Last news in Fakti

27 Април, 2021 07:33 7 522 17

В Русия обмислят създаване на комплекс за производство на водород

  • водород-
  • комплекс-
  • русия-
  • росатом

Подписан е меморандум за сътрудничество

В Русия обмислят създаване на комплекс за производство на водород - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията „Русатом Оверсиз“, водещият производител на промишлени газове Air Liquide и правителството на Сахалинска област, подписаха меморандум за сътрудничество при изучаване на организиране на производство на нисковъглероден водород.

„В перспектива, създаването на комплекс за производство на нисковъглероден водород на остров Сахалин открива възможност за износа му в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. По план до края на тази година трябва да получим резултатите от технико-икономическата оценка на проекта и първоначалната проектна документация, след което ще можем да вземем максимално ефективно решение за обемите на производство на водород. Очаква се те да достигнат 30 - 100 000 тона годишно“, заяви президентът на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Сахалинска област е уникален субект в Русия. Той е разположен изцяло на острови, има богат ресурсен потенциал и успешно си сътрудничи със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Това създава специални условия за развитие на бизнеса и дава преимущества за реализиране на редица инвестиционни проекти. Днес Сахалинска област става платформа за провеждане на експеримент за достигане на въглеродна неутралност. Радваме се да приветстваме „Росатом“ и Air Liquide като потенциални инвеститори, ако те вземат решение да осъществят този проект на острова“, заяви губернаторът на Сахалинска област Валерий Лимаренко.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    45 0 Отговор
    Да, водорода е бъдещето !
  • 2 Е па да

    64 4 Отговор
    Руснаците били лоши, ама правят бизнес с французите, двигатели за космическите програми на американците, изнасят газ за цяла Европа. Всеки си гледа интереса, а ние сме гола вода както винаги
  • 3 Госあ

    54 10 Отговор
    Русия е високотехнологична страна. Простолюдието не го разбира защото за тях технологиите са тостери,смартфони и перални.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Простолюд

    11 25 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Извинете г-н Непростолюд. Поучавай ни по-често. Всички ние те обичаме.
  • 5 инж иванов

    3 20 Отговор
    Правят го в Сахалин щото е обезлюдено.
  • 6 Мнение

    32 5 Отговор
    Факти, какъв е тоя "нисковъглероден водород"? Водородът при изгаряне образува вода. Откритието е на Илия Вълков, преименуван на Юл Браун, в чест на агента на ЦРУ, който го измъква от турски затвор и му помага да мигрира в Австралия. Там той става световно известния професор Юл Браун, открил горящата смес от водород и кислород, именувана браунов газ. Тънкостта на този газ е съотношението водород/кислород и начин на смесване при изгарянето. Остатъкът от този процес е ВОДА, нЕма въглеродни емисии. Руснаците са много напред в това отношение и двигателите на космическите им кораби са точно такива. Дори американските кораби летят с такива двигатели (руски).
    Желанието на Илия Вълков е било ползата от неговото откритие да бъде за България, но поради глупост или друго това не е така. Почти всички "велики сили" се интересуват от това, само наЩе управници не обръщат никакво внимание на това гениално откритие. Техен приоритет е краденето и сития търбух. Няма щастието народът ни да случи на истински политици, а не полЮтици.
  • 7 гочев

    7 4 Отговор
    А комисия за връзки на Хаджиментов и Мая Галева с мафията..Кога?
  • 8 pbdan

    15 0 Отговор
    Според начина на добиване водородът се нарича "сив" - получен от природен газ и водни пари при висока температура. "Син" се нарича този получен от въглища и вода и "зелен" - добитият при електролиза на водата. Сивият и синият водород са 3 пъти по-евтини от зеления, но имат въглероден отпечатък.
  • 9 глоги

    29 0 Отговор
    В Русия обмислят създаване на комплекс за производство на водород,а в България създадоха партия "Прост Народ".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Киро

    6 8 Отговор
    Ниско въглероден водород?Нещо не го схванах този момент?Какъв е този въглерод в краиния продукт водород?Или по скоро имат предвид самия производствен цикъл?Но да внимават братята с това нещо,че при нескопосано боравене с него може цели населени места да изчезнат от картата на земята.
  • 12 гост

    5 4 Отговор
    Аз обмислям да си построя замък! Чесно, здраво го обмислям!
  • 13 Kcanba

    16 0 Отговор
    сороснята е в траур
  • 14 Баро

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    А пък аз водородът мога го направим у нас в банята Понеже много сложна технология две тръби малко ток и доста вода Цъкни в Google Мирчо Табаков и ще разбереш за какво става въпрос
  • 15 Баро

    2 8 Отговор
    На 56 години съм за каквото руско съм прочел досега винаги участва ще ще направим това ще направим онова ще измислим трето пето един път не срещнах направихме това

    Коментиран от #16

  • 16 Всъщност

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Баро":

    Сигурен ли си , че не си живял напразно ?

    Коментиран от #17

  • 17 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Всъщност":

    Да абсолютно единственото нещо което още не съм спечелил е джакпота на тотото всичко друго за което можеш да се сетиш и за което не можеш да се сетиш си имам
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания