Last news in Fakti

5 Май, 2021 08:00 1 406 2

Изтече срокът, в който Нетаняху трябваше да състави кабинет

  • бенямин нетаняху-
  • кабинет-
  • израел-
  • избори-
  • правителство

Израел се изправя пред нови избори

Изтече срокът, в който Нетаняху трябваше да състави кабинет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срокът, в който досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху разполага с проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтече, посочват световните агенции, съобщи БНР.

Партията му "Ликуд" спечели най-много места на парламентарните избори в края на март, но формацията и нейните съюзници не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство в 120-местния Кнесет.

От офиса на президента Реувен Ривлин вече съобщиха, че той е бил информиран за неуспеха за съставяне на кабинет. По закон държавният глава трябва до три дни да предаде мандата на друг депутат след консултации с парламентарните партии. Очакванията са това да бъде Яир Лапид - лидер на центристката партия "Йеш Атид", която се класира втора. Ривлин може да поиска и от парламента да определи името на кандидата за премиер.Ако се стигне дотам депутатите да решават кой да бъде начело на правителството, те ще разполагат с 21 дни.

В случай, че нито един от следващите варианти не се окаже успешен, Израел ще бъде изправен пред нови пети поред парламентарни избори за последните две години и половина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За този и ”Файненшъл таймс”

    4 0 Отговор
    пише, че е корумпиран, но той с лакти и нокти се натиска да управлява.
  • 2 2121

    2 0 Отговор
    Ортодоксалните евреи/капуцините, мързеливи,не работещи, всеки ден бият чело в стената на плача в Йерусалим/подкрепят ли Нетаняху /както винаги/ или не?Напишете.Ще бъде интересно.Нетаняху оцелява години наред с тяхна помощ.