Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:42 1 109 2

ЕК представи търговската си стратегия за следващите години

  • ек-
  • ес-
  • стратегия-
  • търговия-
  • пари-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • климат

Новата стратегия ще укрепи капацитета на търговията да подпомогне цифровия и климатичния преход

ЕК представи търговската си стратегия за следващите години - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи търговската си стратегия за следващите години. Тя отразява концепцията за отворена стратегическа автономност и се основава на готовността на ЕС да допринесе за икономическото възстановяване като подкрепя екологичните и цифровите трансформации и като поставя отново акцента върху засилването на многостранното сътрудничество и реформирането на правилата на световната търговия, за да се гарантира, че те са справедливи и устойчиви. Когато е необходимо, ЕС ще заеме по-решителна позиция в защитата на своите интереси и ценности, включително чрез нови инструменти.

Като се справя с едно от най-големите предизвикателства на нашето време и отговаря на очакванията на своите граждани, Комисията поставя устойчивостта в центъра на своята нова търговска стратегия, като подкрепя фундаменталното преобразуване на икономиката на ЕС в неутрална по отношение на климата икономика. Стратегията включва поредица от водещи действия, които имат за цел да подсилят правилата на световната търговия и да допринесат за икономическото възстановяване на ЕС.

По повод новата стратегия изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви: „Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват нова стратегия за търговската политика на ЕС. Нуждаем се от отворена и основана на правила търговия, за да подпомогнем възстановяването на растежа и създаването на работни места в периода след COVID-19. Също така търговската политика трябва изцяло да подкрепя екологичните и цифровите трансформации на нашата икономика и да играе водеща роля в глобалните усилия за реформиране на СТО. Тя следва да ни предостави и инструменти за защита, когато сме изправени пред нелоялни търговски практики. Следваме отворен, стратегически и решителен подход, при който акцент се поставя върху способността на ЕС да взема самостоятелни решения и да моделира заобикалящия го свят благодарение на ролята си на лидер и на своята ангажираност с оглед на нашите стратегически интереси и ценности.“

В отговор на настоящите предизвикателства стратегията дава приоритет на мащабна реформа на Световната търговска организация, включваща глобални ангажименти в областта на търговията и климата, нови правила за цифровата търговия, по-строги правила за справяне с нарушенията на конкуренцията и възстановяване на нейната система за обвързващо уреждане на спорове.

Новата стратегия ще укрепи капацитета на търговията да подпомогне цифровия и климатичния преход. На първо място, като допринесе за постигането на целите на Европейския зелен пакт. И на второ — като премахне необоснованите пречки пред търговията в цифровата икономика, за да се извлекат ползите от цифровите технологии в търговията. Като заздрави своите съюзи, като например трансатлантическото партньорство, и като постави по-силен акцент върху съседните държави и Африка, ЕС ще може по-добре да моделира глобалната промяна.

Успоредно с това ЕС ще възприеме по-строг и по-решителен подход към изпълнението и прилагането на своите търговски споразумения, борбата с нелоялната търговия и справянето с проблемите във връзка с устойчивостта. ЕС полага все по-големи усилия, за да гарантира, че сключените от него споразумения носят договорените ползи за неговите работници, земеделски стопани и граждани.

Тази стратегия се основава на широка и приобщаваща обществена консултация, включваща над 400 становища на широк кръг заинтересовани страни, публични прояви в почти всяка държава членка и тясно сътрудничество с Европейския парламент, правителствата на държавите от ЕС, предприятията, гражданското общество и обществеността.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕК продължава

    2 0 Отговор
    да се занимава с глупости! 2
  • 2 Майна

    1 0 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СТАНА ПРОВОДНИК НА ГЛОБАЛИСТИТЕ...НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ...ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ПОГЛЕД КЪМ БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ..ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ДА СЪУМЕЯТ ДА ИЗПОЛЗВАТ СТРАТЕГИЧЕСКОТО НИ МЯСТО И ДА МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ