10 Януари, 2021 18:30 3 394 62

Блокирани в Босна и Херцеговина мигранти: "Не сме животни"

  • мигранти-
  • босна и херцеговина

Самите босненци знаят какво е да бягаш от дома си – след войната от преди повече от 25 години

Блокирани в Босна и Херцеговина мигранти: "Не сме животни" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посред зима те живеят в гората в импровизирани заслони от найлони и клони – блокираните бежанци и мигранти в Босна и Херцеговина. Парадоксалното е, че никой не ги иска в страната, но и не ги пускат да си тръгнат.

Репортаж на Марина Щраус от Бихач:

Те го наричат „игра“, макар пешеходният преход от Босна и Херцеговина до Хърватия през планините и горите да е всичко друго, освен игра. 25-годишният Рахеел Зафар от Пакистан е правил вече шест неуспешни опита – всеки път е бил залавян от хърватските граничари, бит и ограбван от тях.

Подобна история би могъл да разкаже всеки от трийсетината мъже, живеещи в горския лагер близо до босненския град Велика Кладуша. Палатките им са от дебели найлонови платнища и клони, които те са отсекли сами. Пред всяка от палатките седят по двама-трима мъже, греят се или готвят на накладен огън.

Половината бежанци в лагера са от Пакистан, другата половина – от Бангладеш. Заедно са построили джамия – и тя от найлон, вътре постлана с молитвени килимчета. Пред входа ѝ е кално както навсякъде в лагера – през нощта е валяло. В Босна и Херцеговина има убежища за бежанците, но в тях няма място за всички 8000 мигранти, които в момента се намират в страната. Някои, като Рахеел Зафар, предпочитат да нощуват в гората, отколкото в приютите, за да не бъдат окрадени.

Някои успяват да се измъкнат

Зафар е на това място и защото от Велика Кадуша до хърватската граница, т.е. до външната граница на ЕС, са само няколко километра. Подобно на почти всички останали мигранти Зафар не иска да остава в Босна, а да продължи към Германия, Италия или Швеция. Той знае, че стигне ли веднъж до приятелите си във Франкфурт, всичко ще се нареди. Не като тук в калта, и не като в Пакистан, където той не вижда бъдеще за себе си.

Някои от бившите обитатели на горския лагер все пак са успели да се промъкнат покрай хърватските граничари и вече били в Италия, разказват останалите в гората.

Самите босненци знаят какво е да бягаш от дома си – след войната от преди повече от 25 години. Но мнозина са против присъствието на мигрантите в граничните региони.

Пред междувременно затворения бежански лагер Бира в Бихач, на час път с кола от Велика Кладуша, от седмици се организират демонстрации, в които участват по няколко десетки души. Групата дори е организирала свой лагер, в който хората нощуват, хранят се и се забавляват. Желанието им е на всяка цена да предотвратят повторното настаняване на бежанци в приюта, макар властите да уверяват, че нямат такива намерения. „Не сме расисти, но те изобщо не искат да остават тук – искат да отидат в Европа. В такъв случай, мили ЕС, отвори си границите и ги приеми!", казва една от демонстрантките.

Лицемерието на ЕС

Недоволстват не само демонстрантите – Сухрет Фазлич, кметът на Бихач, също обвинява ЕС за сегашното положение. Но обвинява и правителството в Сараево – че не полага никакви грижи за хората на границата с ЕС. Фазлич казва също, че ЕС проявява лицемерие по отношение на бежанците, исканията им за предоставяне на убежище и насилието на хърватската граница. „По време на миграционната криза Европейският съюз предостави много пари на Босна. Но Бихач не е получил и едно евро – трябваше да се справяме с нашите собствени ресурси", уверява той.

По данни на ЕК, от 2018 година насам ЕС е изплатил над 88 милиона евро пряко на Босна и Херцеговина или на партньорски организации, които да се грижат за бежанците на място. Една от тях е Международната организация по миграцията. Непосредствено преди Коледа тя затвори лагера „Липа“ на 30 км от Бихач – поради това, че босненските власти отказали да укрепят лагера за зимата. „Липа“ бе открит през лятото на миналата година заради пандемията от коронавирус – като временно решение за лятото.

Нечовешки условия

Тъй като наскоро след опразването му лагерът изгоря почти изцяло, на над хиляда души им се наложи да търсят убежище в гората или да си построят укрития в района. Междувременно босненската армия е доставила нови палатки, но много от бежанците ги определят като напълно неподходящи. „Не сме животни“, изтъква Асфак Ахмед от Пакистан, сочейки палатките, към които мнозина влачат матраци и легла. „Това не е място за живеене – особено в този сезон."

Ахмед казва, че подобно на мнозина други ще се включи в следващата „игра“ - щом времето се постопли след няколко седмици. Мечтата му е да следва медицина в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моля ви

    75 5 Отговор
    Не обиждайте животните !!!!
  • 2 Майна

    66 3 Отговор
    НЕ СТЕ , АМА МИСЛЕНЕТО И ЖИВОТЪТ ВИ Е БЛИЗЪК ДО ТОЗИ НА ЖИВОТНИТЕ..РАЗБИРА СЕ , ИМА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ
  • 3 толерастията е вредна

    100 3 Отговор
    "Заедно са построили джамия .." Е затова не ви искат, защото първо джамия после, шириат, халифат, налагане на "права вяра", нови ценности и т.н. ! Това е инвазия !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    66 2 Отговор
    Меркел нали ги покани, защо не й ги предадете ?
  • 6 Пътят

    16 0 Отговор
    Филм с Виго Мортенсен..
  • 7 дрт прч

    73 2 Отговор
    А НИМА ТЕЗИ ХОРА НЕ ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ В ЕВРОПА НЕ ГИ ИСКАТ, 80 % НЕГРАМОТНИ, БЕЗ ПРОФЕСИЯ , ЕЗИК И ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ. АКО АЗ СЕ ОЗОВА В САЩ НЕЗАКОННО И БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЩЕ БЪЗА БИТ, Е.АН И ВЪРНАТ ОБРАТНО. ЗАЩО СИ ГО ПРИЧИНЯВАТ

    Коментиран от #32, #34

  • 8 Охо Бохо

    56 2 Отговор
    Тези корона не ги ли лови? Нали пандемия, опасно заразна, а тия г. з до г. з и нищо. Дали пък този вирус не коси само гостоприемниците? Колкото се опитват да предизвикат съчувствие тези от НПО, толкова повече отпор ще има.

    Коментиран от #11, #38

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 асан наглия

    37 0 Отговор
    Асанчо, я ни кажи тея от къде са преминали за Босна?
  • 11 сила

    49 1 Отговор

    До коментар #8 от "Охо Бохо":

    много интересен въпрос......локдаун,карантини за белите а сиганите си щъкат насам натам и нищо им няма
  • 12 Сатъра на Хана

    34 6 Отговор
    Татко им Прасето Реджеп ,
    да си ги прибира в Турция
    .....
  • 13 Кой68

    49 2 Отговор
    Него ли разбрахте-НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ...НЕ ВИ ИСКАМЕ.
    Връщайте се откъдето сте дошли.
  • 14 Сатъра на Хана

    49 1 Отговор
    Кмета на Лондон
    Пакистанеца Садик Хан да ги прибере в дома си и ще се оправи работата
    .....
    Може да ги настани в конюшните или в оранжериите на Кралицата
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Живял съм в Гърция пакистанци,

    51 3 Отговор
    индийци,бангладешци! Не знам дали да животни но със сигурност не са хора! Най-лошите мюсюлмани живеят в Пакистан и Бангладеш! Изгонени са от Индия от Джавахарлал Неру! Търтеи са облягат се на религията си да се молят по 5 пъти на ден, за да минава деня и да вземат надника! Тези които се научиха да не се молят, работят, останалите им биха шута!

    Коментиран от #39

  • 17 ДА ПИТАМ НЕЩО

    12 31 Отговор
    Сега защо не плюете Борисов че в България няма емигранти а Гърция е пълно, това е заради добрите му отношения с Ердоган който Радев е бесен, защото него го еб.....ва само Решетников

    Коментиран от #26

  • 18 DOĞAN BURSA

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Таксиджия бивш":

    Арабска печка да коментира Кафяви раси хахаааа смях баце
  • 19 Като не искат

    29 2 Отговор
    да са на влажно и мокро и студено, да се върнат в пустинята без вода и при висока температура. Ще им бъде толкова сухо, като на мумия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 DOĞAN BURSA

    2 13 Отговор

    До коментар #21 от "Хо хо хо":

    Ще усетиш Тракийската Арийска мощ Славянски Жълтурнак
  • 24 БОЗА

    26 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Палатките им са от дебели найлонови платнища и клони, които те са отсекли сами."

    Виждате ли,как манипулират дойче веле-също,като улавото танте,дето казваше:"ще се справим"...някой ТРЯБВА да ги чака,и да им работи и подготвя нелегалните,противозаконни преминавания през граници и държави(очевидно в държави до тук е било ТАКА)...да,но тук климата е естествена защита-зимата е студ,вятър и сняг...и местните си имат достатъчно грижи,за да ви "очакват"... ;-)
  • 25 DOĞAN BURSA

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хо хо хо":

    В Бежанския лагер са етакива печки като тебе знаеш ли колко бързо кротват вънка сте по ниски и от тревата
  • 26 А тебе даже и

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Решетников не те .....! Не можеш да се караш с всички! Каналите минават през България, знаеш кои, има алъш вериш, няма как да ни пуска емигранти! Тъй че не рипай, като не си запознат! Едно време каналите вървяха с благословията на Тошко, сега с благословията на заместника му!
  • 27 Преминаващ оттук

    34 2 Отговор
    Тази статия колко пъти ще я пускате. Европа е за европейци. Да си се връщат по родните места. Неграмотни, необразовани само Германия приема. Такива синкавци смучат социалната система. То не са жилища. То не са пари, а като стане време да работят никакви ги няма.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мирослав

    35 1 Отговор
    Пакистан и Бангладеш са прекрасни мюсюлмански държави - защо бягат от тях? При това към предимно християнските Германия и Швеция?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Един

    16 1 Отговор
    И ние не сме но ни управляват животни
  • 32 МЛД ПРЧ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "дрт прч":

    Шест реда и половина си написал.Кухи..Европа ги покани.Европа не ги иска.28 думи са..
  • 33 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    24 0 Отговор
    Мигрантите небили животни ами тогава върнете се в родните си кошари. ХА ХА ХА.
  • 34 Стамат

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "дрт прч":

    Не си го причиняват сами пич(извинявам се ако ти звучи обидно) , тези са назначени. Ако бягаш от нещо в родината си, отиваш в най-близката мирна страна , а тези са дошли от Пакистан, кой ги финансира, аз съм с прилична заплата и не мога да си позволя да отида по оня край на света, остани си със здраве😀
  • 35 Левскар

    32 0 Отговор
    Абе не сте животни, но много сте нагли. Не виждал бъдеще за себе си в Пакистан и решил да емигрира в ЕС. Абе като сте толкова големи мюсюлмани защо не отидете в мюсюлманска държава? В Турция например!
    Европа е континент на християни и поради факта, че сме твърде толерантна религия ни се качвате на главата. Айде обратно към Азия!

    Коментиран от #41

  • 36 Порно

    14 0 Отговор
    Да , не може така. Трябва да им се даде възможност да се върнат в Бимбинистан. Който е иска да не писка.
  • 37 добрият турчин

    16 2 Отговор
    нека всички се върнат в турция, ние ги обичаме и ги искаме!
  • 38 Стамат

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Охо Бохо":

    Всъщност тази „корона” не е измислена за тях а за белите хора, да си чул да се говори за някаква масово ваксинация в Африка.
  • 39 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Живял съм в Гърция пакистанци,":

    Като си живеел в Гърция ,що не кажеш че те са евтина работна ръка.
    Самите гърци си ги искат.

    Коментиран от #60

  • 40 Пламен

    18 1 Отговор
    Няма по мързеливи,глупави и нахални от тия

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Ама ти

    3 10 Отговор

    До коментар #35 от "Левскар":

    Много си умен бе джинджифил,кажи им на своите си Европейски господари да не се месят вече в Азия,защото ги разтуриха и им ограбиха петрола и златото и всичко ценно,а самия народ беден и няма кво да яде,Еее така е,те тва още не е нищо,отсега нататък започва цирка,бомбени атентати и мноого емигранти,Ердо навремето беше казал,че всичко сторено,рано или късно ще се върне като бумеранг,е на,всичко се връща.Аз ако съм на мястото на Ердо ще пусна всички емигранти,5 млн.майна,да изядат дървото всички европейски страни,и после чао на всички,много поздрави от 6-та маса с песента не Плачи Майко Мила
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    И миришещи.
  • 44 БОЗА

    18 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    Имам познат в лагер с такива край Мюнхен...в момента вдигат гюрултия,защото ги карат ДА СПАЗВАТ вечерният час-БУЧАТ...та си прав-нахални са-още от лагера ОТКАЗВАТ ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛА(какво ли ще е по-късно)...но тази наглост,донякъде идва от това,че знаят,че "мигрирането"им е ОРГАНИЗИРАНО...организаторите на всичко това са,за(......)ти си довърши по избор думата... ;-Х

    Коментиран от #45

  • 45 Мисля че

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "БОЗА":

    Ти си за (......),довърши сам.на които им робуваш в момента много поздрави,щяха да помислят за това преди да ограбят и убиват хората в Азия
  • 46 Знайко

    19 1 Отговор
    Какво търсят в Босна, Хърватия, Италия, Германия. Никой не ги е канил в
    Европа, да се връщат откъдето са дошли и да си оправят техните държавите щом искат да живеят нормално. А не да идват да съсипват и Европа така както са съсипали държавите си с този техен ислямски манталитет.
  • 47 БОЗА

    15 0 Отговор
    Не схванах-на кого "робувам"...кого убиват и ограбват в Азия ,и какво общо има това с нелегалната миграция на огромни маси хора от определена религия с крайна точка определен континент...кое в коментара ми докара тази ти реакция-сериозен съм...успокой се и сподели-иначе увисваш.. ;-)

    Коментиран от #48, #50

  • 48 Ами извинявай

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "БОЗА":

    Обаче Евро страните и Сащ докараха до това положение,заради петрола и златото Сащ отидоха в Азия,ограбиха им петрола в Сирия,Ирак и поизпотрепаха хиляди невинни хора,и те бяха принудени да емигрират,ако ти покажа видеа как майки и деца убиват ще заплачеш,както и да е,и в крайна сметка емигрираха в Турция,защото е най близката граница,Ердо каза че неможе да издържи 5 млн.и да престанат да убиват,последно още 1 млн като се натрупа на Турската граница и Ердо вече се намеси

    Коментиран от #52

  • 49 xxx

    7 1 Отговор
    Болни от коронавирус точно нула! Германия и Швеция са мюсюлмански страни!
  • 50 А за убийствата

    5 7 Отговор

    До коментар #47 от "БОЗА":

    И зверствата на Франция в Либия и Африка да не ти говоря,влез в интернет и виж,как са убивали и ограбвали,има видеа в ютуб,после Франция ще ми говори за демокрация с чужди и ограбени пари,повече от 2 млн Африканци са убити,само в Руанда 800 хил.има много да ти разправям,но с писане няма да стане

    Коментиран от #55

  • 51 Реалист

    14 1 Отговор
    "25-годишният Рахеел Зафар от Пакистан е правил вече шест неуспешни опита – всеки път е бил залавян от хърватските граничари, бит и ограбван от тях." Евала на хърватските граничари. А чуждо тяло вкарвали ли са им или само са ги жобили
  • 52 БОЗА

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ами извинявай":

    "Извинен" си... ;-)))))

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Е няма проблем

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "БОЗА":

    Това са истините,има много пропагандни новини за Турция,които не са верни,но какво да се прави,в последните години най силното оръжие са медиите,лека вечер,да си жив и здрав
  • 55 БОЗА

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "А за убийствата":

    "...Публикувано във факти.бг: има много да ти разправям,но с писане няма да стане"

    Прав си...трябват плюшени играчки...сега лягай-утре на ранина в магазина...трябва да помагаме-западняците така правят-бъди европеец... ;-)
  • 56 Истината съм аз

    14 0 Отговор
    Бежанци от пакистан и бангладеш ??????
    Егати наглярите и д.в.
    Също
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Георги Стоянов

    8 1 Отговор
    Християните в Европа не ви желаем! Кратко, точно и ясно! Айде обратно към Азия. Там си се кланяйте на Ердоган, Алах, Слона твой приятел и който друг си искате.
  • 60 По рибарниците работеха!

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Там съм ги виждал, всички са черни пирати!
  • 61 Петко

    2 1 Отговор
    Кой от къде е!
  • 62 Пламен

    1 0 Отговор
    Да, така е. Веднъж да стигнат Франкфурт... Даже после ще пратят пари за легализация на Джамията в гората!