Last news in Fakti

11 Май, 2021 19:40 1 928 18

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

  • сащ-
  • петрол-
  • хакери

Смята се, че DarkSide е базирана в Русия или Източна Европа и избягва да удря компютри, които използват езици от бивши съветски републики

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доставките на бензин бяха затегнати още в някои части на САЩ днес, след като спирането на най-големия тръбопровод в страната от хакери навлезе в петия си ден, предизвиквайки безпокойство от скокове на цените на горивата преди летния сезон, в който американците масово тръгват на път с колите си, отбелязва "Ройтерс".

Компанията оператор Colonial Pipeline увери, че работела за значително рестартиране на операциите до края на тази седмица, след като кибератака я принуди да прекрати дейността си в петък, като възпрепятства почти половината от доставките на гориво на източното крайбрежие и подчерта уязвимостта на американската енергийна инфраструктура от хакери.

Сайтът на Colonial Pipeline не работeше тази сутрин американско време, което според компанията е "временно прекъсване на услугата", несвързано с хакерската атака.

ФБР обвини сенчеста престъпна банда, наречена DarkSide, за изнудването. Смята се, че DarkSide е базирана в Русия или Източна Европа и избягва да удря компютри, които използват езици от бивши съветски републики, твърдят киберексперти.

Посолството на Русия в САЩ днес отхвърли спекулациите, че Москва е отговорна за хакерската атака.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера заяви, че до момента нямало доказателства, че руското правителство е замесено, но каза, че имало доказателства, че изнудвачите били в Русия.

Ransomware е вид злонамерен софтуер, предназначен за заключване на компютри чрез криптиране на данни и изискване на плащане за възстановяване на достъпа.

В изявление, публикувано от името на DarkSide в понеделник, се казва: "Нашата цел е да печелим пари, а не да създаваме проблеми на обществото."

Не е известно колко пари търсят хакерите, а Colonial Pipeline не са коментирали дали ще платят.

Американският енергиен регулатор отправи призив вчера за задължителни стандарти за киберсигурност за операторите на тръбопроводи. "Насърчаването на тръбопроводните компании за доброволно приемане на най-добрите практики е неадекватен отговор", подчерта председателят на Федералната комисия за енергийно регулиране Ричард Глик.

Смущението на доставките на гориво доведе цените на бензина до тригодишен връх, а търсенето скочи в някои райони, обслужвани от тръбопровода, след като шофьорите пълнят резервоарите си.

Средните национални цени на горивата в САЩ се доближават до най-високите си нива от май 2014 г., заяви Американската автомобилна асоциация. Асоциацията предупреди срещу трупане на запаси, казвайки, че това допълнително свива доставките.

Ако смущението продължи, доставчиците на гориво биха могли да доставят с камиони и железопътен транспорт, за да компенсират част от дефицитите. Министерството на транспорта премахна ограниченията за шофьорите на превозвачите на горива в 17 щата, засегнати от спирането.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    28 2 Отговор
    Сами си го правят краварите за да повишават цената на бензина.
  • 2 Гост

    10 1 Отговор
    Потърсете в интернета кибер полигон 2020 или 2021 и ще разберете за какво иде реч и какво ни очаква още.
  • 3 U.S.Imperialism

    1 27 Отговор
    Ей тия руски гномове не спът , като орки са се събрали да правят проблеми по цял ден по цял свят
  • 4 Краве BOKLUCI

    25 1 Отговор
    Нащастници подли накрая ще си го получат от Руската армия
  • 5 Кравар

    29 1 Отговор
    Никой не вярва на военолюбците от САШ.
  • 6 Професора

    31 1 Отговор
    Или в Русия или в Източна Европа???!! Нещо хапчетата за луда крава.
  • 7 Абе

    21 1 Отговор
    Хахаха, шматки! Ама пак ще обвинят Русия че да има повод за някви нови санкции.......само че на Путин не му дреме изобщо за тия клоуни, най-накрая ще ги наритат едно хубаво и ония щат не щат ще се кротнат като бити мъстии!

    Коментиран от #10

  • 8 Цар

    2 0 Отговор
    Вули.
  • 9 no name no face no number

    16 2 Отговор
    Когато сащ страда изпитвам душевен оргазъм
  • 10 U.S.Imperialism

    1 20 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    То е ясно че на Путин не му дреме за руския народ важното е с брата Ким Чен Ун да правят безаналогови бомби да плющат земните плочи и се надяват току виж някоя плоча ги ударила по гномския мозък
  • 11 Имам

    15 1 Отговор
    Достоверни сведения и доказателства че кибератаката идва от Сан Марино

    Коментиран от #16

  • 12 Краваристан изтрещя

    19 0 Отговор
    Те били много слабинки бе,уж Рамбо,уж Терминатор,пък то всичко било Холивуд.Ама и него го закриха през февруари,кво прайм нататка?
  • 13 един от многото

    16 1 Отговор
    Цялата работа много напомня на кулите близнаци.
  • 14 познато

    6 0 Отговор
    Дали пък не е дело на престъпната банда Дийп Стейт от САЩ?
    Повтаря се модела Enron от 2000-2001 година. Инсцениране на аварии с цел вдигане на цената. Тогава на тока, сега на горивата.
  • 15 Голям ......

    3 0 Отговор
    ПраЗ. Отивам да спя с чорапите.Факти.....вие сте клюкарски долнопробен сайт!
  • 16 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Имам":

    Може и да си прав - там ги ваксинираха със Спутник и ето ти страничен ефект.
  • 17 Хак им е

    1 0 Отговор
    Разследващият журналист Вайс спомена България за хакерската атака над тръбопровода в САЩ ! Браво ако е така ! Така им се пада на янките , окупатори на петролните полета в Сирия !
  • 18 хлапето

    1 0 Отговор
    Чупя джамове и режа гуми, щото тате ги оправя. На терористите с терор ! Те от друго не разбират. Пак ще падат небостъргачи и язовирни стени.