Last news in Fakti

8 Януари, 2021 18:15 6 380 58

След 4 години лоялност Майк Пенс предаде Тръмп

  • майк пенс-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

Ще стане ли вицепрезидентът лице на умерените в разцепващата се Републиканска партия?

След 4 години лоялност Майк Пенс предаде Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезидентът Майк Пенс се опъна на президента Доналд Тръмп, като потвърди победата на избрания за президент Джо Байдън и сложи край на безсмислените усилия на стопанина на Белия дом да подкопае американската демокрация и да отмени резултатите от изборите.

В ход, който вбеси Тръмп, Пенс призна в сряда, че няма правомощията да оспори едностранно гласовете на някои щати в Избирателната колегия, за което президентът и неговите адвокати настояваха.

След края на заседанието на двете камари на Конгреса Пенс каза, че “обявяването на изборните резултати от председателя на Сената се счита за достатъчно основание за избора на президент и вицепрезидент”. И с това сложи точка на необикновения ден на хаос и насилие, след като тълпа от привърженици на Тръмп нахлу в Капитолия, принуждавайки конгресмените да се скрият и да забавят процеса.

При нормални обстоятелства процедурата за гласуване би била формална - последната стъпка в сложния технически процес за избор на нова администрация. Но след като загубиха съдебно дело за оспорване на изборите, Тръмп и неговите съюзници бяха изправени на 6 януари пред последен шанс да се опитат да повлияят на резултата, коментира АП. Според запознати дни наред те опитвали да убедят Пенс, че вицепрезидентът има силата да отхвърля избиратели от щатите, гласували за Байдън, въпреки че по конституция ролята му е до голяма степен церемониална. В изявление в сряда Пенс призна тази реалност и накара Тръмп да стисне зъби от гняв заради неподчинението.

“Моята клетва да подкрепям и защитавам конституцията ме ограничава да претендирам за едностранна власт да определя кои електорални гласове трябва да се броят и кои не”, посочи Пенс.

Според наблюдатели в САЩ ходът на Пенс е бил очакван, но той неизбежно предизвика драматична пукнатина между него и Тръмп, чийто най-лоялен помощник бе 4 години И докато президентът убеждаваше привържениците си, че Пенс ще оспори гласовете, вицепрезидентът пусна изявление, че няма как да го направи. “Ако Майк Пенс постъпи правилно, ще спечелим изборите”, каза Тръмп на събралата се тълпа, като опитваше до последно да притисне вицепрезидента да се подчини на волята му. “Ако той не го направи, това ще е тъжен ден за страната ни”, каза още държавният глава.

И по-късно в Туитър не спести разочарованието си от човека, на чиято преданост разчиташе най-много: “Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което трябваше”.

Пенс също бил бесен, казват хора от обкръжението му. “Познавам Майк открай време - каза републиканският сенатор Джим Инхоф от Оклахома пред “Тълса уърлд”. - Никога не съм го виждал толкова ядосан.” Вицепрезидентът бил огорчен от нападките и безпрецедентния натиск, след като по думите му “съм направил толкова много за Тръмп”.

Смята се, че Майк Пенс има намерения сам да се кандидатира за президент през 2024 г. и поведението му отразява личната му драма - как да остане лоялен на Тръмп, без да потъпче чистия си имидж. То обаче е ясно отражение на един процес, станал особено видим през последните дни - разцеплението на самата Републиканска партия на група крайни лоялисти зад Тръмп, които не признават конституционната система и демократичните институции, и на умерени, които защитават конституционния ред и са против образа, който им създават дивите привърженици на държавния глава.

Мнозина съпартийци на президента са убедени, че само и единствено заради неговите недоказани твърдения за злоупотреби и безпардонния натиск върху избирателните власти да променят резултатите от изборите партията загуби мнозинството си в Сената на изборите в Джорджия. Неслучайно Националният комитет на Републиканската партия остро осъди погрома над Капитолия и се разграничи от насилието.

Говори се също, че в близките дни и дори часове ще валят оставки на доскорошни приближени на президента, които не са съгласни с поведението му и го смятат за все по-вредно. Възможно е тези недоволни представители на републиканците да потърсят лидерство именно в лицето на Майк Пенс. “Крайно време е Пенс и членовете на кабинета да спасят страната от ръба на пропастта и да отстранят Тръмп незабавно”, призова Си Ен Ен. Мнозина анализатори обаче са на мнение, че Тръмп ще запази много силно влияние върху партията и че “тръмпизмът” е много далече от своя залез. Така че всички, които са се осмелили да се опънат на отмъстителния президент, вероятно ще си изпатят лошо.

Майк Пенс е роден на 7 юни 1959 г. и израства в семейство на ветеран от войната, който подкрепя демократите. В студентските си години обаче младежът е силно вдъхновен от управлението на Роналд Рейгън и става убеден републиканец. Завършва право и преди да влезе в политиката, работи като адвокат. След като два пъти неуспешно се кандидатира за Конгреса, започва да води свое консервативно радиошоу, което му помага да изработи бъдещата си политическа стратегия. В крайна сметка през 2000 г. печели място в Конгреса и остава там 12 г. Между 2013 и 2017 г. е губернатор на Индиана, като остава в историята на щата с най-голямото орязване на данъци. Звездата му обаче изгря, когато през 2016 г. Тръмп го избра за свой кандидат за вицепрезидент, обяснявайки, че го е направил, защото “той говори добри неща за мен”.

Истината е, че двамата споделяха еднакви позиции по много въпроси като например имиграцията и сигурността на границите. И двамата не признаваха глобалното затопляне и бяха привърженици на носенето на оръжие. Твърди се обаче, че по някои въпроси на външната политика Пенс е изразявал спокойно, но твърдо несъгласие в тесен кръг. Това е ролята, която той игра през целия мандат: никога не противоречеше на президента, но въпреки това успяваше да се дистанцира от някои от най-противоречивите му позиции, посочи “Файненшъл таймс”.

Досега това му се отплащаше, но очевидно занапред разривът ще е трудно поправим.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борат

    42 1 Отговор
    Майкъл Пенис е наш човек, след като Мара му вдига и на него панталоните. Очаквайте и адвокатчето 3 пъти да се отметне от Бай Дончо.
  • 2 ц жб нгмх

    51 7 Отговор
    Също така се твърди неофициално че Пенс го държат с компромати от острова на Епщайн свързани с 13 годишни деца
  • 3 Джони Браво

    45 3 Отговор
    Глупости, никога не е бил лоялен към Тръмп. Винаги е бил вътрешна контра, а Тръмп го взе по принуда, точно за да си гарантира подкрепа в Сената.
  • 4 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    43 2 Отговор
    А баце колко ще го предадът, бедна му е фантазията.
  • 5 Сатъра на Хана

    16 4 Отговор
    Той и ЛГБТ Дружинката в БСП
    Гергов , Михов , СереГей се опъна на Курналинката
    ......
    Тва не може да стане посмъртно при Демократите , ГРОБ и ДуПиСе
  • 6 Монгола

    47 10 Отговор
    Каква амерска демокрация бе с бюлетините в канавката. Американската демокрация мирише на интриги и войни. Президета Владимир Путин не случайно повиши бойната готовнист на въоръжените сили на,, Руската Федерация "готови са руснаците само да се пробват протежетата на афро Обама!
  • 7 мдда

    35 7 Отговор
    долно еврейче е това Майк Пенс.
  • 8 ккк

    36 7 Отговор
    ч@футо-масоните сатанисти и педофили водени от Родшилд и банкерите му от ФЕД използвайки медиите ,подкупи на водещи фигури от републиканската партия и брутално фалшифициране на изборите за президент на САЩ успяха да свалят неудобния им Тръмп,но ома едни други субекти които пък ще свалят родшилдовци ,Бил гейтсовци,соровци и подобните им ,а тези субекти са Русия и Китай.Времето на американското превъзходство приключи

    Коментиран от #35

  • 9 стоян георгиев

    5 40 Отговор
    пеинс постъпи правилно спазваики конституцията,но дори и да беше постъпил както иска тръмп пак нямаше да се случи нищо съществено.просто тогава на подсъдимата скамеика щеше да са заедно.иначе кръга лицемери около тръмп няма кво да се правят на луди,те съдеистваха за този панаир до последно.и този и джулиани играха в цирка на шизофреника до послено,а като работата се провали изведнъж обявиха клакьорите си за болкуци!пеинс трябваше като рекс тилърсън отдавна да е набил шутовете и маините на тръмп,а не до последно да му съучастник.това вещае края и на неговата политическа кариера!

    Коментиран от #25

  • 10 Ретроградния Меркурий

    7 2 Отговор
    След изборите ГЕРБ-БКП ще станат БСП-БКП
  • 11 цццццццц

    41 6 Отговор
    Стояне, а конституционно ли е да фалшифицираш изборите и да убиеш всичко демократично само и само да спечелиш? Дори шефовете на компанията свързана с електронните устройства си признават че са направили всичко възможно Тръмп да не спечели. Те не го крият това. А камионите дето изхвърлят на боклука милиони бюлетини демократични ли са? А действията на медиите и социалните медии открито атакуващи тръмп демократични ли са? Демократите в САЩ са тези дето унищожиха средната класа и разцепиха обществото с техните двойни стандарти и расизъм. Те делят хората по етнос, религия и цвят на кожата. Разделят и си присвояват думата демокрация. Това е нещо което е безкрайно далеч от тях. Новите фашисти ама трябва да имаш интелект да го видиш.

    Коментиран от #13

  • 12 Юсуффф

    36 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛЯТ Е ПО ОПАСЕН И ОТ НАЙ СИЛНОТО ОРЪЖИЕ.
  • 13 стоян георгиев

    1 24 Отговор

    До коментар #11 от "цццццццц":

    само да те питам.що бе човек лъжеш?еи тва ми е въпроса?питал съм теб и подобните на теб 1000 пъти.защо?или вярваш че тръмп голямата работа би позволил при неговото управление да стане тва дето пишеш?та питам те като човек що?

    Коментиран от #21

  • 14 сПас

    30 3 Отговор
    Има 2 вида републиканци,купени и некупени.Пенс е от първите.
  • 15 Черно Фередже

    8 0 Отговор
    Ханатоли Стайков явно и той се реди за шекели в НПОто
  • 16 Ранд

    19 1 Отговор
    Демокрация , дедемокрация , ама всичко си има граница ... иначе ето какво става...измама на избори и предатедства от най-близките сътрудници . А на Руския Фронт , всичко е спокойно . Путин няма такива проблеми .Важно е свободата да не се превърне в свободия ...тогава става лошо ( така казват старите хора )
  • 17 Сатъра на Хана

    13 1 Отговор
    Народа посегна на Депутатската Хранилка
    .... А ако Мутрите и Бейовете хранят Депутатите при вас с корички ,
    ....
    при нас тава въпрос за десетки милиони долари на свиня дадени им от лобистите
    ......
    Само прическите на Нанси Пелози (амерканската Цеца Карабаджакова) са 850 долара на седмица - но всичко и е платено като представителни разходи
  • 18 стоян георгиева

    15 5 Отговор
    тръмп беше лош президет, спря парите на нпотата и не харесваше джендари друго си е кемала харис дето ще командва вместо джо баедън и ще подкрепя джендарите .

    Коментиран от #22, #27

  • 19 цццццццц

    17 3 Отговор
    Стояне аз не слушам кой какво говори, а гледам кой какво прави. Това че подкрепяш най-големите изчадия не ти прави чест. Това не са демократи а фашисти и всичко ще го усетят съвсем скоро. Имах надежда че В САЩ нещата ще се променят и света ще се оправи но сега старите фашисти се върнаха пак на власт и ще се стигне до там че никой няма да отстъпи и в крайна сметка ще се стигне до нова световна война в истинския смисъл на думата. Това са "хора" дето си мислят че могат да атакуват всеки и да им се размине. Добре че има свестни генерали в Пентагона та им наливат мозък в главите.
  • 20 СЕЛО КАРАМУСАЛ

    12 1 Отговор
    УПРАВИХТЕ БЪЛГАРИЯ. ..СЕГА Е ВРЕМЕ НА ЩАТИТЕ. .!!ТАМ БОГАТИТЕ ЕВРЕИ ВЪРТЯТ ПОЛИТИКАТА. .

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 въх

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "СЕЛО КАРАМУСАЛ":

    Ти ако започнеш ремонт на протекла къща без керемиди и дограма от смяна на килима ли ще започнеш или от покрива?
  • 24 колега

    20 3 Отговор
    Сащ и демокрация е като лед и огън!
    Най-после лъсна истината за Сащ, които нито са демократични, нито зачитат човешкия живот, това просто е една терористична държава, която сее терор по целия свят избивайки десетки милиона човешки същества, само за да задоволят жаждата си за кръв и смърт.
  • 25 Георги Стоянов

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Виждам, че си наясно и ако може ми обясни: Кой имаше интерес да се прекъсне вече започналото оспорване за Аризона? Кой нямаше интерес да се чуят факти за нарушенията в оспорваните щати? Кой командва полицията, която пусна момчетата с раничките от Антифа, определена преди 3 дни за терористична организация? Чий подръжник е викинга с рогата, участвал при палежите и размириците в Аризона? Как в 1. 31' 23" в директно излъчване по CNN и Roiters се видя как едни гласове от 774 723 станаха 742323 ? Предварително благодаря!

    Коментиран от #30

  • 26 Behemoth

    2 14 Отговор
    Българските почитатели на Тръмп трябва да бъдат изловени един по един и удавени в Искъра....подобни хора са заплаха за здравия разум....а тия от тях дето харесват Тръмп а не харесват идиота с жипа трябва да бъдат освидетелствани....
  • 27 стоян георгиев

    0 14 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиева":

    тва другар не съм го писал аз.номерата ви нямат краи!пишете от мое име тъпотии после ги оборвате!абе вие сте руската школа сериозна работа.после пенсии сто евро за награда щото сте добри!даже завалията е пробвал моя словоред да използва!хахахахааха!
  • 28 нормално

    7 1 Отговор
    Ку*вите така правят. Само да усетят че вятъра стабилно се обърща, и Бацье така ще го предадат. Парите все пак са по-важни...
  • 29 АЛФ

    2 0 Отговор
    Пие евтина ракия после пише и по късно се оообЕснява не бил той!
  • 30 стоян георгиев

    4 13 Отговор

    До коментар #25 от "Георги Стоянов":

    ами тръмп бе другар.тои ги пусна въпросните.или забравяш кои е на власт в момента.друг е въпроса че рогатия е един от емблематичните му фенове не е никав антифа.ревете срещу фалшификация на изборите сякаш тръмп е в опозиция.другари тръмп управлява сащ и е абсурдно управляващия да се оплаква от фалшификации.тва само тръмп и борисов могат да го направят!та ви питам що лъжете за тва че имало доказани фалшификации след като управляващите въпреки каинските напъни не успяха да открият ни една такава .ни в аризона ,ни в джорджи ни никъде,където на всичкото отгоре са и републиканци губернаторите!съдиите пред които претендираха също са избирани от тръмп ,основно републиканци!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 абг

    15 3 Отговор
    От кога Антифа станаха привърженици на Тръмп. Организаторите на погрома са тези които имат полза от него, да мислиш обратното не граничи, а си е баш дебилизъм. Тръмп, ще остане в историята като единственият президент на САЩ от сто години насам, който не е започнал нито една сееща демокрация война нейде по света.
  • 33 БАБА ВАНГА

    13 3 Отговор
    АМЕРИЧКО КЕ ПАДНЕ! !
  • 34 ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    ПОДКРЕПЯТ САМО БЪЛГАРИЯ. ..САЩ Е ПОСТРОЕНА ОТ САТАНАТА! !

    Коментиран от #51

  • 35 Samo pitam

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "ккк":

    хапчетата си забравил
  • 36 kkk

    4 13 Отговор
    Много ме радва квиченето на троловете останали без заплащане след като рижия педал го изритаха официално...

    И да ви открехна- DC-то е със специален статут и има собствена полиция и т.н. НЕЗАВИСИМИ от щатските и на пряко подчинение на Президента. Действията или липсата на тиква на полицията, присъствието на Нац. гвардия и т.н. се съгласуват с Президента- тоест ВСИЧКО СЛУЧИЛО СЕ е по вина и по заповед на рижият педал който изритаха.

    Коментиран от #44

  • 37 Грогу

    10 0 Отговор
    На белите американци трябва да им попеем ...." Стани , стани юнак Балкански ( американски )..те сами трябва се освободят от неолибералите , за да е възможна промяна и при нас . Обаче те нещо...май ....вече нямат нищо общо с онези непокорни и свободолюбиви хора,които създадоха САЩ.
  • 38 мозъкбоза

    5 13 Отговор
    "най-великият" президент направи щатите за посмешище на всички диктатори джуджета по света..да не говорим че раздели америка на две
    и до края не можа да разбере че е президент на всички американци
    от тоя човек 4 години нищо смислено даже и стената не можа да построи..накрая загуби изборите по категоричен начин и реши че е по-голям от системата..е системата го смаза и доказа за пореден път че от прост популист може да се очаква само вреда и нищо друго
  • 39 мозъкбоза

    2 10 Отговор
    господа пазете си хигиената на мозъка че много информиране от ютюбето не е полезно..в русия имат цели отдели за тролене и фалшиви новини но скоро ще си платят за подигравките солено
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БПФ

    5 0 Отговор
    Най-обикновена политическа гнида !!!!

    Коментиран от #43

  • 42 Кински

    2 5 Отговор
    Кво стана бееее ? И Тръмп днеска омекна знае кво го чака ?взе да говори в обратна посока ама няма да му простят .време е да си плати за бабаитлъка.
  • 43 Това нещо е по лошо от гнида

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "БПФ":

    ЧОВЕКА Е НАЙ ГАДНОТО ЖИВОТНО! !
  • 44 Зиги

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "kkk":

    Педали при рижия нямаше , сега са цяла сурия ЛГБТ
    и само някой от тази група може да се радва на такова правителство.

    Коментиран от #46

  • 45 Гост плюс

    7 1 Отговор
    Тръмп е добър опит за следващия Президент, който се реши да управлява независимо и да не е кукла на конци, дърпани от Олигархията. Борбата е безмилостно жестока - тя, както казва поетът. е епична!

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Нео

    4 9 Отговор
    Така рижавият, боядисан клоун загуби и последна надежда да избегне съдебно преследване за престъпленията, които извърши. Пенс бе този, който можеше да му даде имунитет. Очакваме процесите!
  • 48 ивайло

    2 3 Отговор
    В диктаторския полк Путин, Лукашенко, Ким, Ердоган, Борисов ... добави Тръмп
  • 49 Японеца

    2 3 Отговор
    Много политолог, много разбирач, пише тук! Всичко знаете, всичко можете, ама на компа!

    Коментиран от #53

  • 50 Грогу

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост плюс":

    Нещо нямат хъс американците да се борят , или поне така изглежда за непосветените в тайните на политиката ....а , дано ...
  • 51 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ":

    аз подкрепям само българия,но сащ не са построени от дявола,а от хора от целия свят отишли там с желанието да намерят своя нов и по-добър живот.

    Коментиран от #54

  • 52 ФеиК МАН

    4 1 Отговор
    Съдбата я посочи тази торба с кокали, още когато му кацна мухата на главата,това беше знак че е л...но!!😂
  • 53 kkk

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Японеца":

    Аз понеже поназнайвам някои неща ей тъй, неволно заложих на "прекъсване на заседанието от протестиращи, поне 5-ма загинали и утвърждаване на бай Дън" и вече си получих бонуса от €7500+.
    Та така, аз разбирайки от политика изкарвам пари буквално от въздуха- ти какво правиш в това време освен да си бъркаш в носа?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БАФОМЕТ

    1 1 Отговор
    БЕШЕ МУ ВРЪЧЕН ЧЕРНИЯ ПЕЧАТ,ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВОТО,ЗЛАТНА МОНЕТА С ЛИКА НА БАФОМЕТ.
  • 56 Тиа

    0 3 Отговор
    Много жалко!Американците се изложиха!
  • 57 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    Тръмп e нaй-пoпулярния прeзидeнт нa щaтитe прeз пocлeднитe двe дeceтилeтия. Лицeмeрния либeрaлизъм e втръcнaл нa вcички, дoри и нa чacт oт хoмoтaтa-тeзи, кoитo яcнo oтчитaт кaк ce нaгнeтявa oмрaзa мeжду хoрaтa, кoятo пocлe ce изcипвa върху тях. И cрeд тях ce cрeщaт улeгнaли трeзвoмиcлeщи cъщecтвa
  • 58 сноу

    1 0 Отговор
    То-о.. за предателите Господ си знае работата ,и рано или късно им лепва фактурата...