19 Февруари, 2021 14:26 1 588 2

Атомната индустрия може да произвежда 1/3 от британския водород

  • великобритания-
  • водород-
  • нужди-
  • атомна енергетика-
  • атомна индустрия-
  • малки реактори

Големите и малки атомни реактори могат да произвеждат зелен водород

Атомната индустрия може да произвежда 1/3 от британския водород - 1
Снимка: Shutterstock

Атомната индустрия може да осигури една трета от необходимия водород на Великобритания до 2050 година, стана ясно от водородна пътна карта, съгласуваната от Британския съвет по атомна индустрия (NIC), предаде Bloomberg.

В документа се посочва, че големите и малки атомни реактори чрез електролиза могат да произвеждат т.нар. зелен водород. В анализа се подчертава, че 12-13 гигавата атомни мощности ще осигуряват 75 тераватчаса водород до 2050 г., което е една трета от необходимите количества на страната.

Според оценки на британския Комитет за климатичните промени Обединеното кралство се нуждае от 225 тераватчаса водород на година за постигане на нулеви емисии, но това трябва да се постигне чрез използване на чисти енергийни източници. В момента най-популярният метод за производство на водород е чрез парова конверсия на метан, при което се изпускат 10 килограма въглероден двуокис на всеки килограм водород.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фирма Боков Трън!

    2 0 Отговор
    Фирма Боков Трън!
  • 2 Да помолят

    3 0 Отговор
    Русия да им тресне една "водородна" бомба. Знаят ли колко енергия ще произведат ....
Новини по държави: