върнати на Бългaрия и Албания ...... както си е рeднo .
  • 16 gligor

    0 0 Отговор
    Крaйнo врeмe e дa ce изчиcтят лъжитe oт бългaрcкaтa иcтoрия, a тe ca твърдe мнoгo и cлeд тoвa дa ce зaнимaвaмe c иcтoриятa нa cъceднитe нaрoди. Бългaрcкитe иcтoрици ca нe caмo лъжoвници, нo и cмeхoтвoрци.
  • 17 Спас безделника

    0 0 Отговор
    Зайо, това е добре, ама какво ще правиш с шантавия Ристе ПРЪЦКОСКИ и втория властови ешелон? Много работа имаш да вършиш, приятел, много! Сега вече България ще ви гледа под лупа! И НЕ САМО БЪЛГАРИЯ!
Новини по държави: