Last news in Fakti

13 Май, 2021 10:45 3 390 40

Северна Македония разчита на САЩ да решат спора с България

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • българия-
  • сащ-
  • спор-
  • история-
  • скопие

Не съм оптимист, а реалист, каза Пендаровски

Северна Македония разчита на САЩ да решат спора с България - 1
Снимка: БГНЕС

Властите в РС Македония разчитат на чужда намеса и създаване на атмосфера в ЕС, която да накара България да промени позицията си относно започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС. Скопие разчита и на политическа промяна в София, предаде агенция БГНЕС.

Това става ясно от интервюто на президента Стево Пендаровски пред списание "Фокус", който днес излиза на пазара. "Аз лично не познавам нито един политик от страната ни или от Европа, с който да съм общувал и който в този период /миналата година - бел.ред./ да е вярвал, че България наистина ще ни блокира. Ще ви дам само един пример. Миналата година попитах австрийският министър на външните работи какво мисли по въпроса, защото те са част от ЕС, а ние не сме. Попитах го като опитен човек. Той ми каза следното: Много е важно да убедите всички останали страни-членки, че вие сте в право. Ако накрая 26 държави са убедени във вашите аргументи, а една държава е останала сама, тя няма да може да издържи на такъв натиск. Както виждате и той е сгрешил", казва Пендаровски в отговор на въпроса дали не е сбъркал с оптимизма си миналата година, че България няма да блокира РСМ.

"Когато през месец декември миналата година България ни спря за ЕС имаше спекулации, че някои държави били против, но не искали да кажат това публично. Аз твърдя, че всички 26 държави бяха на наша страна. Аз лично, а и хора от правителството, проверихме всяка една държава поотделно", казва той в отговор на въпроса дали всички останали 26 държави от ЕС са били на страната на РСМ.

На въпрос дали той е оптимист за решаване на спора за България както е бил преди година Стево Пендаровски отговаря: Не съм оптимист, а реалист. Първо във Вашингтон имаме нова администрация, която има по-голям интерес от предходната за Западните Балкани те да не бъдат оставени в безтегловност. Те категорично твърдят, че имат геостратегически интерес целите Балкани да се присъединят към Европа, всички шест балкански държави да вървят към Европа, при това истински, а не само на хартия. В крайна сметка след пандемията и самата Европа започна консолидация и осъзнава, че целият този проект на Обединена Европа след 30 г. трябва да приключи".

Стево Пендаровски смята, че в България се извършват дълбоки политически промени. "Ние не очакваме някой да натисне България, но те насрочиха нови избори през месец юли. Там стават тектонични политически промени. Има нов политически играч, който бавно върви към върха в рейтингите с напълно нови лица, които до днес не са били част от политиката. Те не са били парламентарна партия и ние не знаем каква ще бъде тяхната позиция. Но, ние трябва да създадем атмосфера, при която този спор да не може да продължи дълго време. И това нещо предлагаме в следващия период", казва президентът на РСМ.

"При последната ми визита в Брюксел казах, че е много важно българската страна да дефинира дали проблемът, който те сами наложиха е от политически или исторически характер. Ако е от политическо естество ние имаме веднага готовност да разговаряме за правовия ред, за борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за свободата на медиите, за професионалната администрация - това са европейските стандарти за преговори и членство. Ако това е исторически спор, тогава той трябва да остане в рамките на историческата комисия и там да потърсим помощ от независими експерти. Надявам се, че с помощта на ЕС може да се приеме, че е по-добре да се присъединят 2-3-ма историци от трети страни, които познават региона и тези исторически периоди", казва още държавният глава в интервюто.

На въпроса дали страната има план "Б" Пендаровски казва следното: Ако България продължи с блокадата ние нямаме друга продуктивна алтернатива. Разбира се, че има други алтернативи, но те не са добри за нас. При тази нежелана ситуация ще трябва да прокарваме Европа у дома и да продължаваме да преговаряме с България. С една дума, ако Европа не идва при нас, ние ще я вкараме при нас.

Според него премиерът Зоран Заев му се извинил със СМС след интервюто за Агенция БГНЕС, в което в края на миналата година определи Стево Пендаровски като неопитен политик.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въх

    63 1 Отговор
    тоз чува ли се? вярва ли си?
  • 2 честен ционист

    7 44 Отговор
    САЩ имат интерес Македония да влезе по най-бързия начин в ЕС и да саботира плавателния канал от Солун до Белград. Така че Ганчовци, сори кофти бизнес, ще се снишавате отново пак под масата, както изглеждат нещата.

    Коментиран от #8, #29

  • 3 Скопие лъжат че са бедни

    8 6 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #12, #40

  • 4 Полковник РУМНО

    58 1 Отговор
    Гърция води 28 години преговори с РСМ. Така, че да не търсят други държави за натиск върху България. С тези техни лъжи, до никъде няма да я докарат.
  • 5 Банг-банг

    34 1 Отговор
    Македония се надява на натиск върху България от страна на САЩ . Че те ни натискат отвсякъде за каквото си пожелаят... А пък ние сме в поза 69 заради скаПаната политика на нашите оправници. Въпросът е докога !?
  • 6 Stefanie 🎲

    35 6 Отговор
    Няма проблем. САЩ да изплатят дълговете на България, да вкарат в затворите хората отговорни за нац катастрофа от 91 г насам, да си затворят дипломатическата мисия в България, да си изнесат джендърските казарма от тук и тогава България ще признае всичко на Югозападна България ъъъъъъ С Македония се. Айде влачете.
  • 7 Феникс

    42 2 Отговор
    Че кво общо има САЩ с България и Македония ?? Нерде Ямбол нерде стамбул . Не сме приятели с Македония и никога няма да бъдем
  • 8 И ОТНОВО

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ционистчо,никой няма да позволи на така наречените северомакедонци да ни правят на маймуни,така че ни си познал
  • 9 Павел Пенев

    31 0 Отговор
    Като разчитат на САЩ да подадат молба за влизане в Организацията на американските държави а не в ЕС. Ако САЩ се намесят то ще е в наша вреда.
  • 10 Верно ли

    30 0 Отговор
    И тоя се криви като нашия Плювно на Хамериканците! Аман от Пендаровси!
  • 11 Професора

    36 0 Отговор
    Мекедония разчита краварите да шантажират бъгарите да си отстъпят историята зарадин имперските интереси на сороснята от ЕС и Обора!
  • 12 Колега

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Абе ти си верно откачен. Кога е живял този Македонски бре? Преди христа. Преди 2000 години. Какво злато търсиш бре ? Ходи ся лекувай.
  • 13 cdfdf

    48 0 Отговор
    Тия още не са влезли в ЕС и вече ходили да приказват на всички страни членки против България - не че нещо ама смятайте какво ще става ако влязат :)

    Коментиран от #37

  • 14 .......

    33 1 Отговор
    В ИНТЕРНЕТ ВЕЧЕ ДЕЦАТА МАКЕДОНЦИ МОГАТ ДА ПРОЧЕТАТ ,ЧЕ СА СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА СЛАВЕН БЪЛГАРСКИ РОД.
  • 15 Перо

    4 2 Отговор
    Искам дъвка Турбо.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Deathstroke

    4 29 Отговор
    Нямаме право да ги спираме. Разбирам да беше ситуация като в Крим и да има голяма група Македонци, които се припознават като българи и да искат да станат част от България ,а правителството да ги тероризира и да им забранява ,ок. Но няма. Напротив, те си настояват ,че не са и открито не желаят да имат нищо общо нито с нас нито с Гърция нито със Сърбия, а всички предявяват някакви претенции, че Македония е тяхна по не знам си каква линия. Отговора на това реално чия е ,зависи изцяло от това кой ще питаш. Но с колкото от тях да съм разговарял, не ни мразят , но и не желаят да им се месим в работите, което е напълно разбираемо.

    Коментиран от #19, #31

  • 18 винкел

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Има ги в Русия!
  • 19 Верно ли

    24 0 Отговор

    До коментар #17 от "Deathstroke":

    Това е така, но да бъдат така любезни да спрат да си измислят "история" под натиска на външни сили!
  • 20 НКВД

    23 2 Отговор
    ЕС ДА ИЗБИРАТ ИЛИ БЪЛГАРИЯ ИЛИ МАКЕДОНИЯ В СЪЮЗА. АКО МАКЕДОНИЯ ВЛЕЗЕ ВЪПРЕКИ СПОРА С БГ. РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НАПУСКА ЕС СЛЕД РЕФЕРЕНДУМ!!!
  • 21 Перо

    34 2 Отговор
    Правилно е,че Пендаровски не е опитен политик. Македонският въпрос е и политически и исторически и правен,защото касае създаването на една неетническа нация за един ден,чрез асимилацията на друг народ,кражба на исторически събития и личности,културни и духовни ценности.Това може да се докаже с архивни документи с влакови композиции от БГ и Турция /от времето на османската империя/.Не разбирам защо работи тази комисия,която трябва да дебатира и спори за нещо несъществуващо. Тя е мъртво родена. Има работа със зомбирани хора,които казват “Немам доказ,Али тврдам”и изпълняват директно заповедите на“политичарите” на РСМ.Няма и помен от научни изследвания и техните извори. Само отказ до дупка! Пендаровски видя една държава като Гърция,как ги държа 28 г.на трупчета и не ги призна,нито като държава,нито ги пусна в НАТО и ЕС,докато не забравиха за “античната”история и Ал.Македонски,въпреки че всички страни от ЕС бяха ЗА! Отказ до дупка и нека разчитат на ЕС,и да не забравят,че са създадени и утвърдени от ООН като държава,през 1993 г.!!!

    Коментиран от #25, #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вера

    30 0 Отговор
    Ето, сърбоманите сами си го казват- не разчитат на историческата фактология, а на чужди държави.

    Сърбоманите не ги интересува, че са сътворени на 1945 с държава от 1990, те разчитат на това, какво ще кажат силните на деня. Срам и позор.

    Коментиран от #35

  • 24 Случаен

    13 1 Отговор
    На тоя и физиономията и фамилията са му на Амбрияж.Нормално е да иска помощ от държавата създала третия пол.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ████████████████████████████████████████

    8 0 Отговор
    Очилато люмпеноподложка да те туря ли и ти да ореш нивата
  • 27 Кскдо

    17 0 Отговор
    А спорът с Гърция от политически или исторически характер беше? Наследниците на Александър, Тутанкамон и Танос обиколиха цял свят да обясняват колко лоши са българите. Не на българофобите в ЕС!
  • 28 марсианец

    15 0 Отговор
    Да се обадят и на Ерменския поп
  • 29 Дебилчев

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Да се снишават тия с лъжите, те са зависими да натиснат тях, щом искат нещо да получат трябва са дадат, да изкарат истината, просто е, ние няма да се съгласим на лъжи, утре да излезе, че им говоря аз нагласен македонски, чи-ба, бе нагллеци, дотегнахте
  • 30 БЮРМ/FYROM

    10 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 31 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Deathstroke":

    По- важно всъщност e кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци cлeд 1944 гoдинa!?
    И да припомня : Нa тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa имeннo в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo с един нищозначещ протокол за прекратяване на военните действия ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия!
  • 32 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Братята-съседи са в много дълбока заблуда, че България единствено ги спира! Само да кажем ние Да и ще ги порежат Франция и Нидерландия! Само тия двете държави им стигат, а има и други! Сега ние сме отпред, вършим черната работа и обираме лошата енергия, но когато и ако дойде денят да се договорят с нас ще видят те кон боб яде ли или луканка на пръчка! Тая нашата спирачка ще е като галене с пухено перо в сравнение с брадвата дето ще им натресат франзузите!
  • 33 сноу

    7 0 Отговор
    Мръсни гадини сте това макетата и това е ..Ти го блъскаш от вратата, а то се тика през двора и за всеки случай хвърля два кокала на кучето...Краварите пък само това чакат ,..съвсем да разбъркат съслите в чувала ,а те да излязат от велики по-велики...
  • 34 Дългият

    4 0 Отговор
    Твърди и безкомпромисни по проблема РСМ..
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вера":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че в миналото това се е правило може би съзнателно.
  • 36 Реално

    1 2 Отговор
    Пocлeднaтa и нaй вaжнa думa зa приcъeдинявaнeтo нa РCМ към EC имaт CAЩ, кoитo вeчe нeeднoкрaтнo зaявихa и пoтвърдихa, чe държaт мнoгo пoвeчe нa най верния си съюзник на Балканите- Aлбaния и на Ceвeрнa Мaкeдoния с 50% АЛБАНСКО НАСЕЛЕНИЕ- открити русофоби, бързo и бeз вcякaкви от миналото исторически cпънки от страна на България дa ce приcъeдинят към Eврoпeйcкия cъюз, oткoлкoтo нa Бългaрия която е c 80% руcoфилcкo нaceлeниe за в бъдеще дa продължава да ocтaнe в EC...!!!
    Така че Северна Македония и без "съгласието" на България ще стане член на ЕС, НО жaлкo e , чe от нeкaдърнaтa и нa прaктикa aнтибългaрcкa пoлитикa нa герберите и на Кaрaкaчaнoв и патриотите, споменът за "ВЕТОТО", пречките и блокирането на Македония от България ще си остане в бъдещето като враждебен исторически факт, който никога няма да бъде подминаван от македонците..!!
  • 37 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "cdfdf":

    Няма нужда да влизат.... не сме забравили гаврата с българското знаме!
  • 38 Борислав

    1 0 Отговор
    Проблемът е юридически - не се спазва договора за добросъседство с България. Това е проблемът. Ако питат в коя част не се спазва, нека си го прочетат и ще видят.
  • 39 Пендаровски имате език, разцепен на

    1 0 Отговор
    Върха а някой имат и по два!!! Иначе нее възможно толкова много да ПЛЮЕТЕ по България близо 70годкато Лами сте, тези Перуански те!!! Плюе нето вие Национален Спорт!! Нямате спиране, този и онзи ще ви реши Проблемите, колкото 28год го решиха с Гърция!! Не ви искаме нищо от Луната, тя сие Земя Македонска, само сие оградете да не влизат Марсианчета!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: