11 Януари, 2021 21:00 4 083 16

Хората в Мадрид си подадоха ръка в най-тежката зима от 50 години насам

  • испания-
  • сняг

Властите в испанската столица съобщиха, че основните пътни артерии в града вече са почистени от снега

Хората в Мадрид си подадоха ръка в най-тежката зима от 50 години насам - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания потъна в снежен хаос: това е най-тежката зима от 50 години насам. Сплотеността обаче помогна на испанците да се справят с кризисната ситуация.

В Мадрид първият сняг падна миналия четвъртък. И днес на някои улици той все още е до колене. Службите по чистотата не могат да се справят с почистването, а регионалната президентка на столичния регион Исабел Диас Аюсо помоли гражданите да не използват личните си автомобили. Снежният хаос е толкова голям, че колите не могат да се движат дори и с вериги. Единствено автомобилите с висока проходимост 4х4 успяват да помръднат от мястото си. Затова и собственици на такива автомобили импровизирано организираха извозването на хора, които спешно се нуждаят от транспорт в града - например пациенти, нуждаещи се от хемодиализа. И всичко това - безплатно. Някои дори поемат ролята на линейки и обикалят из града с лекар "на борда".

Допусна ли правителството грешки?

Военните също помагат - мобилизирано е подразделението за борба срещу природните бедствия и катастрофи, което също разполага с високопроходими превозни средства. Но това не е достатъчно да осигури транспорт на всички нуждаещи се в испанската столица.

Мнозина обвиняват регионалното правителство, че въпреки предупрежденията за очакваната снежна буря то не е реагирало адекватно. Например да поиска навреме съответната логистична подкрепа от държавните органи. Местните власти отхвърлят обвиненията и твърдят, че метеоролозите не са предупредили, че бурята ще бъде толкова силна.

Пред екип на испанската телевизия TVE една медицинска сестра споделя, че е щастлива, че е успяла да се прибере у дома след 40-часова смяна - благодарение на доброволците с високопроходимите автомобили, които помагат на хората да се придвижват в тази тежка обстановка. "От петък вечерта съм дежурна. След кратка почивка вкъщи трябва да застъпя отново, защото някои колеги карат дори по шест смени без почивка", казва тя.

Кога Мадрид ще се върне към нормалния си ритъм?

Властите в Мадрид междувременно съобщиха, че основните пътни артерии в столицата вече са почистени от снега. Само в неделя 6000 души са участвали в почистването. По испанските магистрали обаче хиляди камиони остават в снежен капан на местата за почивка. Стотици блокирани коли има и на околовръстната магистрала на Мадрид. Някои от шофьорите и пътниците са чакали повече от 15 часа да пристигне помощ.

В късния следобед в неделя беше възстановено движението на влакове от и за Мадрид. А от снощи отново работи летището в Мадрид, но първоначално само за излитащи самолети.

Регионалното правителство обяви, че очаква до края на тази седмица градът отново да се върне към нормалния трафик. А дотогава вероятно мнозина ще разчитат на доброволците с високопроходими автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спор няма...

    8 39 Отговор
    А за нашият ФАТМАК , хората не струват..нищо! Мечтае Червената Мафия да се докопа до...Властта!

    Коментиран от #2, #4, #5, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гробища

    33 4 Отговор
    Нашите селяндури с джипките никога няма да постъпят така.
  • 4 Спор Има

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Спор няма...":

    И винаги ще Има! А лично за теб,колко струват Хората бе,льохман?! Колко цента?

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тойота

    34 4 Отговор
    Сегашният „снежен хаос” навремето си беше просто зима.
  • 8 Ииийехууу...

    8 3 Отговор
    Сибир свърши! Всичките наказания ще се лежат в Испания..
  • 9 санчо панса

    14 11 Отговор
    Испански джендъри.Паднаха два пръста сняг и се посраха.Тия са гола вода.Добре че са нашите черноработници да им бършат гувната и да им вдигат самочувствието.
  • 10 Прахосмукачка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЛАПАЙ СИ'РЕН'ЯСА'ЛИЯ":

    Ела,боклученце,включена съм.Пък и фамилията си доведи,да стане по-простички наоколо..
  • 11 Hoho Boho

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спор няма...":

    И моят коментар беше премахнат.
  • 12 Седесарят.

    6 0 Отговор
    Живях 2 г във Валенсия..Много яко беше.2000,,2001.Плсщах с песети 25 песети ,с дупка .Много Приятели имам там..Суерте,Амигос!!..Подкрепа от Слънчева Б ългария.!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пепи

    8 1 Отговор
    Снега в нито един момент не успя да влезе в обувките ми.Знаете как е в България - излизаш и като се прибереш - чорапите ти са замръзнали и със сняг.В мадрид това не стана.Значи не е бил повече от 15 сантима.Аз съм на мнение че местните са за държавен съд.Може ли да нямаш 50 снегорина и 100 тона морска сол.
  • 15 ХАХАХХА

    3 1 Отговор
    РЕПРЕСИВНИЯ ОРГАН НАРИЧАН ПОЛИЦИЯ ГИ БИЕШЕШ ПОСТОЯННО ,КАЖЕТЕ ИСТНИАТА СТРАХЛИВИ ЖУРНАГЛИСЧЕТА НАЛИ СЕ БОРИТЕ И ПРЕТЕНДИРАТЕ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!
  • 16 Ддд

    1 1 Отговор
    Как така ще си подават ръка?! Тия не са ли чували за невидимия враг?
    Два метра дистанция!!!
Новини по държави: