Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 17:55 7 834 42

"Не пускайте прахосмукачките!": ледена зима и недостиг на ток в Швеция

  • студ-
  • прахосмукачки-
  • швеция-
  • скандинавия-
  • ток-
  • ледена зима-
  • зима

Заради ледената зима в скандинавската страна се стигна до сериозни проблеми с електроснабдяването

"Не пускайте прахосмукачките!": ледена зима и недостиг на ток в Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: „Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Това се отразява негативно и на икономиката. Хенрик Сьолунд, директор на хартиената фабрика „Holmens Pappersbruk", описва какви са последствията за неговата фирма: „Всеки ден следим цените на тока и работим фактически с ръка на спирачката". Ако токът стане твърде скъп, Сьолунд намалява производството.

Защо токът не достига

Много други енергоемки предприятия са в същото положение. А държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: „Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Автор: Карстен Шмистер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рено ентусиаст

    78 8 Отговор
    Ай сига ползвайте Тесли

    Коментиран от #19

  • 2 швед

    77 9 Отговор
    Прахосмукачките добре, ама ако ни забранят да пускаме и вибраторите...е тогава ще има революция.

    Коментиран от #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нашия

    109 4 Отговор
    само така -и да продължавате да слушате Грета Тумбака...умно е детето

    Коментиран от #6

  • 5 Тито

    79 6 Отговор
    Това е капитализъм мизерия но се хвалим че сме добре.във Америка 100- милиона не могат да си платят наемите защото нямат пари.
  • 6 Шведче

    15 55 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    На Гретето ганьовците и ядат л..ната

    Коментиран от #8, #36, #41

  • 7 име

    39 4 Отговор
    тове е социализъм по шведски.
  • 8 нашия

    44 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шведче":

    и не само ганьовците-те я пуснаха по целия свят да маже с л-аи-нна
  • 9 Турски учен

    5 1 Отговор
    Не плюй на земята, не забравяй наводненията в Ислямбол.
  • 10 Белгиеца

    33 5 Отговор
    Като се има предвид, че по-голямата част от Швеция е отвъд Арктическия кръг, нормално е да е много студено. Стокхолм, Малмьо, са доста надолу и там почти не се усеща така студа, макар да е-15 понякога, но не така стоят нещата нагоре. Лично съм бил свидетел-карах автомобил при -43 градуса и горивото започна да замръзва в резервоара. Добре, че поне няма вятър, иначе ще се усеща като-50 и повече.

    Коментиран от #39

  • 11 Ами северния паток минава до тях

    22 1 Отговор
    Ко чакат....
  • 12 готвачка

    26 2 Отговор
    Тея да не говорят ГЛУПОСТИ, че може и да лишат хората и от готвенето, ако готвят с електричество!
    Ами да вземат мерки срещу разните му измислени валути, които се кОпат !
  • 13 Нане

    47 2 Отговор
    спряха ядрените реактори и сега ще ядат папура с дисагите
  • 14 Рошко

    9 11 Отговор
    Плюйте плюйте по Швеция пак, май никой не ви се хвана за ковида сега недостиг на тол има ли
  • 15 пепи

    22 1 Отговор
    Мда.Проблема бил сезонен -ти замръзни от студ,па после некой да ти продава тока по евтино.
  • 16 Соросоид

    6 20 Отговор
    Това е фейк, няма такъв филм да не достига ток в цивилизования свят.
  • 17 123

    26 2 Отговор
    Швеция се напълни с рязани които консумират повече ток.
  • 18 Нищо ново

    31 2 Отговор
    Изнасят ток, а ги агитират да не си ползват прахосмукачките?! Колко харчи на час една прахосмукачка, по новите директиви май не трябваше да бъдат над 750 вата. Час, два да се ползва едва ли ще изхаби 2-3 киловата. Сега остава да въведат и 2часа има 3 няма за да имат за износ.
  • 19 АУУУУУ

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рено ентусиаст":

    Много са тежки на бутане заради празните батерии. 😂😂😂😂🚗🚗🚗
  • 20 Behemoth

    12 16 Отговор
    Ганьо тръгна да оправя Швецията кат гледам...
  • 21 Фаро

    2 2 Отговор
    Не съм я спирал от началото на пандемията
  • 22 Ха ха ха

    15 4 Отговор
    Да се нареди на опашката за газ при Русия, ама дъл ще стигне за нея?
  • 23 То тва е

    24 1 Отговор
    От глобалното затопляне на грета тумбак 🤣🤣🤣
  • 24 И това е нашият пример за бъдеще...

    21 2 Отговор
    Скоро и при нас,от износители на вносители!Сегашните ни управляващи,кофи,тикви,татари,шкембе били и дуловски скумрии ще се изнесат от територията и ще останат куп службогонци от раята,на една нулева заплата....
  • 25 не може да бъде

    19 3 Отговор
    Както е известно умните хора се учат от чуждите грешки,а глупаците- от своите.Въпросът е ние в коя категория попадаме,след като не се учим даже от собствените си грешки.../имам пред вид тези които продължават да приказват ,че Белене не ни трябва/!?
  • 26 Лоша работа

    10 6 Отговор
    От няколко години след авария в Мексиканския залив от експлозията на нефтени платформи за добив на петрол, атлантическото течение на Гълфстрийм постепенно се отклонява и отслабва , което за в бъдеще ще доведе до истински дълги зимни апокалипсиси с големи студове в Англия, Шотландия,Нидерландия, Дания , Швеция и други северни държави...

    Коментиран от #34

  • 27 Гост

    22 1 Отговор
    Значи преди да си включиш радиатора в Швеция трябва да се размислиш дали по екологичен начин е дошла енергията до твоя отоплитекен уред. И да изчакаш когато слънцето в тази Северна страна ще грее достатъчно за Зелените, алтернативни източници , за да си включиш прахосмукачката.

    Коментиран от #28

  • 28 Дизела

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    А Теслите с каква ще ги зареждат?
  • 29 Ффффф

    5 10 Отговор
    Пак пишем глупости, аз живея тук и нищо такова не са казали нито по радиото нито по телевизията. А вие какво очаквате все пак е Северна страна зимата да е +30 С. През 2010 година в града в който живея Örebro беше станало - 25 С и за шведите това беше нормално. Не мога да разбера защо ви е толкова лоша тази Швеция. Не знам колко е скъп тока но за 60кв. квартира плащам около 260 sek. Всеки месец. Като имам в банята подово отопление.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Йозеф

    17 1 Отговор
    Метам дъбови цепеници в камината и ме боли шнура за Шведите.
  • 31 аааааа

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ффффф":

    Не бе човек..! Не ни е толкова лоша Швеция и въобще не ни интересува тази северна страна , ама шведите са Публикували "специално телевизионно клипче и сериозен глас призовава как да се пести електроенергия" А теб щом те кефи да си живееш на - 25 С , стой си там, щото в България пък ние довчера си се кефихме през февруари на +17 С и ни беше много добре...!!!
  • 32 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ффффф":

    ДВ го пише това и също че внасяте мръсен ток
  • 33 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "швед":

    Тогава ще ти се наложи да понащракаш няколко каки.
  • 34 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лоша работа":

    Аз пък си мислех, че е заради земетресението в Индийския океан, през 2004г. След него казаха, че оста на Земята си е променила наклона. Горе-долу година-две след това спряхме да имаме зими.
  • 35 БПФ

    12 0 Отговор
    А, няма проблем - спрете окончателно "мръсните лоши" електроцентрали, а също и атомните... ще станете на бели мечки. Ама първо ще обесите тунбергова с краката нагоре !!! Разбира се - вината не е на иди0тчето, а на тия, дето го слушат !!!
  • 36 Е, ти очевидно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шведче":

    Си ги изял!
  • 37 Анонимен

    8 0 Отговор
    Като се гнусите от "мръсния ток" и по лошо ще става. Скоро честичко ще ви се налага да оставате на тъмно и студено , но за сметка на това електроенергията ви ще бъде чиста ... когато я има .
  • 38 Някой тук чете ли въобще

    2 3 Отговор
    Чукча писател, а не читател! Вие вече знаете всичко, нали? ВЕИ са виновни, че не могат да осигурят достатъчно ток!

    В статията обаче е казано много :

    "В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но НЯМА ДОСТАТЪЧНО ЕЛЕКТРОПРОВОДИ, по които НУЖНИТЕ КОЛИЧЕСТВА да се изпратят в южната част на страната."
    ...
    „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. ДНЕС ИЗНАСЯМЕ ПОВЕЧЕ ТОК откогато и да било преди, като в същото време ВНАСЯМЕ ПО-МАЛКО и използваме значително ПО-МАЛКО ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА".
  • 39 ЗАлудо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Белгиеца":

    ЗАлудо си ходил в Швеция щом не си разбрал,че не повече от 1/4 от територията на Швеция е северно то Полярния кръг.
  • 40 Петко

    1 0 Отговор
    А кога да заредя ел. колата? В този студ пробегът й не ми стига да си ида на село?
  • 41 Бодак

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шведче":

    Гретето напълно и хлопа дъсчицата.
    На нейните Родител 1 и Родител 2 - още повече.
    При първите и напъни да се пъчи и да поучава, Родител 1 трябваше да я ошамари. Светът никока нищо хубаво не е видял от пъчльовци
  • 42 гуньо

    0 0 Отговор
    Да си пускат вецовете ако не са замрузнали.Ама то турбина със сняг и лед не се върти.
Новини по държави: