5 Август, 2021 16:25 1 319 8

ЕК работи за висококачествено начално и средно образование

  • ек-
  • образование-
  • училище-
  • ес-
  • европа-
  • начално училище-
  • средно училище-
  • качество-
  • ученици-
  • смесено обучение-
  • мария габриел

Смесеното обучение може да допринесе за по-приобщаващо образование, особено заради своята гъвкавост

ЕК работи за висококачествено начално и средно образование - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия публикува предложение за препоръка на Съвета относно смесеното обучение в подкрепа на висококачественото и приобщаващо начално и средно образование. Терминът „смесено обучение“ във формалното образование и обучение се използва, когато училище, преподавател или учащ възприемат повече от един подход в учебния процес. Това може да означава смесване на училищна среда и други физически среди далеч от училищната сграда (предприятия, центрове за обучение, дистанционно обучение, обучение на открито, културни обекти и т.н.) или смесване на различни инструменти за обучение, които могат да бъдат цифрови и нецифрови. Комисията предлага по-краткосрочни мерки за справяне с най-неотложните пропуски, които се засилиха вследствие на пандемията от COVID-19, както и перспектива за смесване на учебни среди и инструменти в началното и средното образование и обучение, която може да спомогне за изграждането на по-устойчиви системи за образование и обучение.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: "Стремежът към визия за по-качествено и приобщаващо образование и обучение в никакъв случай не се ограничава до контекста на COVID-19. Сега имаме възможност да се поучим от натрупания в последно време опит и да продължим напред. В днешното предложение представяме концепцията си за това какво образование искаме да има в Европа — образование, което съдейства за постигане на общите цели на европейското пространство за образование и на плана за действие в областта на цифровото образование за насърчаване на качествено, приобщаващо, екологосъобразно и цифрово образование в Европа. Целта на препоръката е държавите членки да получат насоки за укрепване на подготвеността и обхвата на своите системи за образование, което ще бъде от полза за учениците, техните семейства и педагогическия персонал".

Смесеното обучение може да допринесе за по-приобщаващо образование, особено заради своята гъвкавост. Чрез него може в по-голяма степен да се предоставя обучение в селските и отдалечените райони, както и за тези, които са част от пътуващи общности, настанени са в болници и центрове за грижи или се занимават с тренировки на високо равнище. Всички среди и инструменти следва да бъдат еднакво достъпни за малцинствените групи, децата с увреждания или в социално-икономическо неравностойно положение и да не водят до дискриминация или сегрегация

Предложението на Комисията за тази препоръка на Съвета включва това, че държавите членки следва:

- Да предоставят допълнителни възможности и целенасочена подкрепа на учащите, изправени пред трудности в ученето, със специални образователни потребности, от групи в неравностойно положение или които са неблагоприятно засегнати по друг начин от нарушаването на учебния процес. Това например може да включва увеличена индивидуализирана подкрепа, системи за наставничество, допълнително време за учене през учебната година и/или ваканциите, достъп до допълнителни учебни среди, като например обществени библиотеки и обществени пространства, както и до извънкласни услуги с педагогическа подкрепа. В този контекст Комисията препоръчва да се мобилизира или назначи допълнителен персонал с цел осигуряване на повече време за индивидуална подкрепа в училище и в извънкласни дейности;

- Да определят физическото и психичното благополучие на учащите, техните семейства, учителите и обучителите като приоритет. Това може да съдържа разработване на насоки за психичното здраве и на политики за благосъстоянието на учениците и учителите и за борба с тормоза и включването им в училищните цели.

- Да стимулират придобиването на цифрови компетентности от страна на учащите, техните семейства, учителите и обучителите и да насърчават инвестициите в налични устройства и изграждане на свързаност на равнището на училищата и общностите.

- Да подкрепят ефективни партньорства за инфраструктура и ресурси между различните доставчици на образование, включително от бизнеса, изкуствата, културното наследство, спорта, природата, висшето образование и научноизследователските институти, сектора за образователни ресурси (включително технологии, издателска дейност и друго оборудване за учебната програма) и научните изследвания в областта на образованието.

- Да използват пълноценно средствата и експертния опит на ЕС за реформи и инвестиции в инфраструктура, инструменти и педагогика, за да увеличат устойчивостта и подготвеността на училищата за бъдещето, по-специално програмата „Еразъм+“, Механизма за възстановяване и устойчивост, Европейския социален фонд плюс, Европейския фонд за регионално развитие, програмата „Цифрова Европа“, „Хоризонт Европа“ и инструмента за техническа подкрепа.

Комисията е готова да подпомогне изпълнението на препоръката, като улесни взаимното учене и обмена между държавите членки и всички съответни заинтересовани страни във форумите за диалог, създадени в контекста на европейското пространство за образование и плана за действие в областта на цифровото образование, на своите онлайн платформи и в своите онлайн общности за образование и обучение: Портала за училищно образование и eTwinning.

В редовните доклади за напредъка по европейското пространство за образование и плана за действие в областта на цифровото образование за 2021—2027 година ще бъде включен акцент върху разработването на подход за смесено обучение в началното и средното образование. Комисията приканва държавите членки да приемат бързо днешното предложение за препоръка на Съвета.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Transpocalypse

    3 0 Отговор
    ЕК работи в насока само как да изджендероса децата ви час по-скоро.
  • 2 ФЕЙК

    3 0 Отговор
    Най-качествено образование се получава когато децата от малки се убеждават, че животът е купон, че да си гей е нещо естествено, че мама и тате ще те хранят докато те поемат децата и други подобни евроГейски и евроатлантически ценности!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БГ Амия

    1 0 Отговор
    А в България се работи усилено ромските махали да се запазят и да няма качествено висше образование за да сме си все така на дъното на света по вишисти и кадри зая икономиката
  • 5 KOKO

    3 0 Отговор
    всички роми се върнаха от европа с шофьорски книжки

    Коментиран от #6

  • 6 БГ Амия

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "KOKO":

    Да тук ги купуват там ги изкарват връщат се и дтават шофьори на конска тяга и пак катастрофи с книжкарите роми
  • 7 pbdan

    0 0 Отговор
    За селскостопанска работа, общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.
  • 8 БОЙКОВЦИ

    1 0 Отговор
    ТО МАРИЯ ГАБРИЕЛ НЯМА НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТЕ НАРОДА ШЕ ОБРАЗОВАТ .......... ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ , КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ