Last news in Fakti

2 Май, 2021 17:02 3 641 18

Ескалация на насилието в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • нато

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май 2021 г. в споразумение с талибаните

Ескалация на насилието в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генерал Скот Милър, командващ американските сили в Афганистан, предупреди в събота, че би било "грешка" да се атакуват американски войски на фона на повишено напрежение в страната поради крайния срок за изтегляне на чуждестранните войници от 1 май.

"Връщането към насилието би било безсмислено и трагично. Но не се заблуждавайте, ние разполагаме с военни средства, за да реагираме насилствено на всякакъв вид атаки срещу коалицията и с военни средства за подкрепа на афганистанските сили за сигурност. Това би било грешка", каза генерал Милър.

Няколко страни членки на НАТО са разположили допълнителни сили или ги държат в готовност за осигуряване на напускането на военните. Причината е, че има опасения, че талибаните могат да атакуват военните части по време на изтеглянето на международните сили.

След близо 20 години САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на последните си войски от Афганистан, обобщи ДПА.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май 2021 г. в споразумение с талибаните. Настоящият президент Джо Байдън обаче обяви миналия месец, че силите ще останат в страната до 11 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    45 3 Отговор
    Краварската демокрация носи след себе си хаос и насилие Ирак, Афганистан, Либия, Сирия...

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Скорпи

    8 33 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    Специално в Афганистан твоите идоли от СССР какво донесоха.а...

    Коментиран от #4, #17

  • 3 Извънземен

    10 10 Отговор
    Тактиката от Виетнам трябва да се приложи в Афганистан , тези либерални методи на войските там недоведоха до резултат 20 г, трябва да се върне режим на спец частите търси и унищожи и всеки изпречил се ликвидиран няма нужда новините да достигат до медии просто трябва да се унищожи всичко живо в Афганистан само този метод ще доведе до пълна победа има афганец има проблем няма афганец няма проблем

    Коментиран от #6

  • 4 Монгола

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпи":

    Моляяя....? СССР влезе след призив за помощ от светското правителство в Кабул. Нали помниш кой въоръжаваше талибаните да водят война с войските на СССР!

    Коментиран от #9

  • 5 Хисторик

    22 1 Отговор
    САЩ въоръжават 70те год на м.век муджахидините нападли Република Афганистан СССР с редовната афганска армия води 10.годишна война срещу муджахидините нападнали Афганистан!
  • 6 гошо

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Извънземен":

    Пий си редовно предписаните лекарства, идиоте.
  • 7 Извънземен

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    В Ирак всичко беше хубаво след втората инвазия на Америка но като дойде ислямска държава обучените от Русия и всичко се провали, В Афганистан стана зле именно заради НАТО, в Либия заради Франция а в Сирия заради Русия се влошиха нещата. Ако Америка си воюваше сама всичко щеше да е ок в Сирия но Русия благодарение на мюсюлманския чеченски спецназ превърнаха Сирия в разруха

    Коментиран от #10

  • 8 заплес

    7 1 Отговор
    Нищо ново:
    В началото на ноември 1988 г. оттеглянето на съветските войски от Афганистан е спряно, поради рязко засилване на нападенията от муджахидините. Само че, сега им викаме талибани.
  • 9 Скорпи

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    И като отидоха,какво,оправиха ли проблема...не...Той и Асад ги покани....така...изведнъж....Всеки си гледа интереса...Помоли се на Путин,да дойде и да Ви обере с някой ЗИЛ...
  • 10 Хисторик

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Извънземен":

    ИД е продукт на САЩ първо нахлуха в Либия и подпомогнати от НАТО разделиха Либия след това продукта на САЩ ИД ги прекараха през Йорадания в Сирия руснаците влезнаха в Сирия за да спрът инвазията на краварскитеслуги ИД! След втората атака на САЩ в Ирак държавата не става за живот всекидневни битки между сунитини шииити!
  • 11 Преподобна Стойна

    15 1 Отговор
    А от ФРГ кога ще се изтеглят войските на САЩ и Великобритания? След третата световна война може би? Ако е останала ФРГ, защото САЩ и GB ще я водят от чужда територия! Най-вероятно от ФГР, Полша, балтийските републики, Румъния и ..... НИЕ.

    Коментиран от #12

  • 12 Извънземен

    3 13 Отговор

    До коментар #11 от "Преподобна Стойна":

    Американците войници са при свои в Германия,70% от белите американци са немци а 90% от армията на САЩ са от немско потекло, а Англичаните са немски народ така че няма нужда да ги гонят. Видяхме в Русия колко обичат немците като последния руски император беше немец и ликвидиран от евреи комунисти който Путин също е от еврейско потекло

    Коментиран от #15

  • 13 4737289

    0 8 Отговор
    Стига сте писали глупости коментаторчета, слаб 2 имате по бит и култура на цивилизациите!
  • 14 USA

    7 0 Отговор
    "Причината е, че има опасения, че талибаните могат да атакуват военните части по време на изтеглянето на международните сили."

    Ааа не е вярно, наскоро гледах Рамбо 1 където бат Силвестър се биеше рамо до рамо с "братята ни талибаните" и сваляше руски хеликоптери със стрели.

    Защо така бе краварчета - братята ви вече не са ви братя а терористи, обаче вие ги "победихте" и се изтегляте "победоносно".

    Сега голям страх че може да ви "благодарят" за демокрацията която въведохте там. Не се притеснявайте те на много места искат да ви "благодарят" - като почнеш от Ирак, Либия, Сирия и свършиш до народите от източно европейските страни.
  • 15 USA

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Извънземен":

    "90% от армията на САЩ са от немско потекло"

    Не бях виждал черни немци ама щом чичко Сорос така казва няма да му противоречим пък сега защото според американците 60% от армията са афроамериканци - може пък за соросоидчетата чистите арийци да произлизат от Африка.

    Коментиран от #18

  • 16 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Леле каква "изненада"...
  • 17 Муу

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпи":

    Това което Бежински призна, май забравяте как започна конфликта в Афганистан, кой е причината за намесата на СССР-едно убийство, инспирирано от Запада.
    Май забравихте кой финансираше и въоръжаваше талибаните, Ал Кайда, и ИД.

    "Имало едно време една красива страна на име Афганистан през 60-те и 70-те години на XX век, особено при крал Мохамад Захир Шах (1933-1973), чието 40-годишно управление е запомнено като Златния век на Афганистан.кралят е свален през 1973 г. с преврат от братовчед си Дауд Хан, който се преориентира към ислямските държави със съдействието на Западът.
    Хан заповядва да се убие лидерът на ахганистанските комунисти...
  • 18 Извънземен

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "USA":

    Ти да не си им светил та знаеш че масово в армията на щатите са черни или си само на филми и картинки. Сигурно ти го е казал някой монголоиден руснак евреин
Новини по държави: