ФАКТИ.БГ
  • мохамед-
  • бяга-
  • мека-
  • медина-
  • хиджра

24 септември 622 г. Мохамед бяга от Мека

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина

Публикувана: 24 Септември, 2021 04:20
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3098
24 септември 622 г.  Мохамед бяга от Мека  - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед завършва своята “хиджра” – пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за отправна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата започва историята на исляма.

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.

По онова време Мека е място, на което си дават среща много религии и култури, важен център по пътя на търговските кервани. Сред многобройните проповедници в града, които изразяват идеи за обединяване на политическо ниво на арабските племена, е и Мохамед – наследник на стар, но обеднял род.

Между 610 и 622 година Мохамед започва да проповядва в Мека своето учение, според което Аллах е всемогъщ и е дал на всеки от народите Свето писание и Пророк, а за арабите Пророк е точно той – Мохамед. В продължение на много години видялата какво ли не Мека приема равнодушно провъзгласилият се за месия. Но когато Мохамед критикува остро жителите на търговския полис, наричайки ги нечестивци, които следва да горят в Преизподнята, търпението им се изчерпва. Освен всичко друго, Пророкът започва да печели привърженици и става опасен за местните власти.

Мохамед е принуден да напусне Мека. Спасявайки се от евентуалните преследвания той се преселва – извършва хиджра – в Медина (тогава все още Ятриба или Ясриб), един от големите земеделски оазиси в Арабия, където пристига на 24 септември 622 година. Съпровождат го стотина верни последователи – мухаджирите, които му помагат в мисията да обедини около себе си разпръснатите арабски племена и да установи контрол над Медина. Следващите няколко години броят на мюсюлманите рязко се увеличава. Мека постоянно е обект на техните атаки и през 630 година Мохамед се завръща триумфално в града, който е принуден по-рано да напусне.

Саудитска Арабия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор

До коментар #2 от "СТАМАТ МАГАРЕТО":


нямаш елементарно възпитание господине освен да обиждате друго не можете вие господин СТАМАТ НЕ СТЕ човек НЕ СТЕ СПОСОБЕН ДА ПРОЯВЯВАТЕ И ПРАВИТЕ ДОБРИНИ ИЛИ ДОББРО БЛАГОДАРЯ бъди ЖИВ и ЗДРАВ

Коментиран от #16


Оценка:
-6 +3

Вълканов
6 Отговор
Началото на 7ми век, когато Юдеизмът навлиза всред Саудитските араби. Ислямът, създаден от Мохамед спасява арабите от поюдейчване. Това е неговото историческото значение за арабите.

Коментиран от #7


Оценка:
-5 +14

Иван
7 Отговор

До коментар #6 от "Вълканов":


Ама през последните години се поюдейчиха.

Оценка:
-3 +8

8
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД В КОЗЛОДУЙ
9 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Исус е божии син. Къде Исус в Библията Исус казва, че я Бог? Многократно е заявявал, че всичко което върши му е от Бог, и че силата му идва от бога. Даже последните му думи на кръста преди да издъхне са " Боже мой, защо ме изостави!

Коментиран от #15


Оценка:
-7 +13

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Буратино
11 Отговор
Мохамед е и допринесъл за смъртта на много хора. Бил е пълководец. Исус е наричан Учител и никого не е убивал нито дори е удрял. Мохамед е донесъл за обединението на тогавашните тамошни племена и за мирът по онези земи, но чрез насилие и смърт. Дали Бог иска да сее смърт? Не. Смятам че Мохамед е бил ръководен и измамен от падналия ангел.

Коментиран от #23, #28


Оценка:
-6 +22

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Ердо
13 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ти първо ми обясни и се по разрови, Исус бог ли е пророк ли е, щото за вие християните и това не може да разберете

Оценка:
-17 +6

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
14 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Що не млъкнеш бе специалиста по критиките . Вземи ти напиши нещо бе критико.

Оценка:
-1 +2

Гост666
15 Отговор

До коментар #9 от "ГРАД В КОЗЛОДУЙ":


Вярваш в приказки и измислени писаници . Нищо няма доказано , че този е живял ,никаде няма описание, как е изглеждал . Стария завет е еврейската Тора буквално преведено петокнижие . Новия е сбирщина от неща събрани 50 години след мнимата смърт на Исус . Не пиша и Христос защото това значи Миро помазан . Добавено от тези който сасъчинили тази приказка на гръцки.

Оценка:
-9 +5

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
17 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Що не си затвориш човката . Не си вървежен . Скучен досаден специалист по всичко но нищо не разбира .

Оценка:
-1 +6

666
18 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Няма нито бог нито Алах това са измислени приказки от ненормални хора .

Коментиран от #20


Оценка:
-21 +11

OMEGA
19 Отговор
ИСЛЯМА-РЕЛИГИЯТА НА ЛЪЖЕПРОРОКА Е НАЙ с СМЪРТОНОСНОТО НЕЩО КОЕТО ДЯВОЛА Е ДОНЕСЪЛ НА ЗЕМЯТА !

Оценка:
-6 +14

Ще има и още
20 Отговор

До коментар #18 от "666":


Така е. Бог "Алах" няма....

Оценка:
-5 +9

Ще има и още
21 Отговор
Любопитно. Мюсюлманите от цял свят обявяват , че "един е Аллах, и Мохамед е негов пророк", но ето че тук пише, че Мохамед се е обявил за Пророк на арабите. Различно е.

Оценка:
-3 +7

хиджра
22 Отговор
аз знам че крадци, нечестни, убийци и страхливците бягат. честни, морални, човешки и мъжете, не бягат.

Оценка:
-2 +13

Иван
23 Отговор

До коментар #11 от "Буратино":


Аллах е падналия Ангел (Гяволо).

Оценка:
-5 +13

Яна
24 Отговор
За чий ни го сервирате това?
Освен за долна провокация, друго не виждам.

Оценка:
-3 +14

,,,
25 Отговор
Аузу биЛляхи минаш-шайтани-раджим бисмилляхи рахмани рахим

Коментиран от #26


Оценка:
-5 +4

Човека Коза
26 Отговор

До коментар #25 от ",,,":


Ко каза ко?

Оценка:
-1 +9

Счупената стомна
27 Отговор
Виж си снимката преди много години, тя е била,, пророк,,..значи Мохамед е отишъл при планината и оттогава не е мръднал оттам, летоброенето си продължава , а акъла им останал същия...защото са много по целия свят...!

Оценка:
-1 +10

Грульо
28 Отговор

До коментар #11 от "Буратино":


Не е вярно за удрянето, Исус е налагал спекулантите в храма с бич. :D A исляма е друг начин евреите да си пробутат религията, както са го направили с християнството. Бива си ги в измислянето на нови учения за чужди народи, комунизъма също е тяхна измислица. И за поговорката не е вярно, че тогава е измислена, има я в библията. :D

Оценка:
-3 +3

Архимандрисандрит Бибиан l
29 Отговор
Ма и да не забраваме каде Исус е споменат у Корано повече пъти од самио Алах деа! Най човеколюбивио срет пророците го наричат амужите! А причината за ислямлъко на Моххамедин (оргиналното арапско име на пророка) е разделението,междоплемените вражди,неморалното поведение и невежеството на чаршафите! Внетен ли сме?

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +5

Р. И.
30 Отговор
Лука 4
BG1871
ЛУКА 4
1А Исус пълен с Духа Светаго върна се от Иордан, и отведен биде Духом в пустинята; 2и там беше четиридесет дни изкушаван от дявола. И не яде нищо през тези дни;: и като се изминаха те, напокон огладня. 3И рече му дяволът: Ако си Син Божий, речи на този камик да стане хляб. 4И отвеща му Исус и рече: Писано е, че "не само с хляб ще живее человек, но с всяко слово Божие." 5И като го възведе дяволът на една планина висока, показа му всичките царства на вселенната в една минута време. 6И рече му дяволът: Тебе ще дам всичката тази власт и славата им; защото е мене предадена, и давам я комуто ща. 7И тъй, ако се поклониш ти пред мене, твое ще бъде всичко това. 8И отговори му Исус и рече: Махни се от мене, Сатано; защото е писано: "Господу Богу твоему да се поклониш, и само нему да послужиш." 9И заведе го в Ерусалим, и постави го на крилото на храма, и рече му: Ако си Син Божий, хвърли се от тука долу; 10защото е писано: "На ангелите си ще заповяда за тебе да те упазят, 11и на ръце ще те подигат за да не препънеш о камик ногата си." 12И отговори Исус и рече му: Речено е: "Да не изкусиш Господа Бога твоего." 13И като свърши всяко изкушение дяволът, отстъпи от него до време. 14А Исус със силата на Духа върна се в Галилея; и слух излезе за него по всичката околност. 15И той поучаваше по съборищата им, и се прославяваше от всичките. 16И дойде в Назарет, дето беше отхранен, и влезе по обичая си в съборището съботен ден, и стана да чете. 17И подад

Оценка:
-1 +2

Р. И.
31 Отговор
17И подадоха му книгата на пророка Исая; и като разгърна книгата, намери това място, дето бе писано: 18"Дух Господен е на мене, защото ме помаза да благовествувам на сиромасите; проводи ме да изцеля съкрушените сърдцем, да проповядам на пленниците освобождение и на слепите прогледване, да пусна угнетените в свобода, 19да проповядам благоприятната Господня година. 20И като сгъна книгата, даде я на слугата и седна, а очите на всичките в съборището бяха се взрели в него. 21И начна да им говори: Днес се изпълни това писание във вашите уши. 22И всички му засвидетелствуваха и чудеха се за думите на благодатта що излязваха из устата му и думаха: Не е ли този синът Иосифов? 23И рече им: Без друго ще ми кажете тази притча: Лекарю, изцери се сам си; което сме чули че е станало в Капернаум, стори и тука в отечеството си. 24И пак рече: Истина ви казвам че никой пророк не е приет в отечеството си. 2

Оценка:
-1 +2

Р. И.
32 Отговор
Исус използва поговорката преди Мохамед. Поговорката не се ражда с преместването на Мохамед! Разликата във възрастта на Исус и Мохамед е около 600 години. За сравнение прочетете събитията описани в евангелието на Лука глава 4. Обхващащи периода 27гн.пр.Хр

Коментиран от #33


Оценка:
-1 +3

факт
33 Отговор

До коментар #32 от "Р. И.":


Религиозните книги не са исторически такива те не са базирани на реални факти артефакти които да са прилежно датирани а притчи и измислици.

Оценка:
-4 +7

34
Този коментар е премахнат от модератор.
едва ли
35 Отговор
Все пак да кажа. Исус е Бог (след своето възкресение) от триединството на Християнската Църква. Самият той се счита за месия, т.е. цар на юдеите. Но св. Константин и още големи стратези на Рим, през 400-та г. решават да наложат християнството, и създават Историята, такава, каквата е и сега, а не каквато е била преди 2000+ г. Така че, да, Исус счита себе си за месия, на практика до смъртта си е Пророк. Но след Възкресението, вече става част от триединството Божие.

Оценка:
-1 +2

Кой е този Мохамед..
36 Отговор
Че нищо не ми говори това име...?

Оценка:
-0 +0

Това е голяма лъжа...
37 Отговор
Всъщност това че никой пророк не е признат в родината си идва много преди това,но предполагам автора не го знае.
600 години преди да бъде създаден исляма в евангелието на Лука 4 гл.24 стих го казва Исус Христос..

Оценка:
-0 +3

5иция
38 Отговор

До коментар #29 от "Архимандрисандрит Бибиан l":


За незнаещите Аллах в Корана е споменат 2 698 пъти пророка Иса 180 пъти

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Сергей Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира процеса на вземане на решения в ЕС
Ние не можем като барон Мюнхаузен да се извадим от блатото на кризата, хващайки се за собствената коса"

Още бисери