Last news in Fakti

20 Май, 2021 13:36 2 285 5

Хакери удариха още една национална здравна служба

  • ирландия-
  • хакери-
  • здравна служба

Престъпниците са направили публична информацията за местоживеенето, телефонните номера и здравната информация на пациенти, както и трудови договори на медицински работници

Хакери удариха още една национална здравна служба - 1
Снимка: shutterstock

Хакери атакуваха информационната система на Ирландската национална здравна служба (HSE) в края на миналата седмица и направиха личните данни на редица пациенти публично достъпни, пише британският вестник Financial Times.

Според изданието хакерите, които са поискали откуп от 20 милиона долара от ирландските власти, са направили публична информацията за местоживеенето, телефонните номера и здравната информация на пациенти, тяхната кореспонденция със служители на HSE, както и трудови договори на медицински работници.

Както отбелязва вестникът, по този начин изнудвачите демонстрират пред правителството на републиката, че наистина са откраднали огромен набор от поверителни данни. Financial Times подчерта, че общото количество откраднати данни е около 700 гигабайта. Ирландските служители на реда не коментираха съответната информация, предаде Фокус.

На 14 май на страницата си в Twitter HSE обяви, че е подложен на мащабна кибератака с помощта на вирус-рансъмуер, който блокира достъпа до компютрите ѝ. Системите за здравна информация са временно изключени, за да се предпазят от хакери и да се направи оценка на щетите.

На 16 май телевизионният канал RTI съобщи, че хакери, вероятно от Източна Европа, са извършили атака срещу информационната система на ирландското Министерство на здравеопазването. Както телевизионният канал подчерта, хакването на сайта на ирландското Министерство на здравеопазването вероятно е извършено от същите хакери, които нападнаха HSE.

Според последните данни службите за спешна медицинска помощ и повечето болници в страната работят както обикновено, но в много клиники са отменени неспешните посещения, включително за пациенти с рак, които се нуждаят от лъчева терапия. HSE, поради кибератака на своите ИТ системи, не публикува нови данни за случаите на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    4 0 Отговор
    Мдааа...всички начини за борба вече са допустими, дори нужни..
  • 2 ха-ха

    5 0 Отговор
    Президентът на САЩ Джо Байдън вчера заяви, че до момента нямало доказателства, че руското правителство е замесено, но .... това, беше вчера :-)
  • 3 Замислен

    1 0 Отговор
    ..интересно, ако случайно на някои от нашите лекари изтече кореспонденцията...колко ли инфаркта ще има сред приятелчетата му :) ..
    Не е идея, която се препоръчва за практикуване в домашни условия от неспециалисти! :)
  • 4 😷😷😷

    3 0 Отговор
    Е така, като издадат на всички зелени звездички 🔯, пардон сертификати, ще се появят хакерчета, които да се докопат и осветят тази информаця! Тска хем зависими от Господарите на Ковида, хем изнудвани от всякакви пирати! Е това, ще "новата реалност"!
  • 5 Хакер

    0 1 Отговор
    К'о мъ

    и,б,е

    Ирландия
Новини по държави: