Last news in Fakti

17 Май, 2021 09:34 1 155 5

ЕП обсъжда фонда за справедлив преход

  • еп-
  • справедлив преход-
  • андрей новаков-
  • европа-
  • пари-
  • българия

Парите от фонда се разпределят посредством регионални планове

ЕП обсъжда фонда за справедлив преход - 1
Снимка: БГНЕС

Не се очаква да има сериозно противопоставяне на Фонда за справедлив преход, който ще се дебатира днес в Европейския парламент и ще се гласува утре - това каза в интервю за "Хоризонт" по БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков, който е член на комисията по регионално развитие. Той е на стойност 17.5 млрд. евро и е предназначен да помогне на страните-членки за преход към зелена икономика. Според Новаков първите средства за страната ни могат да пристигнат още през есента.

"Парите от фонда се разпределят посредством регионални планове. В България сме изготвили три такива - за Перник, Кюстендил и Стара Загора, които са трите наши въглищни района. Така че инвестициите биха се насочили там", каза Новаков.

На въпрос дали тези средства ще са достатъчни за тези три региона, Новаков отговори: "Със сигурност не са достатъчни изцяло. Говорим за 1,3 млрд евро за 2027 година по текущи цени, като 570 млн. евро ще дойдат по линия на многогодишната финансова рамка, а още 730 милиона - по линия на "Ново поколение Европа". По този начин се нареждаме на пето място в ЕС по дял на усвояване. Полша е на първо място - почти 20% от целия план отиват там. Очаква се най-активно да инвестираме по Фонда за справедлив преход през 2022 и 2023 година - по 370 милиона евро всяка година".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    9 1 Отговор
    Фондовете са винаги в джоба на крадците с достъп до тях.Няма никакъв смисъл от ЕС състоянието на хората не се е променило никак държавите в частност България стават все по-зле.
  • 2 Хайде

    9 0 Отговор
    няма дужда да дуднеш удобни приказки , разбирачо от натягане !
  • 3 покруса

    3 0 Отговор
    Първите средства за страната ни могат да пристигнат още през есента и ще пада голямо частно лапане.
  • 4 Някой

    5 1 Отговор
    Аха, и разпределението ще е такова, че 99% от него ще отидат в западните държави, които се водят ядро на ЕС - Франция, Германия, Холандия, Белгия и Люксембург, нали?
    Е, справедливо е.
    А, иначе, факт е че тези пари отиват в джобовете на големи фирми. Но не увеличват доходите на работещите в тях.

    Коментиран от #5

  • 5 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Ще отидат там, където има прозрачност?
    Защо ревеш, никой не дава пари,
    за да пълним чекмеджета и офшорки?