Last news in Fakti

22 Юли, 2021 17:06 2 253 23

Защо хората в Якутия са оставени сами срещу горските пожари?

  • пожар-
  • горски пожари-
  • горски пожар

Гасенето на пожари се определя в Русия като "икономически неизгодно"

Защо хората в Якутия са оставени сами срещу горските пожари? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на регионите в страната, където е въведена такава мярка заради разрастващите се горски пожари, достигна 10, предаде ДПА.

Задимяване е наблюдавано в 107 населени места с общо население над 490 000 души. Най-тежко засегната е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обхващат все по-голяма площ. Там вече горят около 745 хиляди хектара гори, предаде bTV. В нейната столица, Якутск, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми на вредните вещества. Поради силното задимяване няколко пъти е била спирана и работата на местното летище.

Когато борбата със стихията е "икономически неизгодна"

Мащабните пожари са често срещано явление в региона на Якутия, който е покрит с гори от тайгата, но според учените през последните три години те са се разраснали до степен, в която вече застрашават стабилността на цялата екосистема, тъй като отделянето на големи количества газове ускорява глобалното затопляне, а пожарите разтопяват вечната замръзналост.

В централните райони на републиката месец юни беше най-горещият и най-сухият от 133 години насам. Както и миналата година, пожарите избухнаха поради необичайни горещини и сухи гръмотевични бури. Въпреки естествения им произход обаче, местните жители обвиняват правителството за ситуацията. Едно от основните оплаквания е, че само малка част от тези пожари се потушават, а повечето се оставят да угаснат сами и нанасят неконтролирани поражения, поради голямата площ на областта. Якутският район заема територия от над 3 милиона квадратни километра, а огромните разстояния и ниската гъстота на населението водят до наличието на труднодостъпни отдалечени райони, в които гасенето на пожари се определя като "икономически неизгодно".

През 2019 г. руските власти преразгледаха законите за контролните зони, които бяха значително намалени или изцяло премахнати в редица области, но тези на територията на Якутия останаха със същите граници. След началото на пожарите тази година, жители започват да изпращат съобщения в "Инстаграм" на федералния министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов с молба да се заеме с "огнения ад в Якутия", която "гори цяло лято, но никой не се интересува". Коментарите в профила на министъра достигат хиляди, но той отговаря, че все още "природата е по-силна".В резултат на това хората решават да се справят сами със стихията, като ори тийнейджъри не се притесняват да се включат в спасителната акция, въпреки обявеното извънредно положение. Гражданите на републиката се борят с пожара с лопати, раници и бидони с вода. Те копаят траншеи, за да изолират пламъците. Природният парк "Ленински стълбове", който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, също е в пламъци.

Да откажеш на Ди Каприо

Местната активистка Роза Дячовска решава да изпрати съобщение до Леонардо ди Каприо и неговата организация "Earth Alliance", занимаваща се с климатичните промени. Той ѝ отговаря в „Инстаграм“, като обещава, че ще обсъди с екипа си как може да помогне за справянето с пожарите в Якутия, но регионалните власти отказват всякаква потенциална помощ. "Радваме се, че световните звезди обръщат внимание на подобни въпроси, но нашите сили са ангажирани с операциите по гасене на пожари и ситуацията е под контрол", заявяват те.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    9 27 Отговор
    Щото толкова го е грижа путя и толкова е капацитета на тая велика страна с икономика по малка от Италия. Затова.

    Коментиран от #9, #15, #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 някой

    22 5 Отговор
    Интересно как Ди Каприо щеше да помогне в гасенето. Щеше да хване метлата ли или да тича с кофата? Популизъм.
  • 4 vinetu$

    17 2 Отговор
    а наводненията в мюнхен
  • 5 С тези приказки

    19 0 Отговор
    Денисчо, да не стане като с "екологията" в Крим?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма кой да ги гаси

    5 15 Отговор
    Всички са пияни.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никой

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Беенвето върви ли?🚘😂
  • 10 Не знам

    21 2 Отговор
    Кой лъже , по телевизията показаха , че армията се включва в гасенето .
  • 11 Не бе

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "С тези приказки":

    Ваксинирах се
  • 12 Гошо

    19 2 Отговор
    Автора я ако ще се упражняваш в пропаганда на русофобията ,коментирай "наглостта "на Русия да даде на съд Украйна за нарушаване правата на човека а не ни обяснявай глупости за пожари по разни места дето и човешки крак не е стъпвал
  • 13 Олга

    14 2 Отговор
    Невъзможно и безсмислено да загасиш пожар на толкова голяма и главно - недостъпна територия. Безсмислено губене на средства и усилия. При това има важна оптимистична особеност - големи дървета след време се възстановяват, ако пожар не се движи по горната повърхност, а основно – в долната част, тъй като много дебела покривка от мъх помага за оцеляване.

    Коментиран от #17

  • 14 Един и същи

    10 2 Отговор
    соросоид пише едни и същи глупости.
  • 15 хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Територията на пожарите е голяма колкото Швейцария...ако цяла Швейцария пламне, кой ли ще я угаси?

    Коментиран от #18

  • 16 sbs no КОМУНИСТ

    2 5 Отговор
    РЕШЕНИЕ ПО СТАЛИНСКИ -ИМА ЧУКЧА ИМА ПРОБЛЕМ НЯМА ЧУКЧА НЯМА ПРОБЛЕМ ---РЕШЕНИЕ ПО РАШКОВСКИ -ИМА ГЕРБ -ИМА ПРОБЛЕМ -СТАВАТ БИВШИ ХОРА НЯМА ПРОБЛЕМ ---СВИНЕФЕРМИ МНОГО
  • 17 sbs no КОМУНИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Олга":

    ГРЪМВАТ БОМБА КОЯТО ОТНЕМА СИЛОРОДА ---ОГЪНЯТ СПИРА ---ИМАЛО ЧУКЧА -НЯМА ЧУКЧА -НО НЯМА И ПОЖАР
  • 18 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "хахаха":

    Сигурно путин.
  • 19 Tazrony

    4 1 Отговор
    Кой умник пише подобни статии! Вие гледате ли колко народ и техника са пратени там? Или само плюете както се очаква от вас? Над половин милиом декара гора гори, гора в която не може да се влезе с кола или камион, а само пеш и самолети. Що не покажете кадрите от руските новини а само си измисляте?
  • 20 246

    2 0 Отговор
    Джамбазов е написал статията си на базата на постове в социалните мрежи.
  • 21 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор
    как защо ами много просто сравнете Якутия 1млн човека ходят по земя 3млн кв км със Франция където на 0,64млн км земя се разхождат 64млн двукопитни и какъв е извода----пожари, наводнения, разтопяване на вечно замръзналите земи---ами боли ги патката там просто няма никой.
  • 22 Ком Пасс

    1 0 Отговор
    Нерде Якутия, нерде Финландия и Карелия...
  • 23 Made in BG

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ма какво му давате минуси на човека! Щото може би мислите,че Русия са ни по-приятели от Европа и САЩ! Ооо не всичките взети заедно повярвайте не ни мислят доброто на Нас вековната България! А относно пижарите в Русия,Путин може да задели малко средства от оръжейното харчене да ги гаси !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания