Last news in Fakti

3 Май, 2021 21:31 3 331 62

Германия е готова за посредник между Северна Македония и България

  • хайко маас-
  • германия-
  • северна македония-
  • българия

Позиция на външния министър Хайко Маас

Германия е готова за посредник между Северна Македония и България - 1
Снимка: БГНЕС

„Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона /на Западните Балкани/. Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство”. Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия "Алсат М", цитиран от БТА.

Маас се обяви против разделянето на Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. „Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може по-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни”, каза още Маас.

„Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно”, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

„Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

„Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България”, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, които по думите му обременяват отношенията между двете страни.

„Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Историчка

    78 1 Отговор
    Има несъвместими понятия като Германия и дипломация и Дойче Веле и журналистика, този Хайко май е в трагична заблуда!
  • 3 Хайде тези зелените

    71 2 Отговор
    Да си гледат Германия и тяхната работа там а не тук.

    Коментиран от #15

  • 4 😂😂😂😂

    62 2 Отговор
    Швабите нещо са се объркали отново 😂😂😂

    Коментиран от #9, #22

  • 5 Полека

    78 2 Отговор
    бе хайко. Що си не гледаш германската джамахирия и не се меси в отношенията на други държави. Сега козът е у нас и в никакъв случай не трябва да се поддаваме на всякакви налудничави намеси и провокации на тоя и ония.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Поправка

    49 2 Отговор
    Германия е готова за посредник между България и България.

    Коментиран от #55

  • 8 Поради що

    51 2 Отговор
    Опитът който Хайко-майко ни навира е много негативен. Германоезечни три пъти ни подлъгват с Македония и слад всеки опит - . . рец. Поради каква причина трябва да им вярваме за четвърти път?
  • 9 Не мисля

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "😂😂😂😂":

    че са се объркали, просто изпълняват нареждане на "началника". Нали са окупирана държава от 1944г. , без суверенитет. Я колко орки си вкараха. Да не мислиш доброволно?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БЮРМ/FYROM

    54 4 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 Полковник РУМНО

    48 3 Отговор
    Германците да си гледат техните работи и да не се занимават с глупости. Като не познават историята и как седят нещата най добре да не се обаждат. Гърция 28 години води преговори и накрая макетата клекнаха. Къде бяха тогава германците...а?
  • 13 Дебилчев

    36 1 Отговор
    Просто е, да изпълнят договора за добросъседство, те се ослушват, а друг им виновен, дотегнаха много
  • 14 Да се

    32 2 Отговор
    Да се уповаваш на Дойчландия когато на власт се очаква да дойдат зелените отвън и червени отвътре екологични талибани е все едно да си купиш фабрика на 08.09.1944г.
  • 15 67889

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде тези зелените":

    Охооо зелените, местните предупреждават нашенци да гласуват за всеки друг, но не и за зелените
  • 16 Кристално ясно

    32 1 Отговор
    Дедо ми казваше, че когато двама си мерят онова, няма място за трети. Така погледнато, "услужливите" да си гледат работата, докато полититиците от СМ не влязат в час, и спрат да настройват братските народи един срещу друг. България е една, има ясна, точна и категорична позиция, и който и да дойде на власт, ние Българите няма да позволим преиначаването на историята и използването ѝ за лични и политически цели.

    Коментиран от #53

  • 17 14 88

    19 2 Отговор
    Тоя Маас няма ли да мръдне извън германия я да го ударят с един драгунов от някой покрив прозорец или храст да му ударят самолета с някой ПЗРК да му ударят колата с някой Птурс.Такива като тоя не заслужават да живеят.

    Коментиран от #56

  • 18 да бе

    22 6 Отговор
    като пресекат сръбската и руска антибългарска риторика - ще успеят да помогнат
  • 19 ацфсвгр схт

    24 1 Отговор
    Не се нуждаем от никакви посредници, а от безусловна капитулация на измислената страна.
  • 20 Вето

    31 1 Отговор
    За Бивша Югославска Република Македония в ЕС! "Държава" създадена с етноцид на българския народ. Не Хайко, евреите няма да забравят холокоста. Не, Хайко, ние няма да забравим Охрид и няма да оставим завета на хилядите българи жертвали се за свободата на българската територия Македония.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пенке

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "😂😂😂😂":

    Шваби не е нарицателно за германци.
  • 23 У Берлин

    27 0 Отговор
    се чудим у Дойчланд ли съм ил у Станбул....

    Коментиран от #24

  • 24 Stefanie 🎲

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "У Берлин":

    У Анкара си, особено в Нойкьолн. 🍆до 🍆. Мюмюн до Мустафа. Забулена до забрадена.
  • 25 Перо

    24 1 Отговор
    Маас,като всеки от ЕвроГейския съюз си няма понятие от бита,историята,културата и отношенията на Балканите. Трябва да е научил правилата за приемане на нови членове в ЕС. Този дребен чиновник на една от 28-те страни ли,еднолично ще решава,дали измислената държава е “изпълнила критериите” и има къса памет за 28-годишната история с Гърция? Кога БГ ще повдигне въпроса за асимилацията на българското население в Македония пред международния съд в Хага?
  • 26 Ааааа не,мерси!Къш!

    19 0 Отговор
    Яли сме ви попарата на Берлинския конгрес!

    Коментиран от #45

  • 27 Перо

    24 0 Отговор
    “Макетата” не разбраха ли,че където и да ходят и да пропагандират измислените “права” на неетническата нация,е ходене в минно поле,гарантиран неуспех и гарантиран риск. Според главните макета ние,като съюзници на Германия сме “фашисти”, а германците и Маас са “приятели” на РСМ. Впрегнали са всички страни и лобисти от бивша СФРЮ в Австрия и Германия,но само кипи безсмислен труд! Вола рие,то на врата му пада! Тъпаци!
  • 28 Павел Пенев

    21 1 Отговор
    Посредник в наша вреда. Точно заради Германия ние загубихме 30% от територията си,излаз на Бяло море и Македония.Изроди-посредници.
  • 29 фен на сидеров

    17 0 Отговор
    ако ще посредничат , както през 1941 - мерси, ресто !
  • 30 Врачка

    14 0 Отговор
    България може да бъде арбитър в спора за незаконното анексиране на ГДР от ГФР през 1989г.
  • 31 Я па тия

    14 1 Отговор
    Ааа,не, мерси!
    Точно в Германия на Берлинския конгрес се отделя областта македония от България-загуба, следва ПСВ с Германия-брутална загуба,Ньойски договор, после ВСВ пак с Германия-отново голяма загуба, сега ЕС начело с Германия и пак загуба-два милиона българи по-малко, германската "Ханс Зейдел" сътвори ГЕРБ- за пореден път загуба..
    СТИГА ВЕЧЕ
  • 32 Ще има и още

    18 1 Отговор
    Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България - на свой ред бил казал Османи. Само където нито един македонски информационен портал не цитира тези негови думи. Толкоз за македонското "искрено и позитивно" !
  • 33 Г Димитров

    10 0 Отговор
    Хайко Маас, когато германците говореха на немски само с конете си, българите имаха азбука.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хмм

    11 0 Отговор
    Далеч от Германия и без дори телефонно обаждане. Германското посредничество между Гърция и Турция е в полза на Турция, а между България и С. Македония ще бъде в полза на С. Македония. Германия има специфични интереси, тя не е неутрален посредник.

    Коментиран от #36

  • 36 Дааа

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хмм":

    И в двата случая всъщност „неутрална“ Германия подкрепя онези, които са на 1000% погрешни и несправедливи...........

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Следва поредното клякане

    1 2 Отговор
    България няма собствена политика от 864г.
  • 39 Германия

    9 1 Отговор
    да си гледа новите мюсюлмани, с които се напълни страната. Такава глупост направиха, че Европа е по-разединена отвсякъде. А колкото до онова недоразумение Сев. Македония, там ще чакат още дълго за ЕС. Когато австрийците проговорят на австрийски, тогава да дават акъл за посредничество!
  • 40 Германия, а и не само

    0 9 Отговор

    До коментар #36 от "Дааа":

    Подкрепя тези от които има интерес. Стани интересен за германците, почни да работиш, с не само да мрънкаш и да гледаш какво да откраднеш или извлачил и германците ще те подкрепят и теб
  • 41 Врачка

    8 0 Отговор
    Германия иска Македония за да си продава боклуците в Кауфланд—Скопие,Лидл—Струмица,Метро—Охрид и др Макетата много бързо ще забравят вкусът на местната храна и ще се принудят да плюскат генномодифицираните пилешки кълки по 1.5 кг парчето.Била съм в Немско и знам какво МАА фолкса .

    Коментиран от #42

  • 42 Че някой насила ли те кара

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "Врачка":

    Да пазариш от Лидъл, Кауфланд и прочие?
  • 43 Официален доклад на БАН

    4 1 Отговор
    БГ официално ще настигне сегашния стандарт на Германия по доходи след 120 години.
    Разбира се те няма да стоят на същото място...
  • 44 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    8 0 Отговор
    Ще почакаме следващия германски външен- Ибрахим Карамустафа и тогава ще говорим.
  • 45 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ааааа не,мерси!Къш!":

    Ами що щем пак в един сговор заедно пак и пак срещу Русия...лелелеле Нема такъв народ...нееее...нема
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Черен Петър

    3 1 Отговор
    Северна Македония имала искрено и позитивно отношение към България?!? Ти да видиш! Плюенето и хвърлянето на кал по нас за позитивно отношение ли се счита? Е, сега храчките са понамалели заради опитите им да бъдат приети в ЕС, дори са готови и на колене да запълзят...Знаем ги тия наши "братя" що за стока са и кой подклажда отрицателното им отношение към нас! Само да стъпят в ЕС и гледайте какво става! С пълна сила ще започнат отново да храчат още по разгорещено...
  • 48 Нищо ново

    3 1 Отговор
    МАКЕДОНИЯ отдавна да е в Европейския Съюз ако се бе присъединила към България, НО половин Македония е населена с албанци от миналото и втория говорим и официален език е албанския и в Албания също имат претенции за кражба и смесване с албанската история и култура, затова логично е сега заедно с Македония да влязат заедно в ЕС , а България ще трябва да се съгласи на много отстъпки...!!!!
  • 49 Аналитик плюс

    7 1 Отговор
    Преговаряйте с Албания и не ни притискайте за СМ, моля. Ние в БГ сега започваме безкрайни избори. Македонците имаха достатъчно време да спрат с глупостите. Значи гърците можеше да я разиграват тази заблудена държава 20 години и никой не посмя да ги сръчка както трябва, а на нас ще ни извадят душата. Айде у лево - нека Русия да ги гепи, пък щом толкова плашите с нея.
  • 50 Бай Груйо

    5 0 Отговор
    Германеца е доста зле като дипломат. Изобщо Германия са много зле от таз гледна точка. Но все пак германеца им го каза много точно, че трябва да се реши двустранно и това е ключово! Не разбирам това лицемерие, да обвиняваш България и Германия фашисти окупирали велика Македония, а сега да търсиш помощ от тези фашисти? Лицемерно е драги измислени македонци. Имате късмет че французите не се занимават с вас, че Франция е нещо съвсемм различно и тяхната дипломация е на върховно ниво. Немците са икономически гигант, но са джудже в дипломацията.

    Коментиран от #54

  • 51 Един

    2 0 Отговор
    "Двама се карат - третия печели!" (?ЕС или Германия)
  • 52 ШиШиШиШи

    2 1 Отговор
    СТИГА ПОСРЕДНИЦИ ....
  • 53 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кристално ясно":

    Никой няма да пита българския народ. Някой, в някой кабинет ще размаха пръст на българите, от които зависи и ще заплаши блокиране на Западните им сметки. Само ще питат с очи къде да си сложат подписа. Случвало се е не един път да се предават българските интереси, ще се случи и сега.

    Коментиран от #57

  • 54 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Груйо":

    Въобще не става въпрос за дипломация. Има нареждане от ония които демократизират целия свят, Македония, Албания и Сърбия да се присъединят към ЕС, за да няма никакъв шанс за руско влияние там. Първите две скоро, а Сърбия малко ще изостане.
  • 55 Скопие

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Поправка":

    Публикувано във факти.бг: Германия е готова за посредник между Македония и Македония.
  • 56 Скопие

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "14 88":

    Како не ти е срам да повикуваш на убиство, дебилу низаеден!
  • 57 Българският интерес

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Е Македония в ЕС. Не бъркай българския с руския интерес.
  • 58 Наблюдател

    3 2 Отговор
    От кога езика на омразата е основен критерии за влизане в ЕС! "....Македония изпълни критериите за присъединяване към ЕС.." Там не са спрели да плюят по България, а в Германия продължават да се правят на неразбрали!!!

    Коментиран от #60

  • 59 504

    1 1 Отговор
    По добре Германия , те са по наясно с нашия проблем . Все пак сме били съюзници с тях . На другите сме им обявявали воина и те ни смятат , за агресори и окупатори на Македония!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този

    0 0 Отговор
    на снимката не е никакъв дипломат, още по-малко може да играе ролята на посредник. Немската политика е тотално сбъркана и по отношение на Крим, и на мигрантите, и на Северен поток-2, и на брекзит, и на недоразумението Сев.Македония. Освен това Франция отдавна им го каза на Берлин, че ново разширение на ЕС скоро няма да има. Не са узрели за такова съжителство. Нито България, нито Гърция ще допуснат подобна квази-държава да изопачава най-нагло историческата истина.
Новини по държави: