Last news in Fakti

4 Септември, 2021 18:17 3 413 6

Екологична катастрофа

  • антарктида-
  • топене-
  • ледове

Топенето им в Пиренеите продължава бързо с темп

Екологична катастрофа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-южните европейски ледници вероятно ще се смалят драстично до 20 години и почти ще изчезнат, защото топенето им в Пиренеите продължава бързо с темп, започнал още през 80-те години на миналия век. Испански учени установиха, че три ледника в Пиренеите изчезнаха или се смалиха до ивици от 2011 г. От останалите двайсетина дебелината на 17 е намаляла средно с 6,3 м. Масата им се е свила средно с една пета, или с 23 процента за десет години, твърдят от Пиренейския институт по екология.

Специалистите обясняват топенето с покачването на температурата общо с 1,5 градуса по Целзий в района на Пиренеите от 19-и век. "Това, което наблюдаваме тук, е предупреждение за това, което може да се случи в другите планини, като Алпите" - каза Хесус Ревуелто, един от авторите на изследването.

Учените са картографирали еволюцията на ледниковата маса по спътникови снимки, сравнявали са ги с данни, измервани на място. С помощта на дронове миналото лято са направили триизмерни модели на очертанията. На някои места дебелината на леда е намаляла до 20 м.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червена коприна

    13 0 Отговор
    Руснаците казват:-Пажъйвьом,увидим.
  • 2 БПФ

    18 4 Отговор
    Междувременно махалото на климата тръгна наобратно. Зимата в Европа и САЩ бе по-студена от обичайното в последните години, в Южното полукълбо и в момента е свирепа. в Западна Европа лятото бе по-хладно от обичайното, в Япония - най-студеното лято от 130 години !!!

    Ама това престъпниците-затоплисти няма да го признаят !!!
  • 3 Съобразяващ

    13 1 Отговор
    Какво да човечеството, за да измегне изменението на климата:

    Да спрем протуберансите на слъцето
    Да спрем изменението на ъгъла на оста на Земята по отношение на слънцето
    Да спрем намаляването на магнитното поле на земята
    Да спрем 11 годишното влияние на пръстените на Сатурнна климата ни
    Да спрем движението на Слънчевата система и на галактика Млечен път във вътрешостта на Вселената
    Да разрушим HAARP (това вече е реално)
    Да избегнем заблуждението, че само 2% от човешката дейност влияе да климата (това също е реално)
  • 4 Съобразяващ

    2 0 Отговор
    Малка поправка - Какво да направи човечеството ...
  • 5 Рико

    10 0 Отговор
    За последните 200 години световният океан е -порастнал- с 6-30 см. Изглежда много, но с това нищо драматично не се е случило на планета и хора. Нормални процеси са това, ако няма динамика и всичко замръзне-умираме. Да се радваме че има нагоре/надолу - планетата е жива.
  • 6 Ами

    7 0 Отговор
    Земята излиза от поредният ледников период.Кое му е чудното и какви са тия баламосвания за затопляне.Нормален цикъл .