Last news in Fakti

26 Юли, 2021 13:13 1 928 2

Съдът се произнесе: Гардовете на сепаратист номер 1 са невинни!

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • независимост-
  • референдум

Карлес Пучдемон и още пет бивши съветници избягаха в Брюксел на 31 октомври 2017 година след проведения незаконен референдум за независимост на Каталуния

Съдът се произнесе: Гардовете на сепаратист номер 1 са невинни! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които са придружавали бившия регионален премиер Карлес Пучдемон по време на ареста му в Германия през 2018 година.

Според съдията по делото действията им не представляват престъпление за прикриване, въпреки че са знаели, че Пучдемон се издирва с европейска заповед за арест.

Това е втора оправдателна присъда, след като през октомври 2020 Националният съд оправда началникът на Каталунската полиция по време на незаконния референдум за независимост.

По думите на двамата агенти те са били с Пучдемон в почивните си дни, но като придружители, а не като въоръжена охрана. Първоначално са били във Ватерло до Брюксел, където са пазарували вместо него и са сглобявали мебелите в къщата му, а след това са получили задача да го вземат от Стокхолм и да го върнат в Брюксел, два дни след като излезе Европейската заповед за ареста му.

Въпреки че отказаха да отговарят на въпроси на прокурора, чрез адвокатите им стана ясно, че са искали да „помогнат на Карлес Пучдемон да се върне в белгийската столица и да се предаде на прокуратурата, без да го арестуват по пътя".

На 25 март 2018 година на границата между Дания и Германия обаче са спрени от граничните власти и след като са го разпознали, Пучдемон е задържан за 13 дни в ареста, докато германски съд реши, че няма основателна причина и го пуска под гаранция от 75 хиляди евро.

Прокуратурата поиска по три години затвор за двамата и още толкова, през които нямат право да работят като агенти, но съдията ги оправда.

Карлес Пучдемон и още пет бивши съветници избягаха в Брюксел на 31 октомври 2017 година след проведения незаконен референдум за независимост на Каталуния.

Новото регионално правителство на Пере Арагонес се опитва да договори с испанския премиер Педро Санчес амнистия за тях, но позицията на централното правителство е, че те трябва да се върнат и да се предадат.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наричайте ги

    0 6 Отговор
    с точните им имена комуняги не сепаратисти
  • 2 Законно или Незаконно

    2 0 Отговор
    вече е в Архива.Порадвайте се,доколкото можете на слънчицето,приятно е..
Новини по държави: