Last news in Fakti

23 Юли, 2021 20:30 7 948 41

Защо толкова много лекари в Русия не искат да се ваксинират?

  • спутник v-
  • русия-
  • лекари-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • москва-
  • конспиративни теории

1/3 от руските медици предпочитат да не се ваксинират

Защо толкова много лекари в Русия не искат да се ваксинират? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По официални данни напълно ваксинирани в Русия са 18,5 милиона души, по алтернативни данни на медиите - 17,1. Това прави най-много 12 процента от населението на страната. А според епидемиолога Николай Брико, за да спадне заболеваемостта от коронавирус трябва да бъдат ваксинирани около 67 процента от населението.

И макар че недоверието към ваксините в Русия постепенно спада, над половината от възрастното население отказва да се имунизира - хората се опасяват от страничните ефекти или чакат окончателните резултати от изпитанията на ваксините, респ. гаранция, че имунизацията е безопасна. За информираността на хората голяма роля играят лекарите, с които пациентите се познават лично - техният авторитет е по-висок, отколкото на непознатите медици, сочат проучвания. Една трета от руските медици обаче предпочитат да не се ваксинират. Нещо повече - те се опитват да разубедят и пациентите си да предприемат тази стъпка. Могат ли тези лекари да променят позицията си?

Откъде идват съмненията на лекарите?

Онкологът Иля Фоминцев, който е основател на Руския фонд за профилактика на рака, се старае още от самото начало на пандемията да разпространява максимум информация за коронавируса. Той е набрал средства чрез краудфъндинг и е създал служба за безплатна консултация по въпросите, свързани с COVID-19. Той има широка публика в социалните мрежи и казва, че истински може да се повлияе само на изпитващите съмнения.

„Съмняващият се неизбежно минава или на страната на ваксинациите, или застава плътно на страната на конспираторите. Защото рационални причини за отказа от ваксинация не може да има. Все пак сред лекарите привържениците на конспиративните теории са малцинство", посочва Фоминцев. За да успее да убеди колегите си да се ваксинират, той им обяснява, че не са избрали верния начин за взимане на решение. „Важното е дали ваксината работи или не. А тя работи, като вредата от нея е толкова минимална в сравнение с ползите, че няма нужда да се говори повече", казва Фоминцев. Той е категоричен, че отношението към ваксините е много показателно за това дали един лекар е добър или не. „Вярва ли ѝ или не? Не става дума за вяра, а за наука. И за понятията „показания" и „противопоказания".

Аргументите в полза на ваксинацията

Убеждаването на лекарите не е лесна задача, констатира и терапевтът Ярослав Ашихмин. „По време на дискусиите, в които участвам, казвам, че да - не знаем какви са дългосрочните странични ефекти при ваксините. И в страната няма нормална статистика. Но ние цял живот работим в условия на неопределеност и наблюдаваме съотношението между рисковете и ползите. В дадения случай е много по-вероятно самият коронавирус да повлияе негативно на репродуктивната функция, например, отколкото ваксинацията", обяснява Ашихмин.

Той напомня на лекарите, че трябва да действат от гледна точка на общественото здраве и да ваксинират колкото може повече хора, а страничните ефекти да се обсъждат след това. „Естествено сме свикнали да работим в интерес на пациента. Но да си кажем честно: най-добрата концепция от негова гледна точка е да се скрие в мазето и да излезе последен тогава, когато вече всички са ваксинирани. Затова ние не лъжем, че всичко е безопасно, а казваме, че това е война и не разполагаме с друг вариант освен ваксинацията." Ашихмин е сигурен, че руските лекари принципно биха се отнесли недоверчиво към всеки нов метод на лечение. А натискът спрямо медицинската колегия, когато ваксината е спусната отгоре без подробни обяснения и данни за страничните ефекти, само засилва това недоверие.

Едва смъртта се оказва решаваща за лекарите

Периодът, в който лекарите са разубеждавали пациентите си да се ваксинират, вече е отминал, казва главната лекарка на московската поликлиника 191 Мария Соколова. В нейната поликлиника вече всички лекари, с изключение на тези, които имат противопоказания, и преболедувалите, са се ваксинирали. „Страхът да умреш от коронавируса е по-силен от страха от ваксината. И това е добре." На Соколова също ѝ се е налагало да убеждава свои колеги да се ваксинират. „Това е нормално. Ваксината дойде внезапно и предизвика определен страх. Не бих казала, че има лекари, които са категорично против имунизацията. Дори да имам определени лични съмнения, съм длъжна да представя на пациента истината, своята лекарска компетентност. Не субективното ми мнение трябва да бъде определящо."

Автор: Елена Баришева


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО НЮЗ

    97 14 Отговор
    Ами много просто, ЗСЩОТО СА ЛЕКАРИ.. И знаят истината... В Италия 70--80 % не искат и да чуят за вакса
  • 2 хмм

    82 15 Отговор
    Руснаците не са глупави.
  • 3 Иван

    26 39 Отговор
    Щот си знаят стоката.Щот си познават върхушката и методите им.
  • 4 Пак

    27 10 Отговор
    Фейк....
  • 5 Гошо

    61 7 Отговор
    Я ДВ пак ревнало на руските гробища Абе редакцията това вие да не сте подизпълнител на ДВ нямате ден без статия подписана от тях и да не е против Русия

    Коментиран от #10, #26, #36

  • 6 ЩПТО ТОЛКОВА ИМ Е

    7 44 Отговор
    АКЪЛА.......
  • 7 Щото жужето не дава водка

    7 44 Отговор
    За бонус
  • 8 Русская волна

    66 5 Отговор
    Много от немските също не искат да се ваксинират
  • 9 Чукачакарача

    14 54 Отговор
    Имам приятели в Ростов на Дон. Дават мило и драго за ваксина Астра Зенека. За другите не смеят и мечтаят. Спутник е с големи проблеми, но цензурата спира всеки опит да се съобщи за това. Това е и причината за издбягване на ваксинирането в цяла Русия. Един от страничните ефекти е нежелано окосмяване и това най-невинния вторичен ефект. Руснаците преработиха зоо ваксина в хуманна. Още от началото са знаели , че е много проблемна, но трябва, както винаги да са първи. И това им изяде главата. Китайските ваксини са с много ниско КПД но въпреки това са по-търсени. От руски ваксини се отказаха дори страни с големи дефицити, като Арожентина и Парагвай. Руска му работа.

    Коментиран от #12, #14, #34, #37

  • 10 Оня

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Мисирки
  • 11 По Мутафчийски

    59 3 Отговор
    Вместо да плачете на чужди гробища, защо не питате българските лекари дали желаят, ама не рекламните лица на ковид религията, а истинските лекари.
  • 12 Дой че вали

    39 6 Отговор

    До коментар #9 от "Чукачакарача":

    От ден на ден все по-mъпи статии вадите.
    Да не са отпускари назначените писачи, че прибягват от Дойче веле до хигиенистите да драскат пасквили ?

    Позор и резил
  • 13 big

    38 7 Отговор
    Защото са умни! Много добре знаят, че ваксините нито предпазват от заболяване, нито от предаване. Те са създадени прекалено бързо, без необходимото време за проверка, не са изчистени страничните ефекти водещи и до смърт. Дори стриктните мерки не са в състояние да го ограничат, пример Олимпиадата в Токио, което показва, че начина на разпространение все още не е открит!

    Коментиран от #16, #28

  • 14 Верно ли

    40 8 Отговор

    До коментар #9 от "Чукачакарача":

    Интересно - руската ваксина е от 2 човешки аденовируса, а Астрата от шимпанзе. И казваш, чв от руската се окосмявали, а? :))))
  • 15 Пич

    39 4 Отговор
    Ееиии , видяха , че не кълве е на англосаксонските идиоти , и решиха да ни промиват мозъците д руските светила... Колко прозрачно ...Ц ц ц ц
    .
  • 16 асад123

    5 33 Отговор

    До коментар #13 от "big":

    Това да не са ти от стария тип ваксина? Новите РНК ваксини могат да се разработят и произведат до дни след разгадаването на генома. Спрете да живеете в соца

    Коментиран от #29

  • 17 Защото

    29 8 Отговор
    всички претупани "коктейл- боклуци,наречени "ваксини" са опасни за здравето - затова.
    Всеки знае отговора.
  • 18 Симеон Велики

    21 2 Отговор
    Това е смешен въпрос дойче зеле, това е като да питате за руснаците са хетеросексуални, ами отговора е много прост те не са ЛГБИТ
  • 19 РУСКАТА ВАКСИНА Е ЗА ЧИСТЕНЕ НА

    3 25 Отговор
    🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾
  • 20 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    27 3 Отговор
    "Съмняващият се неизбежно минава или на страната на ваксинациите, или застава плътно на страната на конспираторите." - Факти, умишлено УКРИВАТЕ информация и МАНИПУЛИРАТЕ читателите си все в една посока. Явно сте нечия далечна собственост. Ни да знаете, че това, което правите е подсъдно. Рано или късно извънредното положение ще падне, нали знаете?
  • 21 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    18 4 Отговор
    "Съмняващият се неизбежно минава или на страната на ваксинациите, или застава плътно на страната на конспираторите." - Факти, умишлено УКРИВАТЕ информация и МАНИПУЛИРАТЕ читателите си все в една посока. Явно сте нечия далечна собственост. Но да знаете, че това, което правите, е подсъдно. Рано или късно извънредното положение ще падне, нали знаете?

    Коментиран от #23

  • 22 КУКАРАЧА....

    4 8 Отговор
    НЕЩО В ГАЩИТЕ МИ СКАЧА...ВСИЧКИ ЩЕ МИНАТ ПОД НОЖА...ЩЕ СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 😜😜😜
  • 23 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    23 5 Отговор

    До коментар #21 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Ние, българите, проведохме своеобразен ГРАЖДАНСКИ РЕФЕРЕНДУМ на тема вакси и ковид мерки и постигнахме почти пълно мнозинство - 85% не са се вакснали. А вакси има. Даже даряваме стотици хиляди на Бутан и др. държави. Същите тези българи избраха партиите в парламента. Така че тези партийки много да внимават с ваксите, задължителността и рестрикциите. Особено ДБ, които в първия си ден се засилиха към ковид-мерките. Да не започнат да работятбумишлено срещу ГРАЖДАНСКИЯ ВОТ.
  • 24 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    21 4 Отговор
    Щом някой плюе по Русия е DW!!! Това вие основно Работата!!
  • 25 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    31 4 Отговор
    "Защо толкова много лекари в Русия не искат да се ваксинират?" - защото имат МЕДИЦИНСКО образование и знаят как и колко дълго трябва да се ТЕСТВАТ и ОДОБРЯВАТ истинските ваксини!
  • 26 Погледни

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    в долния край на страницата спонсорите и ще си отговориш !
  • 27 ЗАЩО ЛИ?

    5 19 Отговор
    ЗАЩОТО ЗНАЯТ ,ЧЕ РУСКИТЕ ТВОРЕНИЯ НОСЯТ ЕДИНСТВЕНО И САМО СМЪРТ ! ЕДИНСТВЕНО БАЙ ГАНЬОВЦИТЕ У НАС НЕ РАЗБРАХА !
  • 28 Напротив

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "big":

    , всичко е ясно. Там НЕВАКСИНИРАНИ НЯМА. Всички които отиват там са боцнати. Е какво по - ясно от това? Разбива се цялата религиозна догма на ковидишите.
  • 29 Аре у

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "асад123":

    лево с тея вехти и изтъркани заклинания. В "соца" в сравнение от сегашната либерастска демонокрация, беше несравнимо по добро. Сравнение не може да става. И тези нагли твърдения, че иРНК е ваксина е абсолютна перверзна лъжа. Не отговаря на ни едно медицинско определение за ваксина. Преди да създадат тези ваксинационни франкенщайни, трябваше да се наблегне на лечението и профиластиката от НЕЩОТО, но това умишлено не се прави и умишлено "мерките" за ограничаването му са вредни и ефективни с обратен знак. Наивните глупци се свършиха. Само упоритата наглост на сатанягите остана. Но това е характерно за психопатите. Иде време всеки да си получи заслуженото. Прозорецът на Овертон се затвори.
  • 30 баба ти от Пловдив

    3 2 Отговор
    велика Русия, с велики лекари! до там ли стигнаха сега с тези мошенници! това " лекари " ли са???????
  • 31 Ирина

    11 1 Отговор
    Много приказки, разтягане на локуми но не казва нищо конкретно и научно доказано. Не ми харесва изразът " да се крият в мазето " докато мине срокът на изпитание на ваксините. Имало война и нямало друго оръжие освен ваксината. Война има ако решиш да участваш. Тези ваксини не са за доброто на обществото а за забогатяване на бигфарма , от където идва въображаемата ви Война. Жалко за тези които се излъгаха и да се молим да нямат проблеми в бъдеще.
  • 32 246

    11 0 Отговор
    Навсякъде по света докторите са разделени почти наполовина по отношение на ваксиниране срещу Короно вируса. В Русия процентът на онези медицински работници, които не искат да се ваксинират дори е много нисък, само една трета. Но там поне могат да избират дали да се бодат или не. А в Германия и в много европейски страни нямат този лукс, наречен свобода на избора.
  • 33 Ох ли

    3 5 Отговор
    Руските Дофторя знаят че всичко руско е менте и затова не искат да се ваксат Елате ги вижте как се редят на опашки за Пфайзер у нас по морето където има живущи руснаци
  • 34 Като приятелите си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чукачакарача":

    Твойте приятели са iдiоти !!!!
  • 35 От страни

    1 1 Отговор
    Прегледали от къде идва основната информация срещу ваксините и ваксинирането и се оказа че 18 ай-пи адреса извън Русия бълват основните паникьорски приказки. То си е операция на службите. Настройваш хората срещу ваксината и нека да измрат повече.
    Между другото - руските ваксини не са набързо направени, направени са въз основа на ваксини които са били разработвани с години преди това и затова могат да се смятат за пет годишни а не пет месечни разработки.
  • 36 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Е та ние на чия страна сме? Оня горе казва че сме с Запада. Ето и Европееца ща подтвърди, и ще ни раскаже кой от 52-та гендера си е избрал.
  • 37 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чукачакарача":

    Това с приятела от Ростов на Дон за да изглеждаш по правдоподобен? Глупостите дет написа са даже не лъжи ами ...глупости. На лъжа човек може да повярва ама на глупост - едва ли. Имам много русняци приятели - Астрата я смятат за най глупавата но по малко безопасна от тия на Модерна и Джонсън и Джонсън. Астрата даже я развалят специално, като исключват хладилниците за няколко часа. Руската ваксина е направена въз основа на аденовируси на чавека а не на шимпанзето както е наква от западните.
  • 38 Христина

    1 1 Отговор
    В Германия почти всички, които познавам са ваксинирани не е нормално да вярвате в конспирации болестта я има и при хората с други заболявания краят е фатален. Аз лично съм ваксинирана и нямам никакви странични ефекти.

    Коментиран от #41

  • 39 Анджело

    1 0 Отговор
    Здравей. Искам да те видя на живо.
  • 40 Локуми

    0 0 Отговор
    Кво разтегате локуми , Ве ?! Руските лекари не се ваксали ! Та % на българските ваксани лекари е много по-висок !Наскоро в ковид отделението на Пирогов имаше САМО трима ваксани докторя ! Другите се редяха на опашка всяка сутрин да им мушат клечката в устата !
  • 41 Вероятно

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Христина":

    Засега !