Last news in Fakti

30 Януари, 2021 09:37 3 820 20

Трети ден масови протести в Полша

  • полша-
  • протест-
  • аборти-
  • полиция-
  • ранени-
  • стълкновения

Пострада лидерът на протестиращите Марта Лемпарт

Трети ден масови протести в Полша - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС
Трети ден масови протести в Полша

Трети ден масови протести в Полша

Трети ден масови протести в Полша

Трети ден масови протести в Полша

Трети ден продължават масовите протести по централните улици на Варшава след като влезе в сила решение на конституционния съд за абортите. Акция на женското протестно движение и негови привърженици започна късно вечерта на 29 януари. Близо 1000 участници блокираха централно кръстовище и след това започнаха шествие по пътното платно.

Полицията прегради пътя на демонстрантите. В момента, когато служителите на реда искаха да откъснат демонстрантите от водещия колоната автомобил с високоговорители, беше използван сълзотворен газ. Пострада лидерът на протестиращите Марта Лемпарт.

Демонстрантите носеха фоейрверки, знамена и транспаранти. Основните символи на протеста са червена мълния, закачалка и чадър. На транспарантите се четеше "Абортът е мое право", "Аборт без граници", "Право и справедливост" е вирус". Имаше и скандирания "Хей, хей, хей, абортът е ОК". Някои участнички носеха зелени шалчета бандана, които бяха отличителен знак на протестиращите в Аржентина.

Гневът на протестиращите е насочен срещу управляващата консервативна партия "Право и справедливост", за която се смята, че упражнява неправомерно влияние върху конституционния съд. Неговото произнасяне ограничи достъпа до аборт.

Трети ден масови протести в Полша

Трети ден масови протести в Полша


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЛГБД

    29 7 Отговор
    ФЕМИНИЗМА ЛЕЗБИЙСТВОТО И МАТРИАРХАТЕ И МЕКИТЕ КИТКИ СА НОВИТЕ ЦЕНОСТИ БЪЛГАРИ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ ЩЕ ВИ УНИЩОЖАТ ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ.
  • 3 Овчарник

    16 1 Отговор
    Цената на противозачатачните хапченца ще се вдигне и някой лобист и неговия господар ще станат неприлично богати..
  • 4 Venturа

    18 1 Отговор
    И, от какъв зор е тази забрана! След, като Ковид- истерията и ваксинацията, целят намаляване на човечеството!?

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Оги

    21 1 Отговор
    Тия за едни аборти 1000 човека, а ганьовците на могат 20 човека да се съберат. От всичко е доволно стадото. Стадото.

    Коментиран от #13

  • 6 Расим Плевня

    12 3 Отговор
    "масови"???? 1000 души на 36 милиона???Хайде бе толупи.щекелите на Гомнойче Веле не са всичко на тоя свят...

    Коментиран от #8

  • 7 Шекел

    5 4 Отговор
    Пдалите и лезбииките па кво прават там суперн нагли тпи и неориентирани психично болни страдащи от липса на внимание.Те деца нямат.Какви аборти.
  • 8 Защо ли Гомнойче Веле

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Расим Плевня":

    не отиде в Китай да им каже нещо за селективните аборти на женски плод нали сме в ерата на феминизма.Обаче бизнеса с китай е важен.
  • 9 Шекел

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Venturа":

    Ти наистина ли вярваш за намаляването на човечеството.Евреите намаляват европейците човечеството си расте виж Азия и Африка.
  • 10 Мислещ

    6 1 Отговор
    Гледам кадрите и си мисля яки здрави мъже с надписи полиция влачат и бият хора - жени и мъже с палки , струи и какво ли не в Полша Нидерландия САЩ Русия у нас разбира се пребиваха лятото и какво и кого пазят срещу кого застават защо??????
  • 11 Мдааа

    6 1 Отговор
    Питайте папата защо така, тези са католици, голЕма работа излезе тая демокрация

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Stéphanie 🎲

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Оги":

    Оги не си много прав иде реч за дефекти на плода.Мисля че пак е виновна религията !!!! Около шестнадесетата гестационна седмица се взима кръвно изследване за вероятен риск за раждане на дете със синдром на Даун или дефект на невралната тръба. В някои болници това е вече обичайна практика.

    Изследването за  HIV  е също важно скринингово изследване, понеже могат да се намалят някои рискове за зараза на плода. Кръвно изследване се взима и за установяване на имунитет към токсоплазмоза. Това е инфекция, която се причинява от паразит в суровото месо и котешките изпражнения. Ако се заразите по време на бремеността, това може да навреди на плода..При нас ни скъсват от изледвания даже и за диабет си спомням ми правиха .Ако дете с увреждане се роди то няма да полезно за себе си,товар и мъка за родителите.А когато родителите починат или вече стари болни кой се грижи за тези деца ???

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 14 Гоуст

    6 2 Отговор
    Брей колко юного пдали и лсбиики да се чуди човек как стават повече и повече като не се размножават

    Коментиран от #16

  • 15 За кво

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Venturа":

    Е каква е тая цел и защо се прилага неефективна и безсмислена стратегия за изпълнението и ??? Намаляване чрез ваксина, така ли ??? Тия, които са я измислили(ако въобще съществува) трябва да са много глупави или просто, тия които вярват са истинските глупави, а ?
  • 16 Бегай бе

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    За какво им е на пе.али да реват срещу аборти бе , да не би да са започнали да забременяват ?
  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТЕРОРИЗМЪТ Е ВЕЛИК !!! ПРАВИШ ЦЕНТЪР ЗА АБОРТИ И НА ВСЕКИ ЧАС УБИВАШ ПО ЕДИН ПОЛИЦАЙ ЩИТОНОСЕЦ СЪС СНАЙПЕР ОТ КИЛОМЕТЪР !!! ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС ЛИКВИДИРАШ СЪС СНАЙПЕР ОТ КИЛОМЕТЪР - ПОЛСКИТЕ ВОЖДОВЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ / ЗА ДЕЦАТА ИМ ИЗЧАКАЙТЕ / !!! ВЗРИВЕТЕ КАТОЛИЧЕСКИТЕ ИЗГЪЗИЦИ КАТЕДРАЛИ -- АМА НАПЪЛНО !!! КОЛЯЙТЕ КАТОЛИЦИ -НАВСЯКЪДЕ !!! МОЖЕ И ДА ПОУМНЕЕТЕ !!!!!!!!!
  • 18 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    ,,Много хора днес като богове искат сами да определят начина и началото на своето битие. А великите постижения на науката и техниката, и в частност на медицината, чрез съвременните методи за зачатие извън майчиното тяло – инвитро и икси, им предлагат невероятни възможности за това.
    Уви, не оставихме нищо на благата и съвършена Божия воля! Бог вече не ни е необходим, понеже можем да подчиним почти всичко на собствената си воля, (срв. Прем. Сол. 10:14-16). Но действително спасителни ли са за човечеството тези постижения, с които се гордеем? Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си, (Мат. 16:26)?
    ...този въпрос, който у мнозина буди противоречиви чувства и мисли, в светлината на Православната християнска антропология и учение за смисъла на страданията...
    ...С търпението си спасявайте душите си, (Лука 21:19), ни е завещал Спасителят, защото през много скърби трябва да влезем в царството Божие, (Деян. 14:22). А в това Царство Божие не се влиза с гордост, която ни учи на ропот, казва архим. Серафим (Алексиев), а със смирение, което ни кара да търпим. Няма други по-добри учители на смирение от скърбите. Затова именно Бог ни праща страданията, за да се смирим пред Него. Никой с гордост не се е спасил, (срв. 1 Петр. 5:5). И пак тази пагубна гордост ни пречи да изповядаме, че Господ е Алфа и Омега, начало и край, (Откр. 1:8) на нашето битие и е кощунствено човек сам да се сътворява и да определя началото на своето битие...'' (ht
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Това беше цитат от статията ,,Методът Ин Витро в светлината на Православната антропология и учение за смисъла на страданията'', чието съдържание е индиректно свързано с темата за абортите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания