Last news in Fakti

29 Декември, 2020 19:32 4 955 43

Ипотеката е съвременно робство

  • ипотека-
  • кредит-
  • игор рибаков

Игор Рибаков със съвет към потребителите

Ипотеката е съвременно робство - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Наемът на жилище е за предпочитане пред кредита за закупуване. Това заяви руският милиардер Игор Рибаков, цитиран от ТАСС.

Руският индустриалец говори в социалните мрежи. Той определи ипотеката като вид съвременно робство.

Според него теглилите кредит, стават роби на банковата система. Теглилите ипотечен кредит постоянно се страхуват да загубят своите работа и репутация.

Той направи сравнение с някогашните плантации. В даден момент си толкова зависим от плантацията, че спираш да мислиш рационално.

Рибаков оспори и непрестанната нужда от собствено жилище. Той призова потребителите да мислят рационално.

Според него това е важен фактор в управлението на средствата на домакинство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    65 2 Отговор
    Ами нали затова махнали робството.Изчислили че един ратай излиза по евтино и работи повече от един роб.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хората са робове на статуквото

    59 1 Отговор
    Нищо не се е променило от фараоните и тогава и сега хората работят за благото на малцина
  • 4 Цецо Цвичката

    33 4 Отговор
    Пълни глупости, истиината е в апартаментите шест, шест, шест...
  • 5 новостройка

    9 8 Отговор
    Все пак можеше да сте роби тук, затова не се оплаквайте, а си плащайте вноските навреме..

  • 6 реалистъ

    51 1 Отговор
    Как нашите предци са строили къщи без да се заробват със заеми, които да изплащат до живот?

    Коментиран от #16

  • 7 От милиардер акъл

    22 4 Отговор
    Квот ти кажи верното е обратното!
  • 8 Джоро

    18 0 Отговор
    Бяха шест, с този с лифта станаха 7, 7 за които се знае. С ремонт и обзавеждане се равняват на над 10, нали не си мислите, че на Цеци апартаментите са на тапети и латекс че а баните на блажно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахахахах

    16 5 Отговор
    Казва го човек с милиарди подарени капитали от Елцин и един от най-големите играчи в отдаването на сгтади под наем.

    А за него не е заробване да си купи имение за 50 милиона,а?!
  • 11 Хаджи Хаджи Българин

    37 1 Отговор
    Един евреин ме посъветва! КОГАТО РЕШИШ ДА СИ КУПИШ НЕЩО НА КРЕДИТ, ТРЯБВА ДА ИМАШ, НАЙ- МАЛКО 40-50% НАЛИЧНИ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА, ОТ СТОЙНОСТА НА ПРОДУКТА! 1. ПО- МАЛКИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТА! 2. ПО- БЪРЗО МОЖЕШ ДА ГО ИЗПЛАТИШ , С МАЛКИ РИСКОВЕ! 3. НАЙ- ВАЖНОТО- НЕ КУПУВАЙ ТОВА, КОЕТО НЕ ТИ ТРЯБВА! ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА, ДА ПРОДАВАШ, ТОВА, КОЕТО РИ ТРЯБВА!
  • 12 реалистъ

    29 3 Отговор
    Най-добре да спестиш пари и да си купиш къща, по малките градчета се намират на доста достъпни цени, хубаво е да имаш нещо на твое име, а не да си обикновен наемател без собственост или роб на банката...знам че всеки иска у столицата, ама...

    Коментиран от #25

  • 13 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ам ти колко РаАТАИ ИМАШ В ТВОЙТЕ":

    В момента ни един.И скоро няма да имам.
  • 14 Софийска сган

    4 2 Отговор
    Като гледам как коментират .....сякаш чакат пари от Александър Йорданов ..Политиците дават пари на столиците а селяните са роби......Каталуния трябваше да спечели...Пумияри накрая ще ядете пари...
  • 15 Джо Сатриани

    11 1 Отговор
    Да живее новото демократично робство ! Ура !
  • 16 Аргати по цял ден са били на чорбаджиите

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "реалистъ":

    И евреите в село имаше един такьв с 500 декара ниви а селяните 2 дек 8 дек до 15, 20 дек. Максимум. Чобаджията 3 ката тухлена кьща селяците един кат от керпич...... Спомня си 60 70 години селянин ябьлка и компот не бе виждал. Щот се саеше жито за хляб и слама за животните пьк дърветата правеха сянка и пречеха на оранта. Най сладкото нещо бе захарното цвекло.... Ся тва готованско и разглезено кауфландско поколение ша яде хурката след още малко време щот капанчето сьс стръвта(демопреибация) зе да хлопва....
  • 17 57317

    18 5 Отговор
    Прав е в България банките в момента са в комбина с Боко Тиквата и съдират по 9 кожи и от вложители и от кредито получатели! При лихва 0 % на влог, лихвата по овърдраф е над 10 %! Алчност, кражба и мародерство това са банките и действително им ставаме роби за 30 г. , ако въобще някога станем собственици на това жилище! Ненормалния Боко въведе лимит на разплащанията в брой за да могат банките да ни обират и то здраво, преди 11 г. 15 000 лв. в брой бяха пари, а сега 10 000 лв. направо смешна и жалка картина сме при този диктатор, крадец и лъжец! МАФИЯ СТЕ ГЕРБ с БАНКИТЕ, откраднахте и жилищно спестовните влогове на хората с една доста често рекламирана спестовна каса!
  • 18 Курумпе

    19 3 Отговор
    Добре, че бай Ви Тошо пусна на работническата класа символични цени на жилищата и безплатно/със собствен труд и ниски цени на матерялите/ строене на къщи по индустраиалните градове, та има сега ,куде да живеят трето - и четвърто поколение.Тези, днешните инвеститори и клиенти.. са ненормални..енвеститорите играят със банката, вземат от банката малък кредит , колкото да почнат на зелено, после продават по договори на фантастични цени от над 1000Евро.., като имотите се плащат на практика с ипотечни кредити взети от банките!!!Как се изплащат 3кутиики за 200хил.лв..около30години в тези абсурдни , несигурни времена..лудост некаква, а обзавеждането и довършителните дейности ? - те също са неизбежни..Е, как после ще го продадът без ЗАГУБА..и на кого, както е тръгнал светът..
  • 19 VVV

    10 1 Отговор
    Тоз Рибаков да не е оня дето наряза завода за торове за да си купи остров и яхта ??? Да пукне тоя

    Коментиран от #29

  • 20 Овца

    17 0 Отговор
    В сила е решение на едни хора.
    Всички имоти се отнемат постепенно.

    Наскоро папата обяви че правото на собственост е вторично.
    Обаче забрави да обяви кое е първично.

    Начина по който работят банките води до ситуация в която
    всичките ресурси на света ще бъдат тяхно притежание.
    Включително и хората на които се гледа като на ресурс.
  • 21 Варна

    15 0 Отговор
    А ми това не е само мнегово мнение. - Това мнение се застъпва и от много икономисти, включително и от преподаватели по икономика от "бРашляновата лига".
    Както казва един американски професор по икономика: - Капиталът има един проблем! - Той функционира на базата на това, че печели от труда на работниците. - Ако обаче не пести от разходите за труд, той не може да функционира.
    Само, че когато не плаща пари работниците не могат да потребяват неговите стоки и услуги. - За да реши този проблем капиталът предлага дълг на работника за да купува именно неговите продукти.
    Това, обаче както знаем не води до добър резултат! - От 33 година насам ( Великата Депресия) има още няколко кризи предизвикани от уж най- развитата държава, а именно САЩ.
  • 22 deadman1488

    4 3 Отговор
    много ясно че наема е за предпочитане
  • 23 movieman777

    5 1 Отговор
    общински наем като беден едвамсвързващ двата края .и пей сърце
  • 24 Daddy Cool

    14 3 Отговор
    Глупости и половина!
    Ипотеката е сравнима с наема, а често и по-ниска. Но дори и да е по-висока, тя е вложение. След години, от плащания наем няма нищо налице, докато изплатените пари от ипотеката се взимат обратно при продажба, а тъй като недвижимите имоти непрекъснато повишават стойността си, дори се взимат повече пари отколкото са изплатени.
    Пример:
    30 г под наем 250 евро , общо 90 000, при смяна на жилището не се взима нищо"
    30г ипотека за 90 000. Дори да се плащат по 300 евро на месец, след 30г ще са платени 108 000 евро. Цената на жилището за 30г ще се е удвоила, а може да е и още по-висока. Така, че печалбата ще е поне 100 000 евро при продажба.

    Коментиран от #27, #37

  • 25 Bella Ciao

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "реалистъ":

    а като какво ще работиш на село или в малкото градче? Или ще блъскаш всеки ден по 100 км до големия град и обратно до и от работа? И то по 100 км ще ти е без пари пътят нали? И това трябва да смяташ да не се окаже че като плащаш по 200-300 лв на месец за път си на супер далавера!!!!
  • 26 Вълко Червенков

    4 2 Отговор
    Вярно е,но повечето лоботомирани олигофрени не го разбират.Смятат,че така инвестират,докато наема е загуба на пари и време.Само че по-голямата част са прошляци,които не схващат че в дългосрочен план са изгорели,което е ясно за банките,които им отпускат ипотеките.Докато наема дори и да не можеш да го плащаш,най-много да останеш на чист въздух и с нови възможности.С неплатена ипотека ставаш клошар с дългове за цял живот.

    Коментиран от #32

  • 27 БанкерБрокер

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Daddy Cool":

    М да, стига да има кой да го купи а ако не можеш да си плащаш ипотеката банката ти продава жилището за жълти стотинки на някой свой човек, приспадат ти жълтите стотинки от дълга и хем нямаш жилище хем оставаш да дължиш половината или повече от сумата. И те така хем после пак ще трябва да си излезеш под наем някъде хем ще си дължиш едни 50 хил евро на банката! Кеф, а!

    Коментиран от #30, #31

  • 28 НОУ-ХАУ

    4 0 Отговор
    Този като е работил цял живот във урановата мина, е спестявал от закуски и вредни-надплащания от заплатата си, и е живеел под наем в селска руска дървена къща, затова сега ни съвЕТва.Сигурно той няма никаква ИПОТЕКА!Но при неизбежната среща със Свети Петър, не се допускат никакви лични вещи!😂
  • 29 Нее луд тоа дет яде баницата

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "VVV":

    А тоа дет му я дава....
  • 30 Daddy Cool

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "БанкерБрокер":

    Ако не можеш да си плащаш ипотеката няма да можеш да си плащаш и наема и ще си на улицата.
    Освен това можеш да продадеш жилището преди да е изплатено и тогава с част от парите ще си платиш ипотеката, а другите ги слагаш в джоба.

    Коментиран от #33

  • 31 Daddy Cool

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "БанкерБрокер":

    Да добавя.
    Всичко се купува и продава, зависи от цената. И за 5лв да продадеш, ще имаш 5лв, докато от наема няма да имаш нищо.
  • 32 Реалист

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Вълко Червенков":

    Личи си че си комунист. Преди бе хубаво. За кола и апартамент внасяш в държавата, ама без да живееш или караш колата. Затова радиатори като теб си мислят че плащайки вноски на банката, ако нямаш пари губиш апартамента без да можеш да го продадеш. Но дори и да го губиш, при наема каква е разликата бе?

    Коментиран от #35, #39

  • 33 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Daddy Cool":

    Как ще обясниш икономика и финанси за първи клас в сайт пълно с комунисти

    Коментиран от #34

  • 34 ГЕРП

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Реалист":

    Едно боза и трима фафли! А вишото е финанси или економика нали?
  • 35 Вълко Червенков

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    ДА бе,ще се изтрепят да ти купят апартамента с ипотеката.Или си от тарикатите в банките ,които заблуждават плебса.Колко наивници изгърмяха следвайки тази "мантра".Или си от лоботомираните олигофрени,щом не схващаш разликата между това да си тръгнеш след като не можеш да си плащаш наема и да те ихвърлят на улицата с дългове,след като не можеш да си платиш ипотеката.

    Коментиран от #36, #41

  • 36 БИОХИМБАНК

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Вълко Червенков":

    Зависи от ипотеката, обаче като им знаем манталитета предпочитат БМВ на цената на жилище!Щото там няма риск.😂
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 хо хо хо

    6 1 Отговор
    Глупости наемът е голчма глупост.Ипотеката поне остава за тебе след като я платиш
  • 39 психиатър

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    За комунисти не знам, но веднага познавам хора с ментални проблеми!
  • 40 Daddy Cool

    5 1 Отговор
    От коментарите се вижда много ясно защо някои хора имат пари, а други - не.
    Инициативните, склонните да приемат пресметнат риск, мислещите перспективно, в крайна сметка се оказват и по-състоятелни.
    Искам да попитам привържениците на наемите какво ще правят когато се пенсионират? Ще ходят в приют или ще се присъединят към клошарите и ще плюят по държавата, че не се е погрижила за тях?
  • 41 Daddy Cool

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Вълко Червенков":

    Че какъв е проблема да продадеш ипотекирано жилище? За купувача няма значение. Част от сумата, която ти дължи отива за погасяване на ипотеката, а остатъка ти го дава на теб. Всичко е въпрос на цена. Ако имота му харесва и цената му изнася, няма абсолютно никакви проблеми.

    Коментиран от #42

  • 42 Вълко Червенков

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Daddy Cool":

    Напротив,има много проблеми.След кризата 2008 година,банките се напълниха с апартаменти,които никой не искаше да купува.Впоследствие ги продаваха на цени,които на практика оставяха бившите им собственици с дългове до живот.Около 25-30% от теглилите ипотека остават без жилища и с дългове.Иначе на теория всичко изглежда много лесно и красиво.

    Коментиран от #43

  • 43 Daddy Cool

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Вълко Червенков":

    Виж сега. В България всичко е изкривено, но бавно нещата си идват на мястото.
    1. Нито една банка не финансира 100% от покупката на имот. Доколкото си спомням тавана беше около 70%. Това значи, че можеш да продадеш ипотекиран имот на цена, много по-ниска от пазарната и да се разплатиш с банката, а дори и нещо да ти остане.
    2. Банките не продават имотите, Правят го частни съдия-изпълнители по искане на банките. Те определят и цената. И тук става далаверата - те определят умишлено много ниска цена и имота се взима от техни хора или от подставени лица, които после го продават на пазарна цена с голяма печалба.
    3. Наскоро приеха закон за фалитите, които отървават хората от дълговете до гроб.
    4. Когато се взима кредит всеки трябва да си прецени правилно силите и съответно да си има план Б, В, Г и т.н. Някои взимат 500лв и закъсват без икономическа криза, а други се измъкват и със стотици хиляди без проблеми. Зная за много хора, които лъжат за финансовото си състояние, само и само да вземат кредита и резултатът е ясен.
    5. Всеки случай е различен, всяка криза е различна, така че човек трябва да е информиран и гъвкав.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания