Last news in Fakti

8 Януари, 2021 20:20 1 896 26

Демократи планират импийчмънт на Доналд Тръмп през идната седмица

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • джо байдън

Президентът все пак обеща мирно предаване на властта на Джо Байдън

Демократи планират импийчмънт на Доналд Тръмп през идната седмица  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Още другата седмица в долната камара на американския Конгрес може да се състои вот за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщиха демократи конгресмени.

На фона на призивите да бъде отстранен предсрочно от поста президент на САЩ Доналд Тръмп призна поражението си на президентския вот и обеща да предаде мирно властта на избрания за нов държавен глава Джо Байдън след по-малко от две седмици.

Във видеообръщение Тръмп увери, че ще бъде потърсена отговорност от тези, които са нарушили закона при нахлуването в сградата на американския Конгрес по-рано тази седмица.

Обръщението на президента показва смяна на тона след един от най-мрачните дни в американската история и на фона на разговори за отстраняването му от власт. Тръмп бе умерен за изхода от изборите, ангажира се да работи за мирно предаване на властта и бе категоричен в осъждане на случилото се.

Щурмът на Капитолия, при който загинаха петима души, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк Пенс не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си.

Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва как във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат.

Стигна се до подаване на оставки в кабинета, заради риториката на Тръмп, за която се смята, че е помогнала за подстрекаването на щурма. Кабинета напускат двамата министри - на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос.

Междувременно все повече въпроси изникват за провала при опитите на органите на реда да предотвратят нахлуването в Конгреса. Появиха се и въпроси как полицията би реагирала ако протестиращите бяха в по-голямата си част афроамериканци. По време на демонстрации за гражданските права миналата година бе използвана сила в огромен мащаб.

От Белия дом осъдиха насилието при нахлуването в Конгреса и заявиха, че тези, които са извършили нарушения, трябва да бъдат преследвани с цялата сила на закона.

Ръководителят на Пентагона Кристофър Милър също осъди насилието и заяви, че Министерството на отбраната ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    11 4 Отговор
    ТИ МУ ГОВОРИШ,А ОНО РУПА ЛИ,РУПА.ПОСТРОИХА ТУРСКИ ПОТОК,ЗА ИМА ГАЗ В БЪЛГАРИЯ,А ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ СЕВЕРЕН ПОТОК-2,ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ,А ГАЗЪТ ЗА УКРАЙНА,ПОЛША,УКРАЙНА И БГ. -СТОП !!!.ИМАТЕ СИ ТРЪБИЧКА,ПРОБИЙТЕ СИ ДУПЧИЦА,А?!...ХЪХЪХЪ..А НЕ СТУДУВАТЕ,БРАТИНЬОШКИ...ХЪХЪОФФФФ....
  • 2 трепете го

    13 12 Отговор
    това лудото предаде избиреателите си тръмп е мръсник като тикава
  • 3 РЪМПЕЗИ

    22 4 Отговор
    ИМПИЙЧМЪНТ 3 МИНУТИ ПРЕДИ ЗДАВАНЕТО НА ВЛАСТТА...ВЕЛИКОЛЕПНО... НЕЗАПОМНЕНО...
  • 4 No Exit

    31 11 Отговор
    Нанси Пелоси, Чък Шумър, Джо Байдън, Камала Харис ... свиквайте с изчадията на Луцифер. Тръмп не започна нито една война, играта свърши.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шопо

    11 4 Отговор
    На импийчмана че му фанете пийчмана ! Он на 20 януари сдава белата кукя....
  • 7 чичо Мичо

    7 6 Отговор
    ДАА,ГЕРЧО,ТРЪМП Е СВЪРЗАН С"ТЕКСАС" И ВЪРЛ ПРОТИВНИК НА СЕВ.П-2,БАЙДЪН НЯМА ОТНОШЕНИЕ,ЗА НЕГО Е ВАЖЕН КИТАЙ. И В ДВАТА СЛУЧАЯ,РФ ПЕЧЕЛИ,ХМ,ПУТИН НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ..
  • 8 тръмп е лyд

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "No Exit":

    ахахахахахахаха почна почна , нападна Acад , искаше петрола на Венецyeла замалко да запали Иран , то други за нападне не останаха майxaй с тази мантpa гнycнa твap тaкава

    Коментиран от #20

  • 9 JEB

    3 17 Отговор
    ще се изкефя да го разцепят с един прощален шут..бабичката нанси не е за подценяване изобщо
  • 10 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Поздрави от БНТ! Кошлуков , менте!Вън от БНТ!
  • 11 да питам

    3 4 Отговор
    А нашите , кога ше планират ??!
  • 12 гост

    7 0 Отговор
    Театро,като на нашите. Самата процедурата отнема много повече от две седмици, няма време за тоя" цирк".
  • 13 WLM Ашли

    9 1 Отговор
    о Конституция американският народ има право да влезе в Конгреса и да свали правителство, ако счита че нарушава правата на американският народ.
    Белият живот на ветеренката от ВВС АШЛИ БАБИТ на САЩ няма ли значение? Белият Живот има Значение!!!
    Фалшифицираните избори в САЩ демократични ли са?
  • 14 БАЦО

    0 3 Отговор
    Вчера имаше статия за приликите между мен и Дончо .А сега , като гледате снимката , да ми кажете каква е приликата между Румбата и Дончо ?
  • 15 Шушляка

    3 5 Отговор
    и за нашия Фигаро трябва да се задейства процедурата !!
  • 16 Ашли ИМА ЗНАЧ

    8 4 Отговор
    Демократично ли е БЛМ да чупят, крадат, палят магазини и убиват?
    Демократично ли е Демократите да говорят на пострадалите собственици на магазини, е подпалиха ви магазина, имате застраховка.
    И Конгресът има застраховка, не видях ограбени лаптопи, картини, опожарени стаи.

    Демократични ли е 14 медийни магната да цензурират Президентът на САЩ. Кои са те, че решават ЧАСТНИЦИ да цензурират законно избран Президент на САЩ.
  • 17 Спасители на плажа

    0 4 Отговор
    Колкото пъти хукнем да го вадим от водата,той вече е изплувал и цепи с кроул към брега..Старият Дон е Човекът Амфибия..

    Коментиран от #22

  • 18 Само БСП

    3 6 Отговор
    Всички комунисти да ядат лайн.та на Путин изпратени като торта по Амазон и да отидат до кремъл за да ги наградят с ордени за смелата закуска
  • 19 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    напълно очаквано и необходимо е тръмп да бъде махнат като мръсно куче.такива като него друго не заслужават!
  • 20 No Exit

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "тръмп е лyд":

    Много те е гъдел нещо ... мухите те хапят
  • 21 байдан

    1 4 Отговор
    тоя тръмп е комунист
  • 22 Мир

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Спасители на плажа":

    Тръмп до момента не е използвал нито една от силните си карти, докато враговете му си използваха всички мръсни игри. Така че, ... последният ход е на Тръмп. Очаквайте нов екшън от Америка.
  • 23 Кремена

    6 1 Отговор
    Аз симпатизирам на Тръмп.Той се осмели да бъде различен. Другите президенти на USA са просто копия един на друг и ми става страшно да си помисля какво ни чака занапред като се има в предвид aгресивната поли тика, която водят.
  • 24 Седесарят..

    4 4 Отговор
    Джо няма да може да управлява.Ще гушне букета тоз рептил.
  • 25 Педи

    0 0 Отговор
    Да живее мьжката любов - обичам , джо баидьн
  • 26 Прост народ слаба държава

    2 1 Отговор
    Тръмп вече е в историята след него идва краят на Радев и бспто