Last news in Fakti

14 Януари, 2021 10:35 1 768 3

Харадинай: Еди Рама да се занимава с Косово, а не със спора на Турция и Гърция

  • косово-
  • рамуш харадинай-
  • еди рама

В средата на януари миналата година Рама заведе дело за клевета срещу Харадинай пред Основния съд в Прищина

Харадинай: Еди Рама да се занимава с Косово, а не със спора на Турция и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Алианса за бъдещето на Косово (АБК) Рамуш Харадинай заяви пред телевизия Ora News, че от една година не са общували с албанския премиер Еди Рама, цитира думите му македонското електронно издание “Слободен печат“.

„Отдавна не общувам с Рама, повече от година. "Ще уважавам всички институции на Албания, разбира се, пожелавам на моите албански сънародници да продължат напред в реформите си и на предстоящите избори те ще решат кой ще управлява държавата и аз ще уважа това", каза той в предаването "Темпора", предаде Фокус.

Харадинай, бивш премиер на Косово, коментира опита на премиера Еди Рама да стане посредник между Турция и Гърция.

Според Харадинай, вместо да разрешава проблемите между Анкара и Атина, премиерът Еди Рама може да работи за нови признавания на Косово, подчертавайки факта, че Гърция все още не е признала косовската независимост.

„Знам дискусията, която Албания води с Гърция на морската граница. Ние имаме интерес да подобрим отношенията с Гърция, за да може официална Атина да признае независимостта на Косово, така че в този случай би било по-добре Рама да помогне на Косово да бъде признато отколкото да се интересува от допълнително разрешаване на други въпроси. "Благодарим на Анкара за признаването на независимостта на Косово и тяхната подкрепа за нас," каза Харадинай.

В средата на януари миналата година Рама заведе дело за клевета срещу Харадинай пред Основния съд в Прищина. В исковата молба се твърди, че Харадинай е обвинил Еди Рама, че е подкрепял размяната на територии между Косово и Сърбия.

Харадинай оцени, че искът няма основание и че е заведен само за да се избегне политическата отговорност. Рама все пак оттегли иска си в началото на юли по време на посещение в Прищина.

„Не че не е важно за мен, но по-важното е какво ще ни обедини всички. Със или без дело, Рамуш не е министър-председател, не е политик за мен, той е една от историческите фигури. Така че съдебната процедура ще бъде официално оттеглена, каза Рама тогава в Прищина, след което оттегли иска.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМЕН

    12 1 Отговор
    И каква стана тя! Косовските албанци не се разбират с Албанските албанци, също както Македонските българи не се разбират с Българските българи! Трябва от целия Балкански полуостров да направим молебен : Господ да направи, така че Великите сили да ни забравят! Щото от заигравките на Великите сили и продажността на политиците ни сме на тоя хал!
  • 2 Балканстоп

    6 4 Отговор
    Ако си мислите , че с Хачим Тачи в затвора ,
    ще ви се размине ,за трафика на наркотици и Проституция в Европа ,жестоко се лъжете,
    и какви "сънародници" са ти Албанците ,
    като дори и не искат да говорят с теб???
    Сънародници , са ти единствено и само Сърбите !!!
  • 3 мехмед

    5 1 Отговор
    Циганията се карат, вън от Европа!