Last news in Fakti

29 Септември, 2021 14:31 7 105 43

И стреляха, стреляха, стреляха: касапницата в Бабий Яр

  • бабий яр-
  • история-
  • касапница-
  • жертви-
  • нацисти-
  • бабин яр-
  • украйна-
  • русия-
  • втора световна война-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • виктор ерофеев

Виктор Ерофеев за една от най-потресаващите трагедии

И стреляха, стреляха, стреляха: касапницата в Бабий Яр - 1
Снимка: Shutterstock

Библейската притча за избиването на младенците по нареждане на цар Ирод в такава степен е потресла съзнанието на цели поколения, че се е превърнала в сюжет на множество велики картини, на философски тълкувания и в крайна сметка - в символ на абсолютното Зло. Човек би си рекъл, че не е възможно да се измисли нещо по-зловещо. Ала 20 век, който беше бременен с арогантния си научен прогрес и безчовечните си идеологии, стана свидетел на може би най-потресаващата трагедия. Точно преди 80 години, още приживе на нашите бащи и дядовци, десетки хиляди мирни люде бяха избити по безпрецедентен начин заради своята принадлежност. В края на септември 1941 година германските окупатори на Киев започнаха масови разстрели на местни хора. Първо унищожиха психически болните, след което под заплаха с разстрел наредиха на евреите от Киев да се съберат на едно място, откъдето ги подкараха към северозападните покрайнини. Към Бабий Яр.

Непоносимо за човешкия мозък

Тъкмо там на 29 септември 1941, с помощта на украински полицаи, нацистите организираха същинска кървава баня. Съблякоха до голо полуделите от ужас мъже и жени, доубиваха с приклади невръстни деца, трупаха живите върху купчините мъртви тела и стреляха, стреляха, стреляха…

Цинизмът и жестокостта на една от най-цивилизованите европейски нации, заразила се с отровата на расовото превъзходство, освен всичко друго ни поразяват и с рекордната бързина, с която част от германското общество изгуби човешки облик. Защото масовите убийства в Бабий Яр бяха извършени само на деветата година от съществуването на хитлеристкия режим. И аз искам да се замислим именно над това страшно, бързотечно преобразяване на човека. Разбира се, то е резултат от определена идеология, но нали от друга страна подобни безумни утопии се коренят в самата човешка природа. Как ли може да се спре мракобесието? Как, по думите на Достоевски, да открием човека в човека и да не допуснем безчовечността да ни превземе?

В Бабий Яр нацистите разстрелваха все нови и нови групи евреи, а заедно с тях - роми и военнопленници. Накрая, преди отстъплението си от Киев, те се опитаха да скрият следите от своето престъпление. Горяха трупове с помощта на осъдени на смърт затворници, а после унищожаваха и тези, които бяха заличили уликите. Но свидетели останаха и абсолютното Зло на 20 век изплува на повърхността. Обаче…

Обаче още една страна се отличи с унищожаването на паметта за Бабий Яр. В хода на поредното съветско безумие - борбата срещу космополитизма в края на 1940-те години - Бабий Яр се превърна в тема-табу. Антисемитизмът на Сталиновата епоха продължи дори след смъртта на „Бащата на народите“. На мястото на Бабий Яр съветският режим реши да струпа един стадион. Стадион върху костите на хиляди хора. Този исторически цирей се пукна едва през 1961 година, когато 29-годишният поет Евгений Евтушенко публикува в „Литературная газета“ своето най-известно стихотворение - „Бабий Яр“. „Няма паметник над Бабий Яр…“ Тогавашният главен редактор на „Литературная газета“ Виталий Косолапов се посъветвал с жена си и накрая решил да пусне стихотворението. А това му струваше поста. Върху Евтушенко се нахвърлиха поетите-ксенофоби и дори лично Никита Хрушчов го смъмри заради „политическата му незрялост“. Но стихотворението, преведено на 72 езика, извърши своето дело. Бабий Яр стана символ на непоносимото за човешкия мозък страдание. По стиховете на Евтушенко Дмитрий Шостакович написа прочутата си 13-а симфония, а Анатолий Кузнецов издаде документален роман за Бабий Яр. Независимо от това практическата забрана да се говори по темата продължи почти до перестройката.

Защо казвам, че Бабий Яр е наша обща беда

Знаем, че трагедията в Бабий Яр не е единственият случай на масови разстрели през Втората световна война. Самият Съветски съюз също имаше какво да крие - например разстрела на десетки хиляди полски офицери в Катин. Та може би и поради това, в резултат от собствената си ксенофобия, СССР изобщо не бързаше с историческия анализ на германското престъпление. Дълго се опитваха да изтрият дори географското обозначение Бабий Яр, а когато през 1970-те години все пак решиха да издигнат паметник, той беше посветен не на скръбта, а на героите - каквито там не е имало. В Бабий Яр оцеляха само няколко души, които се спасиха или чрез подкупи за нацистките войници, или пък просто не бяха доубити и успяха буквално да изпълзят от пъкъла на общия гроб.

Разбира се, за трагедията в Бабий Яр вина носи войната, която поражда омраза и садизъм, а отговорността за престъпленията носи хитлеристкият режим. Всичко това е така. Но защо казвам, че Бабий Яр е наша обща беда? За мен това е очевидно. Просто ние не сме издигнали непробиваема преграда срещу такива като цар Ирод, Адолф Хитлер и други овластени злодеи. От време на време те се появяват в историята на човечеството, намират си и достатъчно последователи. Ние, хората, не познаваме добре самите себе си, не познаваме системата на собственото си несъвършенство. А още по-лошото е, че и не искаме това познание. На нас ни дай успех и комфорт. Ние мечтаем за щастие, понякога на всяка цена. А Бабий Яр ни казва: Хора, замислете се! Той, Бабий Яр, има право да ни говори така.

Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    60 19 Отговор
    НЕЗНАМ,НО НЕЩО НЕ ИЗПИТВАМ СЪЧУВСТВИЕ....може би защото си мисля за Монката Паси

    Коментиран от #11, #17, #43

  • 2 меркантилност

    43 14 Отговор
    защо не са дошли и тук щом са стреляли и по роми сега добре щяхме да си живеем

    Коментиран от #42

  • 3 Гого

    7 30 Отговор
    И неваксинираните така 😁😁
  • 4 Kcanba

    68 9 Отговор
    обаче, тези които извършват зверствата срещу жени и, деца и бебета са "героите" на днешната власт в юукраина!! Това са бандеровците , шихевич, ОУН и т.н!!!
  • 5 гадно

    50 6 Отговор
    Евреите и не само те са станали жертва на един луд полуевреин с мустачки финансиран от евреи.
  • 6 Ковидар

    30 13 Отговор
    Малко са убили, както показва съвремието!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фокусници

    89 5 Отговор
    Това само от Дойче Веле го умеят : Уж статия за чудовищни зверства на германските фашисти , а накрая съветския съюз им излиза виновен защото нямало правилен паметник на мястото . 😜
  • 9 Ум рете бе бо кл уци

    33 10 Отговор
    С тези писания не се цели съжаляване на някакви евреи деца луди или на каквито и да са там тия истории се пишат за да се припомня немците какви "Богове" са как тотално доминират технически как превземат Европа и целта е насаждане на страх от немците.
    Спокойно мога да кажа че германците са едни ш и б а ни сви не нагли бо к луци и колите които правят са пълен би клюк има японски коли за тая цел
    германците са хора които са никои и не могат да определят нищо.

    Коментиран от #39

  • 10 ЛИКА ПРИЛИКА

    60 2 Отговор
    А САЩ СА ИЗБИЛИ 3 МЛН. ВЪВ ВОЙНАТА С ВИЕТНАМ.И СИ ИМАТ БАБИЙ ЯР КАЗВА СЕ МИ ЛАЙ

    Коментиран от #36, #40

  • 11 МОНКАТА

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Е КОСМОПОЛИТ.АКО БЯХА ПОБЕДИЛИ ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕШЕ ДА ВЗЕМЕ ИМЕТО НА МАЙКА СИ

    Коментиран от #13

  • 12 6A13TT

    39 3 Отговор
    Вероятно, за автора избиването на хиляди палестинци е достатъчно поносимо за човешкия мозък.

    Коментиран от #37

  • 13 сила

    31 0 Отговор

    До коментар #11 от "МОНКАТА":

    ДАЖЕ Е АТЛАНТИК....потомък на древните атланти от Атлантида,ти да видиш
  • 14 кажи зеле

    35 6 Отговор
    Мераклиите да бутат паметници у нас се опитват да
    подражават на бандеровците от Украйна ама ще
    им счупят ръчичките тука.
  • 15 Ха виж ти

    37 3 Отговор
    колко зли и лоши са германци и руснаци, а англо-саксите филантропи, а колко избиха за секунди в Хирошима и Нагасаки.

    Коментиран от #23

  • 16 пешо

    28 4 Отговор
    "за трагедията в Бабий Яр вина носи войната"

    милите те! не, зелките, германия носи вината! не се правете на ударени!

    p.s. заптиетата, изтрийте и този коментар, не носи никакви транс- и през- ценности! и спете спокойно довечера...
  • 17 пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    недей. тия хорица там нямат нищо общо с онова.
  • 18 Капиталист

    21 2 Отговор
    Не виждам нищо ново в повторението на Историята. Едно и също се върти ли върти. Евреите искат да унищожат всички гои (неевреи), а гоите ги чистят, когато и както могат. То тва още от древен Еги5.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нищо слу

    25 2 Отговор
    Няма нищо случайно,че Хрушчов е недоволен от Евгений Евтушенко. Хрушчов е хохоL. ХохоLите,като поляците вземат масово участие в репресиите над евреи,роми и руснаци и хич не му изнася да се чуе за Бабий Яр. В разстрелите участват зондеркоманди,хохъLски полицаи и колаборационисти. ХохъLът Андрей Орлик, комендант на киевската полиция е един от основните организатори и изпълнители. Спасява се на Запад и си умира през 1989г. в Бирмингам необезпокоен от никого. В съветските ръководните органи и след Сталин беше пълно с хохъLи, даже ги толерираха.
  • 21 Менгеле

    29 3 Отговор
    Не са украински полицаи, а БАНДЕРОВСКИ НАЦИСТИ, които в момента УПРАВЛЯВАТ УКРАИНА, дошли на власт с преврат осъществен със СЪДЕЙССТВИЕТО на ЦРУ, САЩ и ЕС.
  • 22 Менгеле

    26 1 Отговор
    В Катин са разстреляни убийците на Полските Евреи, които са избили всичките 2000000 евреи в Полша, като са дали съвет на Хитлер не да ги изсели в Африка, както той е мислел, а да направи концентрационни лагери и да започне да ги избива по подобие на тези, убити от полските престъпници.

    Коментиран от #25, #32

  • 23 Пропуск

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ха виж ти":

    целенасочено избиване в Дрезден, София
  • 24 Олга

    23 2 Отговор
    Известен писател Ерофеев - емблематична либерална фигура с патологичната си русофобия. Той едва ли не е бил привлечен за екстремистките си и ненавистнечески изказвания против народа си и Русия, тъй като счита че “руснаци - позорна нация”. Търсен постоянно от DW, радио “Свобода”, “Эхо Москва” и други подобни за коментари.
    Изважда от руската история изключително неблагоприятни и тежки страници, които ги има във всяка друга история, за да ги изпъкне злобно, да преувеличи и да ги интерпретира по свой изключително изкривен и преобърнат начин. Добре владее литературен език и го използва като оръжие против народа си.

    Коментиран от #31

  • 25 Mдаaaa

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Менгеле":

    A зeмята e плocкa.
  • 26 Demonaz

    4 24 Отговор
    Да,да лошите немци и лошите украйнци. Нито дума обаче за руските окупатори и терористи в родината ни. Е нали психично болните и те са хора ,та сега си говорят сами на улицата и може заколят някой. Закривайте се либерални предатели. Взимайте си сега бежанци у дома.
  • 27 Кога

    12 0 Отговор
    ще напишете с такъв патос истинската история на старозагорското клане?!Смеете ли да кажете кои участват?Мога да напиша,но цензурата е жестока.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Напиши

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кога":

    Напиши го!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да де

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Олга":

    Но тука не руснаците имат вина.Хитлеристи и бандеровци са виновните за това зверство,а не строителите на стадиона .Сталин,Хрусчов, а и Брежнев също не са руснаци .
  • 32 Тест

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Менгеле":

    Шляхтите мразят евреите като нацистите,ноо... о тмного по-рано. В съветско-полската война от 1919/20г. избиват и прогонват много полски евреи в Съветска Русия. Отделно от около 200 000 пленени от поляците червеноармейци целяват по-малко от 1/3. Затова Катин е възмездие и отмъщение. При това прецизирано. Прецизирано защото през септември 1939г. в СССР избятват много повече поляци. и към тях е приложен тест: поканени са да участват във войната с нацистите. Много по-голямата част се съгласяват да участват и от тях са формирани бойни части и съединения в СССР. С една част по-късно се формират 1-ва и 2-ра полски армии в състава на Съветската армия,а друга част са изтеглени през Иран в разпорежадане на полското емитрантско правителство в Лондон. Отказват да воюват най-изявените антисемити и русофоби - точно те са изтепани в Катин. Известно е,че и тогава в съветското ръководство е имало много евреи и в случая желанието за възмездие и от еврейска,и отруска страна е съвпадало.
  • 33 ДаЗдраПерМа

    7 3 Отговор
    немците в своите мемоари пишат за невиждана жестокост на украинските полицаи към техните сънародници, същата работа и сега украинското правителство не дава вода на украинските граждани в украинския крим
  • 34 седемте йастрепинчета

    4 5 Отговор
    ей така трябва да свършат русофилистиците

    Коментиран от #38, #41

  • 35 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Тия статия на наш Ганчо не му действат както си престават от ДВ. На Ганчо му натрупай на камари мангауи , евреи , араби, мюсюлмани , гейове и нашия ще стреля стреля стреля до забрава ...
  • 36 барчо

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЛИКА ПРИЛИКА":

    И да не забравяме коейците. Направо са ги опичали в колибите. И там са няколко милиона
  • 37 постоль

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "6A13TT":

    Или ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки са нещо похвално!
  • 38 Имаш ли деца

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "седемте йастрепинчета":

    -не е морално да правиш опити за духовитост върху паметта на разстреляни невинни десетинагодишни деца в Ястребино. Странно е защо редакторите на сайта не забелязват подобни изяви. Жалко.
  • 39 САЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ум рете бе бо кл уци":

    Те сега талибаните ще им подобрят расата.
  • 40 САЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЛИКА ПРИЛИКА":

    А индианският холокост?
    Краварите са първенци по унищожаване на човешката раса. Корея, Чад, Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия, Камбоджа, Ливан, Сомалия, Етиопия, Югославия и къде ли не.
    Американците не разбират и не могат да възприемат света извън пределите на техните граници.
  • 41 САЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "седемте йастрепинчета":

    Деградирала личност - елементарно животинско мислене.
  • 42 Буха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "меркантилност":

    Браво на модитата, коментар 2 касаещ избиване на хора си стои, но на мен ми изтриха коментар че понеже не разбирам как Омикрон “заобикаля” ваксините но няма да може да заобиколи бустерите съм бил Плоскоземец
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.