15 Април, 2021 19:42 3 508 12

Случайни ли са тромбозите при векторните ваксини? Въпроси и отговори.

  • тромбози-
  • съсиреци-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • странични ефекти-
  • мозъчни тромбози

Има ли ясна връзка между тромбозите и имунизациите?

Случайни ли са тромбозите при векторните ваксини? Въпроси и отговори. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като през изминалите месеци се стигна до синусови мозъчни тромбози при млади хора, имунизирани с препарата на AstraZeneca, изглежда че подобни случаи се наблюдават и след прилагане на ваксината на Johnson&Johnson. В САЩ имунизациите с този препарат бяха временно прекратени. Общото между двата препарата е, че и в двата случая става дума за векторни ваксини, базирани на безвредни за хората вируси-носители, които вкарват елементи от генома на протеина на SARS-CoV-2 в клетките. Имунната система реагира на тези протеини и образува антитела. Но случайно ли е, че редките венозни мозъчни тромбози се появяват вече при две от векторните ваксини? Ето най-важните въпроси и отговори:

Колко чести са случаите на синусови мозъчни тромбози след ваксиниране?

Случаите са много редки. Във Великобритания, където до 24 март бяха поставени към 18 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, се стигна до 30 случая, от които седем завършиха със смърт. В Германия до 29 март бяха поставени 2,7 милиона дози с тази ваксина и бяха установени 31 случая на мозъчни тромбози, в резултат на което починаха девет души. До 13 април препаратът на Johnson&Johnson е предизвикал шест случая на тромбози в САЩ, но без смъртни случаи. До момента там са били приложени 6,8 милиона дози. Роберт Кламрот, главен лекар на клиниката по вътрешна медицина от болницата „Вивантес“ в Берлин, подчертава, че ваксинациите могат да предизвикат и други нетипични тромбози, като например тромбози на коремните вени и артериални тромбози.

Има ли ясна връзка между тромбозите и имунизациите?

Синусовите мозъчни тромбози са по принцип изключително редки. Годишно на един милион население се падат по не повече от два до пет случая на мозъчни тромбози, затова медиците виждат ясни признаци, че сега наблюдаваните случаи са свързани именно с ваксините. Забелязва се също, че въпросните случаи са констатирани между четири и 16 дни след имунизациите. Това е необичайна честота, казва микробиологът д-р Кристиан Богдан, член на постоянната имунизационна комисия към института „Роберт Кох“.

Кои са по-често засегнати - жените или мъжете?

Жените са малко по-често засегнати от мъжете, а по-младите хора - повече, отколкото по-възрастните. Но пък с препарата на AstraZeneca в Германия са били имунизирани повече жени, отколкото мъже. Математически при жените вероятността да заболеят от синусова мозъчна тромбоза след ваксинация е около 20 пъти по-висока, отколкото без ваксинация. При мъжете този показател е 15. Това е известен индикатор за връзка между ваксините и рядкото усложнение, но от гледна точка на ниския брой случаи, не е достатъчно показателен. Всички шест случая от САЩ след имунизация с препарата на Johnson&Johnson засягат жени на възраст между 18 и 48 години.

Какво е известно за микробиологичните процеси?

Имунолози от университета в Грайфсвалд публикуваха в края на март резултатите от свое проучване за предполагаемия механизъм на действие. Явно става дума за автоимунна реакция, като отговор на т.нар. тромбоцитен фактор-4. Това е един повърхностен протеин, който участва в имунния отговор, струпвайки около себе си имунни клетки с определени рецептори и така усилва локалния имунен отговор. Сред медиците този феномен е известен като „хепарин индуцирана тромбоцитопения“ (ХИТ). Това е усложнение от лечението с кръвосъсирващия препарат хепарин, водещо до намаляване на тромбоцитите. Но в случая с ваксинациите тромбоцитният фактор-4 очевидно реагира не на хепарина, а на нещо друго, предполага берлинският медик Кламрот. Това друго би могъл да е векторът (т.е. вирусът-носител).

Как се диагностицират мозъчните тромбози?

Когато у медиците се породят съмнение за тази диагноза, те могат бързо да установят заболяването с обикновен антигенен тест, който реагира на комплекса хепарин-тромбоцитен фактор-4. Това би бил индикатор за нарушение в кръвосъсирването, което активизира тромбоцитите – същият ефект се наблюдава и след приемането на хепарин. При три от пациентките в САЩ е била диагностицирана именно такава тромбоцитопения.

Как се лекуват тромбозите?

Най-ефективното средство - наред с приемането на други средства за разреждане на кръвта - е лечението с определени имуноглобулини, казва д-р Кламрот. Тези специфични антитела на имунната защита заливат - опростено казано - имунната система, като по този начин изтласкват нежеланите и вредни антитела, които предизвикват тромбози.

Всички векторни ваксини ли са под подозрение?

Това, че феноменът се проявява вече при две от векторните ваксини, безпокои медиците. Фактът, че двете ваксини са на един и същ принцип и предизвикват едни и същи проблеми, говори по-скоро за това, че самият вектор е причината, казва Йоханес Олденбург от Университетската клиника в Бон. Досега обаче не са били оповестявани случаи на тромбоцитопения при руската ваксина "Спутник V" или при китайската векторна ваксина CanSino. Кламрот се надява на по-нататъшните изследвания на имунолозите от Грейфсвалд. "Има различни хипотези - в момента се все още нямаме отговор."

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    17 7 Отговор
    Ама още ли говорим за китайския грип? Абе той отдавна даде фира, дайте нещо ново.
  • 2 DW- Пропаганден машинен

    21 3 Отговор
    По заглаеието и веднага ги познах DW- манипулаторите ! Знам, че хич не ви пука за човешките животи, важно е бизнеса да върви, натюрлих !

    Коментиран от #3

  • 3 xaxxaxaaxa

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "DW- Пропаганден машинен":

    Точно Ганьо-"човеколюбецът" да се обажда ... смЕх

    Коментиран от #6

  • 4 Македонец

    1 12 Отговор
    Напълно случайни са тромбозите при векторните ваксини, а при китайските хоризонтални ваксини успеваемоста е 110%, Путин се е ваксинирал с ваксина произведа от учените в Ухан
  • 5 Има документи и изследвания отдавна

    18 7 Отговор
    Това не са ваксини! Бързодействащи отрови са и нарочно ги рекламират, за да избият хората по света.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 баба ти от бг

    8 4 Отговор
    а бе там какви са тези глупостите? Хепаринът разбива тромбите бееееее!!!!!!
  • 8 бааа

    4 1 Отговор
    Вземайте лекарството с буквата "И", животинската формула е чиста. В австралия си лекуват с него, използват така наречената triple therapy. Познавам лекари и професори, които го предписват, самата аз вземам профилактично.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хахахахахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "DW- Пропаганден машинен":

    Кух тиквопитек , лаещ за "сухи пръчки" до вчера... тръгнал да се прави на умен. Не ти подхожда игнорамус.
    Хахахахахахахахахахаха

    Ае да те няма необразован тиквист.
  • 11 Честито

    9 2 Отговор
    Ама как само насочват стадото към ГМО-то и всички пожелание, ето на това му се казва "Психология на тълпата".
  • 12 Пентаграма

    5 3 Отговор
    Имеех си аз Спутник да си признаят че и те предизвикват тромби! Според Кремълската пропаганда, "все в порядке" но руснаците не се натискат за ваксиниране. Явно има слухове ....