Last news in Fakti

11 Март, 2021 12:49 3 709 10

Как изгубих моя остров на щастието

  • япония-
  • остров-
  • авария-
  • ядрена авария-
  • фукушима-
  • земетресение-
  • годишнина-
  • островът на щастието-
  • цунами

Цунамито и аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 променят всичко

Как изгубих моя остров на щастието - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Сложете край на атомната енергия, не пускайте пак реакторите", скандира групичка демонстранти пред гарата в Иваки - средноголям град на 50 километра от разрушената атомна електроцентрала Фукушима Даичи. Сред противниците на атомната енергия, които демонстрират на това място всеки петък от 18 часа, е и Юрген Обербоймер. Той е единственият германец, станал свидетел на мощното цунами, предизвикало атомната авария от 11 март 2011 година. "Това събитие сложи край на скромния ми щастлив живот и ме хвърли в безтегловност", казва той. Според него Япония е пропуснала шанса да се откаже от атомната енергия. "А това поражда у мен силна тъга и песимизъм."

"Нашият живот беше трайно съсипан"

66-годишният днес Обербоймер се заселва в японския град Иваки преди 35 години. Навремето той пристига като турист, слиза от влака, а една непозната японка му помага да намери подслон. Шест месеца по-късно вече е женен за нея. Днес Обермойер работи като учител по английски и търгува с дървени играчки от Германия. Той и съпругата му живеят в една малка едноетажна къща под наем в северната част на Иваки. Светла, с прозорци до пода и прекрасна гледка към оризовите полета. Юрген Обербоймер обаче не се чувства уютно на новото място. "И тази къща е хубава, но не може да се мери с предишната", казва той. В бившия си дом в традиционно японски стил в близкото градче Йоцукура семейството живяло в продължение на над три десетилетия. Там отраснали двете им деца, а жена му гледала градина със зеленчуци. "Фукушима в превод означава "остров на щастието", а предишната ни къща беше нашият семеен остров на щастието", казва германецът с горчивина.

През март 2011 вълните на мощното цунами стигнали почти до самата им къща. Земетресението обаче не ѝ нанесло катастрофални щети. Те смятали, че след временния престой в Германия ще могат да се върнат обратно в хубавия си дом. Собственикът обаче им дал двугодишен срок да се изнесат, за да продаде къщата. "Нашият живот беше трайно съсипан", казва Обербоймер. По онова време имало хиляди евакуирани от региона на Фукушима, които напирали към градовете извън 30-километровата зона на аварията. Това вдигнало цените на наемите и на парцелите в Иваки до невероятни висоти.

Двойката все пак останала още две години в Йоцукура. "Но това беше мрачно време, през което почти не смеехме да излизаме навън заради високото радиоактивно лъчение, не можехме да отглеждаме зеленчуци, нито да ходим да плуваме или да се разхождаме в гората", разказва той. През това време германецът изгубил голяма част от вродения си оптимизъм и все повече се интересувал от политика. Постепенно у него се оформил възгледът, че той не е само жертва, а и сам носи известна вина за атомната авария: "След дълъг размисъл започнах да се чувствам отговорен за това, че дълго време съм потребявал ток, произведен от атомната енергия, без изобщо да се замислям", казва Обербоймер. По настояване на сина си Юргейн Обербоймер започнал да пише първата книга от поредицата си "Фукушима - в сянката". Днес той вече е издал четири книги по темата.

Фукушима, според него, е символично предупреждение: "В експлозията от Фукушима се оглежда целият наш високотехнологичен живот. Стигаме до крайности, защото сме алчни, но не искаме да видим скритата цена на онова, което ползваме без да се замислим". Десет години след катастрофата продължава да го занимава въпросът защо след аварията във Фукушима неговата далечна родина Германия реши да се откаже от атомната енергия, а втората му родина Япония модернизира ядрените реактори и ги пуска отново в действие. Въпреки че тъкмо тя е страната с най-много земетресения в света.

"Защо японците са толкова безкритични?"

"Отначало се възхищавах на смелия дух на японците, които веднага след цунамито и ядрената авария запретнаха ръкави да възстановяват всичко", казва Юрген Обербоймер. "Те предпочитат да гледат напред." Той обаче не може да си обясни как така страната не си извлича поуки от катастрофата. Непонятно му е и това, че конкретните причини за аварията във Фукушима така и не са били разкрити, а тримата мениджъри на Tepco, които след дълго колебание бяха изправени пред съда, в крайна сметка бяха оправдани. "Защо хората са толкова безкритични и не задават въпроси? Дори и медиите тук не го правят", пита се Юрген с горчивина. Той самият има отговор. Според него японците предпочитат да оставят сложните въпроси на специалисти и не се интересуват особено от нещата, които не ги засягат съвсем лично. "Освен това хората в тази страна са свикнали да се подчиняват на авторитети - и то в степен, която европейците едва ли могат да си представят. Затова те приемат на доверие и официалните лъжи на властите", казва германецът. Въпреки това той смята да остане в Япония. Съпругата му така или иначе трябва да се грижи за възрастните си родители. А той самият не може да си представи да заживее отново в Германия - въпреки че неговият японски "остров на щастието" вече не съществува.

Автор: Мартин Фриц


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 𝔄𝔡𝔬𝔩𝔣 ℌ𝔦𝔱𝔩𝔢𝔯'𝔰

    4 3 Отговор
    Бъдещето е на термоядрената енергия и енергийни източници като черните дупки напълно безопасна енергия, всичко останало вреди на природата като ядрена възобновяема вятърна водна електрическа батерии

    Коментиран от #3

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор
    Точно Вие ли нямате проблем с Хирошима и Нагасаки, а имате с Фукушима 🤔

    Коментиран от #10

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "𝔄𝔡𝔬𝔩𝔣 ℌ𝔦𝔱𝔩𝔢𝔯'𝔰":

    И значи ли , че термоядрена не е ядрена 🤔 като един учил физика на атома , а не физика на ученичките питам

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Стига бе

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Човека се мъчи да разкаже за студения синтез, което си е вид термоядрена реакция, ама не му стигат думите. Иначе си е прав напълно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 𝔄𝔡𝔬𝔩𝔣 ℌ𝔦𝔱𝔩𝔢𝔯'𝔰

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    При термоядрените не се отделят радиационни отпадъци

    Коментиран от #8

  • 7 pbdan

    5 6 Отговор
    Ядрeнaтa eнeргия e eкo и eвтинa привиднo. Дoкaтo ce eкcплoaтирa бeз грeшки и aвaрии 40-50г. дoбрe, нo нaтoвaрвaмe бъдeщитe пoкoлeния зa хиляди гoдини c oхрaнa и cъхрaнeниe нa oтпaдъцитe. 1000МВт фoтoвoлтaици ca 40кв.км. , нo Бългaрия e 111 000кв.км. и нe e нeoбхoдимo нa хубaвaтa плoдoрoднa зeмя - нaд пътищaтa кaтo пoкрив или нaпримeр върху oткрития, нo вeчe зaкрит рудник Мaрицa. Имa пoкриви нa къщи, нaвecи, нaд гaрaжи и др. Хрaнилищaтa ca мнoгo гoлям прoблeм дoкaтo имa жeлaeщи дa прaвят тaкa нaрeчeнaтa "мръcнa бoмбa". Прeдcтaвете си, aкo нa тeритoриятa нa Cирия имaшe тaкoвa хрaнилищe кaквo щяхa дa нaпрaвят губeщитe вoйнaтa ИГИЛ-ци. Тaкoвa хрaнилищe нe мoжe дa ce eвaкуирa. A зa Cлънцeтo имa eднo мнoгo хубaвo рeшeниe. Зaрeждaнe oт cлънчeви пaнeли нa cлужeбeн пaркинг кaтo бoнуc зa примeрни, a зaщo нe и зa вcички cлужитeли. Тoвa e гoлям кoнтингeнт c мнoгo бaтeрии зa зaрeждaнe.

    Коментиран от #9

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "𝔄𝔡𝔬𝔩𝔣 ℌ𝔦𝔱𝔩𝔢𝔯'𝔰":

    Нищо против идеята и против никого нямам! Но при реакция между Диуретий и Тритий се очаква потокът от неутрони да е близо100 пъти по-голям от този в съвременните ядрени реактори, което предполага използването на специализирани материали. Не е ясно все още откъде ще се доставя гориво за тези реактори. Няма практически работещ модел дори за две секунди . А старите бедуини са казали : " Не заривай стария кладенец преди да си направил нов!" Хубав ден на всички !
  • 9 НямакъщавБарцел

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    Не се ограмотявай само от фейсбук. Това дето си го написал е пропаганда, защото липсват дребнички детайли, които развалят тази толкова идилична картинка, дето си я описал. Иначе и аз станах противник на ядрената енергия, точно заради Фукушима.
  • 10 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    За неграмотните, при една атомна бомба след взрива радиактивното замърсяване е много по-малко отколкото, ако се взриви атомен реактор. Една от причините е, че при бомбата остава много по-малко неизгоряло радиоактивно гориво, отколкото при взрива на атомен реактор на АЕЦ като Чернобил и Фукушима. Човечеството има примери при бомбардираните на Хирошима и Нагазаки малко след взрива градовете са възстановени и хора живеят в тях. Дори има "паметник" в епицентъра на взрива и хора го посещават. Вече толкова години обаче хората не могат да се върнат близо до гръмналите реактори на Чернобил и Фукушима. Които и в момента продължават да изхвърлят радиация след толкова изминали години. Вече 35 години от Чернобилската авария и 10 години от аварията във Фукушима.
Новини по държави: