Last news in Fakti

24 Септември, 2021 07:03 3 086 28

Aрестуваха сепаратист номер 1 в Сардиния

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • референдум

Карлес Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 година заедно с още пет негови съветници

Aрестуваха сепаратист номер 1 в Сардиния - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианската полиция арестува в Сардиния бившия премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, който от 2017 година се укрива в чужбина. Задържането му е на базата на издадената европейска заповед за арест.

Карлес Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 година заедно с още пет негови съветници. На 25 март 2018 година Пучдемон бе задържан на границата между Дания и Германия от граничните власти и остана 13 дни в ареста, докато германският съд реши, че няма основателна причина и го пусна под гаранция от 75 хиляди евро. Заедно с Тони Комин и Клара Понсати през май 2019 година бяха избрани за членове на Европейския парламент и получиха имунитет.

На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент свали имунитета им, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз им го отне окончателно след дълго обжалване от тяхна страна. Сега италианските власти са арестували Пучдемон на базата на Европейска заповед за арест, издадена от съдията от Върховния съд на Испания Пабло Ларена.

Адвокатът му обвини Испания, че "провокира ареста на член на Европейския парламент от страна членка на Европейския съюз" и заяви, че "арестът му ще продължи няколко часа, но срамът на Испания ще остане в историята".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продай България

    48 6 Отговор
    Борците за свобода са вече престъпници

    Коментиран от #12

  • 2 ТттттТ

    44 5 Отговор
    Демокрация майка....Ами дайте народа да каже мнението си--в Крим така направи Путин-- по най-демократично съществуващият начин....

    Коментиран от #13

  • 3 kvy

    32 3 Отговор
    Отново си пролича двулипието на ЕС!
  • 4 Седесарят.

    37 5 Отговор
    Най демократичната страна е Русия!!!.1991,уважиха 12 референдума,,,Европа ,старата,мухлясала Европа не уважава ,Ни Един!!..Русия е ,велика сила!!Свобода за Каталуня,,!!.

    Коментиран от #10

  • 5 Ето тук е

    12 1 Отговор
    Момента да разберем ЕВРО Депутати имат ли имунитет и законно ли е арестуването след като е
    Евро депутат. Никога не съм се питал каква е процедурата и кой трябва да извърши ареста ???
  • 6 ДР ШИРМАНОВ

    2 5 Отговор
    АКО ГО АРЕСТУВАТ НАИСТИНА, ЩЕ СЕ ЧУЕ. ПИСЪЦИ И РЕВОВЕ :)
  • 7 Някой

    26 2 Отговор
    Още веднъж да попитам. Косово без рферендум може да се отдели, но Каталуния с референдум не може. Изводъте е, че Каталуния трябва да се отдели без референдум, за да бъде прието това от международната общност.

    Нали така, ервопейчета? Гиди лицемери такива!
  • 8 ЛЪЖЦИ

    17 1 Отговор
    ЕС ИСКА ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ А ТЯХНАТА ПОДЛОГА ДЖАМБАЗКИ УЧАСТВА В ПРОТЕСТИ ПРЕД КЕВЪР И ЛЪЖЕ ЧЕ ЩЯЛ ДА ВНЕСЕ ДОКЛАД ЗА ОБРАТНОТО КОЕТО ВЕДНАГА БИ ДОВЕЛО ДО ОТСТРАНЯВАНЕТО МУ ОТ ТАМ ----------- ВМРО СА ДВУЛИЧНИЦИ , ЛИЦЕМЕРИ И МОШЕННИЦИ !
  • 9 Ichusa no este Italia

    12 1 Отговор
    Свобода за Сардиния.
  • 10 Плд

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Седесарят.":

    защо не имигрираш тогава в Русия?

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Ъхмм

    8 0 Отговор
    Горкият Пучдемон! Този само заради фамилията го арестуват! Франко няма да е единствен!Ъхмм!
  • 12 Така е

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Продай България":

    Навални и много други борци за свобода, изтърпяват дългогодишни присъди в русия и беларус. Какво ли щеше да му се случи на този пучдемон, ако беше направил референдум за отделяне на Сибир от русия?...

    Коментиран от #19, #22

  • 13 Ха ха ха🤣

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТттттТ":

    Да дадат тогава и народът на Сибир да си каже думата на референдум. А, в русията скоротечно приеха закон, който забранява провеждането на каквито и да било референдуми... (И ти ли си "от боята", като копейкин или си автентичен гладен руски трол, който вместо да работи и допринася за повишаване на БВП на страната си, сее пропаганда и фалшива загриженост. "Кой каквото сее, това и ще пожъне.")

    Коментиран от #16, #17, #18, #20

  • 14 Защото

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Плд":

    е седесар ,истински!!! Не псевдодемократ като ОПГ герберастите !!!
  • 15 Бай Човек

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Плд":

    Абе аз викам ти да емигрираш в Испания, а ние като държава да емигрираме извън фалшивия ЕС с безобразията около зелената сделка и лбгт
  • 16 Я па го тоя

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха🤣":

    Какъв закон те гони бе алчо-що лъжеш? И в Сибир няма цялостен народ който да претендира за националност ...А ако не знаеш-РФ е съставена от Републики-със свои знамена и закони..Също така имат Автономни Окръзи...Това е истинската им свобода-а не твойте соросоидски лозунгт...Сибир е толкова огромен-че стотици километри няма жива душа-седнал си като папагал да повтаряш за референдум-и кой ще го прави тоя референдум-врабчетата???
  • 17 Няма

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха🤣":

    такъв закон в РФ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Че то

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    какво различно му се случва?!?Демократе!
  • 20 Хи их хи

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха🤣":

    Я ни разкажи за народа на Сибир!

    Коментиран от #23

  • 21 Алооу

    4 1 Отговор
    ЕС!? Вие защо биете Пучдемон ?!
  • 22 Навални

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    е осъден крадец от френска фирма.Като крадец мястото му е в затвора.Крадците не са борци за свобода.ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА – ВТОРОЗАКОНИЕ 5:19 НЕ КРАДИ!
  • 23 Той за народа

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хи их хи":

    на Сибир не знам дали щети разкаже,ами ти разкажи за народа на Тексас!

    Коментиран от #25

  • 24 Да живее Свободата,

    2 1 Отговор
    лицемерна Европа,За този който уби 40.000 невинни има чадър,а за човека който не е пипнал оръжие-задържана.Къде са "правата на човека" които толкова много препорачвайе на други?Ако беше терорист от ПКК щяхте да му дадете убежище,пари дори.. Но този бърка във вашите интереси,иска си правото ОТ ВАС.Да живее свободна и независима Каталуния!!!!Идва ред на други свободни територии..
  • 25 Истината

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Той за народа":

    Навални е обвинен с фалшиви обвинения, таварищ, защото диктатора Путин усети огромната заплаха от надигащото се недоволство на руснаците и както правят диктаторите го отстрани! И всичко друго което последва, ! Само са те попитам умнико защо Навални не е съден в Франция за престъпление!? А се върна в страната си знаейки огромния риск! Ами отиди при Путин да видиш какво е демокрация и глад!

    Коментиран от #27

  • 26 Турците са виновни

    2 0 Отговор
    Карлес Пучдемон е нещастник, ако беше роден в източна Европа или Турция сега щеше да бъде провъзгласен за мъченик на демокрацията.Но засега интересите на империалистите,а те не са научени да дават без да пролеят кръв.Делото на Каталунците е свято за много малцинства в границите на ЕС за това,че всички народи имат право на развод и самоопределение (селфдетерминацион) от централното правителство.Подкрепям изцяло каталунците.Те ще ни покажат и прокарат пътя.
  • 27 Не си

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    интересен.Ставаш и досаден г-н Разбирачев!
  • 28 Turchin

    1 0 Отговор
    Какъв сепаратист е този? Не е гръмнал веднъж с АК 47. Нещастник,ако беше "кюрдин" като мене,сега щеше да е мъченик на демокрацията.Да убиеш 15 души е нещо- учителки, войници, селяни и деца и се разхождаш из Европа като герой, всеки те цени и подкрепя.Виж Сирия, Либия, Ирак все пълни с борци за демокрация и човешки права, въоражени до заби...А този "сепаретист" дори пищов си няма...
Новини по държави: